Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

"Όχι πογκρόμ στο χώρο της υγείας..."

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


Η αντίδραση του Θ. Γιαννόπουλου στην κυβερνητική εντολή για άμεση παραίτηση όλων των διοικήσεων των νοσοκομείων

Την έντονη αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υφυπουργού Υγείας Θανάση Γιαννόπουλου προκάλεσε η κυβερνητική εντολή για άμεσες παραιτήσεις όλων των διοικήσεων στο χώρο της υγείας (Διαβάστε και την σχετική αποκάλυψη του Press-gr εδώ). Θυμίζοντας ότι το 2004 είχε ακολουθηθεί άλλη πρακτική, σε σχετική δήλωσή του ο Θ. Γιαννόπουλος υποστηρίζει:
"Υπήρξε μια μεγάλη σπουδή της νέας υπουργού Υγείας στο θέμα της παραίτησης όλων των μελών συλλογικών οργάνων και επιτροπών του Υπουργείου Υγείας.
Ανεξαρτήτως της γενικής αρχής που απαιτεί να μην διακόπτεται η ζωή της διοικήσεως, και μάλιστα όταν πρόκειται για όργανα που έχουν ευθύνη για την δημόσια υγεία και πρόνοια, επισημαίνεται ότι...

η ΝΔ και ο τότε Υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης διατήρησε επί μήνες τις διοικήσεις των νοσοκομείων και δεν προέβη σε "γενική αντικατάσταση" παρά μόνον σε περιπτώσει που η θητεία έτυχε να λήγει ή να έχει λήξει.
Επισημαίνεται επίσης ότι σειρά συλλογικών οργάνων στελεχώνεται από υψηλού επιπέδου επιστήμονες για τον διορισμό των οποίων στα συμβούλια αυτά το τελευταίο που λαμβάνεται υπ’ όψιν είναι η τυχόν πολιτική τους διαφορά και ιδεολογία.
Αυτό είναι κοινή γενική τακτική σε ολόκληρο τον ιατρικό κόσμο και τα παραδείγματα είναι καθημερινά.
Μαζικές αντικαταστάσεις που παίρνουν τον χαρακτήρα "πογκρόμ" δεν συμβάλλουν στην καθιέρωση του κλίματος που όλοι επιδιώκουμε να επικρατήσει για την αναζωογόνηση του συστήματος δημόσιας υγείας του τόπου. Και αυτό θα γίνει μόνον μέσα από ένα ήπιο κλίμα συναίνεσης και με την βοήθεια όλων μας".

Από Press-gr

«ΦΡΕΝΟ» ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


Καμία αγορά την επόμενη 3ετία, μέχρι 5 οχήματα κάθε υπηρεσία, 30% μείωση της βενζίνης, αντικατάσταση με υβριδικά 1600 κ. και βαν για τα εκτός Αθηνών

Τέλος στα σχεδόν 58.000 κρατικά αυτοκίνητα, που κοστίζουν περισσότερο από 350 εκ. ευρώ το χρόνο και εκτός αυού επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον, σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Για το θέμα αυτό ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Ραγκούση.

Στο πλαίσιο των πρώτων βημάτων περιστολής των κρατικών δαπανών, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων ότι «παγώνει» η αγορά νέων οχημάτων για τα επόμενα τρία χρόνια. Παράλληλα, όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι θα μετακινούνται με οχήματα μέχρι 1.600 κυβικών εκατοστών, ενώ θα ζητηθεί από όλες τις υπηρεσίες της κρατικής μηχανής να συντάξουν καταλόγους με τον αριθμό των οχημάτων που έχουν στη διάθεσή τους. Κάθε υπηρεσία θα έχει στη διάθεσή της μέχρι 5 οχήματα.

Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έλαβε εντολή από τον ελληνικό λαό να τα αλλάξει όλα και αυτό θα κάνει, ξεκινώντας από το μείζον ζήτημα του περιορισμού της σπατάλης».

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η δραστική περικοπή του αριθμού των κρατικών αυτοκινήτων, ενώ παράλληλα κοινοποιήθηκε ότι δεν πρόκειται να γίνει νέα αγορά αυτοκινήτου για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι υπηρεσίες, που διαθέτουν περισσότερα από πέντε αυτοκίνητα, θα πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να αιτιολογήσουν την ανάγκη χρήσης τους, ειδάλλως θα πρέπει να αρκεστούν στα πέντε.

Επιπλέον, ο υπουργός έκανε γνωστό ότι θα αντικατασταθούν τα κρατικά αυτοκίνητα συμβατικής τεχνολογίας με υβριδικά έως και 1600 κυβικών, τα οποία θα αγοραστούν με τη μέθοδο «λήζινγκ», προκειμένου να περιοριστεί το υπερβολικό κόστος τους σε ανταλλακτικά, καθώς η συντήρησή τους θα βαρύνει την εταιρία από την οποία θα αγοραστούν.

Μειώνεται κατά 30% η βενζίνη

Το υπουργείο Εσωτερικών στοχεύει και στη μείωση, κατά 30%, της βενζίνης που απαιτεί η μετακίνησή τους. Επίσης, άμεσα «κόβονται» 88 αυτοκίνητα κρατικών αξιωματούχων από τα 250, που κυκλοφορούν, ενώ για τη μετακίνηση εντός Αθηνών θα χρησιμοποιούνται οχήματα έως 1600 κυβικά και για εκτός Αθηνών, θα προτιμώνται τα βαν, όπως έγινε και πρόσφατα για τη μετακίνηση του πρωθυπουργού στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, στο Ελληνικό.

Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο υπουργοί που έχουν και βουλευτικό αξίωμα να παραδώσουν τα οχήματα που τους παραχωρούνται με την ιδιότητά τους ως βουλευτών και να διατηρήσουν μόνον τα υπουργικά αυτοκίνητα.

Ρυπογόνα σύμφωνα με έρευνα του ΕΜΠ

Σημειώνεται ακόμη ότι με τη δραστική μείωση των κρατικών οχημάτων και τη σταδιακή αντικατάστασή τους με υβριδικά θα περιοριστεί τόσο η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, όσο και το κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους με δεδομένη την έρευνα, που είχε κάνει το Τμήμα Συγκοινωνιολόγων του Πολυτεχνείου της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία από το σύνολο των 6,5 εκατ. μετακινήσεων, που καταγράφονται καθημερινά στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι 2,6 εκατ. μετακινήσεις είναι κρατικών οχημάτων.

Να σημειωθεί ότι μόνο τα υπουργικά αυτοκίνητα, που είναι περίπου 260 Κία, στοιχίζουν στο Δημόσιο περίπου 1 εκ. ευρώ ετησίως, καθώς σχεδόν όλα είναι πολυτελή, υψηλού κυβισμού και παρουσιάζουν συχνές και ακριβές βλάβες. Το υπουργείο Εσωτερικών πληρώνει κάθε χρόνο 400.000 ευρώ μόνον σε ανταλλακτικά. Στο κονδύλι αυτό θα πρέπει να προστεθούν τα έξοδα εργασίας των συνεργείων, περίπου 150.000 ευρώ, και 170.000 ευρώ για βενζίνη.

Περισσότερα από 225 εκατ. ευρώ είναι το κόστος για τα καύσιμα των κρατικών αυτοκινήτων, αλλά μόνον τα 90 εκ. καλύπτουν πραγματικές ανάγκες με τα υπόλοιπα να καταναλώνονται είτε σε δρομολόγια εκτός υπηρεσίας ή για να γεμίζουν τα ιδιωτικά αυτοκίνητα των δημόσιων λειτουργών. Στο μεταξύ, καθημερινά δεκάδες κρατικά οχήματα χρησιμοποιούνται για... ψώνια και νυχτερινές εξόδους, ενώ συχνά παραχωρούνται παρατύπως μαζί με τον οδηγό σε συγγενικά πρόσωπα των δικαιούχων.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία παλαιότερης έρευνας για τις δαπάνες που προκαλούνταν στον προϋπολογισμό, το κόστος για κάθε κρατικό αυτοκίνητο ήταν 2.600 ευρώ το 2004, έφθασε στα 3.379 ευρώ το 2006 και εκτινάχθηκε στα 4.672 ευρώ το 2007.

ΚΚΕ: κοιτάζουν τα "ψιλά" για να κρύψουν τα δισ.

"Με κόλπα και με αμφίβολης αξίας εξαγγελίες για τα κρατικά αυτοκίνητα, η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει την προσοχή του λαού στη διαχείριση των «ψιλών» του ταμείου, κι όχι στη μεγάλη ληστεία των εργαζομένων από όλα τα τμήματα της πλουτοκρατίας. Με τη στήριξη των ΜΜΕ η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τα δεκάδες δισεκατομμύρια που χάρισε στους μεγαλοεπιχειρηματίες η ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, και οι οποίοι είναι έτοιμοι να δεχτούν νέα δώρα δισεκατομμυρίων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα τώρα της «πράσινης ανάπτυξης», της κρίσης και της ανταγωνιστικότητας", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Από aftodioikisi.gr

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από ......energoipoliteskv.blogspot.com