Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Δύο δισ ευρώ θα δανειστεί αύριο το Δημόσιο

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Ο συνολικός ακαθάριστος δανεισμός από την αρχή του έτους θα φτάσει στα 64,5 δισ ευρώ κι εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ έως το τέλος του έτους. Σε νέο δανεισμό αναμένεται να προχωρήσει αύριο το ελληνικό δημόσιο, μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων. Πρόκειται για προγραμματισμένη δημοπρασία, που έχει ανακοινωθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και θα είναι η δεύτερη μετά τις τελευταίες εκλογές. Το ποσό που θα ζητήσει το Δημόσιο θα είναι 2 δισ ευρώ κι αναμένεται να καλυφθεί με ευκολία, όπως συνέβη και στην δημοπρασία της προηγούμενης Τρίτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, το συνολικό ποσό το οποίο έχει δανεισθεί το Δημόσιο από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα προσεγγίζει τα 62,5 δις ευρώ. Ενα μεγάλο μέρος αυτών, βεβαίως, αφορά σε κεφάλαια που διατέθηκαν για αναχρηματοδοτήσεις παλαιότερων χρεών, αλλά σε κάθε περίπτωση το οικονομικό βάρος παραμένει. Μετά την αυριανή δημοπρασία, το ποσό θα φτάσει στα 64,5 δις ευρώ, ενώ κοινή είναι η εκτίμηση ότι έως το τέλος του έτους δύσκολα θα κρατηθεί κάτω από τα 70 με δις ευρώ.

Αυτή την εκτίμηση άλλωστε εξέφρασαν και κορυφαία στελέχη του νυν οικονομικού επιτελείου κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημέρωσης που έκαναν στους δημοσιογράφους. Κι αυτό γιατί, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχουν άλλοι άμεσοι τρόποι «ταχείας παρέμβασης» για να κλείσουν διάφορες μαύρες τρύπες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Από ....i-reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια: