Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Κατέφθασε γερμανική βοήθεια 15 δισ. ευρώ

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

της Αναστασίας Παπαϊωάννου


Σε συντονισμένη προσπάθεια στήριξης προς την Ελλάδα προχωρά η Ε.Ε. με πρωταγωνίστρια τη Γερμανία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του euro2day.gr, ο πρόεδρος της Deutsche Bank κ. Γ. Άκερμαν βρίσκεται ήδη από το πρωί στην Αθήνα, προκειμένου να προσφέρει την οικονομική στήριξη της γερμανικής τράπεζας στην ελληνική αγορά ομολόγων.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας συναντήθηκε στις 11:00 με τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη και στις 3 το μεσημέρι συναντήθηκε (όπως μεταδίδει το ΑΠΕ) με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Αργά το απόγευμα ο κ. Άκερμαν αναμένεται να συναντηθεί και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, κ. Απόστολο Ταμβακάκη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Άκερμαν αναλαμβάνει ως επικεφαλής της Deutsche Bank να «προσφέρει» το ποσό των περίπου 15 δισ. ευρώ, αγοράζοντας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ενώ φέρεται ότι μεταφέρει μήνυμα στήριξης με τη μορφή οικονομικής βοήθειας, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, από την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πριν από λίγο η καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε πρόσκληση για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις 5 Μαρτίου.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι η αιφνίδια κινητικότητα προς την κατεύθυνση της στήριξης, που σημειώνεται τις τελευταίες ώρες από την πλευρά της Γερμανίας, ενδεχομένως να πυροδοτήθηκε από την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στις 9 Μαρτίου, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις επαφές με τον κ. Άκερμαν πραγματοποίησαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και όχι της κυβέρνησης.

Επιβεβαιώνει συνάντηση, διαψεύδει δάνειο από DB ο Γ. Πεταλωτής

"Διαψεύδουμε κατηγορηματικά ότι υπάρχει θέμα δανείου 15 δισ. από την Deutsche Bank στην Ελλάδα", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, όπως μετέδωσε το Reuters.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Τράπεζας, Γιόζεφ Άκερμαν, ενδέχεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου εντός της ημέρας.

"Όχι" γερμανικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα

Οι γερμανικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις αγορές κρατικών ομολόγων δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αγορές ελληνικών χρεογράφων σε τυχόν μελλοντικές εκδόσεις, σύμφωνα με τους "F.T. Deutschland".

Σε δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των "F.T.", όπως μεταδίδει το Reuters, υποστηρίζεται ότι τράπεζες όπως οι Eurohypo και Hypo Real Estate -δύο εκ των γερμανικών τραπεζών με ισχυρή παρουσία στις αγορές κρατικών ομολόγων- δεν προτίθενται να ενδιαφερθούν για αγορά ελληνικών ομολόγων στις επόμενες εκδόσεις που θα πραγματοποιήσει η χώρα.

Επιπρόσθετα, πάντα σύμφωνα με τους "F.T. Deutschland" -οι οποίοι επικαλούνται τραπεζικές πηγές της Γερμανίας- και η Deutsche Postbank δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει νέες χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα.

Από.....euro2days

Δεν υπάρχουν σχόλια: