Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Ξεκίνησε το τελευταίο ραντεβού με την τρόικα -Μετά το σοκ της ΕΛΣΤΑΤ

Αναρτήθηκε από ............    energoipoliteskv.blogspot.com



ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Γιώργος Παππούς

Ξεκίνησε η τελευταία συνάντηση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, η τελευταία, καθώς αύριο Τρίτη, αναχωρούν από την Αθήνα. Την ίδια ώρα το Μαξίμου δεν αλλάζει την τακτική του έναντι του ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι η ΕΛΣΤΑΤ σκιάσε το αφήγημα για ανάκαμψη.

«Θα επηρεάσει ένα τρίμηνο τη διαπραγμάτευση;», αναρωτήθηκε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, δείχνοντας έτσι τις προθέσεις της κυβέρνησης.


Μετά από πολύωρη σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ του Α. Τσίπρα και της διαπραγματευτικής ομάδας, οι υπουργοί που χειρίζονται την καυτή πατάτα των περικοπών σε αφορολόγητο και συντάξεις, ξεκίνησαν νέα συνάντηση με τους Θεσμούς με μάλλον αβέβαιο αποτέλεσμα, καθώς ειδικά το Ταμείο δεν δείχνει διατεθειμένο να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του για την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί, τη δυναμική του ΑΕΠ και των πλεονασμάτων.

Το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι το εύρος του κενού, που σύμφωνα με το Ταμείο είναι 2 μονάδες του ΑΕΠ, όπως και η συνταγή των αντίμετρων. Όσον αφορά στο κενό του 2018, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει συζήτηση για μέτρα, παρά το ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει τεθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η επίσπευση των περικοπών στις συντάξεις.

Από ......  iefimerida

«Βόμβα» από ΕΛΣΤΑΤ: Η χώρα επέστρεψε σε βαθιά ύφεση

Αναρτήθηκε από ............    energoipoliteskv.blogspot.com



ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΕΠΙ ΤΑ ΧΕΙΡΩ
Ο εφιάλτης που φοβόταν και η κυβέρνηση αλλά και το σύνολο της οικονομίας δυστυχώς επιβεβαιώθηκε. Η χώρα εισήλθε ξανά σε ύφεση στο τέλος του προηγούμενου έτους, προκαλώντας αμφισβήτηση και των προβλέψεων για ύφεση 2,5% - 2.7% το 2017.

Αλλωστε, η παράταση της αβεβαιότητας εξαιτίας των συνεχόμενων διαπραγματεύσεων έχει οδηγήσει αρκετούς αναλυτές στην αναθεώρηση της φετινής ανάπτυξης ακόμη και κάτω από 2% ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα κλείσιμο της αξιολόγησης το καλοκαίρι ή και αργότερα, ενδεχόμενο που θα βύθιζε ακόμη περισσότερο την οικονομία.

Συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα χείρω το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, το οποίο κατά το 4ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε μείωση κατά 1,2%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2016, έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου στις 14/02/17.

Παράλληλα, σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2015 παρουσίασε μείωση κατά 1,1% έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου.

Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2016 παρουσίασε μείωση κατά 1,4% σε σχέση με το 4 ο τρίμηνο 2015 έναντι της αύξησης 0,2% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου.

Παράλληλα υπήρξαν αναθεωρήσεις, μικρότερης κλίμακας, και στα προηγούμενα τρίμηνα, όπως για παράδειγμα, το τρίτο, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση αντί αρχικής εκτίμησης για 2,2%.

Με βάση τις παραπάνω αναθεωρήσεις τελικά το 2016 έκλεισε με οριακά αρνητικό πρόσημο (0,05%) αντί της προηγούμενης εκτίμησης για θετική πορεία 0,3%.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ




Από .........   imerisia

Δημοσκόπηση Prorata: Σταθερό προβάδισμα 14 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Αναρτήθηκε από .........   energoipoliteskv.blogspot.com




Σταθερό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Σε ό,τι αφορά το τι θα ψήφιζαν οι πολίτες, η έρευνα δείχνει τη δυνητική εκλογική επιρροή των κομμάτων, λαμβάνει δηλαδή υπόψη την πρόθεση εκείνων που δηλώνουν σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50% να ψηφίσουν κάποιο κόμμα.


Έτσι η ΝΔ έχει ποσοστό 33% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθεί το ΚΚΕ με 10%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 9%, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι με 8%, με 7% η Ένωση Κεντρώων, με 6% η Πλεύση Ελευθερίας, με 4% ΑΝΕΛ και ΛΑΕ. 

Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν καθώς ορισμένοι πολίτες δηλώνουν πιθανό να ψηφίσουν περισσότερα από ένα κόμματα.

Την ίδια ώρα οι πολίτες σε ποσοστό 59% δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να γίνουν πρόωρες εκλογές μέσα στους επόμενους 6 μήνες, έναντι ποσοστού 32% που λέει “ναι” σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.



Από ........    iefimerida

Συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας -Εως 414,90 ευρώ μεικτά για τους χαμηλόμισθους

Αναρτήθηκε από .........      energoipoliteskv.blogspot.com




Συντάξεις πείνας, που θα δημιουργήσουν μια νέα «γενιά» χαμηλοσυνταξιούχων με εισοδήματα που κινούνται κάτω από το όριο της φτώχειας, φέρνει το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου.

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι χαμηλόμισθοι ή όσοι δηλώνουν εισοδήματα από εργασία έως 600 ευρώ το μήνα που θα λάβουν συντάξεις από από 195,90 ευρώ αν πρόκειται για σύνταξη χηρείας  με ανώτατο όριο τα 414, 90 ευρώ μεικτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ημερησία οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας που θα απονέμει, στο εξής, ο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους ή όσους δηλώνουν εισοδήματα από εργασία έως 600 ευρώ το μήνα, θα είναι της τάξης των... 195,90 ευρώ (σύνταξη χηρείας), των 288 ευρώ, των 311 ευρώ (μειωμένη γήρατος) και των 219 ευρώ - 328 ευρώ (σύνταξη, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας) ενώ το ανώτατο όριο δεν θα ξεπερνά τα 391,80 έως 414,90 ευρώ (μεικτά), έναντι των 486 ευρώ πριν από το ν. Κατρούγκαλου.

Αυτά τα ποσά προκύπτουν με βάση τον τρόπο υπολογισμού της αναλογικής της  ανταποδοτικής σύνταξης (επί του μέσου όρου των αποδοχών) και την προσθήκη της εθνικής σύνταξης η οποία, αν και καταβάλλεται μειωμένη πριν από τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης, εξακολουθεί να «πριμοδοτεί» τους χαμηλόμισθους.

Τα 2 «κλειδιά» που διαμορφώνουν τα τελικά ποσά των συντάξεων είναι οι μέσες αποδοχές για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές  και τα ποσοστά αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης και η  εθνική σύνταξη που ως πλήρες ποσό έχει οριστεί στα 384 ευρώ μηνιαίως εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών.

Ακόμη χαμηλότερα ποσά προκύπτουν (στην 15ετία) για τους αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας έως 67%. Οπως σημειώνει η εφημερίδα που επεξεργάστηκε τα δεδομένα για ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99, χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και από 50% έως και 66,99%, χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης (μόνο σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, χορηγείται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης).

Στο μισό από τα κατώτατα ποσά των συντάξεων γήρατος πέφτουν οι νέες (μετά τη ψήφιση του ν. Κατρούγκαλου) συντάξεις χηρείας. Εκτός από το ηλικιακό όριο και τους γνωστούς περιορισμούς, οι συντάξεις λόγω θανάτου χαμηλόμισθων που είχαν λίγα χρόνια ασφάλισης μπορεί να ξεκινούν από τα 195,90 ευρώ μεικτά ενώ θα είναι 207,45 ευρώ αν είχαν συμπληρωθεί 15 έτη ασφάλισης και είχαν δηλωθεί μέσες αποδοχές 600 ευρώ.

Από .........   iefimerida

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Μνημόνιο 3 plus αν δεν κλείσει η συμφωνία μέχρι τον Μάιο

Αναρτήθηκε από ...........   energoipoliteskv.blogspot.com




ΟΣΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

«Οσο καθυστερούμε, τόσο πιο πολύ κερδίζουν έδαφος οι δανειστές, όχι εμείς».
Αυτό υποστήριξε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας και εκτίμησε ότι αν δεν κλείσει η συμφωνία Μάιο-Ιούνιο, είναι σχεδόν αδύνατο να βγούμε στις αγορές το 2018

Ο κ. Λιαργκόβας, μιλώντας στον Real FM 97,8, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που καθυστερήσει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, να ακολουθήσει μία παράταση του υφιστάμενου μνημονίου για περίοδο 2 ετών.

«Θα μπορούσε να γίνει μία παράταση του υπάρχοντος μνημονίου για 1-2 χρόνια έτσι ώστε να έχει ενεργό συμμετοχή και το ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιαργκόβας.

Και σημείωσε: «Αυτό σε περίπτωση που καθυστερήσουν τα πράγματα πέραν του Μαΐου, τότε προφανώς δεν θα μπορέσει να μπει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ και προφανώς δεν θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές. Αρα εκεί τι θα κάνουμε, γιατί θα χρειαστούμε να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες. Σε αυτή την περίπτωση πιθανότατα να παραταθεί και να είναι ένα νέο μνημόνιο που μπορούμε να το πούμε όπως θέλετε. Τρία plus».

Από .........     iefimerida

Τσίπρας: Η οικονομία επέστρεψε σε ανάπτυξη από το 2016


Αναρτήθηκε από .......      energoipoliteskv.blogspot.com



Με στόχο την αλλαγή ατζέντας από τη δύσκολη διαπραγμάτευση, το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε με κεντρικό θέμα το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε βολές κατά του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας πως όσα λέει το Ταμείο είναι παράφωνα, ενώ εκτίμησε ότι η χώρα επέστρεψε σε ανάπτυξη:

«Η χώρα επέστρεψε μετά από 7 χρόνια σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και μάλιστα επέστρεψε από το 2016. Για φέτος οι εκτιμήσεις είναι ότι η ανάπτυξη θα τρέχει με πολύ υψηλούς ρυθμούς. Αυτή είναι η αδήριτη πραγματικότητα. Όσο και να θελήσουν να καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις στο τεχνικό επίπεδο, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, η οικονομία πηγαίνει καλύτερα. Το διακύβευμα για το αύριο της οικονομίας δεν παίζεται στον χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων, αλλά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας. Μπορεί κάποιοι να παραμένουν αμετανόητοι, αλλά η πραγματικότητα τούς έχει ξεπεράσει. Εχει κάνει τον σκοπό τους απόλυτα παράφωνο. Η ανάκαμψη της οικονομίας μάς έχει ήδη οδηγήσει σε υπέρβαση της ύφεσης και σιγά-σιγά σε υπέρβαση της κρίσης. Αν δεν είχε συμβεί, όλοι θα ήμασταν αναγκασμένοι να ακούμε παράφωνους σκοπούς και μελωδίες. Αλλά τώρα μπορούμε να συνθέσουμε εμείς τη μουσική, ώστε τη φορά αυτή τους καρπούς να μην τους γευτούν μονάχα λίγοι».
Μερικά σημεία από την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα:
  • Οι εκτιμήσεις όλων είναι ότι η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα μετά από χρόνια 
  • Αυτή η αδήριτη πραγματικότητα μας υποχρεώνει να σχεδιάσουμε σοβαρά και προσεκτικά την επόμενη μέρα
  • Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω: η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα
  • Είτε τους αρέσει είτε όχι, η ελληνική οικονομία άντεξε 
  • Το αληθινό διακύβευμα δεν παίζεται στα τεχνικά κλιμάκια, αλλά στο πεδίο της αληθινής οικονομίας 
  • Η πραγματικότητα γύρω μας έχει κάνει τον σκοπό τους παράφρονα και έναν παράφρονα σκοπό δεν μπορεί να τον ακούει κανείς για πολύ 
  • Η ανάκαμψη της οικονομίας μάς έχει ήδη οδηγήσει στην υπέρβαση της ύφεσης και μας οδηγεί στην υπέρβαση της κρίσης 
  • Είμαστε σε θέση για πρώτη φορά μετά από χρόνια να συνθέσουμε εμείς τη μουσική, έτσι ώστε τους καρπούς να μην τους γευτούν μονάχα λίγοι
  • Το ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουν φορά τα διαγράμματα, ζητούμενο είναι η αναπτυξιακή προοπτική να επιτυγχάνεται 
  • Με ποιο μοντέλο παραγωγικής ανάπτυξης θα οικοδομήσουμε την επόμενη ημέρα, με αυτό που μας οδήγησε στην κρίση; Με κύριο χαρακτηριστικό την αδιαφάνεια στις συμβάσεις; 
  • Χρειάζονται πολύπλευρες μεταρρυθμίσεις για να πετύχουμε τους στόχους. Ο λαός πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις ίδιες. Π.χ. η απελευθέρωση των απολύσεων, η φορολογική ασυλία είναι αντιμεταρρυθμίσεις και είναι αυτή η ατζέντα της ΝΔ που ισχυρίζονται ότι η κοινωνία θα ευημερούσε μόνο όταν οι πλούσιοι γίνουν πλουσιότεροι 
  • Η δική μας αντίληψη είναι διαφορετική. Το δικαίωμα όλων σε μια εργασία και ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος 
  • Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, βάζοντας φιλόδοξους στόχους 
  • Το 2021 ορίζοντας της στρατηγικής. Στόχος, να έχει επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα  συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο, που θα επενδύει στη γνώση, την καινοτομία, το νέο κεφάλαιο. Η χώρα παραμένει μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσει, η τοποθεσία, το ανθρώπινο κεφάλαιο 
  • Σήμερα έχουμε δυνατότητες να αξιοποιήσουμε τα οφέλη. Η χώρα παρέμεινε παρά την κρίση όαση ασφάλειας και σταθερότητας. Αυτό είναι πλεονέκτημα για την ανάπτυξη του τουρισμού, για την περαιτέρω αξιοποίηση του ρόλου της χώρας ως παγκόσμιου διαμεσολαβητικού κόμβου, πλεονέκτημα που πρέπει να αξιοποιηθεί πολλαπλώς 
  • Και αξιοποιώντας στο έπακρο φυσικούς πόρους και ανθρώπινο κεφάλαιο 
  • Ολα αυτά πρεπει να αντανακλώνται στην κοινωνία, οι βασικότεροι στόχοι είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, η δραστική μείωση της ανεργίας, η ανατροπή της ροής στο εξωτερικό μορφωμένων Ελλήνων και τέλος πρέπει να είναι η μείωση των περιφερειακών κοινωνικών ανισοτήτων 
  • Στη βάση τέτοιας αντίληψης και με τελικό κριτήριο να σταθεί η κοινωνία στα πόδια της πρέπει να συνθέσουμε με τοπικούς φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση τους βασικούς στόχους ενός ολοκληρωμένου σχεδίου 
α. Στροφή παραγωγής σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης.
β. Ενδυνάμωση εξωστρέφειας επιχειρήσεων
γ. Ενίσχυση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού
δ. Ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις επιχειρήσεις.
  • Οι στόχοι σχετίζονται με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, παιδεία, δικαιοσύνη, δίκαιο φορολογικό σύστημα, ριζική μεταρρύθμιση δημόσιας διοίκησης, βελτίωση οικονομικού κλίματος. 

Από ..........    iefimerida

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com