Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Τέταρτο και πιο σκληρό μνημόνιο ύψους 40 δισ.

Αναρτήθηκε από ...........   energoipoliteskv.blogspot.com





του Αργύρη Παπαστάθη
Χωρίς οι Ευρωπαίοι να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη και να χρειάζεται έγκριση από τα κοινοβούλια, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί αγκαλιά με ένα τέταρτο και σκληρότερο μνημόνιο ύψους πάνω από 40 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε την ανώμαλη προσγείωση στο άγριο περιβάλλον των αγορών το 2018.
Οι Ευρωπαίοι, βλέποντας την κυβέρνηση να ταλαντεύεται και τον χρόνο να τελειώνει, εκτιμούν ότι όσο καθυστερούν η αξιολόγηση και οι μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει κανονικά στις αγορές έως το καλοκαίρι του 2018, γι' αυτό και ετοιμάζουν «δίχτυ ασφαλείας». Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι οικονομικές προϋποθέσεις έχουν ήδη εξασφαλιστεί καθώς τα «ρέστα» από το τρίτο πρόγραμμα του ESM ξεπερνούν ακόμη και τα 40 δισ. ευρώ με βάση τους νεότερους υπολογισμούς των Βρυξελλών.
Από ελληνικής πλευράς οι πολιτικές προϋποθέσεις δημιουργούνται μέρα με τη ημέρα εξαιτίας της τακτικής των καθυστερήσεων.
Ετσι, ενώ στα χαρτιά η κυβέρνηση είναι έτοιμη να βγει δοκιμαστικά στις αγορές τον Ιούλιο με πενταετές ομόλογο και σύμβουλο τη Rothschild, στην πράξη η αναβλητικότητα υπονομεύει συνολικά αυτή την προοπτική.
Οι Ευρωπαίοι, παρότι επισήμως τονίζουν ότι δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα μετά τη λήξη του τρίτου (τον Αύγουστο του 2018), στο παρασκήνιο μελετούν όλα τα σενάρια. Μάλιστα αρμόδια στελέχη μιλούν ήδη για «σωσίβιο» ή «πρόγραμμα αλληλεγγύης».
Σε κάθε περίπτωση, το σοβαρό ενδεχόμενο παράτασης της μνημονιακής περιόδου στα 11 έτη (τουλάχιστον έως το τέλος του 2020) συνδέεται με τα υπό συζήτηση μέτρα για το Αφορολόγητο και τις συντάξεις τη διετία 2019-2020 και την απόφαση για την παροχή στην Ελλάδα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος.
Σύμφωνα με παράγοντες της Κομισιόν και του ESM, τα «προεγκεκριμένα» χρήματα προς την Ελλάδα τα οποία θα απαιτούσαν απλώς αλλαγή χρήσης και όχι μια νέα απόφαση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων θα μπορούσαν να προέλθουν από τις εξής πηγές:
  • 23 δισ. ευρώ που θα περισσέψουν από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας του ESM, συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ. Η παραδοχή αυτή έχει ήδη γίνει στη σελίδα 16 της Εκθεσης Συμμόρφωσης (Compliance Report) της Κομισιόν τον Ιούνιο του 2016, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Το μεγαλύτερο μέρος, 19,6 δισ. ευρώ, είναι χρήματα που δεν χρειάστηκαν τελικά από το ποσό των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τα υπόλοιπα προέρχονται από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 και τα χαμηλότερα του αναμενομένου επιτόκια.
  • 10 δισ. ευρώ από τα ANFAs και τα SMPs. Πρόκειται για τα ξεχασμένα κέρδη από τις αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης και δεν δόθηκαν ποτέ στην Ελλάδα στη μετάβαση από το δεύτερο στο τρίτο μνημόνιο το 2015.
  • 4 δισ. ευρώ από την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016, καθώς οι Βρυξέλλες συμφωνούν ότι φέτος τα νούμερα βγαίνουν και ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ, έναντι 0,5% που ήταν ο στόχος.
  • 11 δισ. ευρώ από τα λεφτά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Ουσιαστικά πρόκειται για έναν μπαλαντέρ που έρχεται από το δεύτερο μνημόνιο και το πρόγραμμα του EFSF. Στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου του 2015, την εποχή που υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, η Ελλάδα δέχτηκε να επιστρέψει τα 11 δισ. ευρώ που απέμεναν από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που είχε δοθεί στη χώρα μας το 2012 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
  • Oπως εξηγεί παράγοντας του ESM, τα 10 δισ. των ΑΝFAs και τα SMPs, αλλά και τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, παρότι τυπικά δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να δοθούν στην Ελλάδα, καθώς δεν προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο, έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν ήδη εγκριθεί στο παρελθόν για τη χώρα μας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η αλλαγή χρήσης προεγκεκριμένων ποσών είναι πάντοτε μια διαδικασία πολύ ευκολότερη και λιγότερο απαιτητική από την έγκριση ενός νέου μνημονίου.
Σε έναν μήνα κληρώνει για το ΔΝΤ
Τα πάντα θα κριθούν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, αρχής γενομένης από την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ σε ένα μήνα από σήμερα. Θεωρητικά το δίχτυ ασφαλείας των Ευρωπαίων μπορεί να απλωθεί ακόμη κι αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το τρίτο μνημόνιο.
Πρακτικά όμως, όσο το Βερολίνο συνδέει την εκταμίευση ακόμη και ενός ευρώ προς την Ελλάδα με τη συμφωνία για τη συμμετοχή του Ταμείου, η μόνη λύση που προσφέρεται είναι να «παντρευτούν» τα δύο χρηματοδοτικά προγράμματα: το ευρωπαϊκό Μνημόνιο 4 με το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ, μαζί με μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά, οι οποίες θα ξεκλειδώνουν τα ορόσημα της λύσης για το χρέος και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θα μπορούσε να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα τον Ιούνιο με ένα ποσό έως 6 δισ. ευρώ, αν πρώτα οι Ευρωπαίοι περιγράψουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και συνταχθεί μια κοινή Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) με την Κομισιόν, η οποία όμως θα στηρίζεται στις παραδοχές της Ουάσινγκτον.
«Αν δεν υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν πρόκειται να γίνει εκταμίευση της δόσης», τόνισε αυτή την εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο ίδιος έχει φροντίσει εδώ και έναν μήνα να κλείσει το παράθυρο που είχε ανοίξει με δηλώσεις του για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα αμιγώς ευρωπαϊκό μνημόνιο αν αποχωρήσει το ΔΝΤ.
Σαφής είναι και ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ. «Ενα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ δεν θα είναι το υφιστάμενο πρόγραμμα. Ας είμαστε ρεαλιστές. Χωρίς το ΔΝΤ αυτό το πρόγραμμα σταματά. Χρειάζεται Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης (Euro Summit) για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Ηγέτες χωρών και υπουργοί Οικονομικών μπορεί να πουν ότι χρειάζεται αλλαγή στη συμφωνία του ESM και θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις ως το φθινόπωρο. Αυτό θα ήταν το πιο ηλίθιο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Ας ελπίσουμε ότι θα καταλήξουμε σε μια γρήγορη συμφωνία», δήλωσε ο ίδιος πριν από λίγες ημέρες.
Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, το σημείο καμπής αναμένεται σε έναν μήνα από σήμερα, το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Απριλίου, στην Ουάσινγκτον, στην κατάληξη της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.
Εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον κ. Σόιμπλε παρόντες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί. Πέρυσι τον Απρίλιο, σε μια αντίστοιχη συνάντηση στην έδρα του Ταμείου, ολοκληρώθηκε ουσιαστικά η πρώτη αξιολόγηση μετά το τελεσίγραφο προς τον κ. Τσακαλώτο να αποδεχτεί την επιβολή του δημοσιονομικού κόφτη.
Αναδυμοσίευση από το «Business Stories» 26/03/2017
 

Τα γεωτρύπανα μπαίνουν στα ελληνικά «οικόπεδα»


Αναρτήθηκε από ..........     energoipoliteskv.blogspot.com



Τα... γεωτρύπανα διεθνών και εγχώριων ενεργειακών κολοσσών αρχίζουν να παίρνουν μπροστά, σε αναζήτηση εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στα 20 'χρυσοφόρα' κοιτάσματα της Ελλάδας.
Το ενδιαφέρον δεκάδων ξένων πετρελαϊκών ομίλων να συμμετάσχουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες είναι ενδεικτικό των μεγάλων προοπτικών που παρουσιάζει ο τομέας της έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Σε εξέλιξη βρίσκονται σήμερα οι διαδικασίες τριών ανεξάρτητων μεταξύ τους διεθνών διαγωνισμών, με ωριμότερη την περίπτωση του πετρελαϊκού κοιτάσματος στο Κατάκολο, του οποίου έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση και το επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη της εκμετάλλευσής του. Ακολουθούν η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, όπου είναι σε εξέλιξη τα πρώτα στάδια των ερευνών, ενώ έπονται οι χερσαίες περιοχές Αρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος, όπου έχει ολοκληρωθεί ο συμβατικός έλεγχος και αναμένεται ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος στο Δυτικό Κατάκολο, ο Δρ Κωνσταντίνος Νικολάου, τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil & Gas, ανέφερε ότι προβλέπεται επένδυση της τάξης των 50-60 εκατ. δολαρίων με προοπτική, εφόσον εξασφαλιστούν εγκαίρως όλες οι απαιτούμενες άδειες, η πρώτη παραγωγική γεώτρηση να πραγματοποιηθεί εντός του 2019. Προσθέτει ότι αναμένεται να δημιουργηθούν περί τις 60 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ περίπου τριπλάσιες θα είναι οι έμμεσες, με πρώτο μέλημα την απασχόληση τοπικού εργατικού δυναμικού.
Το κοίτασμα εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 35-40 εκατομμυρίων βαρελιών. Επιπλέον, ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι στη διάρκεια των γεωφυσικών σεισμικών ερευνών που έχουν δρομολογηθεί να εκτελεστούν σε Ιωάννινα - Θεσπρωτία στη διάρκεια 2017-2018 αναμένεται να απασχοληθούν πάνω από 200 άτομα. Ανάλογη είναι και η πρόβλεψη για τις έρευνες στην Αιτωλοακαρνανία (αναμένεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το Δημόσιο), οι οποίες θα ακολουθήσουν έναν χρόνο αργότερα. Στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως ανακοινώθηκε προχθές, συμφωνήθηκε να μπει στους διαχειριστές ο ισπανικός κολοσσός Repsol αποκτώντας το 60% των παραχωρήσεων.
100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου
Πολύ πιο έντονη είναι η δραστηριοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Γρηγόρη Στεργιούλη, τα κοιτάσματα στον Πατραϊκό Κόλπο ίσως να κρύβουν 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Αναφορικά με τις έρευνες στις περιοχές Αρτας - Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου, αποκάλυψε ότι ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την εταιρεία πολλές ξένες πετρελαϊκές.
Πρόκειται για τις Total, Shell, Repsol, Japex, Dana Petroleum, INA και Hunt, με τις οποίες ο ελληνικός όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα φιγουράρει στην 7η θέση μεταξύ 130 χωρών σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή που έχουν οι ιδιώτες στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (με ποσοστό 50%-50% με το Δημόσιο), τα ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται με 15 εταιρείες για συμμετοχή σε έρευνες.
Ιδιαίτερη μνεία έχει γίνει ακόμη και από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, στη Σύμβαση Μίσθωσης που μονογραφήθηκε πρόσφατα και με την οποία δίνεται το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία Total - Edison - ΕΛΠΕ για τη θαλάσσια περιοχή 2, δυτικά της Κέρκυρας. Αφού επισήμανε ότι πρόκειται για σύμβαση-μοντέλο, καθώς σε αυτή θα βασιστεί ο νέος κύκλος συμβάσεων που θα ακολουθήσουν, υπογράμμισε ότι η εμπλοκή δύο ευρωπαϊκών εταιρειών προσδίδει πλέον στον τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα διεθνή διάσταση, καθώς ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες αξιόπιστες εταιρείες με μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα και αποδεικνύει την επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα.
Ελληνικά Πετρέλαια
Τα σχέδια για Κέρκυρα και Κυπαρισσία
Ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου, εκτιμά ότι εάν ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες για την κύρωση από τη Βουλή της Σύμβασης για το 'Οικόπεδο 2' δυτικά της Κέρκυρας, τότε είναι εφικτή η εκτέλεση σεισμικών ερευνών στις αρχές του 2018, ενώ το ίδιο ερευνητικό σκάφος θα μπορέσει να συμπράξει και για τη διεξαγωγή γεωφυσικών ερευνών στη γειτονική 'Περιοχή 1' βορείως του νησιού, αλλά και στο 'Τεμάχιο 10' στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 
mapostolou@pegasus.gr

Αγωνία στην κυβέρνηση για τη συμφωνία -Ποντάρουν τώρα στη ρύθμιση χρέους

Αναρτήθηκε από .........   energoipoliteskv.blogspot.com


ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Με τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να είναι σε αδιέξοδο, έπειτα από την εμπλοκή αυτής της εβδομάδας, έκδηλη είναι η αγωνία της κυβέρνησης.
Ο λογαριασμός των μέτρων αναμένεται «βαρύς» και οι γκρίνιες δεν λείπουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό το Μαξίμου έχει ρίξει το βάρος στο «μασάζ» των 153 βουλευτών, προκειμένου να βάλουν «πλάτη».
Το κλίμα αυτό, για τη συμφωνία που θα περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ το εισέπραξε και ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο, στη συνεδρίαση της Γενικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, ενδεικτικό της εσωκομματικής αναστάτωσης είναι ότι την επόμενη Κυριακή θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, για νέα ενημέρωση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, που παραμένει άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθούν. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου ενημέρωσαν και την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.
Συμφωνία «πακέτο»
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε στους δανειστές ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία «πακέτο» για να κλείσει η αξιολόγηση.
«Είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο. Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 – και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται», δήλωσε στο «Εθνος».
Συνέχεια σε αυτό έδωσε με δηλώσεις που έκανε το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Από τη στιγμή που τα μέτρα θα παρθούν για το 2019 και το 2020 και έρχονται ως αντίδωρο για το χρέος δεν μπορούν να εφαρμοστούν εφόσον δεν υπάρξει ρύθμιση για το χρέος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε πως για να αρχίσουν να εφαρμόζονται μέτρα και αντίμετρα , θα πρέπει να υπάρξει και μία μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Τζανακόπουλος απέδωσε τις καθυστερήσεις σε προσχήματα κατά κύριο λόγο από το ΔΝΤ και προανήγγειλε εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα. «Κάθε φορά που είμαστε κοντά, το ΔΝΤ έχει μια διαπραγματευτική τακτική να καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις για να μπαίνει στη γωνία ο αντισυμβαλλόμενος», δήλωσε.
Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι κάποιοι ενδεχομένως να θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, λέγοντας πως «υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν νιώθουν άνετα με αυτή την κυβέρνηση και αυτό παίζει έναν βαρύνοντα πολιτικό ρόλο στον τρόπο που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις».
«Μπορεί ο κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ να βρίσκει προσχήματα για να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις , αλλά οι προηγούμενοι πολλές φορές ταυτίζονταν με το ΔΝΤ και τον κ. Σόιμπλε για το τι πρέπει να κάνει η ελληνική οικονομία και αυτό το αφήγημα αυτή η κυβέρνηση δεν το έχει αποδεχτεί», πρόσθεσε.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις του έπειτα από την προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης συμφωνία για φορολογικά, συντάξεις και εργασιακά πριν ασχοληθούν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης με το θέμα του χρέους.
Στο πιο πρόσφατο σχόλιό του, την Παρασκευή, ο Ντάισελμπλουμ είχε «παγώσει» τις όποιες ελπίδες για κατάληξη πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου.
«Η αξιολόγηση της Ελλάδας δεν θα ολοκληρωθεί στο επόμενο Eurogroup. Ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να την εγκρίνουμε σύντομα, αλλά αυτό δεν θα γίνει στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα, είναι πολύ νωρίς. Έχει σημειωθεί πολλή πρόοδος μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Είναι πάντοτε δυνατό να συγκαλέσουμε ένα έκτακτο Eurogroup και αυτό δεν είναι επίσημη ανακοίνωση, αλλά η δυνατότητα παραμένει», είχε δηλώσει.

Από ..........  iefimerida

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com



ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ – ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

Αναρτήθηκε από ..........   energoipoliteskv.blogspot.com

Εστάλη στο Blog απο αναγνώστη



Kε αρχισυντάκτη

Μετά τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη έρχεται ο Καλλικράτης 2 που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το εκλογικό σύστημα από μόνο του, έστω και με απλή αναλογική, δεν αλλάζει τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Τρανταχτό παράδειγμα ο υφυπουργός του Σπίρτζη που δήλωσε ότι θα σφραγιστούν οι παράδρομοι στον ΠΑΘΕ στριμώχνοντας τους πολίτες και δυσκολεύοντας τους αυτοαπασχολούμενους στον τουρισμό στον δήμο μας. Ποιος άλλος θα τέλειωνε έτσι εύκολα τη «βρώμικη δουλειά»;

Αποδείχτηκε ότι ο «Καλλικράτης» και ο «Καποδίστριας» ήταν από τα καλύτερα όπλα του συστήματος και των κυβερνήσεων για την εφαρμογή των μνημονίων και του προγράμματος σταθερότητας, με τραγικά αποτελέσματα για τους  μισθούς, τις συντάξεις, την κρατική  χρηματοδότηση των δήμων. Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια στους δήμους στηρίζονται στην ανταποδοτικότητα και τη συνεχή αύξηση των δημοτικών τελών, -δύο φορές αυξήθηκαν στο δήμο μας σε διάστημα ενός έτους- «τους ιδίους πόρους», όπως τους ονομάζουν. 

Στο ξεπούλημα ακτών και λιμανιών, έναντι πινακίου φακής, όπως έγινε στο δήμο μας, ενώ ο δημόσιος χαρακτήρας τους  είναι απαραίτητος μοχλός για την ανάπτυξη των αυτοαπασχολούμενων και για το λαϊκό τουρισμό.

Οι προφάσεις περί διαφάνειας και εξοικονόμησης πόρων αποτελούν το  «χρυσωμένο χάπι» για το κόψιμο των κρατικών  πόρων, την εφαρμογή της ανταποδοτικότητας και η κατάργηση κάθε κρατικής επιχορήγησης. Ακόμα και κατάσχεση λογαριασμών τραπέζης των δημοτών προβλέπονται στον «Καλλικράτη 2», όπως έγινε ήδη στην Καρδίτσα με νόμο του 2013 και με άλλους τρόπους. 

Αποσκοπούν στην ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας» που στηρίζεται στην ακριβή αγορά υπηρεσιών από του δημότες, όπως θα γίνει με το αλιευτικό καταφύγιο στα Καμένα Βούρλα, ή όπως έγινε με τα απορρίμματα στον καποδιστριακό δήμο Καμένων Βούρλων, με φέσι στους πολίτες καμία 800σαριά χιλιάδες ευρώ.

Η ανάπτυξη ενός οπισθοδρομικού τοπικισμού, ήταν βούτυρο στο ψωμί των κυβερνήσεων. Οι αντιδράσεις μόνο για το όνομα του δήμου, έκρυψε και αποπροσανατόλισε τα πολύ σημαντικότερα. Ότι η δομή του Καλλικράτη για κράτος με αποκεντρωμένα όργανα, αποφασιστικές αρμοδιότητες, ήταν το όχημα για την προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Δηλαδή ψίχουλα για κοινωνικές παροχές και τα πάντα να αποδίδουν κέρδος και υπεραξία για τον επιχειρηματία. Θέλουν δε να εντάξουν στην ανταποδοτικότητα και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, όπως π.χ. πράσινο, υγεία, πολιτισμός, εκπαίδευση κ.λπ. και το κρατικό χρήμα να χρησιμοποιείται μόνο σε μικρά νησιά και πολύ ορεινούς δήμους. Κάτι σαν τα ψίχουλα για την ακραία φτώχια.

 Δεν είναι τυχαίες οι διάφορες προσλήψεις που γίνονται κατα καιρούς στους δήμους –και στον δικό μας- σε υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι το σταμάτημα των παραπάνω οι άμεσες προσλήψεις αορίστου χρόνου με σύγχρονα δικαιώματα για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών των δήμων  και η διεκδίκηση έργων μέσω των δημόσιων επενδύσεων είναι ο μονός δρόμος σήμερα. 

Το περιεχόμενο των δημοτικών εκλογών είναι πολιτικό. Κριτήριο ψήφου για τις εκλογές πρέπει να είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε συνολικά στη ζωή μας .

Το τέταρτο μνημόνιο με την διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ή της ΝΔ ή όποιων άλλων προθύμων είναι προ των πυλών. Άλλωστε το τρίτο μνημόνιο μαζί το ψηφίσανε τα κόμματα τις αστικής διαχείρισης.
Γιάννης Φραγκούλης
Αυτοκινητιστής
Καμένα Βούρλα