Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Αποσύρεται η τροπολογία για γονικές παροχές, ποτά και τσιγάρα


Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com

Αποσύρει την τροπολογία σχετικά με τη ρύθμιση της φορολόγησης των γονικών παροχών και την αύξηση του φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν και εντός του ΠΑΣΟΚ. Όπως έγινε γνωστό, θα φέρει- με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- ένα σχέδιο νόμου που θα ψηφιστεί και θα έχει αναδρομική ισχύ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει ότι ασκήθηκε κριτική διότι η τροπολογία κατατέθηκε "νύχτα" και σε νομοσχέδιο άσχετο με το ρυθμιζόμενο αντικείμενο, προσθέτει ωστόσο ότι κατατέθηκε εμπρόθεσμα προκειμένου να ενταχθεί στο Νομοσχέδιο πριν καν ξεκινήσει συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και να μην χαθούν έσοδα, καθώς -όπως σημειώνει το ΥΠ.ΟΙΚ- .όσον αφορά την αύξηση του φόρου στα ποτά και στα τσιγάρα κάθε εβδομάδα καθυστέρησης κοστίζει στα δημόσια έσοδα 13 περίπου εκ. ευρώ.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι "ως προς τη ρύθμιση για τις γονικές παροχές η κυβέρνηση επιχείρησε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο μαζικής μεταβίβασης μεγάλης ακίνητης περιουσίας που παρατηρήθηκε από τον Δεκέμβριο σε επιλεγμένες περιοχές κυρίως της Αθήνας".

Και αφήνει αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης: "Ως γνωστόν η Νέα Δημοκρατία με την κατάργηση της προοδευτικής φορολόγησης στη μεγάλη ακίνητη περιουσία στη πράξη ζήτησε από τους κατόχους μικρής ακίνητης περιούσιας να επιδοτήσουν τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Οι προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ στο θέμα αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρες: κατάργηση της σημερινής ρύθμισης της Νέας Δημοκρατίας και αντικατάσταση από ένα σύστημα προοδευτικής φορολόγησης με υψηλό αφορολόγητο όριο. Η δεδομένη αυτή πρόθεση της κυβέρνησης αποτέλεσε αντικείμενο εκμετάλλευσης από μεγαλοϊδιοκτήτες οι οποίοι έσπευσαν να μεταβιβάσουν περιουσίες προλαβαίνοντας τον σε εξέλιξη διάλογο για την φορολογία. Στόχος της ρύθμισης συνεπώς ήταν να αποκαταστήσει μια αδικία σε εξέλιξη".

"Με προφανή την ανάγκη να υπάρξει άμεση ρύθμιση των ζητημάτων αυτών αλλά και με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης συνολικά για την τήρηση των διαδικασιών που προάγουν τη διαφάνεια στη νομοθετική λειτουργία, το Υπουργείο Οικονομικών, προτίθεται να αντικαταστήσει την πιο πάνω τροπολογία με την άμεση κατάθεση για συζήτηση κατά προτεραιότητα σχεδίου νόμου για την αύξηση του φόρου στα ποτά και στα τσιγάρα και τη ρύθμιση της φορολόγησης των γονικών παροχών", καταλήγει η ανακοίνωση.

Εσωκομματικές τριβές

Της ανακοίνωσης προηγήθηκε μία θυελλώδης συνεδρίαση στην Κ.τ.Ε του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία, όπου κυβερνητικοί βουλευτές διαπίστωσαν έλλειμμα συντονισμού στη λειτουργία της κυβέρνησης, ενώ άφησαν αιχμές σε κυβερνητικά στελέχη, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρ. Παπουτσή και στον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο. Ακούστηκε, μάλιστα, η κατηγορία ότι υπουργοί κάνουν "πασαρέλα διαφωνιών".

Από.....Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: