Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

G20: Συμφωνία για τον περιορισμό των μπόνους

Αναρτήθηκε από........energoipoliteskv.blogspot.com



Σε συμφωνία για τον περιορισμό των μπόνους προς τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα κατέληξαν οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων βιομηχανικών και αναδυόμενων χωρών του κόσμου στη σύνοδο του Πίτσμπουργκ,σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης .

Οι ηγέτες του G20 "ζητούν τον περιορισμό των μπόνους σε ένα ποσοστό επί των καθαρών κερδών των τραπεζικών ιδρυμάτων, όταν απειλείται το υγιές επίπεδο κεφαλαιοποίησης" ,όπως τονίζεται στο σχέδιο απόφασης .

Εκπρόσωπος της γαλλικής αντιπροσωπείας δήλωσε ότι η ομάδα των 20 ισχυρότερων βιομηχανικών και αναδυόμενων χωρών αναμένεται να συναντηθεί δύο φορές το 2010-στον Καναδά και τη Νότια Κορέα.

"Το 2010 θα συζητήσουμε τη νέα αρχιτεκτονική του G20-ποιες χώρες θα πρέπει να γίνουν μέλη και με ποια συχνότητα θα γίνονται οι συναντήσεις .Το 2011 θα είναι το έτος εφαρμογής του νέου καθεστώτος " τόνισε η ίδια πηγή,προσθέτοντας ότι το 2010 θα οργανωθούν δύο σύνοδοι του G20-μία στον Καναδά την άνοιξη και μία στη Νότια Κορέα.Η σύνοδος του G8 θα πραγματοποιηθεί στις 25 έως 27 Ιουνίου στο Χάντσβιλ του Καναδά.

ΔΝΤ

Οι ηγέτες των μελών του G20 συμφώνησαν να μεταβληθεί κατά 5% η ισχύς της ψήφου που διαθέτουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι αναπτυγμένες χώρες, ώστε να ωφεληθούν τα κράτη που υποεκπροσωπούνται στον οργανισμό.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για να αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ οι αναδυόμενες οικονομίες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αναγνωρισθεί η αυξανόμενη επιρροή τους στην παγκόσμια οικονομία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για την οικονομία, Χοακίν Αλμούνια, επιβεβαίωσαν ότι οι ηγέτες του G20 κατέληξαν σε αυτή τη συμφωνία.

"Φθάσαμε σε συμφωνία για μεταρρύθμιση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να δώσουμε στις υποεκπροσωπούμενες χώρες περισσότερο λόγο στη διακυβέρνησή του", δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Ρόιτερς.

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κάνουν θυσίες μετά τη μεταρρύθμιση του ΔΝΤ

Οι μεταρρυθμίσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο θα είναι προς όφελος των αναδυόμενων οικονομιών και οι αυτοί που θα πρέπει να "κάνουν θυσίες" είναι οι Ευρωπαίοι, δήλωσε σήμερα η γαλλική αντιπροσωπεία στη σύνοδο της G20 στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια.

Οι ηγέτες των μελών της G20 συμφώνησαν να μεταβληθεί κατά 5% η ισχύς της ψήφου που διαθέτουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι αναπτυγμένες χώρες, ώστε να ωφεληθούν τα κράτη που υποεκπροσωπούνται στον οργανισμό.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κάνουν θυσίες γιατί υποεκπροσωπούνται" στο ΔΝΤ, ενώ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κάνουν", τόνισε η ίδια πηγή, αναφερόμενη συγκεκριμένα στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Βρετανία και την Γαλλία.

Σύμφωνα με τη γαλλική αντιπροσωπεία, και άλλες χώρες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Αργεντινή και η Σαουδική Αραβία. "Αντίθετα από την μεταρρύθμιση αυτή θα κερδίσουν χώρες όπως η Κίνα, η Κορέα και η Τουρκία", επισήμαναν οι γάλλοι αξιωματούχοι.

Η μεταρρύθμιση στο ΔΝΤ θα ισχύσει από το 2011, σύμφωνα με τους ίδιους.

Το νέο ρόλο του G20 στη διεθνή οικονομία συζητούν οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του Πίτσμπουργκ

Η Ομάδα των 20 πλέον ανεπτυγμένων και των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου αναμένεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο ως προς τον συντονισμό της διεθνούς οικονομίας, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που παρακολουθεί τις εργασίες του G20 στο Πίτσμπουργκ.

"Το G20 θα εξελιχθεί σε ένα νέο συμβουλευτικό όργανο, που θα λειτουργεί ως συντονιστικό για τη διεθνή οικονομική συνεργασία", δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, καθώς οι ηγέτες των χωρών του G20 συνεδριάζουν με αντικείμενο συζήτησης τη λήψη μέτρων για να αποτραπεί η επανάληψη της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Στο μεταξύ στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας δήλωσε ότι αναμένεται πως οι ηγέτες των χωρών του G20 θα πάρουν μία "πολύ σημαντική" απόφαση αναφορικά με τα δικαιώματα ψήφου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θεωρούνται ότι σήμερα ευνοούν τους Ευρωπαίους.

Διαδηλώσεις και μικροεπεισόδια κοντά στο συνεδριακό κέντρο όπου γίνεται η σύνοδος κορυφής του G20

Διαδηλωτές έσπασαν τζάμια καταστημάτων και πέταξαν πέτρες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι από την πλευρά τους έκαναν χρήση δακρυγόνων και ροπάλων για να διαλύσουν διαδήλωση με συνθήματα κατά του καπιταλισμού, καθώς οι ηγέτες του g20 κάθονται στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν μέτρα για την αποτροπή μίας νέας οικονομικής κρίσης.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν μεγάλα πανό που έγραφαν "Καμία ελπίδα στον καπιταλισμό" και "Κλοτσήστε τον καπιταλισμό, όσο βρίσκεται στο έδαφος".

Ένας διαδηλωτής κρατούσε πανό που έγραφε "Είμαι τρελός σαν την κόλαση".

Η αστυνομία αντιμετώπισε δυναμικά τους εκατοντάδες διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας ακόμα και ελαστικές σφαίρες για να διαλύσει τη συγκέντρωσή τους. Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν μαύρες και κόκκινες σημαίες και πλακάτ με τα οποία κατήγγειλαν "τη φιλαργυρία της πλουτοκρατίας".

Η διαδήλωση σταμάτησε περίπου δύο χιλιόμετρα από το συνεδριακό κέντρο όπου γίνεται η σύνοδος κορυφής του G20, όπου η αστυνομία είχε στήσει οδοφράγματα.

Αργά το απόγευμα, τοπική ώρα, περίπου 300 διαδηλωτές αποσπάστηκαν από τον κύριο όγκο των περίπου 2.000 ατόμων και προκάλεσαν ζημιές σε τζαμαρίες φαστ-φουντ, ενός σούπερ-μάρκετ, μίας τράπεζας και μίας αντιπροσωπείας αυτοκινήτων. Η αστυνομία επενέβη δυναμικά για να διαλύσει τις ομάδες των διαδηλωτών και έκανε περίπου 15 συλλήψεις.

Με προϊόντα φυσικής διατροφής και με επίσκεψη στο Μουσείο Γουόρχολ θα ψυχαγωγήσει τις πρώτες κυρίες της G20 η Μισέλ Ομπάμα

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ θα διδάξει την απόλαυση της φυσικής διατροφής στις συζύγους των ηγετών που συμμετέχουν στη σύνοδο των G20 στο Πίτσμπουργκ, οι οποίες θα επωφεληθούν επίσης από μια ιδιωτική επίσκεψη στο μουσείο Άντι Γουόρχολ.

Οι συμμετέχοντας στην G20 έχουν προσκληθεί στο Πίτσμπουργκ μαζί με τους συζύγους τους, όμως μόνο οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί θα δειπνήσουν με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Η Μισέλ Ομπάμα θα αναλάβει έτσι το δείπνο των κυριών οι οποίες προσκλήθηκαν στο Φοξ Τσάπελ, στο σπίτι της Τερέζα Χάιντς, χήρας του μεγιστάνα της κέτσαπ και συζύγου του γερουσιαστή Τζον Κέρι που ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2004. Εκεί οι κυρίες θα δειπνήσουν με φαγητά φτιαγμένα με προϊόντα της ιδιοκτήτριας που φημίζεται για τον ορνιθώνα και το λαχανόκηπο της.

Την Παρασκευή οι κυρίες θα επισκεφθούν ένα λύκειο τεχνών και το μουσείο του Άντι Γουόρχολ το οποίο άνοιξε το 1994 και φιλοξενεί τα διασημότερα έργα του καλλιτέχνη, όπως τα πορτρέτα της Μέριλιν Μονρόε. Με την ευκαιρία της συνόδου το μουσείο έχει οργανώσει και μία προσωρινή έκθεση με γελοιογραφίες από τις χώρες της G20.

Να σημειωθεί ότι οι πρώτες κυρίες δεν θα συνοδεύονται από κανέναν άνδρα - ούτε ο σύζυγος της Άγκελα Μέρκελ, Γιοακίμ Στάουερ, ούτε ο Νέστορ Κίρχνερ, σύζυγος της προέδρου της Αργεντινής, έχουν λάβει προσκλήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο της G20

Αισιόδοξος ότι οι χώρες της G20 θα καταλήξουν σε συμφωνία για τα μπόνους των τραπεζιτών και των χρηματιστών εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ μιλώντας στους δημοσιογράφους που παρακολουθούν τη σύνοδο, στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια.

Ο Γκάιτνερ διέψευσε ότι υπάρχουν έντονες διαφωνίες με τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα με τους Γάλλους στο θέμα αυτό.

"Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε πολύ κοντά και νομίζω ότι έχουμε τις ίδιες θέσεις. Θέλουμε γερούς κανόνες που θα περιορίζουν τους κινδύνους", υπογράμμισε.

Ο Αμερικανός υπουργός είπε εξάλλου ότι περιμένει οι ηγέτες των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών να καταλήξουν σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στον οικονομικό τομέα.

Σημείωσε τέλος ότι το ισχυρό δολάριο είναι "πολύ σημαντικό" για τις ΗΠΑ και ότι η χώρα του έχει την ευθύνη να διατηρήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη.

Από ....Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: