Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Αθαν. Γιαννόπουλος: «Μόνη λύση η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.»


Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

«Μοναδική λύση» χαρακτηρίζει ο βουλευτής Φθιώτιδας, της Ν.Δ. Αθ. Γιαννόπουλος «μια κυβέρνηση συνεργασίας», εάν η κατάσταση της οικονομίας εκτραχυνθεί. Ο πρώην υφυπουργός Υγείας στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αξιολογεί θετικά και την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για «κυβέρνηση εθνικής ανάγκης» και απαντά στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης [...]

«Αν κάποιοι ενοχλούνται δεν έχουν παρά να καταθέσουν τις δικές τους όψιμες προτάσεις και αντίστοιχες υποδείξεις».

Ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει από τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ;

- Είναι κατώτερη των προσδοκιών και των ελπίδων των πολιτών. Πιστεύω ότι επιπόλαια δεσμεύτηκαν στις 100 πρώτες ημέρες, αφού δεν είχαν ούτε πρόγραμμα ούτε και κανείς τους πίεζε.

Εάν η οικονομική κρίση ενταθεί, θα βλέπατε ως λύση μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης έτσι όπως την προσδιόρισε ο Κ. Μητσοτάκης;

- Και παλαιότερα ο Κ. Μητσοτάκης είχε σχολιάσει την οικονομική κατάσταση προτείνοντας και σκληρά μέτρα, και δραστική μείωση των δαπανών του Δημοσίου. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ν.Δ. έχει εμπειρία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του 1989. Οταν ο τότε πρωθυπουργός πήγαινε να συνάψει δάνειο στη Γερμανία για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Εάν τα οικονομικά μέτρα τα οποία ευαγγελίζεται η κυβέρνηση δεν τελεσφορήσουν, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ποιος θα ήταν ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

- Συνθετικός, επιβοηθητικός, κάτι που και ο νέος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι πολιτική αρετή να επιβραβεύεις τις καλές κυβερνητικές επιλογές, ασκώντας βέβαια και κριτική σε ό,τι δεν έχει σωστή πολιτική τεκμηρίωση.

Πάντως υπήρξαν αντιδράσεις από στελέχη της Ν.Δ. για την παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι υποσκάπτει τον νέο πρόεδρο του κόμματος.

- Ο επίτιμος έχει ένα δικό του αυτόνομο πολιτικό λόγο που πάντα έκανε και τον διατήρησε παρεμβαίνοντας και υποδεικνύοντας προτάσεις προς όλες της κυβερνήσεις σε θέματα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά. Η εμπειρία του διδάσκει πολιτικά και δεν ενοχλεί. Αν κάποιοι ενοχλούνται από τις πολιτικές παραινέσεις του πρώην πρωθυπουργού δεν έχουν παρά να καταθέσουν τις δικές τους όψιμες προτάσεις και αντίστοιχες υποδείξεις.

Μήπως ο Κ. Μητσοτάκης λέει πράγματα που θα ήθελε να πει η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά δεν μπορεί να τα πει;

- Ο Κ. Μητσοτάκης μιλάει με την εμπειρία των δεκαετιών που έχει στην πολιτική σκηνή και λέει πάντα αυτά που θεωρεί ότι είναι σωστά. Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλάει και τοποθετείται επί θεμάτων χωρίς να πάρει την άδεια από κανέναν, ούτε εκχωρεί τις σκέψεις και πολιτικές θέσεις της σε άλλον ακόμα δε και στον πατέρα της.

Σε ανύποπτο χρόνο είχατε πει ότι μια συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως συμβαίνει στη Γερμανία, στην Ελλάδα θα ήταν καταστροφική.

- Το είχα διατυπώσει εδώ και ένα χρόνο κάπως διαφορετικά. Δηλαδή ότι θα έβλεπα μια συνεργασία Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ, αλλά αν υπήρχε ή υπάρξει η έκβαση αυτή θα μιλήσουμε για εθνική τραγωδία. Φαίνεται ότι από δηλώσεις κυβερνητικών υπευθύνων βρισκόμαστε μπροστά σε μια οικονομική τραγωδία, οπότε η συνεργασία είναι ανοικτή και θα έλεγα και μοναδική λύση.

Το εκλογικό σύστημα μπορεί να διαμορφώσει όρους συνεργασίας; Και αν ναι, μία παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου θα συνέβαλλε προς την κατεύθυνση αυτή;

- Πιστεύω ότι τοποθετήθηκε ο Α. Σαμαράς επ' αυτού του θέματος εκφράζοντας όλους μας. Φαίνεται ότι πολλοί ξεχνάνε ή δεν γνωρίζουν ότι η Γερμανία είναι ένα ομόσπονδο κράτος και κακώς βλέπει ο πρωθυπουργός τη δημιουργία μιας προσωπικής καμαρίλας 120 βουλευτών που δεν πρόκειται τίποτα να προσφέρει στη δημοκρατία μας.
 
Από ....Lamianews

Δεν υπάρχουν σχόλια: