Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Standard & Poor's


Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε BBB+ από Α-, προχώρησε η Standard & Poor's, προειδοποιώντας με νέα υποβάθμιση, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εξασφαλίσει πολιτική στήριξη στο πρόγραμμά της για δημοσιονομική εξυγίανση.

Ο οίκος διατήρησε τη νέα αξιολόγηση υπό αρνητική παρακολούθηση, λίγες μέρες μετά από ανάλογη κίνηση της Fitch, που πυροδότησε ανησυχίες για την δημοσιονομική κατάσταση ολόκληρης της ευρωζώνης.

«Πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες πιθανόν να χρειαστούν επίμονες προσπάθειες για σειρά ετών, προκειμένου να ξεπεραστούν», ανέφερε η S&P.

«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη μας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι ελληνικές αρχές για την μείωση του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος είναι απίθανο, από μόνα τους, να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη μείωση της επιβάρυνσης από το δημόσιο χρέος», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο αναλυτής της Standard & Poor's, Marko Mrsnik

«Επιπλέον πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αναμόρφωση των δημόσιων οικονομικών αντιμετωπίζουν εγχώρια εμπόδια που ενδεχομένως να απαιτήσουν σημαντικές προσπάθειες για σειρά ετών προκειμένου να ξεπεραστούν» πρόσθεσε ο αναλυτής.

Η S&P είχε προειδοποίησει για το ενδεχόμενο υποβάθμισης στις 7 Δεκεμβρίου. Ο οίκος είχε δώσει τότε δίμηνη προθεσμία στις ελληνικές αρχές προκειμένου να πειστεί για την αποτελεσματικότητα των σχεδίων τους για το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα.

Στις 8 Δεκεμβρίου, η Fitch Ratings είχε ανακοινώσει ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε BBB+ από A-, με προοπτικές αρνητικές.

H Moody's Investors Service διατηρεί τη δική της αξιολόγηση τρεις βαθμίδες υψηλότερα, στην κατηγορία A1. Εμπειρογνώμονες του ξένου οίκου βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Από ....Citypress-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: