Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Εκεί όπου οι μνημονιακές και αντιμνημονιακές ψευδαισθήσεις δέρνουν, σκοτώνουν και παραμορφώνουν…

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com



Επισημαίνει ο Δημήτρης Α. Γιαννακόπουλος
Ψυχραιμία, αναγνώστη μου, τα παράδοξα των παραδόξων της σύγχρονης ελληνικής απορρύθμισης μόλις τώρα αρχίζουν! Τώρα που οι μνημονιακές ψευδαισθήσεις των επιπόλαιων τυχοδιωκτών της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος έρχονται να ταιριάξουν γάντι με τις αντιμνημονιακές- εθνολαϊκιστικές παραστάσεις δεξιών και αριστερών φασιστών!
Είναι τώρα που ο βρασμός της επταετούς ύφεσης που επισήμως πλέον προβλέπεται πως, παρά τις ψευδαισθήσεις των κυβερνώντων, θα συνεχιστεί για να φτάσει τα οχτώ χρόνια, είναι έτοιμος να πετάξει το καπάκι του πολιτικού καθεστώτος της χώρας στον αέρα. Και εσύ, μέσα από την  κατσαρόλα, αναζητείς τους ηθικούς αυτουργούς!
Φταίνε οι θιασώτες της συναίνεσης στο πολιτικό κέντρο και στην απολύτως απατηλή ψευδαίσθηση της ανάκαμψης που προκαλεί η προβολή των μνημονίων, λένε όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν πώς όλοι......
αυτοί είναι απλώς ένα παραπροϊόν μιας (πολιτισμικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής) μηχανής, που ήταν κατασκευασμένη για να παράγει εικονική πραγματικότητα. Δούλεψε στο φουλ αυτή η μηχανή κατά την ύστερη μεταπολίτευση (μετά το 1990) και παρήγαγε παραστάσεις αγγέλων από «αναίσθητους» ανθρώπους τέρατα: έτσι γίνονται οι αρπαχτές και οι καλές διαπλοκές!

Όχι, φταίνε δεξιοί πατριδοκάπηλοι εθνολαϊκιστές και κυρίως η αριστερά που εκμεταλλεύτηκε και εκμεταλλεύεται ακόμη και σήμερα τον εθνολαϊκισμό για να ανέλθει στην εξουσία και να γαντζωθεί σε αυτήν μιμούμενη τον Ανδρέα, σου λένε όσοι βλέπουν σήμερα τις παραστάσεις τους να πτωχεύουν καθημερινά μαζί με τους κύριους φορείς αυτών των ψευδαισθήσεων, τις οποίες εμπορεύονταν εντός ενός μονοπωλιακού πλαισίου μαζικής επικοινωνίας. Και από πού, άραγε, αντλούν νομιμοποίηση για αυτή την παραπλανητική επιχειρηματολογία; Από το παράδοξο πρώτα να πτωχεύει το κράτος και μετά οι τράπεζες! Το παράδοξο αυτού του παραδόξου είναι να ξαναπτωχεύσει το κράτος, που είχε ήδη αρχίσει να χωνεύει την παράσταση της διάσωσής του, μέσω της «ρεαλιστικής στροφής» 180ο του Αλέξη Τσίπρα!
Η δραματικά αντιφατική οικονομική πραγματικότητα στην πατρίδα μας, η οποία αντί από την πρώτη στιγμή της κρίσης να αντιμετωπιστεί με πολιτική (ηγεμονική/ταξική) εντιμότητα και κατακλυσμιαίες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα για την θεμελίωση μιας νέας μεταπολίτευσης, βρίσκεται πίσω από το σημερινό καταθλιπτικό κάδρο όπου οι μνημονιακές και αντιμνημονιακές ψευδαισθήσεις από κοινού δέρνουν, σκοτώνουν και παραμορφώνουν βίαια την ανάγκη και την καθημερινότητα.
Το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης κατά την ύστερη μεταπολίτευση ήταν αυτό που παρήγαγε ένα φαντασιακό κόσμο που όριζε τις παραγωγικές σχέσεις στην Ελλάδα εντός μίας εικονικής πραγματικότητας. Όλα ήταν ένα μικροαστικό θέατρο, με τους πολίτες να διαπαιδαγωγούνται σε ρόλους για να εκφράσουν στην κοινωνία τον εαυτό τους ως ρόλο και το συμφέρον τους ως παράσταση ενός ρόλου. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτισμικής εξαθλίωσης καί ο νεοφιλελευθερισμός καί ο σοσιαλισμός καί ο δεξιός ή αριστερός φασισμός καί ο αριστερισμός μεταβλήθηκαν σε παραστάσεις κοινωνικών ρόλων χωρίς ουσιώδες πολιτικό έρμα. Ήταν μία έκφραση απόγνωσης και ταυτόχρονου αποκλεισμού της όποιας γνώσης. Επρόκειτο για θεατρινισμό στα όρια της υστερίας.
Κάπως έτσι, μέσα σε αυτό το κοινωνικό θέατρο των παραστάσεων της καθημερινότητας, η ίδια η πολιτική πράξη μεταβλήθηκε σε υστερία είτε μισοπάλαβων μνημονιακών, είτε υπερβατικών και αγανακτισμένων αντιμνημονιακών. Οι πρώτοι ως ναυαγοί που προσπαθούν να διασωθούν πιασμένοι από τα δικά τους μαλλιά, εμφανίστηκαν έτοιμοι να οδηγήσουν τα δύο τρίτα της κοινωνίας στην απόλυτη εξαθλίωση, μετατρέποντας ταυτόχρονα το κράτος σε Υποτελή Πολιτεία για να διασώσουν ένα καθεστώς που διασφάλιζε τα «κεκτημένα» τους, ενώ οι δεύτεροι πίστεψαν πως θα μπορούσαν να δώσουν μία μοναδική παράσταση επαναστατικότητας και/ή εθνικής χειραφέτησης. Και όπως συνήθως συμβαίνει όταν αντί για πραγματική επανάσταση δίνεις μια παράσταση επαναστατικότητας και αντί για την πράξη ενός εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος δίνεις μια παράσταση ακραίου λαϊκισμού με μπόλικη πατριδοκαπηλία και θρησκεία, καταλήγουμε στην πρώτη περίπτωση στην αναπαραγωγή στάσεων και συμπεριφορών του αριστερού φασισμού στο όνομα του σοσιαλισμού, ενώ στην δεύτερη του δεξιού φασισμού στο όνομα του αγνού εθνικισμού.
Και τώρα τι γίνεται; Τώρα η ελληνική κοινωνία κινδυνεύει, όχι πια από την σύγχυση που προκαλείται από το μπέρδεμα της παράστασης με την πραγματικότητα, αλλά από το βίωμα της παράστασης ως πραγματικότητα εντός ενός ηθικού και ψυχολογικού καθεστώτος κατάρρευσης όλων των βεβαιοτήτων του παρελθόντος.
Τι θα μπορούσα να πω και να κάνω, αναγνώστη μου, εντός αυτής της πραγματικότητας που δομείται αναπόδραστα πλέον στη χώρα μας; Ούτε η κριτική ανάλυση μπορεί να βοηθήσει πλέον, ούτε η απομυθοποίηση στο πλαίσιο του κοινωνικού κονστρουξιονισμού. Ίσως θα πρέπει να βιώσουμε την απόλυτη κατάρρευση όλων των αναπαραστάσεων της πραγματικότητας που δομήθηκαν κατά την ύστερη μεταπολίτευση ως εθνικές, κοινωνικές και ατομικές ψευδαισθήσεις, για να δοθεί ευκαιρία για την ανάπτυξη μιας πολιτισμικής αναγέννησης του πραγματικού, η οποία θα προκαλούσε προς ένα νέο πολιτικό σύστημα σε ρήξη με εκείνο της μεταπολίτευσης του 1974.
Ο Αλέξης Τσίπρας και όσοι κυβερνούν σήμερα στην Ελλάδα, είναι βέβαιον ότι για αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους δεν μπορούν να οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν, ωστόσο, δεν πάσχουν παθολογικώς οι ίδιοι από ψευδαισθήσεις, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός κλίματος και ενός πολιτικού περιβάλλοντος που θα θυσίαζε παραστάσεις μαζί με τους κεντρικούς φορείς τους για να ανοιχτεί ο δρόμος στο αυθεντικό και πραγματικό. Το τελευταίο απαιτεί υψηλού επιπέδου προσωπική και πολιτική ωριμότητα. Το ίδιο το προοδευτικό στη σημερινή Ελλάδα είναι που απαιτεί ωριμότητα, καθόσον το συντηρητικό μπλεγμένο με παραστάσεις εκσυγχρονισμού ή επαναστατικότητας ναυαγεί καθημερινά μέσα στην απόλυτη ανωριμότητα παραστάσεων σοβαροφάνειας ή/και αγανάκτησης. Όχι, αγαπητέ αναγνώστη, η ελληνική κοινωνία ούτε απειλήθηκε, ούτε απειλείται από ουτοπιστές! Οι αηδιαστικά πλέον επιμένοντες στην προσωπική και κομματική τους παράσταση, διπλοπρόσωποι υποκριτές είναι ο κίνδυνος που οδηγεί την υφιστάμενη κατάρρευση σε μεγαλύτερο βάθος.

Από .........   kafeneio

Κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις -Τα 4 βασικά κριτήρια

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Η ηλικία συνταξιοδότησης, το αρχικό ποσοστό αναπλήρωσης, ο χρόνος ασφάλισης και το συνολικό ποσό θα είναι τα βασικά κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις που προβλέπει ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό.

Το κυριότερο κριτήριο είναι η ηλικία αποχώρησης από την εργασία, ενώ θα συνδυαστεί με τα υπόλοιπα. Κάτι που σημαίνει ότι όσοι πήραν σύνταξη σε μικρή ηλικία, με λίγα έτη ασφάλισης και οι συνολικές τους αποδοχές μαζί με κύρια, επικουρική και μέρισμα ξεπερνούν το μισθό που είχαν ως εργαζόμενοι θα υποστούν τις μεγαλύτερες μειώσεις. Στον αντίποδα, όσοι αποχώρησαν με περισσότερα χρόνια, σε ηλικίες πάνω από τα 60 ή 65 έτη και η αρχική τους σύνταξη είναι μικρή σε σχέση με το μισθό που είχαν, θα υποστούν μικρότερες μειώσεις.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», συνταξιούχος που είναι σήμερα 60 ετών και αποχώρησε στα 53 του με 35 χρόνια εργασίας και με βάση υπολογισμού της σύνταξης τον τελευταίο του μισθό, θα υποστεί μεγαλύτερη μείωση από έναν άλλο που βγήκε με τα ίδια χρόνια στη σύνταξη, αλλά στα 60 του χρόνια, ενώ άλλος που συνταξιοδοτήθηκε στα 65 θα έχει ακόμη μικρότερη μείωση.
Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ποσοστό των περικοπών θα καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της σύνταξης που θα έπρεπε να έχει ένας συνταξιούχος. Αν, για παράδειγμα μια σημερινή σύνταξη των 1.300 ευρώ έπρεπε να είναι –βάσει των κριτηρίων επανυπολογισμού- στα 1.150 ευρώ, τότε θα κοπούν τα 150 ευρώ. Αν μια σύνταξη των 1.500 ευρώ υπολογιστεί με τα κριτήρια και βγαίνει στα 1.280 ευρώ, τότε θα μειωθεί κατά 120 ευρώ.

Το ποσοστό μείωσης στην πρώτη περίπτωση είναι 12,6%, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η σύνταξη μειώνεται κατά 15%. Αν μια σύνταξη μειώνεται των 717 ευρώ (κατώτατη μαζί με ΕΚΑΣ) υπολογιστεί εκ νέου με κριτήρια ηλικίας αποχώρησης, εισφορών και αποδοχών και το νέο ποσό που θα προκύψει είναι 650 ευρώ, τότε η πιθανή μείωση είναι 9,6%.

Το κρίσιμο για το υπουργείο Εργασίας, το σχέδιο του οποίου δεν έχει οριστικοποιηθεί, είναι προκύπτουν 1,8 δισ. ευρώ από τις περικοπές που θα περιλαμβάνει και τις χαμηλές συντάξεις ή αν θα αποφασιστεί να πληρώσουν «τη νύφη» οι συνταξιούχοι με αποδοχές πάνω από τα 1.000 ευρώ ή τα 1.200 ευρώ.

Από ......  iefimerida

Ξυλοδαρμός Κουμουτσάκου: Δημοσίευμα "φωτιά"... καίει τον Κασιδιάρη! Διέταξε την επίθεση και τη λήξη;


Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com

- Ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής έρχεται να ταράξει τα νερά στην υπόθεση της ταμπούκικης επίθεσης εναντίον του Γιώργου Κουμουτσάκου
- "Φωτιά και λάβρα" η κατάθεση ενός μάρτυρα που έχει συμπεριληφθεί στην δικογραφία της υπόθεσης
- Υποστηρίζει πως είδε τον 24χρονο συλληφθέντα να συνομιλεί με τον Ηλία Κασιδιάρη κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης των παμποντιακών σωματείων
- Άκουσε τον βουλευτή της ΧΑ να φωνάζει: "Αφήστε τους άλλους. Πιάστε τον Κουμουτσάκο"!
- Υποστηρίζει ακόμη πως κατά την διάρκεια της επίθεσης τον άκουσε να φωνάζει “Λήξις! Λήξις!”
- Ελεύθερος αφέθηκε χθες ο 24χρονος συλληφθέντας, ακόμη... άφαντοι όλοι οι υπόλοιποι


Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μόλις λίγη ώρα μετά την χυδαία επίθεση που δέχτηκε έξω από την Βουλή, μιλώντας μέσα στο Κοινοβούλιο -και με το σακάκι του σκισμένο από το περιστατικό- κατηγορούσε την Χρυσή Αυγή, λέγοντας πως βρίσκεται πίσω από τον ξυλοδαρμό του. Η ΧΑ από την πλευρά της αρντούνταν κάθε κατηγορία, ωστόσο το σημερινό δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής έρχεται να βάλει μία νέα παράμετρο στην υπόθεση.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος στη Βουλή, στιγμές μετά την επίθεση - Φωτό: EurokinissiΟ Γιώργος Κουμουτσάκος στη Βουλή, στιγμές μετά την επίθεση - Φωτό: Eurokinissi


Ο Γιώργος Κουμουτσάκος στη Βουλή, στιγμές μετά την επίθεση - Φωτό: EurokinissiΟ Γιώργος Κουμουτσάκος στη Βουλή, στιγμές μετά την επίθεση - Φωτό: Eurokinissi

Η κατάθεση που "καίει" τον Κασιδιάρη
Γενικό πρόσταγμα στο τάγμα εφόδου που επιτέθηκε στον Γιώργο Κουμουτσάκο φέρεται να είχε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, σύμφωνα με όσα παρουσιάζει το δημοσίευμα της εφημερίδας. Κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα που έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία για τον φασιστικό ξυλοδαρμό του βουλευτή της ΝΔ αναφέρει ότι άκουσε τον υπόδικο χρυσαυγίτη να στοχοποιεί τον συγκεκριμένο βουλευτή, καθώς επίσης και να κηρύσσει λήξη της επίθεσης!
Σύμφωνα με στοιχεία του δημοσιεύματος, ο αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει ότι είδε τον 24χρονο συλληφθέντα να συνομιλεί με τον Ηλία Κασιδιάρη κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των παμποντιακών σωματείων, αρκετή ώρα πριν από την απρόκλητη επίθεση. Πιο συγκεκριμένα, ο μάρτυρας φέρεται να δηλώνει πως άκουσε τον βουλευτή της ΧΑ να λέει: "Αφήστε τους άλλους. Πιάστε τον Κουμουτσάκο".
Σύμφωνα με την κατάθεση, ο ίδιος άνθρωπος ισχυρίζεται πως όταν σημειώθηκε η επίθεση και έστρεψε το βλέμμα του προς τον Ηλ. Κασιδιάρη, τον είδε να φωνάζει προς το μέρος των φασιστών που είχαν επιτεθεί στον Γ. Κουμουτσάκο “Λήξις! Λήξις!”.
Ο 24χρονος συνεργός
Οι πληροφορίες προέρχονται από το περιβάλλον του Γιώργου Κουμουτσάκου, οι συνεργάτες του οποίου έχουν μιλήσει με αρκετά πρόσωπα που ήταν παρόντα κατά τη διάρκεια του επεισοδίου το απόγευμα της Πέμπτης. Αν η κατάθεση επιβεβαιωθεί, θα τοποθετήσει στο κάδρο των πρωταγωνιστών της “επιχείρησης” κατά της Δημοκρατίας το πρωτοπαλίκαρο του αρχηγού της ΧΑ, Νίκου Μιχαλολιάκου και θα δώσει νέα τροπή στην πορεία της υπόθεσης.
Κάτι τέτοιο βεβαίως έχει ήδη συμβεί, με τη σύλληψη του 24χρονου που αρχικά είχε θεωρηθεί ότι προσπάθησε να φυγαδεύσει τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Ενώ ο ίδιος έδινε συνεντεύξεις ως ο “προστάτης” του βουλευτή, η αστυνομία τον συνέλαβε ως συνεργό στην επίθεση.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το οπτικό υλικό που εξέτασαν καρά καρέ οι αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας, ο 24χρονος με τη χαρακτηριστική μπλούζα υπέρ των Ποντίων φέρεται να έχει καταγραφεί να συνομιλεί με τον άνθρωπο που γρονθοκόπησε τον βουλευτή στο πρόσωπο, πολύ πριν από τη στιγμή της επίθεσης. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι δύο προβαίνουν στη συνεννόηση για τη δράση του Τάγματος Εφόδου κατά του Γ. Κουμουτσάκου.
Ο 24χρονος είναι γεννημένος το 1991 και συνελήφθη στο Μενίδι. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η παρουσία του στο Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη δεν σχετίζεται με τους ακραίους που ξυλοκόπησαν τον βουλευτή. Αντίθετα, ισχυρίζεται ότι στόχος του ήταν να προστατέψει τον Γ. Κουμουτσάκο, τον οποίο τονίζει ότι δεν γνώριζε καν. Την έντονη διαμαρτυρία του για το γεγονός της σύλληψης του 24χρονου αλλά και για τον τρόπο που αυτή μεθοδεύτηκε από την Αστυνομία εξέφρασε ο πρόεδρος των ποντιακών σωματείων, Γ. Βαρυτιμιάδης.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους το βράδυ της Παρασκευής, είπε ότι γνωρίζει τον 24χρονο, ο οποίος είναι μέλος της ποντιακής νεολαίας και μάλιστα του ζήτησε να μεταβεί στη ΓΑΔΑ για να βοηθήσει στις έρευνες. “Με χρησιμοποίησαν για να συλλάβουν το παιδί”, είπε ο Γ. Βαρυτιμιάδης. Δήλωσε επίσης ότι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι που αναζητούνται, δεν έχουν σχέση με τους Ποντίους που βρισκόνταν στον χώρο.

Δείτε όσα δήλωσε χθες ο δικηγόρος του 24χρονου, λίγο μετά αφότου ο πελάτης του αφέθηκε ελεύθερος:


Ηγετικός ρόλος

 Η υπακοή των ταγμάτων εφόδου στο πρόσταγμα του Ηλία Κασιδιάρη, όπως φαίνεται να συνέβη και στην άνανδρη επίθεση στον Γ. Κουμουτσάκο, έχει αποκαλυφθεί πολλές φορές μέσα από φωτογραφίες και βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν. Χαρακτηριστική, σύμφωνα πάντα με το Έθνος της Κυριακής, είναι η περίπτωση στη Νίκαια, όπου ο υπόδικος χρυσαυγίτης βουλευτής επιθεωρούσε τους χρυσαυγίτες, που φορούσαν κράνη, κράδαιναν τα ρόπακα και τις ασπίδες. Click4more: Ξυλοδαρμός Κουμουτσάκου: Φυσίγγια, σουγιάδες και αυτοκόλλητα της ΧΑ στα σπίτια των υπόπτων! Σε βίντεο που κατέγραψε την “επιθεώρηση Κασιδιάρη”, ακούγονται συνθήματα μίσους όπως “Αναρχικοί και μπολσεβίκοι, αυτή η γη δεν σας ανήκει” , αλλά και το γνωστό “Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή”, ενώ ταυτόχρονα ακούγονται παραγγέλματα, όπως “Δεν γελάμε! Κάντε γρήγορα τετράδες”. Οι πάνοπλοι “στρατιώτες” σπεύδουν να υπακούσουν στις εντολές και ξεκινούν να χτυπούν τα ρόπαλα στις ασπίδες που κρατούν.

 Ο ηγετικός ρόλος του Κασιδιάρη στα τάγματα εφόδου έχει καταγραφεί σε συμπλοκή με αστυνομικές δυνάμεις στον Άγιο Παντελεήμονα. Στη φωτογραφία που δημοσιεύει του “Εθνος της Κυριακής” απεικονίζεται ο υπόδικος χρυσαυγίτης βουλευτής να βρίσκεται ανάμεσα σε μέλος τάγματος εφόδου που επιτίθεται σε άνδρα των ΜΑΤ.



Η επίμαχη φωτογραφία - Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Η επίμαχη φωτογραφία - Πηγή: Έθνος της Κυριακής

 Ακόμη, τα παραγγέλματα Κασιδιάρη σε χρυσαυγίτες τραμπούκους είχαν “συλληφθεί” και στην Κρήτη, όταν απειλούσε τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Πως “μέχρι το βAράδυ θα έχει νεκρούς”, αν δεν απωθούσε αντιφασίστες που πραγματοποιούσαν διαδήλωση. Εξάλλου, προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν καταθέσει στους ανακριτές ότι η εκπαίδευση των μελών της Χρυσής Αυγής γινόταν από τον Κασιδιάρη.
 Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Από .......  newsit

Έρχεται "κεραμίδα" για την πρώτη κατοικία - Ποια σπίτια κινδυνεύουν με πλειστηριασμό


Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com

- Πώς θα ξηλωθεί το θεσμικό πλαίσιο που προστατεύει την κύρια κατοικία των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς
- Ακόμη και όσοι υπάγονται στον νόμο Κατσέλη δεν θα μπορούν να σώσουν το σπίτι τους, αν δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια
-Τα σενάρια που ακούγονται κάνουν λόγο για συμφωνία με τους δανειστές που θα προστατεύει την κύρια κατοικία με αντικειμενική αξία στα επίπεδα των 150.000-180.000 ευρώ
-Οι δανειστές φέρεται να ζητούν τιμή 120.000 ευρώ
 


Το ιστορικό του ξηλώματος του θεσμικού πλαισίου που προστατεύει την κύρια κατοικία των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς παρουσιάζει η «Ημερησία» αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις υπερβολές που ίσχυαν, αλλά και το ακραίο σημερινό αποτέλεσμα που αφήνει εκτεθειμένους χιλιάδες δανειολήπτες.

Από τις διατάξεις που ίσχυαν από το 2008 μέχρι και το 2013 και λειτουργούσαν ως δικλίδες ασφαλείας για τους δανειολήπτες με διαμέρισμα στο Αιγάλεω, το Κερατσίνι ή το Χαλάνδρι, αλλά πρόσφεραν και «άσυλο» στους «μπαταχτσήδες» με τις βίλες της Εκάλης ή της Γλυφάδας φτάνουμε στο 2015.
Τώρα, ακόμη και οι πραγματικά οικονομικά αδύναμοι που θα υπάγονται στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν θα μπορούν να σώσουν το σπίτι τους, αν δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Όσο για τους υπόλοιπους δανειολήπτες, οι οποίοι ανήκουν στη μεσαία εισοδηματική τάξη και κρατούνται με «νύχια και με δόντια» για να μη πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας, θα πρέπει να αναζητήσουν την προστασία της μοναδικής τους στέγης σε κάποια ρύθμιση του δανείου τους.

Γι’ αυτήν την κατηγορία των νοικοκυριών δεν ισχύει καμία νομοθετική διάταξη που να τους προστατεύει την κύρια κατοικία. Αν καταφέρουν, εν μέσω οικονομικής ύφεσης και επαγγελματικών και εργασιακών ανατροπών που επηρεάζουν το εισόδημα αλλά και τη ζωή τους, να είναι συνεπείς στις δανειακές τους δόσεις τότε θα σώζουν τη στέγη τους, διαφορετικά θα ακολουθούν τον δρόμο της πτώχευσης μέσα από τον νόμο Κατσέλη. Αλλά κι εκεί για να απαλλαγούν από τα χρέη τους μπορεί να ρευστοποιηθεί η υπόλοιπη περιουσία τους κι αν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (ύψος αντικειμενικής αξίας, οφειλών και εισοδήματος) τότε θα εξαιρείται η κύρια κατοικία τους από τον πλειστηριασμό.

Από όλα τα προαναφερόμενα γίνεται αντιληπτό ότι οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών αφορούν τα παραπάνω κριτήρια για όσους καταφεύγουν στον νόμο Κατσέλη. Τα σενάρια που ακούγονται κάνουν λόγο για μια συμφωνία που θα προστατεύει την κύρια κατοικία με αντικειμενική αξία στα επίπεδα των 150.000-180.000 ευρώ. Οι δανειστές φέρεται να ζητούν τιμή 120.000 ευρώ.
Η τωρινή εξέλιξη αφορά στη θεσμική ύπαρξη μόνο ενός στοιχειώδους καταφυγίου για τη μοναδική στέγη κι αυτό μόνο για τα νοικοκυριά που πτωχεύουν, ήταν αναμενόμενη όσο η ύφεση βάθαινε τόσο τα «κόκκινα» δάνεια αυξάνονταν. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2008 το ποσοστό των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων σε σχέση με το σύνολο τους ήταν 5,3%. Το 2010 έπιασαν το 10%, το 2012 ανέβηκαν στο 21,4%, το 2013 αντιστοιχούσαν στο 26,1% και στο τέλος του 2014 άγγιξαν το 30%, για την ακρίβεια ήταν στο 28,6%.
Το χρονικό
Το πρόβλημα άρχισε να απασχολεί πιο έντονα με την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2012. Από το 2013 ξεκίνησε η συζήτηση για τον τρόπο διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων, αλλά και κατά πόσο το μέγεθός τους ήταν πραγματικό με δεδομένο την ύπαρξη κακοπληρωτών. Δηλαδή, δανειολήπτες που ενώ είχαν την οικονομική δυνατότητα, εντούτοις είχαν τη νομική κάλυψη ώστε να μην πληρώνουν τα δάνειά τους.
Διαπιστώθηκε λοιπόν πως ένας από τους σοβαρότερους παράγοντες ήταν οι νομοθετικές διατάξεις που προστάτευαν την κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς.

Από το 2008 έως και το 2013 δίνονταν ετήσιες παρατάσεις σε δύο διατάξεις που πρόσφεραν απλόχερα προστασία στην κύρια κατοικία από τη διενέργεια των πλειστηριασμών.
Αυτές αξιοποιήθηκαν από το 2010 και μετά και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου παρατεινόταν η ισχύς τους για το 2011, το 2012 μέχρι και το τέλος του 2013. Το ένα πλέγμα προστασίας που εντάχθηκε και στο νεοσύστατο τότε νόμο Κατσέλη (2010), δηλαδή αφορούσε όχι μόνο όσους δεν υπάγονταν στις διατάξεις του αλλά και τους υπόλοιπους, όριζε:
-Προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς η κύρια ή μοναδική κατοικία ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, την ιδιότητα του οφειλέτη και την ιδιότητα του δανειστή (ακόμα και εάν πρόκειται για ιδιώτη). Αρκεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%.
Δηλαδή, Άγαμος: 200.000ευρώ +50%=300.000 ευρώ, έγγαμος: 250.000 ευρώ +50%=375.000 ευρώ, Οικογένεια με δύο τέκνα: 300.000 ευρώ +50%=450.000 ευρώ. Το δεύτερο πλέγμα προστασίας, μέχρι το τέλος του 2013 δεν προστάτευε μόνο την κύρια κατοικία αλλά και όλα τα υπόλοιπα ακίνητα του οφειλέτη:
-Απαγορεύεται να βγουν σε πλειστηριασμό όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή ενός οφειλέτη ανεξάρτητα από την ιδιότητά του και εφόσον πρόκειται για οφειλές μόνο προς πιστωτικά ιδρύματα κάτω των 200.000 ευρώ.

Δηλαδή, με τη διάταξη αυτή προστατεύεται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνο η κύρια κατοικία του οφειλέτη, εφόσον βέβαια πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις.
Το 2010 η τότε υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη θέσπισε τον περιβόητο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Η προϋπόθεση για την προστασία της κύριας κατοικίας ήταν η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%. Έφτανε δηλαδή μέχρι και τις 450.000 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια.
Έτσι, μέχρι το τέλος του 2013 υπήρχαν τρεις δικλείδες ασφαλείας για τους δανειολήπτες. Αλλά όπως φαίνεται και από τα όρια των αντικειμενικών αξιών καθώς και από τη διάταξη που προέβλεπε την απαγόρευση πλειστηριασμών για κάθε είδους ακινήτου εφόσον οι οφειλές ήταν κάτω από τις 200.000 ευρώ αντιλαμβάνεται κανείς πως υψηλά εισοδηματικές τάξεις με επαύλεις και συνάμα κακοπληρωτές να αποκτούν άσυλο...

Οι πιέσεις της τρόικας εντείνονταν από την άνοιξη του 2013. Η τρόικα είχε δύο θέσεις: Η πρώτη που ήθελε πως με τις διατάξεις αυτές που ίσχυαν κρύβονταν κακοπληρωτές και η δεύτερη πως θα έπρεπε να μην υπάρχει κανένα πλαίσιο προστασίας ώστε οι δανειολήπτες απειλούμενοι από τους πλειστηριασμούς να προχωρούν σε ρύθμιση του δανείου τους. Για τους οικονομικά αδύναμους έδειχνε τον νόμο Κατσέλη, όπου κι εκεί από τότε ήθελε να αποσυρθούν τα όρια των αντικειμενικών αξιών, που έφταναν μέχρι τις 450.000 ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2013 η κυβέρνηση συμφώνησε στη θέσπιση ενός μεταβατικού σταδίου προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Για όλο το 2014 τέθηκαν τρία κριτήρια. Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 απαγορεύονταν οι πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών, που χρησιμεύουν ως κύρια κατοικία τους, εφόσον:
-η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ,
-το καθαρό οικογενειακό εισόδημα χωρίς τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης, είναι μέχρι 35.000 ευρώ
-η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Επιπλέον οι δανειολήπτες θα έπρεπε να καταβάλουν ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος μηνιαία δόση ίση με το 10% του εισοδήματος, αν αυτό δεν ξεπερνούσε τις 15.000 ευρώ ετησίως και αν ήταν πάνω από αυτό το όριο πλήρωνε μηνιαία δόση 20% στο υπερβάλλον ποσό από τα 15.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση καθιέρωσε στις αρχές του 2014 νέο πλαίσιο ρύθμισης δανείων εισάγοντας τους θεσμούς του Κώδικα Τραπεζικής Δεοντολογίας, του Συνεργάσιμου Δανειολήπτη αλλά και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Από την αρχή αυτής της χρονιάς δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει οριζόντια την κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς. Αν οι οφειλέτες δυσκολεύονται να είναι συνεπείς στις δόσεις τους μπορούν να ζητήσουν ρύθμιση των δανείων τους και εφόσον τις πληρώνουν στην ώρα τους, είναι συνεργάσιμοι, τότε δεν κινδυνεύει η στέγη τους.

Αν είναι όμως σε πραγματική οικονομική αδυναμία προσφεύγουν στον νόμο Κατσέλη που όμως άλλαξε. Η μεγάλη αλλαγή που έγινε αφορά στα κριτήρια που μπήκαν για την εξαίρεση της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τη ρευστοποίηση της λοιπής περιουσίας του δανειολήπτη. Τον Αύγουστο στην τροποποίηση του νόμου Κατσέλη παραπέμφθηκε ο καθορισμός των ορίων αυτών στην έκδοση υπουργικής απόφασης. Αυτά είναι το ύψος της αντικειμενικής αξίας του δανειολήπτη, το ύψος του εισοδήματος και των οφειλών.

Η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα αφορά λοιπόν την προστασία της κύριας κατοικίας μόνο όσων υπάγονται στον νόμο Κατσέλη και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Μέχρι την επίτευξη της συμφωνίας ισχύει το όριο της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας όπως είχε θεσπιστεί για πρώτη φορά το 2010, δηλαδή τα 450.000 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια.
Πηγή: Ημερησία

Τα "αγκάθια" στις διαπραγματεύσεις
Έξι είναι τα "αγκάθια" στις διαπραγματεύσεις, με "κόκκινα" δάνεια και πλειστηριασμούς να είναι τα θέματα που... καίνε, καθώς η απόσταση κυβέρνησης - δανειστών είναι μεγάλη.

Μεγάλη "μάχη" αναμένεται να δοθεί για τα εισοδηματικά όρια που θα τεθούν για τα “κόκκινα δάνεια”, με τους δανειστές να επιμένουν ότι δεν πρέπει να προστατεύονται ζευγάρια με εισόδημα μεγαλύτερο από 13.917 ευρώ, ανεβάζοντας τον πήχη λίγο πιο πάνω από τα 20.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει ότι η ομπρέλα πρέπει να καλύπτει εισοδήματα ως 32.000 ευρώ, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν την προστασία δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και φέρεται αμετακίνητη στη θέση αυτή.

Όσον αφορά στην αξία της προστατευόμενης κατοικίας, οι δανειστές επιμένουν στα 120.000 ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά ξεκινά από τα 200.000 ευρώ, με προσαύξηση ανά είδος νοικοκυριού και συγκεκριμένα 300.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια.

Μπάχαλο επικρατεί στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, με την πρόταση της ελληνικής πλευράς να είναι η αύξηση κατά 0,05 ευρώ της τιμής της στήλης στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Την Πέμπτη, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών το διέψευσαν, αλλά σήμερα η πρόταση επέστρεψε στο τραπέζι, καθώς επισημαίνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει το Δημόσιο με τον Οργανισμό. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως οι δανειστές έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για το εν λόγω μέτρο.

"Αγκάθι" αποτελεί και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, με τους δανειστές να επιθυμούν τον "ξαφνικό θάνατο" των φορολογουμένων από την 1η κιόλας ημέρα καθυστέρησης στην πληρωμή της δόσης, απαιτώντας επί της ουσίας να ακυρωθεί ο νόμος που ψηφίστηκε πριν μερικές ημέρες από την ελληνική Βουλή.

Τέλος, διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχουν και για τα γενόσημα φάρμακα, με την κυβέρνηση να προτείνει σταδιακή μείωση.

Από ......  newsit

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com