Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Προγραμματικό διάλογο, και όχι αιτήματα για λευκή επιταγή, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Συνέντευξη τύπου έδωσαν σήμερα στα γραφεία τους οι Οικολόγοι Πράσινοι, για τις πρώτες μετεκλογικές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες διαλόγου που συζητούν να αναλάβουν.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων: «Από το ΠΑΣΟΚ προσφέρθηκε ένα υφυπουργείο χωρίς καμιά δέσμευση για τις πολιτικές του και χωρίς να υπάρχει προηγουμένως κάποια συζήτηση προγραμματικού χαρακτήρα. Στα θέμα διαχείρισης του νερού, προστασίας των δασών, ενεργειακού σχεδιασμού, διαφάνειας, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Οικολόγων Πράσινων που σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε τουλάχιστον να συζητηθούν. Υπέρ ή εναντίον της εκτροπής του Αχελώου, εφαρμογή ή όχι της αρχής ο ρυπαίνων πληρώνει για την εξυγίανση των ρυπασμένων υπόγειων νερών στον Ασωπό, προστασία και διαχείριση των δασών ή συνέχιση των προσπαθειών περιορισμού της προστασίας των δασών, προκήρυξη διαγωνισμών για νέες λιγνιτικές μονάδες ή στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ανακύκλωση ή καύση απορριμμάτων, διερεύνηση σκανδάλου Siemens και επιστροφή των χρημάτων στα δημόσια ταμεία ή κουκούλωμα οριστικά του σκανδάλου;

Προθεσμίες λίγων ωρών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για διάλογο. Ένας υφυπουργός δεσμεύεται εφ' όλης της ύλης από το κυβερνητικό πρόγραμμα, που δεν έχει καν ανακοινωθεί. Δε συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο και οι δυνατότητές του για ουσιαστικές παρεμβάσεις είναι πολύ περιορισμένες, καθώς οι αρμοδιότητές του καθορίζονται με αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού, που μπορεί να τις αλλάζει ή να τις περιορίζει όποτε κρίνει. Πολύ περισσότερο δε θα μπορούσε να επηρεάσει θέματα που επηρεάζουν τις αρμοδιότητές του, αλλά εμπλέκονται και με τις αρμοδιότητες άλλων υπουργών ή υφυπουργών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: