Αναρτήθηκε από.......
energoipoliteskv.blogspot.com
«Καποδίστρια 2» στις συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών, προανήγγειλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, κατά τη διάρκεια της πανελλήνιας ημερίδας για την Αγρότισσα, που εξελίσσεται στα Καμένα Βούρλα.
Τόνισε, μάλιστα, ότι ήδη συγκροτήθηκε επιτροπή, που μελετά το συγκεκριμένο θέμα, και ότι οι διαδικασίες θα κινηθούν παράλληλα με τον «Καποδίστρια» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, τόσο οι αγροτικοί σύλλογοι ,όσο και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, θα δομηθούν πλέον σε επίπεδο νέου δήμου.
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, σημείωσε με έμφαση τον ρόλο της αγρότισσας, τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στην οικογένεια, ενώ υπογράμμισε πως πολιτική του Υπουργείου είναι «να απελευθερωθούν σε όλα τα επίπεδα οι δυνατότητες, που έχει η Ελληνίδα αγρότισσα». Παράλληλα, προσδιόρισε τις προτεραιότητες του Υπουργείου για τις αγρότισσες στα «αυτονόητα δικαιώματα».
Επανέλαβε την αλλαγή του τίτλου του Υπουργείου σε Υπουργείο Τροφίμων και Αγροτικής Ανάπτυξης, σηματοδοτώντας -όπως υπογράμμισε- τη στροφή του Υπουργείου στα τρόφιμα.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ισότιμη μεταχείριση των γυναικών στην ύπαιθρο, την εργατική και ασφαλιστική κατοχύρωσή τους και την κατοχύρωση της επαγγελματικής τους δράσης. Σημείωσε δε, ιδιαίτερα τη διασφάλιση των γυναικών σε θέματα υγείας, αφού όπως επισήμανε «οι μελέτες έχουν δείξει πως έχουν πολύ μεγάλη επιβάρυνση στον οργανισμό τους από φυτοφάρμακα και λιπάσματα».
Η υπουργός αναφέρθηκε και στην ενδοοικογενειακή βία καλώντας τις γυναίκες της υπαίθρου «να σπάσουν τη σιωπή τους για τη συμπεριφορά των ανδρών απέναντι στην οικογένεια και τη γυναίκα» και προανήγγειλε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο την ίδρυση φορέων «όπου μπορεί η γυναίκα να καταδώσει (σσ. «και το εννοώ αυτό», όπως τόνισε) τη βία σε βάρος του παιδιού της και της οικογένειάς της», συμπληρώνοντας ότι «η ενδοοικογενειακή βία είναι η μεγαλύτερη αμαρτία στην κοινωνία, που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, και αυτό πρέπει να το καταγγείλουμε».
Η κα Μπατζελή έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανεργία, που πλήττει την ελληνική ύπαιθρο και στο άγχος της κάθε οικογένειας, «δείχνοντας», ωστόσο, προς την κατεύθυνση αύξησης της αποτελεσματικότητας των δημοσίων επενδύσεων.
«Δεν θα κριθούμε από τη διαχείριση του κάθε κωδικού του προϋπολογισμού», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Θα κριθούμε από το πώς δημιουργούμε παραγωγή, παραγωγικές επενδύσεις και πώς ενισχύουμε τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων».
Αναφερόμενη στο θέμα των ενισχύσεων, υπογράμμισε ότι αυτές θα καταβληθούν μόνο στις περιοχές εκείνες, όπου έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων και έχει γίνει έλεγχος από τα κοινοτικά όργανα. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Είναι μεγάλο το κόστος για την εθνική οικονομία για να συζητάμε άλλους τρόπους», υπογράμμισε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, συμπληρώνοντας ότι «αυτή την περίοδο δίνεται μια μεγάλη μάχη για να ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στην Ε.Ε.».
Σε δηλώσεις της επαναβεβαίωσε την αναθεώρηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» σημειώνοντας ότι θα εξασφαλιστούν τα χρήματα, που είναι για τους παραγωγούς καπνού, και τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει διάλογο, έτσι ώστε να περικοπούν τα χρήματα από τις υποσχέσεις, που είχε δώσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, σε δημάρχους ανά την Ελλάδα για διάφορα έργα.
Στην πανελλήνια συνάντηση μετείχαν αγρότισσες απ' όλη την Ελλάδα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημερίδας συζητούνται σειρά θεμάτων που έχουν σχέση με επιμέρους τομείς υγείας, παιδείας, εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας των γυναικών με ιδιαίτερες αναφορές στους γυναικείους συνεταιρισμούς, και στις πρωτοβουλίες των γυναικών. (ΑΠΕ)
Χαιρετισμός του Νομάρχη Φθιώτιδας κ. Αθανασίου Χειμάρα
Σας καλωσορίζω, στον ιστορικό και φιλόξενο Νομό μας.
Σας ευχαριστώ για την επιλογή του Νομού μας, ενός καθαρά αγροτικού Νομού, να τιμηθεί η Ελληνίδα Αγρότισσα, και να αναδειχθεί το πολύπλευρο και αξιοσήμαντο έργο της, στον κοινωνικό μας ιστό.
Παλαιότερα, η Ελληνίδα Αγρότισσα, παράλληλα με τα καθήκοντα της μάνας, συνεισέφερε στο οικογενειακό εισόδημα, με τη σκληρή εργασία της στα χωράφια. Το έζησα με τη μητέρα μου.
Στη σύγχρονη εποχή μας, η Ελληνίδα Αγρότισσα, ανέπτυξε δραστηριότητες και σε άλλους τομείς, όπως είναι η επιχειρηματικότητα, οι οικογενειακοί συνεταιρισμοί, η εμπορία τοπικών προϊόντων, κυρίως ονομαστικής προέλευσης, καθώς και η πνευματική και πολιτιστική συνεισφορά της στην κοινωνία μας.
Η Ελληνίδα Αγρότισσα, θεωρείται ο βασικός πυλώνας της οικογένειας και της κοινωνίας, αφού συνεχίζει το έργο του Θεού στη γη και νουθετεί παιδιά, που θα αναδειχθούν σε χρήσιμους για τη χώρα πολίτες.
Ως Νομάρχης Φθιώτιδας και ως άνθρωπος, που κατάγεται από αγροτική οικογένεια, και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις σκληρές συνθήκες, που διαβίωσε και διαβιώνει η Ελληνίδα Αγρότισσα, προτείνω, να αναγερθεί άγαλμα της Αγρότισσας Μάνας, ώστε να αποτελεί, σύμβολο τιμής και ευγνωμοσύνης, των επερχόμενων γενεών, προς το πρόσωπό της.
Είμαι βέβαιος, ότι μέσα από τις εισηγήσεις και ομιλίες των καταξιωμένων εισηγητών και ομιλητών, θα προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα, που θα καταξιώσουν, ακόμα περισσότερο το ευλογημένο έργο της Ελληνίδας Αγρότισσας.
Κλείνοντας θέλω με κάθε ειλικρίνεια, να επισημάνω, την ικανοποίησή μου, για το καλό και προσεκτικά προετοιμασμένο και μελετημένο ξεκίνημα, της φίλης και συμπατριώτισσας νέας Υπουργού, στο ευαίσθητο, πολύπλοκο και δύσκολο Υπουργείο Γεωργίας, αφού διευκρινίσω, ότι δεν έχω την ίδια γνώμη, για τους άλλους Κυβερνητικούς τομείς.
Κα Υπουργέ, ελπίζω και εύχομαι, το καλό σας ξεκίνημα, να συνοδευτεί και με θετικά αποτελέσματα, για το καλό των Αγροτών μας και φυσικά της Αγρότισσας, που σήμερα όλοι τιμάμε.
Χαιρετισμός του βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ κ. Χρήστου Σταϊκούρα που παρέστη στην Ημερίδα ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
«Ένα από τα μεγάλα ζητούμενα παλαιότερων εποχών, ήταν και η κατάκτηση της θέσης της Ελληνίδας στην κοινωνία. Οι διεκδικήσεις της για ισότητα, ισονομία, συμμετοχή έφεραν αποτέλεσμα καθώς σήμερα πλέον η γυναίκα δεν περιορίζεται μόνο στην οικογένεια, αλλά αποκτά ρόλους που φαίνονταν αδιανόητοι παλαιότερα. Σήμερα πλέον, αναπτύσσει την προσωπικότητά της αυτόνομα, αναλαμβάνει επιχειρηματικές δραστηριότητες, συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα, μετέχει ενεργά στα κοινά, κερδίζει το ρόλο που δικαιούται στην κοινωνία, στις επαγγελματικές ευκαιρίες, στα επιστημονικά επιτεύγματα, στο δημόσιο βίο, ενώ παραμένει, ταυτόχρονα, το θεμέλιο της οικογένειας. Όλα αυτά ισχύουν, και μάλιστα στον υψηλότερο βαθμό, για την Ελληνίδα αγρότισσα. Αγρότισσα που εκτός από τη συμμετοχή της στις καθαρά αγροτικές εργασίες, αναλαμβάνει καινοτόμες δραστηριότητες, δημιουργεί ή συμμετέχει σε οικογενειακές επιχειρήσεις στο χώρο της τυποποίησης, της μεταποίησης, της οικοτεχνίας, του αγροτουρισμού, οργανώνει και αναπτύσσει δραστηριότητες στο πλαίσιο δυναμικών γυναικείων συνεταιρισμών.
Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν συγκροτημένες πολιτικές δράσεις για τη ενίσχυση και αναβάθμιση του αγροτικού τομέα. Προωθήθηκαν πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση και τόνωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην ελληνική ύπαιθρο. Θεσμοθετήθηκαν υποχρεώσεις της πολιτείας για τη στήριξη της ελληνίδας αγρότισσας. Αναγνωρίστηκε έμπρακτα ο σπουδαίος ρόλος της, καθώς, με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς, η σύζυγος αγρότη είναι, πλέον, ισότιμη με τον άνδρα της ως προς τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ της παρέχονται, είτε είναι άμεσα ασφαλισμένη, είτε έμμεσα, κοινωνικές παροχές και παροχές υγείας από τον ΟΓΑ, λαμβάνοντας επίδομα μητρότητας και παροχές περιθάλψεως.
Αποτελεί χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά κυρίως, της νέας κυβέρνησης να σταθεί η πολιτεία στο πλευρό της Ελληνίδας αγρότισσας, επιδιώκοντας την περαιτέρω βελτίωση της θέσης της στην ελληνική κοινωνία, την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ελληνική ύπαιθρο, και τη διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού στη γη του.
Η στήριξη της αγρότισσας γυναίκας και μητέρας θέτει τις βάσεις για την ενίσχυση της συνοχής της κοινωνίας μας, καθώς αποτελεί το στυλοβάτη της αγροτικής οικογένειας και της ελληνικής περιφέρειας. Προς την κατεύθυνση αυτή είμαστε όλοι αρωγοί.»
Από....LamiaNews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου