Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS


Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com


ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
Βουλευτής Φθιώτιδας Ν.Δ.
Επίκουρος Καθηγητής Ο.Π.Α.
Μητροπόλεως 1,
10557, Αθήνα
Ορλάνδου και Ταϋγέτου
35100, Λαμία
 + 30 210.37.09.546
 + 30 22310.30200 / 34250
 + 30 210 37.09.549
 + 30 22310.30250
 cstaik@parliament.gr
www.cstaikouras.gr
CHRISTOS KON. STAIKOURAS
MP Fthiotida, N.D.
Assistant Professor A.U.E.B.


1 Mitropoleos Street,
GR-10557, Athens - Greece


Orlandou and Taigetou
GR-35100, Lamia - Greece


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

Λαμία, 30.11.2009

Η παγκόσμια κοινότητα έχει καθιερώσει από το 1988 την 1η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (HIV). Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία, παρά τις προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο για τον έλεγχό της, συνεχίζει να παραμένει ανεξέλεγκτη στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, και ιδιαίτερα εκείνη της Υποσαχάρειας Αφρικής, ενώ εκτιμάται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πως θα αποτελέσει μέσα στα επόμενα 24 χρόνια την τρίτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη χώρα μας τα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, καθώς, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καταγράφεται ετήσια αύξηση κρουσμάτων 15% – 20% την τελευταία τριετία.
Αναμφισβήτητα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την κατάρτιση δράσεων και πολιτικών με στόχο την πρόληψη, τη θεραπεία, τη φροντίδα και την υποστήριξη των φορέων και ασθενών του ιού του AIDS. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του AIDS, το οποίο καταρτίστηκε το 2008, περιλαμβάνει την παροχή δωρεάν αγωγής στους ανασφάλιστους οροθετικούς, την ανάληψη πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων σε επίπεδο πρόληψης, και τη μέριμνα για τους ανήλικους οροθετικούς.
Η προσπάθεια, ωστόσο, πρέπει να συνεχιστεί. Η ανάγκη για καθοδήγηση, στήριξη και φροντίδα των φορέων και ασθενών του AIDS είναι περισσότερο πραγματική και επείγουσα από ποτέ, καθώς απαιτείται η συρρίκνωση των όποιων προκλητικών φαινόμενων κοινωνικού ρατσισμού, η κάλυψη των κενών που συχνά εντοπίζονται στην ενημέρωση αναφορικά με τον ιό, και, φυσικά, η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στη θεραπευτική αγωγή.
Η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά για τη συνεχή θωράκιση και επέκταση του δημοσίου υγειονομικού συστήματος της χώρας και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ευκολότερη και καθολική πρόσβαση στην πρόληψη, τη θεραπεία και την περίθαλψη. Παράλληλα με τη μέριμνα της Πολιτείας, απαιτείται και η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση όλων των πολιτών για τον περιορισμό της ασθένειας, αλλά και για την ανάδειξη μιας κοινωνίας που αγωνίζεται για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με υπέρτατο αυτό της προστασίας της υγείας. Προς την κατεύθυνση αυτή θεωρώ πως είμαστε όλοι αρωγοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: