Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΕΛΛΙΠΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ KAI ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Αναρτήθηκε από......
energoipoliteskv.blogspot.com

ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ούτε καν τις εκτιμήσεις της για το επίπεδο παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) το 2020 δεν έχει υποβάλει στην Κομισιόν η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2009, με βήμα σημειωτόν προχωρούν οι ΑΠΕ, ενώ αυξάνεται η χρήση λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή.

Στις «πράσινες» διακηρύξεις της κυβέρνησης, κεντρική θέση έχει η προώθηση των ΑΠΕ και η πολυδιαφημισμένη εθελοντική αύξηση του εθνικού στόχου από 18% σε 20% για το 2020. Η πρώτη υποχρέωση κάθε κράτους μέλους στο πλαίσιο της σχετικής Οδηγίας 2009/28[1] (άρθρο 4.3) ήταν να υποβάλει μέχρι το τέλος του 2009 τις προβλέψεις του για το επίπεδο πλεονάσματος ή ελλείμματος παραγωγής από ΑΠΕ το 2020 σε σχέση με τον εθνικό του στόχο. Η Ελλάδα είναι μια από τις 7 χώρες στην ΕΕ-27 που δεν έχουν υποβάλει ακόμα το σχετικό έγγραφο.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ηλεκτρισμού για το 2009, που δημοσιοποίησε χθες ο ΔΕΣΜΗΕ[2], παρά τη σημαντική μείωση κατά 6,9% στην κατανάλωση ηλεκτρισμού, η παραγωγή των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 2,5% και των ΑΠΕ κατά 20,4%.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι καλή στις διακηρύξεις και τους στόχους για προώθηση των ΑΠΕ, αναδεικνύεται όμως ανήμπορη να συντάξει και να υποβάλει ένα 5σέλιδο κείμενο εκτιμήσεων και προβλέψεων. Η στροφή προς μια κοινωνία ανανεώσιμων πόρων απαιτεί πολιτική αποφασιστικότητα αλλά και μηχανισμούς υλοποίησης και όχι ανώδυνες μόνο διακηρύξεις ‘πράσινης ανάπτυξης' »

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε «Τη στιγμή που όλος ο πλανήτης, και παρά το ναυάγιο της Κοπεγχάγης, στρέφει την πλάτη στο κάρβουνο και το λιγνίτη, η ΔΕΗ αυξάνει την παραγωγή των παλιών της μονάδων και προγραμματίζει την κατασκευή νέων παρά τη δήλωση του πρωθυπουργού στο debate, σε σχετική ερώτησή μου, ότι οι παλιές μονάδες λιγνίτη θα αντικαταστασθούν από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η κυβέρνηση οφείλει καταρχάς να τερματίσει την πολύμορφη υποστήριξή της στο λιγνίτη και τα σχέδια της ΔΕΗ και να προχωρήσει σε ένα συγκεκριμένο και μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό με ενδιάμεσους στόχους και μηχανισμούς παρακολούθησης που θα στηρίζεται στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην προώθηση των ΑΠΕ σε όλα τα επίπεδα, στη σταδιακή μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Πρέπει άμεσα να σχεδιάσει την ομαλή μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή ώστε να μην μείνουν ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και οι τοπικές κοινωνίες από το τέλος του λιγνίτη που θα έρθει έτσι κι αλλιώς".

Δεν υπάρχουν σχόλια: