Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

"Δεν υπάρχει απόφαση για πρόσθετα μέτρα"

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο μετά τις ρωγμές που υπέστη η συναίνεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση αναφορικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, με αφορμή την απόφαση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία. Ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι "δεν έχει ρεβανσιστική λογική", ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι "η Εξεταστική στέλνει αντιφατικά μηνύματα".


Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι προσώρας δεν υπάρχει σκέψη για λήψη πρόσθετων μέτρων και ότι κινείται βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι τα επόμενα βήματα καθορίζονται με βάση την υλοποίηση του Προγράμματος και πως "δεν υπάρχει απόφαση ούτε σκέψη από την κυβέρνηση για πρόσθετα μέτρα". Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι η χώρα μας έχει λάβει προθεσμία μέχρι τις 15 Μαρτίου, οπότε και θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση- "εκεί είναι ο στόχος μας, να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι "δεν μπήκαμε με χαλκευμένα στοιχεία στην ΟΝΕ".

Παράλληλα, η Ρηγίλλης ρίχνει μερικώς τους τόνους επισημαίνοντας ότι "η συναίνεση υπάρχει όταν τα μέτρα έχουν τη σωστή κατεύθυνση", ωστόσο διατηρεί την τακτική της σε σχέση με την Εξεταστική, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διερευνηθούν τα πάντα, "όλες οι περίοδοι κατά τις οποίες εκτοξεύθηκε το έλλειμμα της χώρας- κυρίως την 20τια ΠΑΣΟΚ". Η ΝΔ πρότεινε 23 μέτρα άμεσης εφαρμογής για ρυθμίσεις-ανάσα για την οικονομία.

Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, είπε ότι οι Βρυξέλλες ρωτούν να μάθουν εάν θα πάει κάποιος φυλακή για την παραποίηση των στοιχείων.


                                                     Συνάντηση Παπανδρέου- Σαμαρά


Σενάρια για πρόσθετα μέτρα

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών- τους οποίους επικαλούνται δημοσιεύματα του Τύπου- αναφέρουν ότι στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκονται όλα τα πιθανά μέτρα, όχι όμως και η περικοπή του 14ου μισθού, την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να προλάβει την προθεσμία της 15ης Μαρτίου, που έθεσε το Eco/Fin στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για εξέταση της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ κατά δύο μονάδες, νέας αύξησης της φορολογίας των καυσίμων και επιβολής φόρου πολυτελείας σε ορισμένα αγαθά και στα αυτοκίνητα. Ταυτόχρονα πονοκεφαλιάζουν και για την εξεύρεση τρόπων περαιτέρω περικοπής των δαπανών.

Επισκέψεις στην Αθήνα

Στην ελληνική πρωτεύουσα φθάνουν εντός των ημερών οι εκπρόσωποι που συνιστούν την λεγόμενη τριμερή επιτροπή: της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει προσδιοριστεί εμμέσως το μέγεθος του νέου πακέτου μέτρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 8,7% χρειάζονται επιπλέον που αντιστοιχούν στο 1,25% του ΑΕΠ.

Πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα "Τα Νέα", τονίζουν ότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η χώρα μας χρησιμοποιείται όχι μόνο από τις αγορές, αλλά και από τις Βρυξέλλες ως "πειραματόζωο", προκειμένου να παραδειγματιστούν οι άλλες χώρες- μέλη της ευρωζώνης, για τις συνέπειες που θα υποστούν αν δεν τηρούν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Βολές Παπουτσή

Σκληρά λόγια προς όσους έσπευσαν να υιοθετήσουν την πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, να σταλούν τα στοιχεία πρώτα στον εισαγγελέα, πριν από τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, χρησιμοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.

Εξηγήσεις για Goldman Sachs

Την Παρασκευή, εξάλλου, η Ελλάδα καλείται να εξηγήσει στη Κομισιόν για τη συμφωνία swaps που είχε συνάψει το 2001 η τότε κυβέρνηση με την Goldman Sachs, με αποτέλεσμα την απόκρυψη του χρέους.

Η Eurostat εξετάζει αυτή τη στιγμή αν η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs βοήθησε να συγκαλυφθεί η πραγματικότητα του χρέους της Ελλάδας, ανακοίνωσε η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας.

Από....Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: