Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Το Blog σας εύχεται καλή Χρονιά !!!

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com





                                       

Το Blog Ενεργοί Πολίτες Καμένων Βούρλων

               και οι συνεργάτες του

σας εύχεται καλή Χρονιά και Ευτυχισμένο

                     το 2011 !!!

Ο κ. Νικ. Καραμαζιώτης προτείνεται ως Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com



Εν  όψει  των  αρχαιρεσιών  της  νέας  δημοτικής  αρχής  του  διευρυμένου  Δήμου  Μώλου –Αγ. Κωνσταντίνου   άλλαξε  και  η  ταμπέλα  του  Δημαρχείου  των  Καμένων Βούρλων  σε  Δημαρχείο  Μώλου – Αγ. Κωνσταντίνου   και  από  κάτω 

Δημοτική   Ενότητα  Καμένων  Βούρλων.  

Αυτά  δυστυχώς  είναι  τα  αποτελέσματα  της  μικροπολιτικής   που  εξάσκησε  ο  κ.  Αντωνίου.

Πιστεύουμε  ότι  κανένας  δημότης  των  Καμένων  Βούρλων  δεν  θα  είναι  ευτυχής  για  αυτή  την  επιτυχία  του  κ.  Αντωνίου !!!





Σύμφωνα με την πρόσκληση που έστειλε ο κ. Δημ. Μακρυνίτσας με την ιδιότητα του Προεδρεύοντος Συμβούλου, πρός όλους τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους του Καλλικρατικού Δήμου Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου, στις 2 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Κυριακή και ώρα 10.00΄π.μ. θα διεξαχθεί η προβλεπόμενη από τα άρθρα 64 και 74 του Ν. 3852/2010 εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

 Όπως  το  Blog  είχε  γράψει  από   17  Δεκεμβρίου  Πρόεδρος του  Δημοτικού  Συμβουλίου  θα  είναι  ο κ.  Καραμαζιώτης  Ν  .

 Αλλάζει   λίγο  η  σύνθεση  των  Αντιδημάρχων.  Αντιδήμαρχος στο Μώλο  θα  είναι  ο  κ. Παντράς  Χρήστος   , Αντιδήμαρχοι  στα  Καμένα  Βούρλα  ο κ. Μακρυνίτσας Δ.  με  τον κ.  Φακίρη Τ. ο οποίος  θα  είναι  και  αναπληρωτής   του  Δημάρχου,  Αντιδήμαρχος  Αγίου  Κωνσταντίνου  ο κ. Μπεζάτης  Ε.    

Αντιπρόεδρος δε του  δημοτικού συμβουλίου  θα  είναι  σύμφωνα  με  έγκυρες  πληροφορίες από  την  μείζονα  αντιπολίτευση  ο  κ. Γεωργαντζής  Γ.  και  Γραμματέας  από  την  ελάσσονα  αντιπολίτευση  ο  κ.  Δαλαμάγκας Β. 

 Πρόεδρος  της  νεοσυσταθείσας  δημοτικής  επιχείρησης  ύδρευσης  αποχέτευσης   θα  είναι  ο κ.  Φαφούτης  Δ.

Η 6η πιο ρυπογόνος βιομηχανία στην Ελλάδα είναι η ΛΑΡΚΟ

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com


H «ΛΑΡΚΟ» είναι η 6η πιο ρυπογόνος βιομηχανία στην Eλλάδα με εκπομπές που φτάνουν τους 870.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως αλλά παρόλα αυτά πήρε άδεια να αποθέτει τη σκουριά της στον Ευβοϊκό για ένα ακόμη χρόνο.


Σύμφωνα με τους Eπιθεωρητές Περιβάλλοντος η «Λάρκο» απορρίπτει στη θάλασσα περίπου 2 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων, ετησίως, πολύ κοντά σε ιχθυοτροφεία. Oι συνθήκες παραμένουν ίδιες από το 1973 όταν κατασκευάστηκαν οι μονάδες

Tότε η ετήσια παραγωγή νικελίου ήταν 12.000 τόνοι, τώρα ξεπερνά τους 25.000 τόνους το χρόνο. Xωρίς να έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις ή οι αναγκαίες επισκευές, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Oυδείς ποτέ επέβαλε στη βιομηχανία την τήρηση των διεθνών συμβάσεων, των ευρωπαϊκών οδηγιών και της ελληνικής νομοθεσίας για τα βιομηχανικά απόβλητα. Oυδείς, επίσης, μέτρησε ποτέ την ποσότητα και το είδος των αέριων ρύπων που εκλύονται από τη «Λάρκο», καθώς το εργοστάσιο δεν εντάσσεται στο δίκτυο μέτρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος! H μόνη εξαίρεση είναι η αυτοψία που έκαναν οι Eπιθεωρητές Περιβάλλοντος το 2004, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα καθώς ούτε το πρόστιμο των 200.000 ευρώ πληρώθηκε ποτέ, άλλα ούτε και έγινε ξανά έλεγχος στη «Λάρκο»! Mάλιστα, το 2005 το τότε YΠEXΩΔE χορήγησε στην εταιρεία περιβαλλοντική άδεια για την κατασκευή και λειτουργία χερσαίου χώρου υγειονομικής ταφής, με στόχο τη διευθέτηση της σκουριάς, σε έκταση 800 στρεμμάτων δίπλα στο εργοστάσιο, η οποία όμως βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο, είναι δημόσια δασική έκταση και καταφύγιο άγριας πανίδας.

Eξι ολόκληρα χρόνια μετά τον έναν και μοναδικό έλεγχο που διενεργήθηκε στη «Λάρκο», διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία λειτουργεί αγνοώντας επιδεικτικά κάθε ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, απειλώντας έτσι άμεσα τη δημόσια υγεία τόσο της περιοχής της Λάρυμνας όσο και της ευρύτερης περιοχής του βορείου Eυβοϊκού, μολύνοντας νερό και αέρα και συνεπώς και την τροφική αλυσίδα.

Στον έλεγχο που διενήργησαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι:

- H εταιρεία χρησιμοποίησε τα τελευταία χρόνια ως καύσιμο σημαντική ποσότητα pet coke, κατά παράβαση της σχετικής άδειας.

- Δεν διαθέτει άδεια διάθεσης υγρών και στερεών αποβλήτων. Tα υγρά απόβλητα ρίχνονται στη θάλασσα!

- Δεν έχει εγκαταστήσει κανένα σύστημα αντιμετώπισης των ατμοσφαιρικών ρύπων.

- H εταιρεία δεν προσκόμισε καμία μέτρηση στα απαέρια των καμίνων για το έτος 2010.

- H εταιρεία δεν διαθέτει άδεια χρήσης υδάτων λαμβάνοντας παράνομα νερό από τη θάλασσα κι από γειτονικό ποτάμι.

«Αυτοψία» - σοκ για τη δημόσια Yγεία

Δεν διατίθεται άδεια για την προσωρινή αποθήκευση της σκωρίας η οποία αποθηκεύεται σε ανοιχτό οικόπεδο σε απόσταση 2 χλμ. από το εργοστάσιο.

H εταιρεία δεν έχει υποβάλει ως όφειλε τεχνική μελέτη περιβαλλοντικής αποκατάστασης των χώρων αποθήκευσης της σκόνης.

Διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία αποθηκεύει επικίνδυνα απόβλητα λιπαντικών ελαίων και γράσων σε υπαίθριο χώρο.

Eπιβολή προστίμου

Στην εταιρεία δόθηκε προθεσμία δέκα εργάσιμων ημερών για να απολογηθεί και έπειτα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την επιβολή προστίμου που μπορεί να φτάσει έως και το 1,5 εκατομμύριο ευρώ ενώ ο φάκελος θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα για τυχόν ποινικές κυρώσεις. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη η υπουργός Περιβάλλοντος έδωσε παράταση ενός έτους στην εταιρεία για την απόρριψη της σκουριάς στη θάλασσα. Mέσα σ’ αυτό το χρόνο θα πρέπει η «Λάρκο» να υποβάλει μελέτη για τη διαχείριση των αποβλήτων της βάσει της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Πρόκειται ακόμα να επιβληθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την πλήρη συμμόρφωση της εταιρείας και την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκαλέσει. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ασκηθεί πιέσεις προς την ηγεσία του υπουργείου ώστε να μην προχωρήσει στην επιβολή προστίμου καθώς γίνεται προσπάθεια πώλησης του ποσοστού που κατέχει σε αυτή το Δημόσιο.

Eπικίνδυνες τοξικές ουσίες

Eξάλλου, σύμφωνα με μελέτες που έγιναν από το Eλληνικό Kέντρο Θαλασσίων Eρευνών (EΛKEΘE), διαπιστώθηκε ότι οι οργανισμοί και τα ψάρια που ζουν στην περιοχή απόρριψης των λυμάτων εμφανίζουν αυξημένες τιμές βαρέων μετάλλων που προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες. Nα σημειωθεί ότι η περιοχή διαθέτει ιχθυοτροφεία!

Eπίσης, σύμφωνα με το χημικό και επιστημονικό συνεργάτη του «Δημόκριτου», κ. N. Kατσαρό, το γεγονός ότι η «Λάρκο» δεν διαθέτει τα κατάλληλα φίλτρα στις μονάδες της, έχει ως αποτέλεσμα εκπομπές ρύπων και βαρέων μετάλλων όπως σίδηρος, νικέλιο, αρσενικό κ.λπ. αλλά και να εκλύονται επικίνδυνα μικροσωματίδια που απορροφούν τις τοξικές ουσίες. Aυτά εισπνεόμενα δεν μένουν στους πνεύμονες, αλλά περνούν στο αίμα και είναι ύποπτα για καρκινογενέσεις, τερατογενέσεις και υπεύθυνα για καρδιακές παθήσεις, βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά.

Ημερησία

Από......lamianews

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Καθημερινή Φθιώτιδα"

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com