Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Εισήγηση του βουλευτή Χρ. Σταϊκούρα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το «Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού του 2010»


Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com


Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. και Ειδικός Εισηγητής επί του Προϋπολογισμού του 2010, κ. Χρήστος Σταϊκούρας στην Εισήγησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το «Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2010», μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής...

«Η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας, δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εγκλωβισμένη στις ανέφικτες προεκλογικές της υποσχέσεις, θα πρέπει να καταφεύγει σε λογιστικές πρακτικές που είναι επιζήμιες για τη χώρα, την πιστοληπτική της ικανότητα, και προφανώς το κόστος δανεισμού της. Πρακτικές με πρωταρχικό και άμεσο δημοσιονομικό στόχο την αύξηση του ελλείμματος το 2009 και τη σημαντική μείωσή του το 2010. Οι προβλέψεις μάλιστα της Κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης κατά 3,3% του ΑΕΠ το 2010, είναι μάλλον αισιόδοξες.
Όμως, το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είμαι άμεσο και πιεστικό. Για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος θα πρέπει:
1ον. Η μείωση των ελλειμμάτων να επικεντρωθεί, κυρίως, στον περιορισμό και στον εξορθολογισμό των δαπανών.
2ον. Η δημοσιονομική προσαρμογή, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να επιτευχθεί με μόνιμα μέτρα, διαρθρωτικού χαρακτήρα.
3ον. Να δωθεί έμφαση στη βελτίωση των ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης με την ανάληψη δύσκολων, αλλά αναγκαίων, διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού είναι κατώτερο των προσδοκιών. Χωρίς μόνιμα και διατηρήσιμα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς σοβαρή μεταρρυθμιστική ατζέντα, χωρίς όραμα.»

Στη συνέχεια, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας απευθύνθηκε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών διερωτώμενος για το πόσο ανεξάρτητη είναι η πολυδιαφημιζόμενη Επιτροπή για την καταγραφή της δημοσιονομικής κατάστασης. Ειδικότερα, υπογράμμισε:

«Αλήθεια, αν το έλλειμμα είναι 12,7% του ΑΕΠ για το 2009, γιατί συστήνετε Ανεξάρτητη Επιτροπή με αντικείμενο, όπως αναγράφετε στην απόφασή σας, ‘‘την καταγραφή της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης’’ (29.10.2009); Μπορεί να δώσετε άλλα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του έτους;
Και πως θεωρείτε Ανεξάρτητη μία Επιτροπή που τη συγκρότησή της την έχετε επιλέξει με προσωπική σας απόφαση και με συντονιστή το νέο Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων;»

Από.....LamiaNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: