Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Καποδίστριας 2: Ελλάδα με 16 περιφέρειες και 350 δήμους

Αναρτήθηκε από ......energoipoliteskv.blogspot.com


Ο χάρτης της Ελλάδας αλλάζει. Οι 52 νομοί περιορίζονται σε 16 περιφέρειες, και οι 1.033 δήμοι συγχωνεύονται σε 350. Η επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση «Καποδίστριας 2» στοχεύει στη δημιουργία μικρών ευέλικτων σχημάτων με αυξημένη λειτουργική και οικονομική αυτοδυναμία. Ποιες οι νέες περιφέρειες και δήμοι;

Τις τελευταίες ημέρες δίνουν και παίρνουν εν τα σενάρια για τον «Καποδίστρια 2» και τη θέσπιση αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Οι τοπικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2010 θα είναι ορόσημο, συνδέοντας τις όποιες τροποποιήσεις προκύψουν στην διοικητικό χάρτη με την καθιέρωση του νέου εκλογικού συστήματος βασισμένου στο γερμανικό μοντέλο.

Πριν από 10 χρόνια, το 1998, εφαρμόστηκε το πρώτο σχέδιο «Καποδίστριας» και οι 6.000 δήμοι και κοινότητες της χώρας έφτασαν τους 1.033. Σήμερα, το εγχείρημα, παρά την ανεπάρκεια κονδυλίων και υποστηρικτικών μηχανισμών, κρίνεται θετικό και επεκτείνεται. Τα όρια των νέων 300-350 δήμων που θα προκύψουν θα είναι ταυτισμένα με μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες. Οι νομαρχίες δεν θα υφίστανται με τη σημερινή τους μορφή, νέοι ρόλοι θα ανακύψουν, ενώ θα μεταφερθούν πόροι και αρμοδιότητες.

Μεγάλη σημασία θα παίξουν βέβαια τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι συνενώσεις νομών. Η γεωγραφία, η σύνθεση του πληθυσμού, ο βαθμός ανάπτυξης, η κοινωνική συνοχή, όλα είναι σημαντικά.
Η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τα Επτάνησα, η Θεσσαλία και η Ήπειρος γίνονται περιφέρειες.
Η Πελλοπόνησσος σπάει σε Μεσσηνία-Αρκαδία-Λακωνία-Αργολίδα-Κορινθία, ενώ Αχαΐα-Ηλεία ενώνονται με Αιτωλοακαρνανία-Φωκίδα. Η Αττική είναι περιφέρεια από μόνη της και η υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα ενώνεται με την Εύβοια δημιουργώντας μια ακόμη περιφέρεια. Η Θράκη σπάει σε Εβρο-Ροδόπη και Ξάνθη-Καβάλα μαζί με Δράμα-Σέρρες, και η υπόλοιπη Μακεδονία σπάει σε τρεις μεγάλες περιφέρειες με πρωτεύουσες την Θεσσαλονίκη, την Βέροια και την Κοζάνη.

Η Αυτοδιοίκηση εμφανίζεται διχασμένη για το πότε μπορούν να γίνουν επιτυχώς όλα αυτά, καθώς κάποιοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για προεργασία του εγχειρήματος-δεδομένου και του ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, βρήκε παντελώς απροετοίμαστες υπηρεσίες. Αρκετοί, βέβαια, είναι εκείνοι που θέλουν ρήξεις και τομές άμεσα.

Στην περίπτωση που ο «Καποδρίστριας 2» ολοκληρωθεί πριν το Σεπτέμβριο οι ρυθμοί στο υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να είναι ταχύτατοι, δεδομένου και του ότι οι υποψηφιότητες των επίδοξων τοπικών αρχόντων θα αρχίσουν να κατατίθενται αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και είναι εύλογο ότι θα πρέπει να γνωρίζουν ποιού δήμου επιθυμούν να ηγηθούν.

(fimes.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: