Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Στους δρόμους το αγροτικό κίνημα για την βιωσιμότητα του κλάδου του

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com




Η βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα είναι το κύριο αίτημα των αγροτών που κλείνουν 13 σημεία – κλειδιά απ’ το πρωί της Παρασκευής ανά την Ελλάδα, όπως είχαν εξαγγείλει. Ραντεβού με το μπλόκο είχαν και οι αγρότες της Φθιώτιδας. Στο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας συγκεντρώθηκαν 90 περίπου τρακτέρ από τις γύρω περιοχές, όπου στις 12.00 διεξήχθη Γενική Συνέλευση και πάρθηκε η απόφαση για κάθοδο στην εθνική οδό. Λίγο αργότερα συνάντησαν 130 περίπου αγροτικά οχήματα που κατέβηκαν για το σκοπό αυτό από τη Βόρεια Φθιώτιδα, ενώ με αυτούς ενώθηκαν και περίπου 20 τρακτέρ απ’ την Ανθήλη και τον Μώλο, και όλοι μαζί απέκλεισαν την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό στην Αλαμάνα, στο ύψος της Ανθήλης. Στο ύψος του Λεβέντη στην ΠΕΟ Λαμίας – Αθηνών συγκεντρώθηκαν οι αγρότες της Λοκρίδας. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο τους. Αποζημιώσεις από 25 Ιανουαρίου μέχρι 20 Φεβρουαρίου και ανοιχτό διάλογο εξήγγειλε το Υπουργείο στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο.





«Τους δρόμους τους κλείνουν τα προβλήματα των αγροτών»


«Ο Παμφθιωτικός Αγροτικός Σύλλογος αλλά και οι αγρότες όλης της Ελλάδας που ανήκουν στο Πανελλαδικό Συντονιστικό των αγροτών έχουν αιτήματα άμεσα και έμμεσα», υπογραμμίζει στον «Παρατηρητή της Φθιώτιδας» ο Πρόεδρος του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου και μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, Δημήτρης Δημογιάννης. Τα άμεσα αιτήματα είναι η συμπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος στα προϊόντα που πλήγηκαν ιδιαίτερα φέτος αλλά και η άμεση αποπληρωμή των επιδοτήσεων, γιατί τα ποσοστά που δόθηκαν πριν τα Χριστούγεννα ήταν ελάχιστα και δεν φτάνουν σε καμιά περίπτωση να καλύψουν τους μήνες μέχρι να δοθούν και τα υπόλοιπα. Στα μακροχρόνια αιτήματα εντάσσονται η εθνική στρατηγική του αγροτικού τομέα, η δυνατότητα να μείνουν οι αγρότες και να παράγουν στον τόπο τους, ώστε να στηριχθεί και η ελληνική οικονομία, άρα μιλάμε για πρόβλημα διαβίωσης.



«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, πρέπει να αναλάβει το ρόλο του σ’ αυτό τον τομέα. Έχουν γίνει προτάσεις απ’ το Πανελλαδικό Συντονιστικό των αγροτών. Είναι η βιωσιμότητα του Έλληνα αγρότη», πρόσθεσε ο κ. Δημογιάννης. Όταν του υπενθυμίσαμε ότι δεν αναγνωρίζεται απ’ την Υπουργό το Πανελλήνιο Συντονιστικό τόνισε: «Μας αρκεί που μας αναγνωρίζει ο Έλληνας αγρότης. Αν δεν μας αναγνωρίζει η Υπουργός και θέλει τους θεσμοθετημένους ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ κτλ. Είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν μας απασχολεί. Εμείς βγαίνουμε στο δρόμο όντας η καθαρή φωνή του Έλληνα αγρότη. Είμαι ο επαγγελματίας αγρότης που μόλις φύγω από ‘δω θα ανέβω στο τρακτέρ και θα πάω στη δουλειά μου. Ούτε γραβάτα φόρεσα ποτέ, ούτε στις Βρυξέλες θέλω να πάω». Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια που θα έχουν οι κινητοποιήσεις ξεκαθάρισε πως το κλείσιμο των εθνικών οδών είναι επ’ αόριστον. «Είναι στο χέρι της υπουργού και της κυβέρνησης αυτό το πράγμα να μην συνεχίσει. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κλείνουν τους δρόμους, τους δρόμους τους κλείνουν τα προβλήματα των αγροτών. Σε περίπτωση που βρεθεί μια άκρη για διάλογο είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε».



«Να μου δώσει η Υπουργός το μέλλον για να φύγω»

«Τα προβλήματα είναι ίδια με πέρσι, απλά η ημερομηνία άλλαξε», δήλωσε απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βόρειας Φθιώτιδας και «εμπνευστής» του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, Βάιος Γκανής, και συνέχισε: «Πέρσι τονίσαμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αγροτική ανεπάρκεια στον αγροτικό τομέα και ειδικότερα στους θεσμούς και τους νόμους. Δεν έχει λυθεί τίποτα παρότι ο προηγούμενος Υπουργός, κ. Χατζηγάκης, ξεκίνησε ένα διάλογο, τον άφησε στη μέση. Εδώ και τρεις μήνες περιμένουμε την καινούρια Υπουργό, της έχουν δοθεί τα αιτήματα και πιστεύουμε κάποια στιγμή να μας καλέσει να δούμε τι γίνεται. Θα μείνουμε όσο χρειαστεί για να λύσουμε τα προβλήματά μας. Δεν είμαστε καλεσμένοι στον διάλογο του Ζαππείου. Ένα απ’ τα αιτήματά μας είναι κάποια στιγμή τον φορέα μας να τον εκπροσωπούν αγρότες και τίποτα άλλο. Ούτε πανεπιστημιακοί, ούτε κάποιοι άλλοι. Υπάρχουν ικανά άτομα, εκτός εμού, που μπορούν να αναλάβουν τις τύχες των αγροτών και να έχουν μια άμεση πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων. Και πέρσι και φέτος βλέπω μια δυστοκία σ’ αυτό το θέμα. Δεν ξέρω, μας φοβούνται τόσο πολύ… Περιμένουμε κάποια στιγμή να μας αναγνωρίσει και η καινούρια Υπουργός», ήταν μερικά απ’ αυτά που υπογράμμισε ο Βάιος Γκανής.



Όσον αφορά το αν καλύπτονται απ’ τα μέτρα που εξήγγειλε η κ. Μπατζελή τόνισε ότι δεν καλύπτονται από λύσεις που έχουν να κάνουν με χρήματα. «Και πέρσι εδώ, στο ίδιο μπλόκο, δεν ζητούσαμε χρήματα. Εύλογα γεννάται το ερώτημα γιατί φύγαμε όταν πήραμε τα χρήματα. Δυστυχώς έτσι είναι η ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Δεν ζητούσαμε χρήματα και δεν ζητάμε ειδικά φέτος που ξέρουμε ότι η οικονομία της Ελλάδας είναι σε μια απ’ τις χειρότερες συγκυρίες που υπήρξαν ποτέ. Ζητάμε αυτό που εδώ και 30 χρόνια έχουν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας», επισήμανε. Αυτό που κατέστη σαφές και από τον κ. Γκανή είναι ότι ο αγρότης κινδυνεύει με αφανισμό και δεν πρόκειται να κάνουν πίσω αν δεν πάρουν τα εχέγγυα για τη βιωσιμότητά τους. «Να μου δώσει η Υπουργός το μέλλον για να φύγω», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας παράλληλα το παράδειγμα του Πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χ.Λ. Θαπατέρο, ο οποίος κάλεσε ο ίδιος τους αγρότες δίνοντας λύση στο πρόβλημά τους σε δύο ώρες. «Δεν μας ενδιαφέρει ο διάλογος να κρατήσει 30, 40 και 50 χρόνια αρκεί αυτοί που μας διοικούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του αγρότη. Δεν χρειάζεται να πιέσουμε την κυβέρνηση, όποτε έχει χρόνο ας ασχοληθεί μαζί μας. Χρωστάμε παντού. Ποιος θα πει σ’ αυτούς εδώ τους ανθρώπους να γυρίσουν πίσω και να κάνουν τι; Ακούσαμε ότι θα γίνουν ελαφρύνσεις σε ανθρώπους που δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους σε τράπεζα και… θα μας στείλουν με εγκεφαλικά», πρόσθεσε κλείνοντας.



Αίτηση – ψήφισμα απέδωσε προς τους αγρότες να συμπεριληφθεί στα αιτήματά τους και η μεταφορά του Γεωπονικού Πανεπιστημίου από την Αθήνα στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, απέδωσε στον Βάιο Γκανή ο δικηγόρος κ. Γιώργος Σμοκοβίτης. Θετικοί δείχνουν οι αγρότες στο αίτημα.





Αποζημιώσεις από 25 Ιανουαρίου μέχρι 20 Φεβρουαρίου

Την καταβολή 40 εκατ. ευρώ για την πληρωμή αποζημιώσεων το διάστημα από 25 Ιανουαρίου μέχρι 20 Φεβρουαρίου εξήγγειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανήμερα της καθόδου των αγροτών στους δρόμους, σε μια κίνηση να κατευνάσει τα πνεύματα. Ειδικότερα οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν σε ζημιές στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια που συνέβησαν εντός του 2009 και αναλύονται ως εξής :



- 8.000.000 ευρώ – Συμπύρηνα ροδάκινα Νομών Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς.



- 12.000.000 ευρώ – Αμπέλια Νήσου Κρήτης που ζημιώθηκαν από βροχοπτώσεις Σεπτεμβρίου 2009.



- 19.000.000 ευρώ – Βαμβάκι, βιομηχανικές τομάτες, κηπευτικά, καπνά, αραβόσιτος ροδάκινα, μήλα, αμπέλια, κλπ, που ζημιώθηκαν από καλοκαιρινές χαλαζοπτώσεις στους Νομούς Έβρου, Ροδόπης, Δράμας, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας κλπ.



- 1.000.000 ευρώ - Ζημιές στη ζωική παραγωγή διαφόρων περιοχών της χώρας που συνέβησαν το 2ο εξάμηνο 2009.



Επιπρόσθετα υπολογίζεται ότι για το σύνολο των ζημιών που έχουν συμβεί στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο όλης της χώρας (ασφάλιση ΕΛΓΑ) εντός του 2009 θα απαιτηθούν, πέραν των προαναφερομένων, επιπλέον αποζημιώσεις ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ που θα είναι έτοιμες σταδιακά μέχρι τον Μάιο του 2010. Όσον αφορά τις Κρατικές Οικονομικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) και σύμφωνα με τη ροή των αποκαταστάσεων των ζημιών που έχουν ενταχτεί στα εν ενεργεία προγράμματα (Πυρκαγιές 2006-2008, Α’ τρίμηνο 2008, ετήσιο 2007) προβλέπεται ότι εντός του 2010, σταδιακά από τον Μάρτιο μέχρι το τέλος του έτους, θα καταβληθούν ενισχύσεις ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ.




Ανοιχτό διάλογο εξήγγειλε το Υπουργείο

Ο ευρύς διάλογος με όλους τους αγρότες και τους κοινωνικούς εταίρους κορυφώνεται στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο αναφέρει δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο οποίο αναφέρονται οι 8 προτεινόμενοι βασικοί άξονες διαρθρωτικών παρεμβάσεων στην παραγωγή στην αγορά, στο εμπόριο και στα τρόφιμα. Αυτοί είναι:

- Το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι εξελίξεις της οποίας θα επηρεάσουν την εθνική στρατηγική στον τομέα αυτό.

- Αλλαγές των διαρθρωτικών πολιτικών ώστε να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων διάμεσου της αναθεώρησης του προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής (2007-2013).

- Πολιτική Ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής διαμέσου του ΕΛΓΑ ο οποίος πρέπει πλέον να ανασυγκροτηθεί ώστε να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες της ελληνικής γεωργίας αλλά και στους νέους κινδύνους που απορρέουν από τις κλιματικές αλλαγές.

- Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος το οποίο θα πρέπει να ανοίξει τις πύλες του στους νέους αγρότες που αποτελούν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

- Οργάνωση της παραγωγής και παρέμβαση στην αγορά. Με την δημιουργία νέων δομών και οργανισμών ώστε να διευκολύνεται η διαπραγμάτευση των αγροτών με το εμπόριο.

- Οργάνωση του τομέα των εισροών (φυτοφάρμακα, λιπάσματα) ώστε να μην επιβαρύνεται η αξία του προϊόντος και το αγροτικό εισόδημα από κερδοσκοπικές συμπεριφορές αλλά και την ανεξέλεγκτη αγορά.

- Πολιτική διαχείρισης Αγροτικής γης ώστε να διευκολύνονται οι Γεωργοί αφενός στην χρησιμοποίηση κατά το δυνατόν μεγαλύτερων εκμεταλλεύσεων αλλά και να προστατεύεται η γεωργική γη από την μετατροπή της για άλλες χρήσεις.

- Ποιότητα και επισήμανση των τροφίμων. Μια από τις σημαντικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων και τις ενίσχυσης της αξίας των ελληνικών προϊόντων.

- Εκπαίδευση, κατάρτιση και επαγγελματική κατοχύρωση των Αγροτών με στόχο να αποκτηθεί επαγγελματική συνείδηση και διαρκής κατάρτιση των αγροτών ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες τεχνικές και γεωργικές πρακτικές.


Οι πολιτικές αυτές θα συνδυαστούν με την λειτουργία του μητρώου αγροτών, εμπόρων αλλά και με πολιτικές περιβαλλοντικές οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης.





Κατάλογος συμμετεχόντων στο διάλογο

Φορείς, θεσμικά όργανα και μεμονωμένοι αγρότες έχουν προσκληθεί στον διάλογο στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Αναλυτικότερα έχουν προσκληθεί οι εξής: ΕΛΓΑ, ΕΘΙΑΓΕ, ΕΛΟΓΑΚ, ΕΦΕΤ, ΟΓΕΕΚΑ, ΟΠΕΓΕΠ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΤΑΝΑΛ, Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, Διοικητές ΑΤΕ και ΟΓΑ, Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Οικονομικών, Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόεδροι και Μέλη Ομάδων Εργασίας, Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών, εκπρόσωποι κομμάτων, Ελληνική Ένωση Αναπτυξιακών Εταιρειών, ΠΟΣΕΥΓ, ΠΟΓΕΔΥ, ΠΕΔΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γενικό Χημείο του Κράτους, Γενική Συνομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Αγροτών, ΠΕΝΑ, Κτηνιατρικός Σύλλογος Ελλάδας, Πτηνοτροφικός Σύλλογος Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, ΣΥΔΑΣΕ, ΕΝΑΕ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΓΕΣΑΣΕ, Ελληνική Ένωση Αναπτυξιακών Εταιρειών Ελλάδος, Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΕΔΟΕΕ, ΣΕΚ, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ΣΕΒΙΤΕΛ, ΣΠΕΛ, ΣΕΛΕ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΟ, ΣΕΕΔΥΖ, Σύνδεσμος Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κορινθιακής Σταφίδας, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών προϊόντων, ΣΕΤΣΕΜ, ΣΠΕΕ, ΠΕΟΠΠ, ΠΕΜΕΤΕ, Πανελλήνια Ένωση Κονσερβοποιών, Πανελλήνια Ένωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας, ΠΑΣΕΠ και ΕΛΙΠ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων Σουλτανίνας, Πανελλήνιος Σύλλογος Σπανίων Φυλών, ΕΚΕ, ΕΕΠΕΣ, ΣΕΚΕ ΑΕ, ΣΕΚΑΠ ΑΕ, ΣΚΟΣ, ΚΕΣΠΥ, ΚΕΟΣΟΕ, Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, ΟΕΒΕ, Ομοσπονδία Βοοτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Ομοσπονδία Τυροπαραγωγών Ελλάδος παραδοσιακών προϊόντων, Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Ελαιουργική Κεντρική Κλαδική Συνεταιριστική Ένωση Ελαιοκομικών Προϊόντων, ΕΔΟΒΡΑ, ΕΔΟΑΟ, Εθνική διεπαγγελματική οργάνωση μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης, Κοινοπραξία Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών Ελλάδας, ΔΟΒ, Καπνική και ΣυνΠΕ

Από...paratiritisfthiotidas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: