Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Είναι άραγε τυχαίο ότι η σαφέστερη δήλωση του Γ. Παπανδρέου έγινε για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη;

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com



Από το Antinews.gr

Στο βιβλίο Theory of International Politics (1979) ο βασικότερος εκπρόσωπος του νεορεαλισμού Kenneth Waltz, ανάμεσα στους θεμελιώδεις νόμους των διεθνών σχέσεων, ορίζει πως στο διεθνές σύστημα οι μεγάλες δυνάμεις θα προσπαθούν πάντα να εξισορροπήσουν η μία την άλλη, ενώ τα μικρότερα κράτη θα έχουν τη τάση να συμμαχούν με ισχυρότερα.

Στο πλαίσιο αυτό μία ενδιαφέρουσα ανάλυση κάνει λόγο για εν μέρει επαναχάραξη των σφαιρών επιρροής από τη παγκόσμια δύναμη των Η.Π.Α. αλλά και από τη ταχέως αναπτυσσόμενη Ρωσία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, και με την απόσυρση της αντιπυραυλικής ασπίδας, φαίνεται πως σχηματίζονται δυο ιδιότυπα μπλοκ:

Το ένα αφορά τον «επαναπατρισμό» μέρους του ανατολικού μπλοκ στην αγκαλιά της Ρωσίας. Η θέση ενισχύεται από το επιχείρημα πως η «μεγάλη αρκούδα» τα έχει βρει με την Ευρώπη.

Το δεύτερο αφορά τον άξονα της Ελλάδας και Βουλγαρίας. Στους βόρειους γείτονές μας κουμάντο κάνει ο υπέρ το δέον φιλοατλαντιστής Μπ. Μπορίσοφ που λίγες μέρες μετά την εκλογή του έθεσε υπό αμφισβήτηση τις ρωσο-βουλγαρικές σχέσεις χαρακτηρίζοντας αυτές ”δύσκολες και πολύ τεταμένες” , ευνοώντας εμμέσως «την προώθηση του ανταγωνιστικού (φιλοαμερικανικών συμφερόντων) αγωγού Ναμπούκο». Ακόμα και αν πρόκειται για λεκτικά πυροτεχνήματα της Βουλγαρικής κυβέρνησης ο ρωσικός παράγοντας έχει ήδη προβεί σε σειρά συμφωνιών με τη Τουρκία (μεταξύ των οποίων για τη διέλευση του South Stream από τα τουρκικά χωρικά ύδατα), για να θέσει τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση προ των ευθυνών της .

Στην Ελλάδα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου δήλωσε -όχι αφελώς- πως «η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνον της Ρωσίας», ρίχνοντας σκιά στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία, διαφοροποιώντας παράλληλα την ενεργειακή στρατηγική .

Παράλληλα, οι Βρετανοί έχουν σχεδόν βαλθεί να επιβάλουν ως το τέλος του χρόνου λύση στο Κυπριακό, βασιζόμενη στο απορριφθέν σχέδιο Ανάν και έχουν τη σουηδική προεδρία της ΕΕ αυτού του εξαμήνου στο πλευρό τους.

Σε κάθε περίπτωση, δε μπορεί να χαρακτηριστούν τυχαία και συμπτωματικά πως τα δυο μοναδικά σε πολιτική σημασία ταξίδια του Παπανδρέου έγιναν στη Κύπρο τη προηγούμενη βδομάδα και τώρα στην Αμερική.

Και ότι η σαφέστερη δήλωση που έχει κάνει μέχρι στιγμής ήταν αυτή για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.


Θ. Διεθνιστής

Δεν υπάρχουν σχόλια: