Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Αδειάζει ο πρώην Αντιδήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Μακρυνίτσας τον Δήμαρχο κ. Συκιώτη, και του προτείνει τάχιστα να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για επανεξέταση της παραχώρησης του Λιμανιού στον Ιδιώτη , επειδή δεν γνώριζε ο ίδιος και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ότι έχει και άλλα έσοδα το Λιμάνι που δεν τα γνώριζαν !!!

Αναρτήθηκε από ..........   energoipoliteskv.blogspot.com




Εστάλη στο  Blog από αναγνώστη



Δημήτρης Μακρυνίτσας                                               Καμένα Βούρλα 29-6-2017

Δημοτικός Σύμβουλος

Δήμου Μώλου-Αγίου Κων/νου                                                      Προς

Ανδρούτσου 19, Κ. Βούρλα                                   1.Δήμαρχο Μώλου – Αγ. Κων/νου

                                                                                2. Οικονομική Υπηρεσία Δήμου

                                                                                   Μώλου-Αγ. Κων/νου

                                                                                  

                                                                                             Κοινοποίηση:

1.      Μέλη Οικονομικής Επιτροπής Δήμου

2.      Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου


 ΘΕΜΑ: Τέλη επιβατών στα ημερόπλοια που χρησιμοποιούν το λιμάνι των Καμένων Βούρλων

κ. Δήμαρχε,

με την επιστολή αυτή σας γνωρίζω κάποια θέματα σχετικά με το τέλος εισιτηρίων των πολιτών που επιβιβάζονται στα πλοιάρια (ο όρος ημερόπλοια χρησιμοποιείται από την νομολογία) που κάνουν κρουαζιέρες στα Λιχαδονήσια. Τα θέματα είναι τα εξής:

1. Σύμφωνα με ικανό αριθμό νόμων και διαταγμάτων θα πρέπει ένα μέρος του αντιτίμου-εισιτηρίου να αποδίδεται στον φορέα διαχείρισης του λιμανιού. Το τέλος αυτό προσδιορίζεται ανάλογα με το ύψος του εισιτηρίου. Όπως θα διαβάσετε και στα συνημμένα έγγραφα το ποσό για εισιτήρια από 10 ως 20 ευρώ (τέτοια είναι τα εισιτήρια για τις ημερήσιες κρουαζιέρες που γίνονται στα νησάκια), είναι 20 λεπτά (0,20 ευρώ) για κάθε εισιτήριο.  Το ποσό αυτό είναι υποχρεωμένοι οι επιχειρηματίες να αποδίδουν στο τέλος κάθε μήνα όπως ορίζουν οι νόμοι (π.χ. το Προεδρικό Διάταγμα 195 – ΦΕΚ 236/2005).

Σας προτρέπω λοιπόν να κινηθείτε τάχιστα και να ζητήσετε μέσω των υπηρεσιών σας την απόδοση του τέλους αυτού για τα εισιτήρια του Ιουνίου 2017. Σας ενημερώνω ότι το οικείο λιμεναρχείο λογικά θα έχει τα αντίστοιχα στοιχεία για τον αριθμό των εισιτηρίων καθώς λογικά θα δηλώνεται ο απόπλους. Σίγουρα θα υπάρχει τρόπος πληροφόρησης για τον αριθμό των εισιτηρίων του μήνα που ολοκληρώνεται σε 2 ημέρες. Άλλωστε σύμφωνα με τους νόμους η απόδοση του τέλους στον φορέα διαχείρισης είναι υποχρεωτική, όπως φαντάζομαι και από την πλευρά του δήμου είναι υποχρεωτική η με κάθε νόμιμο τρόπο επιδίωξη είσπραξης του.

Σας πληροφορώ επίσης ότι θα μπορούσαμε κατά πάσα πιθανότητα να είχαμε εισπράξει αντίστοιχο τέλος και τα προηγούμενα 2 καλοκαίρια αφού ήμασταν από τον Μάιο του 2015 διαχειριστές τουλιμανιού, ακόμη και αν δεν είχαμε άδεια λειτουργίας.

Επειδή μπορεί να φανεί ότι το ποσό των 0,20 ευρώ κατ’ άτομο είναι αμελητέο, θα σας πληροφορήσω ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι επιβάτες ήταν πραγματικά πολλοί και σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που είχαν εικόνα της επισκεψιμότητας, πλησίασαν ή και ξεπέρασαν τους 1.500. Μόνο την Κυριακή 10 εκδρομικά λεωφορεία εξυπηρετήθηκαν από έναν εκ των 3 επιχειρηματιών. Άρα μιλάμε για ποσό που μπορεί να προσεγγίζει τα 300 ευρώ εσόδων για τον Δήμο, για ένα μόνο Σαββατοκύριακο.

Τα στοιχεία αυτά δυστυχώς δεν εμφανίστηκαν κατά την διαδικασία του διαγωνισμού για την επιλογή παραχώρησης του λιμανιού στα Καμένα Βούρλα. Μπορεί να υπήρχε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι πιθανόν να μπορεί να υπάρξει έσοδο για αυτόν που θα διαχειριστεί το λιμάνι από τα περιηγητικά πλοιάρια, αλλά δυστυχώς δεν παρουσιάστηκε ούτε στην Οικονομική Επιτροπή ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο κάποιο στοιχείο από τους υπεύθυνους οι οποίοι έκαναν κάθε φορά την εισήγηση.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα πιο πάνω δεδομένα είναι ότι ένας υπολογισμός 30.000 – 50.000 επιβατών σε μία σεζόν, αποδίδει εισόδημα 6.000 – 10.000 ευρώ σε όποιον διαχειρίζεται το λιμάνι…Και μάλιστα ξεκούραστα και χωρίς καμία υποχρέωση.

Στο σημείο αυτό προκύπτει αβίαστα το 2ο θέμα-πρόταση:

2. α) Επειδή τα έσοδα από τα εισιτήρια, όπως τουλάχιστον προκύπτουν από τους πιο πάνω υπολογισμούς, φτάνουν το 30-50% του ενοικίου που θα καρπωθεί ο Δήμος μας από τον νέο διαχειριστή,
β) επειδή τα στοιχεία αυτά δεν εμφανίστηκαν σε κανένα σημείο της διαδικασίας δημοπράτησης και δεν ήμασταν οι δημοτικοί σύμβουλοι υποχρεωμένοι να τα γνωρίζουμε
γ) επειδή η δυναμική επισκεψιμότητας των επιβατών στις κρουαζιέρες βαίνει αυξανόμενη χρόνο με τον χρόνο και μπορεί να υπάρξει σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση των εισιτηρίων όχι μόνο για τα Λιχαδονήσια αλλά και για άλλους προορισμούς (θυμίζω παλαιότερα τα καθημερινά ταξίδια του «Χαράλαμπος» και του «Απόλλωνας» στις Σποράδες), στ) επειδή η διάρκεια παραχώρησης είναι πολύ μεγάλη και είναι αδύνατο να υπάρξει εκ των υστέρων διορθωτική κίνηση για τα συμφέροντα του Δήμου, ε) επειδή εκ των ανωτέρω δεδομένων μπορεί να κατηγορηθούν οι υπηρεσίες του Δήμου, οι εμπλεκόμενοι αιρετοί και  το Δημοτικό Συμβούλιο ότι σκοπίμως απέκρυψαν τα στοιχεία εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου ώστε να κρατηθεί το τίμημα παραχώρησης σε χαμηλά επίπεδα,

      …για τους ανωτέρω λόγους προτείνω την εξεύρεση λύσης η οποία πιθανόν να είναι μία εκ των ακολούθων:
 Α) Να προστεθεί νέος όρος για την είσπραξη των τελών αυτών από τον Δήμο (εξ ολοκλήρου ή σε κάποιο ποσοστό).
Β) Να επαναπροσδιοριστεί το θέμα του τιμήματος της παραχώρησης.
 
 Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι πέραν αυτών των πρόχειρων ίσως λύσεων που πρότεινα, θα ήταν πρέπον να υπάρξει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την λήψη απόφασης.


                                                Ο Δημοτικός Σύμβουλος

Μακρυνίτσας Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: