Αναρτήθηκε από ......energoipoliteskv.blogspot.com
Για είναι ευτυχισμένα τα παιδιά, λένε οι ειδικοί, χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, προστασία από την φτώχεια και ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση. Η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ εξετάζει την κατάσταση των παιδιών στις 30 χώρες-μέλη. Η Γερμανία δαπανά κάθε χρόνο σημαντικά ποσά για τα παιδιά, χωρίς ωστόσο να έχει τα οφέλη που επιδιώκει. Πρόκειται για το ένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης για την κατάσταση των παιδιών στις χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά βέβαια τη Γερμανία.
Στην σχετική ετήσια έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Βερολίνο αναφέρεται ότι αν η ευτυχία των παιδιών εξαρτιόταν από τα χρήματα, τότε τα Γερμανάκια θα ήταν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο. Διότι οι δαπάνες στη Γερμανία ξεπερνούν ακόμα και κατά 20% τις αντίστοιχες δαπάνες άλλων χωρών. Υπάρχουν ωστόσο χώρες, όπως η Δανία, όπου για τα παιδιά διατίθενται περίπου τα μισά κονδύλια. Όμως τα αποτελέσματα ως προς την παιδική φτώχεια και τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση είναι πολύ καλύτερες.
Τα παιδιά και οι έφηβοι στη Γερμανία τα έχουν σχεδόν όλα, αλλά…
Η υπεύθυνη του ΟΟΣΑ για την έκθεση Μόνικα Κεσέρ αποδίδει όμως εύσημα στη Γερμανία για την καλή υλική υποδομή που απολαμβάνουν τα Γερμανάκια: «Έχουν γραφεία, σχολικά βιβλία, υπολογιστές και λεξικά. Και μάλιστα πολύ περισσότερα από άλλες χώρες. Τα μωρά στη Γερμανία θηλάζονται για μεγαλύτερο διάστημα από αλλού, ο εμβολιασμός γίνεται σε τακτικά διαστήματα. Οι έφηβοι πίνουν λιγότερο αλκοόλ από ό,τι ο μέσος όρος των 30 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Από την άλλη πλευρά βέβαια οι Γερμανοί έφηβοι καπνίζουν περισσότερο, ιδιαίτερα τα κορίτσια».
Δεν υπάρχει η ιδανική χώρα για παιδιά
Εντύπωση προκαλούν τα αποτελέσματα αναφορικά με το σύστημα παιδείας. Ενώ οι βόρειες χώρες, όπως η Φιλανδία, βρίσκονται πάντα στις πρώτες θέσεις στο ζήτημα της εκπαίδευσης, μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία βρίσκονται συνήθως κάπου στη μέση της κατάταξης.
Η Μόνικα Κεσέρ ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ μεγέθους μιας χώρας και των επιδόσεων της κοινωνίας: «Στο παράδειγμα της Γαλλίας βλέπουμε ότι εκεί υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες για έναν γονέα να αφήσει για κάποιες ώρες το παιδί του σε νηπιαγωγείο, ο αριθμός των εργαζομένων γυναικών είναι υψηλότερος, όπως επίσης υψηλός είναι και ο αριθμός των γεννήσεων».
Η έκθεση διαπιστώνει ότι στον κόσμο δεν υπάρχει ιδανική χώρα για παιδιά. Κάθε χώρα έχει θετικά και αρνητικά, συμπεραίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ.
Πηγή: D.W
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου