Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Άρθρο του Δημήτρη Αλαμπάνου

Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com

Η πενταετής διακυβέρνηση της χώρας από τη νεοφιλελεύθερη παράταξη, αποτέλεσε το εφαλτήριο για την απόσυρση του κράτους από την αξιακή και ηθική υποχρέωσή του απέναντι στους πολίτες. Απέναντι στην αναπτυξιακή και σταθεροποιητική λειτουργία της κοινωνικής πολιτικής, οι Κυβερνόντες αντέταξαν την φιλανθρωπική και εθελοντική βάση των κοινωνικών παροχών (εξού και ο όρος ταμείο φτώχειας). Απέναντι στον σεβασμό των κεκτημένων κοινωνικών δικαιωμάτων της εργασιακής ασφάλειας, της αξιοπρεπούς διαβίωσης και της ισότιμης πρόσβασης στα κοινωνικά αγαθά, η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε την διεύρυνση της ανασφάλειας στην εργασία, με την απαξίωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την αύξηση των φορολογικών βαρών στα μεσαία και αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Απέναντι στην προστασία των δημοσίων αγαθών και την στήριξη των δημοσίων επενδύσεων, η κυβέρνηση συνειδητά επέλεξε την πελατειακή πολιτική πρακτική.
Αναρωτιόμαστε τώρα σαν πολίτες: «Υπάρχουν σήμερα περιθώρια για την άσκηση αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής;». Η απάντηση είναι ρητά «Ναι».

• Όταν οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών και ινστιτούτων για την αποτελεσματικότητα της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής, κατατάσσουν την χώρα μας τελευταία στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε.

• Όταν το 63% των εκπαιδευτικών επιδομάτων πηγαίνει στο πλουσιότερο 20% του πληθυσμού, έναντι μόλις 4% στο φτωχότερο 20% του πληθυσμού.

• Όταν πάνω από 11 δις ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, χάνονται από τη διαφθορά στα ελληνικά νοσοκομεία, τότε καθίσταται επιτακτική η αναδιάταξη των εργαλείων και η αλλαγή των στοχεύσεων στην άσκηση της κοινωνικής και περιφερειακής πολιτικής.

Σήμερα χρειαζόμαστε εργαλεία και λύσεις με στοχευμένο χαρακτήρα, για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου. Εργαλεία που προϋποθέτουν αποτελεσματική και δίκαιη φορολογική διοίκηση, κατάργηση των άμεσων και έμμεσων διακρίσεων, την άμεση ενεργοποίηση των κοινοτικών πόρων για αναπτυξιακές επενδύσεις σε υποδομές, σε νέες τεχνολογίες και την ανάπτυξη δεξιοτήτων που αυξάνουν την προσβασιμότητα στην παιδεία, στην υγεία, στο δικαίωμα στην εργασία, σε ένα καθαρό περιβάλλον.
Η εμπειρία του παρελθόντος και η σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν μας επιτρέπει λάθη. Είναι απαραίτητο πλέον η αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική να συνδεθεί με συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους για την καταπολέμηση της φτώχειας και του αποκλεισμού, με ευέλικτη προσαρμογή στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται σήμερα την αναδόμηση του αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους. Το ΠΑΣΟΚ για ακόμα μια φορά, έχοντας την εμπιστοσύνη των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας, θα δώσει την μάχη για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: