Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Πρώτος στόχος του Πρωθυπουργού η διαφθορά - στη "σέντρα" ΟΛΑ τα "μαύρα ταμεία» της δημόσιας ζωής


Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com


Η εθνική προσπάθεια για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας --που θα ξεκινήσει από την Τρίτη το μεσημέρι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, μια συζήτηση που θα αναρτηθεί ΟΛΗ στο διαδίκτυο, για να μην μπορεί να παιχτεί κανένα παιχνίδι με τις ... διαρροές - όπως αποκαλύπτει σήμερα το iR θα έχει μια ακόμη σοβαρή παράμετρο:

Την εκκίνηση της εθνικής προσπάθειας για πάταξη της διαφθοράς και την εμπέδωση κλίματος διαφάνειας προς κάθε κατεύθυνση. Γι αυτό και το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει στη βουλή (και η κυβέρνηση θα συνδράμει σε αυτό με όλες τις δυνάμεις και τους μηχανισμούς που διαθέτει), προτάσεις για άμεση σύσταση εξεταστικών επιτροπών για την α) Η Siemens και τα "μαύρα ταμεία" με τα οποία χρηματοδότησε κόμματα και πολιτικούς β) για το πλιάτσικο με τα "δομημένα ομόλογα" με αποτέλεσμα να κάνουν φτερά τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων και γ) θα ανοίξει ο περίφημος φάκελος των υποκλοπών της Vodafone, που είχε ένα νεκρό και κανείς δεν έμαθε ποιοί παρακολουθούσαν μέχρι και τον ... Πρωθυπουργό της χώρας. Το «κουκούλωμα» της υπόθεσης θα ανοίξει ..... Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το ζητούμενο δεν θα είναι οι ευθύνες ποινικές - τις οποιες φρόντισε άρον άρον να παραγράψει η κυβέρνηση Καραμανλή (αν και εξετάζονται συνταγματικά και νομικά οι πιθανότητες να ΜΗΝ παραγραφεί τελικά τίποτα) - οσο να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες και να ΕΙΠΩΘΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑ για κάθε υπόθεση. Είναι φανερό ότι .. θα καεί το πελεκούδι. Απόφαση του Γ. Παπανδρέου είναι - και σε αυτό θα ζητήσει τη συνδρομή των άλλων αρχηγών πολιτικών - να αποκαλύψει τους πάντες και τα πάντα ανεξαρτήτως ποιον αφορούν. Οπως αντιλαμβανόμαστε ΟΛΟΙ - χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες ... - εάν πραγματικά υλοποιήσει κάτι τέτοιο (πχ δώσει στην δημοσιότητα ΟΛΑ τα ονόματα από τα μυστικά κονδύλια πχ των δημοσιογράφων κλπ) και "βγάλει στη σέντρα» πολιτικούς, δημόσιους υπαλλήλους, νομάρχες, δημάρχους, γιατρούς , δικαστές κλπ που "τα πήραν" για να κάνουν τη δουλειά τους θα μιλάμε για ... σεισμό δεκάδων ρίχτερ. Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι «θα το κάνει ο Γιώργος και δεν θα κάνει πίσω ούτε γραμμή ...".

Οπως είπε και στη συνέντευξη του ο Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες «θα καταθέσω πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, εμείς βεβαίως έτσι κι αλλιώς θα προχωρήσουμε» γιατί «η αξιοπιστία μας θα κριθεί από τη γενικότερη συναίνεση». Αλλωστε εξήγησε ότι ΔΕΝ θα πάρει κανένα "μέτρο" που να πλήττει εισοδήματα μισθωτών επιμένοντας ότι η λύση του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, την οποία περιέγραψε και στους Ευρωπαίους εταίρους, θα επέλθει με την πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την οποία χαρακτήρισε συστημική. Αυτή την συστημική διαφθορά θα την χτυπήσει στην ρίζα της μόνο εάν πείσει ότι το εννοεί. Και για να πειστούν όλοι ότι το εννοεί ένας τρόπος υπάρχει. ΝΑ αποκαλύψει ΟΛΗ την πολιτική και άλλη διαφθορά με ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ κι αν χρειαστεί ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΦΥΛΑΚΗ πολλούς από αυτούς. ΝΑ μην λογαριάσει κανέναν και τίποτα.

«Μπορεί να υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν παρόμοιους δείκτες και προβλήματα, αλλά η κάθε χώρα βεβαίως έχει και την ιδιαιτερότητά της. Αλλο είναι το πρόβλημα της Ιρλανδίας, όπου επεκτάθηκε το τραπεζικό σύστημα σε δάνεια, τα οποία μετά δημιούργησαν τεράστια ζητήματα, τα τοξικά ομόλογα και τα λοιπά, ή σε δάνεια με τεράστιο ρίσκο, το οποίο επέφερε κρίση στο σύστημά τους »σημείωσε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Αν τα μέτρα μας είναι απλώς να προσπαθούμε να υιοθετήσουμε ό, τι έκαναν οι άλλοι, ώστε να πράξουμε και εμείς τα ίδια, κάνουμε λάθος, γιατί πρέπει να δούμε ποιο είναι το δικό μας πρόβλημα. Και αυτό ανέφερα χθες και στο Συμβούλιο Κορυφής ».

«Αν ήμαστε στο χείλος του γκρεμού, θα κόβαμε τους μισθούς ακόμη και στο μισό. Δεν είμαστε εκεί και δίνουμε τη μάχη, ώστε να μη φτάσουμε εκεί »τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

«Εχουμε καταθέσει προϋπολογισμό, ο οποίος μας δεσμεύει», ενώ στη συνέχεια επανέλαβε πολλές φορές ότι η μείωση των μισθών δεν απαντά στα διαρθρωτικά, χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Κατ ουσίαν οι περιγραφές του κ. Παπανδρέου, ο οποίος παρουσίασε την Ελλάδα ως χώρα στην οποία κυριαρχεί η διαφθορά, Βρήκαν απήχηση στους συναδέλφους του αρχηγούς κρατών, οι οποίοι όμως έθεσαν ένα στενό πλαίσιο στόχων. Τα ελλείμματα θα πρέπει να περιορισθούν εντός του 2010, ώστε η προσπάθεια να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα στις αρχές του 2011, όπως σημειώνεται και στο κείμενο των Συμπερασμάτων (χωρίς ειδική αναφορά στην Ελλάδα). Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες που ενδεχομένως θέσουν σε αμφιβολία τη συνοχή και τη σταθερότητα της Ενωσης θα τεθούν σε ειδικό, αυστηρότερο, καθεστώς επιτήρησης και εποπτείας. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε ο Πρωθυπουργός επανήλθε στη λογική της απώλειας εθνικής κυριαρχίας, όταν αναφέρθηκε στο ειδικό καθεστώς επιτήρησης, το οποίο προβλέπει συνεχείς και λεπτομερείς ελέγχους ανά τρίμηνο, καθώς και αναγκαστική υιοθέτηση των υποδείξεων της Ενωσης. «Για να το αποφύγουμε αυτό, πρέπει να τιθασεύσουμε τα ελλείμματα» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. Στο ίδιο πλαίσιο επέμεινε και στις εξαγγελίες του για αλύπητη πάταξη της διαφθοράς και περιορισμό των διοικητικών επιπέδων της Ελλάδας από πέντε που είναι σήμερα σε τρία.

Τι θα προτείνει στους πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε στη συνέντευξη του ότι το τρίπτυχο που θα εισηγηθεί στους πολιτικούς αρχηγούς θα αποτελείται από τρεις άξονες βασικούς: τις άμεσες παρεμβάσεις τους προσεχείς μήνες, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τη σταδιακή αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Οπως είπε «Δεν ήρθαμε να γκρεμίσουμε, αλλά να χτίσουμε το κοινωνικό κράτος».

Ως βασικές προτεραιότητες σε αυτό το πλαίσιο περιέγραψε την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, το νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα και την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, επιμένοντας στις δυνατότητες της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τόσο σε συνεντεύξεις του σε διεθνή μέσα (Reuters, CΝΒC) όσο και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αναμένει ούτε και έχει ζητήσει δώρα και χάρες από κανένα άλλο κράτος ή την ΕΕ και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι δικό της και θα το λύσει μόνη της, με δική της απόφαση.

Από.....i-Reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια: