Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Πως έφθασε ο Μιχ. Χριστοφοράκος να δώσει ονόματα και διευθύνσεις

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv Blogger

Χρειάστηκαν 48 ημέρες «περιπλάνησης» του φακέλου από την εισαγγελία, στο ειρηνοδικείο και από εκεί στο εφετείο του Μονάχου για να αποκαλυφθεί ότι ο Μιχ. Χριστοφοράκος, άνοιξε κάποια στιγμή την ατζέντα με τα ονόματα των πολιτικών που υποστηρίζει ότι πήραν χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens σε μια προσπάθεια να μην εκδοθεί στην Ελλάδα. Τι ήταν αυτό που άλλαξε άραγε, μέσα σε περίπου ένα μήνα, την τακτική των συνηγόρων του;

...Στις αρχές Ιουλίου, στις μαραθώνιες εκείνες ανακρίσεις στην εισαγγελία Μονάχου,ο Μιχ. Χριστοφοράκος δεν έδωσε ονόματα. Οι συνήγοροί του μάλιστα δήλωναν ότι αυτό που επιθυμεί "είναι μία δίκαιη δίκη στη Γερμανία....και όχι να παρασύρει πρόσωπα και να κλονίσει το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας και ολόκληρη τη χώρα". Ήταν τότε που ο ίδιος ο κ. Χριστοφοράκος είχε διευκρινίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι "τα πρόσωπα με τα οποία είχε να κάνει δεν πήραν χρήματα για ιδίους σκοπούς, αλλά για κομματική δράση". Στις 12 Αυγούστου, αποκαλύπτεται είτε ότι δεν ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα, είτε ότι ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Siemens, κρατούσε, σε συνεννόηση με τους δικηγόρους του, έναν άσσο στο μανίκι, για τη στιγμή που θα "στένευε ο κλοιός" για την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Η...γερμανική διαδρομή μέχρι σήμερα
Όλα ξεκίνησαν στις 25 Ιουνίου, όταν με βάση το διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του Μιχ. Χριστοφοράκου για την υπόθεση της Siemens, συνελήφθη από τις γερμανικές αρχές. Τα προβλεπόμενα από το νόμο ήταν να οδηγηθεί στον εισαγγελέα του εφετείου και η γερμανική δικαιοσύνη να αποφανθεί εάν θα εκδοθεί ή όχι στην Ελλάδα, καθώς διατηρούσε διπλή υπηκοότητα (ελληνική και γερμανική).
Στις αρχές Ιουλίου ξεκινά ο αγώνας δρόμου για την υπόθεση. Η εισαγγελία Μονάχου - σε συνεχή συνεννόηση και με την ελληνική δικαιοσύνη- θέλει να "κάνει το χατήρι" της Ελλάδας και επιδιώκει την έκδοσή του. Οι δικηγόροι του κ. Χριστοφοράκου ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους για να καταδικαστεί στη Γερμανία.
Στις 10 Αυγούστου η εισαγγελέας Μονάχου, Χίλντεγκαρντ Μπόϊμλερ Χέσλ ενημερώνεται ότι ο Μιχ. Χριστοφοράκος μίλησε για "καλές σχέσεις που είχε η Siemens με τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα" και παρεμβαίνει ζητώντας να εκδοθεί ένταλμα επιβολής ποινής σε βάρος του (φυλάκιση ενός έτους με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο) για δωροδοκία την περίοδο 2004-2007.
Αν η πρόταση γίνει δεκτή το πιο πιθανό είναι η έκδοσή του στην Ελλάδα να καθυστερήσει. Γι' αυτό ο Ν. Δένδιας παίρνει την άδεια από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και "επιστρατεύει" τον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση Ν. Ζαγοριανό, προκειμένου να μεταβεί στο Μόναχο και να δει από κοντά που "κολλάει η υπόθεση".
Και τώρα ανακοινώθηκε και επίσημα από το υπουργείο Δικαιοσύνης η παράδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου στις ελληνικές αρχές, με βάση την απόφαση του Εφετείου του Μονάχου για αδικήματα που συντελέστηκαν μετά τις 18 Μαρτίου 2003, σε εκτέλεση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε η Ελληνική Δικαιοσύνη.


(enet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: