Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΙ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΜΕ 450 ΔΙΣ. €

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com



Ο συμβιβασμός κυβέρνησης-ΚΕΔΕ φαίνεται πως απομακρύνει το λουκέτο από τους δήμους, μετά μάλιστα και τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο πλευρών, με τη δεύτερη να δίνει αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσει κονδύλια ώστε να μην οδηγηθεί η Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η ΚΕΔΕ «πήρε» 450 εκατ. ευρώ δηλαδή, 150 περισσότερα από τα «χαμένα» 300 εκατ. στα οποία είχε αναφερθεί η  aftodioikisi.gr και αναμένει από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών την αποτύπωση των δεσμεύσεών του στον Προϋπολογισμό 2012.


Το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών (υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, αναπληρωτής υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης), της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών (υπουργός Τάσος Γιαννίτης, αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά, υφυπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος) και της ΚΕΔΕ (προεδρείο και επικεφαλής αντιπολίτευσης στο διοικητικό συμβούλιο) για το θέμα των χρημάτων που προβλέπει ο Προϋπολογισμός 2012 για τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ.

Με δεδομένο πως στις συναντήσεις ΚΕΔΕ-Σαχινίδη είχαν βρεθεί τα «χαμένα» 300 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για τους δήμους και δεν είχαν γραφεί στον Προϋπολογισμό, οι δήμαρχοι αναζητούσαν το λιγότερο άλλα 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να είναι βιώσιμοι οι δήμοι. Η όλη συμφωνία «έκλεισε» στα συν 150 εκατ. ευρώ με τους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ να είναι ικανοποιημένοι.
ΣΑΤΑ, όπως ΚΑΠ
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι πέραν των προβλέψεων στον Προϋπολογισμό 2012, θα αποδοθούν στους δήμους της χώρας τα 450 εκατ. ευρώ, που είναι θεσμοθετημένοι πόροι της Αυτοδιοίκησης, δεν έχουν αποτυπωθεί στο σχέδιο προϋπολογισμού και αφορούν:
  • 120 εκατ. ευρώ από τη μη σωστή απόδοση του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων,
  • 160 εκατ. ευρώ από μη πλήρη απόδοση πόρων Παρελθόντων Οικονομικών Ετών,
  • 170 εκατ. ευρώ από τη μη ορθή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Να σημειωθεί πως από την... τριμερή συνάντηση εξασφαλίστηκε και κάτι άλλο για τους δήμους στο οποίο επίσης είχε αναφερθεί στο ίδιο ρεπορτάζ η aftodioikisi.gr: πως τα χρήματα της ΣΑΤΑ θα πηγαίνουν μέσω Λογιστηρίου Κράτους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και θα δίδονται πλέον, όπως οι ΚΑΠ.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Ωστόσο, η αντιπολίτευση της ΚΕΔΕ δεν ήταν στην ίδια γραμμή, πράγμα που φάνηκε και αργότερα, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, όπου και ζήτησε γενική συνέλευση για το θέμα και κινητοποιήσεις. Πρόταση η οποία απορρίφθηκε από την η πλειοψηφία τού συμβουλίου, που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ.

Όπως, πάντως, σημειώνει η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της, «η χρησιμότητα της συνάντησης δεν εξαντλήθηκε στην αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών προβλημάτων των ΟΤΑ της χώρας, αλλά άνοιξε επίσημο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης, καθώς θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη συζήτηση για επείγοντα και κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους δήμους, όπως, για παράδειγμα, το πρόγραμμα αυτεπιστασίας, το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα.

Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων, όπως αυτό της ανεργίας.

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που ακολούθησε της συνάντησης, διατυπώθηκε η γενική εκτίμηση ότι ως προς το πολιτικό αποτέλεσμα η συνάντηση κρίνεται πετυχημένη και αναμένεται η αποτύπωση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων στον Προϋπολογισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: