Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Μπατζελή: Ανοιχτές οι πόρτες, αλλά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα



Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

«Οι πόρτες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ανοικτές για όλους. Πρέπει όμως, να γνωρίζουν οι αγρότες ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τους τα αιτήματα.

 Είμαστε μια κυβέρνηση 100 ημερών και τώρα προχωράμε σε νέες δομές και τομές. Η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος είναι μία από τρεις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, μαζί με την Παιδεία και την στήριξη των ανέργων».


Τα παραπάνω δήλωσε από τη Λάρισα, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, στο πλαίσιο επίσκεψης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, όπου και ανέλυσε τις κυβερνητικές θέσεις για τις 100 πρώτες ημέρες της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο υπουργείο της.

Αναφερόμενη στο έργο του υπουργείου της τις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η υπουργός υπογράμμισε:

- Αυξήσαμε την επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, από το 7% στο 11%. Συνολικά 140 εκατομμύρια ευρώ.

- Δώσαμε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στους αγρότες. Το 2010 θα δοθούν συνολικά 300 εκατομμύρια ευρώ.

- Αυξήσαμε τις συντάξεις του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα, από 1/10/2009 και θα αυξηθούν κατά 20 επιπλέον ευρώ από 1/7/2010, ώστε στο τέλος της τετραετίας να φθάσουν τα 550 ευρώ για το μεμονωμένο άτομο και τα 950 για το ζευγάρι. Το συνολικό ύψος των αυξήσεων του ΟΓΑ υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 450 εκατ. ευρώ.

- Εντάξαμε τους αγρότες στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της Οικονομίας. Με τα μέτρα που αποφασίσαμε, μπορούν να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, με διαγραφή των τόκων υπερημερίας και ανατοκισμού, να ρυθμίσουν χρέη μέχρι 100.000 ευρώ ή 1 εκατομμύριο ευρώ στις Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ακόμη και αν δεν είναι ληξιπρόθεσμα.

- Δώσαμε «ανάσα» στα αγροτικά νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τις εγγραφές στον «Τειρεσία».

- Ενισχύσαμε τη ρευστότητα και το αγροτικό εισόδημα με καταβολές χρηματικών ενισχύσεων ύψους 1,14 δισ. ευρώ πριν τα Χριστούγεννα του 2009.

Η κ. Μπατζελή δεν ήρθε σε επαφή με εκπροσώπους των αγροτών που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις από την Δευτέρα, ωστόσο απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με το αγροτικό ζήτημα.

«Στην πρόσκληση που έχουμε απευθύνει, ενόψει του εθνικού διαλόγου για τα αγροτικά, στο Ζάππειο Μέγαρο, υπάρχουν οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων, αλλά δεν αποκλείουμε κανέναν. Μπορώ όμως, να συζητήσω μαζί τους και σε οποιοδήποτε σημείο της γης», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας έτσι την πιθανότητα διαλόγου με τους αγρότες ακόμη και επί των μπλόκων.

Αναφερόμενη σε συγκεκριμένα αγροτικά ζητήματα, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επεσήμανε:

- Για Αχελώο: Κανένας νομός δεν θα διψάσει, αλλά για να αποφύγουμε την σπατάλη του νερού απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης υδάτων.

- Αναθεώρηση ΚΑΠ: Πρόθεσή μας να συνεχίσουν οι επιδοτήσεις προς όσους παράγουν.

- Ελάχιστες εγγυημένες τιμές: Δεν μπορούν να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση, αλλά σκοπεύουμε να ορίσουμε παρεμβατικές τιμές, για να μην υποχωρούν κάτω από αυτές τα προϊόντα.

- Εργοστάσιο Ζαχάρεως- τευτλοπαραγωγή: Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση του Υπουργείου με την διοίκηση της ΕΒΖ, κατά την διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν όλα τα θέματα.

- Δάνεια αγροτών: Θα εξεταστεί η ρύθμισή τους για όσα έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Εξάλλου, η υπουργός απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον κοινωνικό διάλογο για την αγροτική πολιτική, ο οποίος κορυφώνεται στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο, με συγκεκριμένους άξονες συζήτησης:

- Το μέλλον της ΚΑΠ

- Διαρθρωτικές πολιτικές-Αλέξανδρος Μπαλτατζής (2007-2013)

- Πολιτική Ασφάλισης της παραγωγής - ΕΛΓΑ

- Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος

- Οργάνωση της παραγωγής και παρέμβαση στην αγορά

- Οργάνωση του τομέα των εισροών της αγροτικής παραγωγής

- Πολιτική διαχείρισης αγροτικής γης

- Ποιότητα και σήμανση των τροφίμων

- Εκπαίδευση, κατάρτιση και επαγγελματική κατοχύρωση των αγροτών.

Από.....Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: