Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Στην Αθήνα η Τρόικα με άγριες διαθέσεις -Ζητά εδώ και τώρα 2.000 απολύσεις

Αναρτήθηκε από .......  energoipliteskv.blogspot.com


Για το πρώτο τετ-α-τετ με τους εκπροσώπους των δανειστών ετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο, με φόντο τη κόντρα στο εσωτερικό της Τρόικα για τη συνταγή που εφαρμόστηκε στο ελληνικό Πρόγραμμα. Το Δημόσιο, η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η αποτελεσματικότητα των φοροελεγκτικών υπηρεσιών, αποτελούν το πεδίο της νέας αξιολόγησης και όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Αθήνας για να μπορέσουμε να περάσουμε τις θέσεις μας.

Αναμένοντας τους επικεφαλής της Τρόικα η κυβέρνηση τρέχει για να προλάβει κυρίως τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου, έχοντας αναλάβει δέσμευση για υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας έως το τέλος Ιουνίου. Όπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δείχνοντας προς τη μεριά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «το Δημόσιο είναι συνεχές θέμα. Πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα». Μετά από την εμπλοκή στη προηγούμενη αξιολόγηση, που παρά λίγο να προκαλέσει και κυβερνητική κρίση, το θέμα του Δημοσίου το χειρίζεται, πλέον, ο Α. Σαμαράς με τον Α. Μανιτάκη.

Πέρα από τις διαθεσιμότητες, ζητούμενο είναι επίσης τα νέα οργανογράμματα για 455.895 υπαλλήλους έως το τέλος του μήνα, για άλλους 109.105 έως το τέλος Σεπτεμβρίου και άλλους 85.787 έως το τέλος του Δεκεμβρίου. Οσον αφορά στο πλάνο των απολύσεων, έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει 4.000 υπάλληλοι, άλλοι 1.000 στο πρώτο τρίμηνο του 2014, άλλοι 4.000 έως το τέλος του Ιουνίου του 2014, 2.000 ακόμα έως το τέλος του τρίτου τριμήνου του επόμενου έτους και άλλοι 4.000 έως το τέλος του 2014 θα συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000
Σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση που παραδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για τις 2.000 απολύσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο και έφερε στο φως το Εθνος της Κυριακής, προβλέπεται η απόλυση 1.500 δημοσίων υπαλλήλων από την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ και το κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Συγκεκριμένα, από το κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και την αναδιοργάνωση της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ θα απολυθούν 800-900 άτομα κυρίως από το διοικητικό προσωπικό, από την αναδιάρθρωση και το σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης της ΕΡΤ αναμένονται 600-700 απολύσεις κυρίως υπαλλήλων διοικητικών καθηκόντων, ενώ από το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις μικρότερων οργανισμών εκτιμάται ότι θα προκύψουν 300-400 απολύσεις εργαζομένων αορίστου χρόνου.

Βαριά χαρακτηρίζεται και η φορολογική ατζέντα, καθώς συμπεριλαμβάνει το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (εντός Ιουνίου), τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (μετά το καλοκαίρι), το σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, την αξιολόγηση της αναδιάρθρωση Φορολογικής Διοίκησης ήτοι το πόσο αποδίδει η ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και πώς προχωρούν οι συνενώσεις Δ.Ο.Υ., αλλά και την αξιολόγηση των ελεγκτικών και εισπρακτικών επιδόσεων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών (ενδιάμεσοι στόχοι).

Από ....... iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: