Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Ο Δήμαρχος Ι. Συκιώτης για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Μώλου-Αγ. Κωνσταντίνου (ΒΙΝΤΕΟ)


Αναρτήθηκε από ........    energoipoliteskv.blogspot.com



Στην ειδική συνεδρίαση του Δήμου Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου για την ψήφιση του Προϋπολογισμού, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017 στις 18:00, με την έναρξη της, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Συκιώτης για να προβεί σε τοποθέτηση.

 Αμέσως μετά τον πρόλογο της Προέδρου κας Γεωργία Κουκούλη, συγκεκριμένα ο Δήμαρχος αναφέρθηκε με αρκετά αυστηρό και έντονο ύφος, στο πολύ σοβαρό θέμα του Βιολογικού (Υπόθεση Παπαλάμπρου) και τα όσα έχουν συμβεί δικαστικά-εξωδικαστικά και το πώς τελικά ο Δήμος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου απέφυγε την άτακτη χρεωκοπία που θα οδηγούσε σε μνημόνιο. 

Μία κατάσταση που την χαρακτήρισε ότι θα ήταν ιδιαίτερα δυσχερή για όλους… Δεν απέφυγε να δώσει το στίγμα που επιδιώκει μέσα από την ψήφιση του Προϋπολογισμού για ουσιαστικό νοικοκύρεμα, ενώ επέρριψε ευθύνες γενικά σε προηγούμενες Δημοτικές Αρχές για την οικονομική κατάσταση και το θέμα διαχείρισης της που οδήγησαν στο να υπάρχουν βαρίδια όπως υπογράμμισε…

 Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο από τις ανακοινώσεις του Δημάρχου κ. Ιωάννη Συκιώτη για τον Προϋπολογισμό.



Από ......   fonografos.

Λαϊκής Συσπείρωση Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου: Άλλος ένας αντιλαϊκός προϋπολογισμός, αυτός του 2017, ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, στο Δήμο μας

Αναρτήθηκε από ..........      energoipoliteskv.blogspot.com





ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΩΛΟΥ – ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Άλλος ένας αντιλαϊκός προϋπολογισμός, αυτός του 2017, ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, στο Δήμο μας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ένας προϋπολογισμός που πατάει σε πλασματικά στοιχεία με μοναδικό στόχο να είναι «ισοσκελισμένος». Ένας προϋπολογισμός που είναι «κανονιστικός και ρυθμιστικός και καθόλου ανθρωποκεντρικός» σύμφωνα με την εισήγηση της δημοτικής αρχής.

Λογικά ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να καταρτίζεται σύμφωνα πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας η οποία βιώνει την «κόλαση» τον όγδοο συνεχόμενο χρόνο της καπιταλιστικής κρίσης. 
Αντίθετα η δημοτική αρχή επέλεξε δύο φορές μέσα στο 2016 να αυξήσει τα δημοτικά τέλη σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση,
με τους αυτοαπασχολούμενους να κλείνουν τα μαγαζιά το ένα πίσω από το άλλο μη μπορώντας να σηκώσουν τα δυσβάσταχτα βάρη που τους φορτώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ συνεχίζοντας  την τακτική των προκατόχων της,
με τους αγρότες να μη μπορούν να επιβιώσουν,
με τη σύνταξη των συνταξιούχων να συντρίβεται,
και με την ανεργία των νεότερων ηλικιών να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις
η δημοτική αρχή πανηγύρισε, επειδή επιστράφηκαν στο δήμο ένα μέρος από τα παράνομα κρατηθέντα χρήματα από την κεντρική διοίκηση.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων κατά 62% μέχρι σήμερα και η κατακόρυφη αύξηση των λεγόμενων Ιδίων Εσόδων είναι η τρανή απόδειξη ότι η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων στην Τοπική Διοίκηση είναι κεντρική πολιτική επιλογή της Ευρωένωσης, των κυβερνήσεών της, των κομμάτων και των λεγόμενων «αυτοδιοικητικών της». Έχει ως άμεσο στόχο «το φόρτωμα» των κοινωνικών δαπανών στο λαό, ώστε να περισσέψουν κρατικά κονδύλια που θα προικοδοτήσουν πάλι την περιβόητη ανάπτυξη. Συγκεκριμένα στο δήμο μας το 70% περίπου των ετήσιων εσόδων στηρίζεται σε άμεση και έμμεση φορολογία των δημοτών. 
Με ποιον άλλο χαρακτηρισμό άραγε θα μπορούσε κανείς να περιγράψει  τα 1.000€  που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017 για όλους τους αθλητικούς συλλόγους του δήμου μας, εκτός από τη λέξη «ΝΤΡΟΠΗ»;

Τεράστια ποσά, που ξεπερνούν το 1.000.000€, δεν απορροφήθηκαν από τη διοίκηση το 2016 για έργα τα οποία προβλέπονταν με αποτέλεσμα για παράδειγμα σχολεία να λειτουργούν ακόμα σε λυόμενες κατασκευές. Ταυτόχρονα η διοίκηση του δήμου, προς ανεύρεση πόρων, ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία. Η αρχή έγινε με το λιμάνι των Κ. Βούρλων - με ευτελές μάλιστα ποσό- και έπεται συνέχεια με το λιμάνι του Αγ. Κων/νου, τα ιαματικά λουτρά κτλ. Άλλωστε η επίσκεψη του κ. Σταϊκούρα την προηγούνη βδομάδα στο δήμο μας μόνο τυχαία δεν μπορει να χαρακτηρισθεί. «Φιλέτα» θα παραδοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους το επόμενο διάστημα, ενώ τα πολύ μεγάλα ξενοδοχεία θα πληρώνουν τέλη  όσο και τα μικρομάγαζα.

Μέσα σε όλα αυτά κάποιοι βιάζονται ν’ ανοίξουν την προεκλογική περίοδο των ερχόμενων δημοτικών εκλογών τάζοντας ακόμα και “μείωση ανταποδοτικών τελών για το 2019 αν πιαστούν οι στόχοι”. Τους συστήνουμε όμως να μη βιάζονται, γιατί δεν θα ξεμπερδέψουν τόσο εύκολα με την εργατική λαϊκή αντιπολίτευση μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Καλούμε όλους τους φορείς, τους εργαζόμενους , τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους μεσα από τα σωματεία τους να αγωνιστούν μαζί μας. Να μην επιτρέψουν την υλοποίηση αυτής της βαθιά ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής της δημοτικής αρχής που αποτελεί συνέχεια και προέκταση της κυβερνητικής πολιτικής και να απαιτήσουν
•    Άμεση μείωση όλων των δημοτικών τελών
•    Την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων από τα έσοδα των δήμων. Είναι χρήματα του εργαζόμενου λαού και  επιβάλλεται να επιστρέψουν σε αυτούς.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση ακούραστα θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της πάλης για την ανατροπή της βαρβαρότητας που προκαλεί αυτό το σάπιο και ξεπερασμένο σύστημα και όσοι το διακονούν. Από άλλους να αναζητήσει ο κ Δήμαρχος συναινέσεις και ομοφωνίες. 

Δημόπουλος Στάθης
Δημοτικός Σύμβουλος
της Λαϊκής Συσπείρωσης

Guardian: Η «παράσταση» με πρωταγωνιστές Τσίπρα, Σόιμπλε, Λαγκάρντ, ο ρόλος που θα παίξει ο Τραμπ και η λύση των εκλογών

Αναρτήθηκε από ...........   energoipoliteskv.blogspot.com



«ΔΕΝ ΤΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΡΦΑΚΙ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ»


Ως ένα υπαρξιακό δράμα, στο οποίο δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει καλό τέλος, περιγράφει αρθρογράφος του Guardian την ελληνική κρίση.

Ο Λάρι Ελιοτ παρομοιάζει την κατάσταση με το θεατρικό «Κεκλεισμένων των Θυρών» του Ζαν Πολ Σαρτρ, με τους Αλέξη Τσίπρα, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ ως «καταραμένες ψυχές» που διαπληκτίζονται σε ένα δωμάτιο για μία αιωνιότητα, αλλά συμπληρώνει ότι πλέον προστίθεται και ένας νέος πρωταγωνιστής, ο Ντόναλντ Τραμπ. Σημειώνει για τον Αμερικανό πρόεδρο ότι πιθανόν δεν του... καίγεται καρφάκι για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Η τελευταία πράξη του έργου διαδραματίζεται στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, όπου το συμβούλιο του ΔΝΤ θα συζητήσει για την Ελλάδα», γράφει ο οικονομικός συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας, συμπληρώνοντας ότι ένας παράγοντας που περιπλέκει το ζήτημα είναι ότι τελειώνει ο χρόνος για να ξεκαθαριστεί το θέμα πριν από τις πρώτες, σε μία σειρά, ευρωπαϊκών εκλογών, στην Ολλανδία τον Μάρτιο.

Ενας δεύτερος παράγοντας, σημειώνει, είναι ότι πλέον το δράμα έχει έναν νέο χαρακτήρα, τον Ντόναλντ Τραμπ. «Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι του Αμερικανού προέδρου του... καίγεται καρφάκι για το αν θα γίνει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, αλλά μπορεί να έχει κάτι παραπάνω από ρόλο κομπάρσου, γιατί οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου και έχει την εξουσία να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση δεν του αρέσει», αναφέρει ο Ελιοτ.
Ο Τραμπ, θυμίζει, έχει εκφράσει ισχυρές, και όχι ιδιαίτερα θετικές, απόψεις για την ΕΕ γενικότερα και τη Γερμανία ειδικότερα, καθώς μεταξύ άλλων έχει πει ότι η ΕΕ έχει γίνει «όχημα» για τα γερμανικά συμφέροντα. Επιπλέον, ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος εμπορίου του Αμερικανού προέδρου, κατηγόρησε το Βερολίνο ότι χειραγωγεί το ευρώ για να έχει τεράστιο πλεόνασμα.

Η εναλλακτική των εκλογών
Οι Ευρωπαίοι έχουν πει ότι θα ήθελαν να διευθετηθεί το ελληνικό ζήτημα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Φεβρουαρίου, θυμίζει ο Βρετανος δημοσιογράφος. «Αυτό μπορεί ακόμη να συμβεί, αν ο Τσίπρας αποφασίσει ότι η μόνη εναλλακτική στην απελευθέρωση των απολύσεων και στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι να κάνει εκλογές τύπου ''ποιος κυβερνά την Ελλάδα'' τις οποίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει», γράφει ακόμη ο Ελιοτ.
Η κατάσταση θα μπορούσε επίσης να επιλυθεί αν η Γερμανία αποφασίσει να υποστηρίξει το αίτημα του ΔΝΤ για πολύ πιο γενναιόδωρη ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, ή αν το Βερολίνο υποκύψει στις πιέσεις του Τραμπ και ενισχύσει την εγχώρια δαπάνη, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Guardian.
«Ομως, υπάρχουν τα συστατικά προκειμένου η ατελείωτη κρίση να κάνει ''κρότο'' το καλοκαίρι, όταν η Ελλάδα θα ξεμείνει τελικά από λεφτά και δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τους δανειστές της. Αν δεν υπάρξει γρήγορη επίλυση, οι αποδόσεις των ομολόγων θα ανέβουν και η συζήτηση για το Grexit θα επανέλθει», προσθέτει ο Ελιοτ.
«Το ''Κεκλεισμένων των Θυρών'' είναι γνωστό στα αγγλικά ως ''Χωρίς έξοδο''. Για την Ελλάδα, αν η ζωή γίνει ακόμη πιο αφόρητη, υπάρχει μία έξοδος διαφυγής», καταλήγει ο οικονομικός συντάκτης του Guardian.

Οι τρεις «πρωταγωνιστές»: Τσίπρας, Σόιμπλε, Λαγκάρντ
Σε άλλον σημείο του άρθρου του, κάνοντας λόγο για φαινομενικά ασυμβίβαστες θέσεις- μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης- ο Ελιοτ επισημαίνει ότι αν αυτές οι πλευρές δεν «συμφιλιωθούν», τότε η Ελλάδα θα τεθεί αντιμέτωπη με μία ακόμη περίοδο αναταραχής. Και η πολιτική είναι μέρος του προβλήματος, σημειώνει.
Στη συνέχεια αναλύει τους τρεις «πρωταγωνιστές» αυτού του έργου, όπως το περιγράφει, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό, αναφέρει ότι υποχώρησε στην πίεση των δανειστών το καλοκαίρι του 2015 και αν και προεκλογικά είχε πρόγραμμα κατά της λιτότητας, συμφώνησε τελικά σε πιο δρακόντειους όρους διάσωσης από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις. «Για έναν αυξανόμενο αριθμό Ελλήνων, ο Τσίπρας δεν είναι πλέον αντικομφορμιστής. Είναι απλά ένας ακόμη άνθρωπος με κοστούμι», γράφει.
Με την υποστήριξη στο πρόσωπό του να φθίνει, ο Τσίπρας είναι ξανά σε δύσκολη θέση, αναφέρει ο Ελιοτ, σημειώνοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός προκάλεσε την οργή των Ευρωπαίων με το επίδομα προς τους συνταξιούχους τα Χριστούγεννα.
Για τον Σόιμπλε, γράφει ότι και αυτός αντιμετωπίζει πολιτικές πιέσεις, καθώς οι Γερμανοί πιστεύουν ότι ήδη έχει δοθεί αρκετή βοήθεια στην Ελλάδα, μία χώρα που θεωρούν ότι δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει τον εαυτό της.
Το τρίτο μέλος του «καστ» αυτής της εκδοχής του «Κεκλεισμένων των θυρών» είναι η Λαγκάρντ, συνεχίζει το άρθρο, σημειώνοντας τις εκθέσεις του ΔΝΤ οι οποίες αναφέρουν ότι το ελληνικό χρέος θα ανέβει στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060.

Από .. .......  iefimerida

Εκλεισαν τα Τέμπη οι αγρότες -Καλούν σε πανελλαδική συνάντηση μπλόκων την Τρίτη [βίντεο]


Αναρτήθηκε από .........      energoipoliteskv.blogspot.com



ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Τρακτέρ και αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας απέκλεισαν μετά τις 14:30 και για δύο ώρες τα Τέμπη, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της κυβέρνησης. Λίγο μετά τις 13:00 τα τρακτέρ ξεκίνησαν από τη Νίκαια της Λάρισας, συνοδεία αυτοκινητοπομπής. 

 Οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο υλοποιούν τις αποφάσεις της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων με τη σημερινή κινητοποίηση να βρίσκεται στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους. Οι αγρότες αναπτύσσουν νέα μπλόκα, ενώ πρόθεσή τους είναι να συντονίσουν καλύτερα τις κινήσεις τους όπως λένε, καλώντας στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου με τη συμμετοχή όλων των μπλόκων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

 Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Τρίτη 7/2, στις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες προχωρούν σε νέα συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας στη Νίκαια. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, τόνισε: «Κλιμακώνουμε σήμερα, με αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών, ως ένα μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση, αλλά και ανάδειξης των προβλημάτων μας. Είναι ένας δίκαιος αγώνας τον οποίο συνεχίζουμε σήμερα εδώ. Επίσης καλούμε την Τρίτη στη Νίκαια όλα τα μπλόκα, ανεξάρτητα αν συμφωνούν με το πλαίσιο της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων για να συντονίσουμε τα επόμενα βήματα».

 Σε ερώτηση σχετικά, με το αν οι αγρότες θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Μαρούδας είπε πως αυτό θα αποφασιστεί την ερχόμενη Τρίτη στην πανελλαδική συνάντηση. Εξάλλου, ο Κώστας Τζέλας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, είπε: «Ζητάμε από την κυβέρνηση να σκύψει πραγματικά πάνω από τα προβλήματά μας, γιατί οι αγρότες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τη γη». Επισήμανε πως οι αγρότες θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και θα τον κλιμακώσουν. Σημειώνεται ότι παραμένει το κεντρικό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, με τους αγρότες να έχουν αποκλείσει επ' αόριστον το ρεύμα της εθνικής οδού προς Αθήνα. Επίσης, κλειστή είναι η Εθνική Οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης, και στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στο κόμβο του Πλατυκάμπου από αγρότες που βρίσκονται στο σημείο από την Παρασκευή.

 Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από το onlarissa.gr



Από ...... iefimerida

Guardian για Τσίπρα: Ή θα πάρει αντιλαϊκά μέτρα ή θα κάνει εκλογές με ερώτημα “Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο”

Αναρτήθηκε από ............    energoipoliteskv.blogspot.com




- Με το θεατρικό έργο του Σαρτρ “Κεκλεισμένων των θυρών” παρομοιάζει την κατάσταση στην Ελλάδα ο Guardian
- Το αδιέξοδο που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδας, ΔΝΤ
- “Απελευθέρωση απολύσεων και νέα μείωση συντάξεων ή εκλογες” βλέπει ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας

Ολοένα και πληθαίνουν οι αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ σχετικά με το αδιέξοδο που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Όλα τα δημοσιεύματα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: “Αν η Ελλάδα δεν πάρει τα μέτρα που της ζητούν, το σενάριο του Grexit επιστρέφει”.

Σ' αυτή την γραμμή κινείται και ο αρθρογράφος του Guardian. Ολόκληρη το κείμενό του με τίτλο “Ελληνική κρίση χρέους: Ένα υπαρξιακό δράμα χωρίς αίσιο τέλος στον ορίζοντα”.
“Βάλτε τρεις ανθρώπους που δεν μπορούν ο ένας τον άλλον στο ίδιο δωμάτιο. Περιορίστε τους να μείνουν εκεί εις την αιωνιότητα καθώς βασανίζουν ο ένας τον άλλο. Καθίστε και παρακολουθήστε τη βάρβαρη ιστορία να ξετυλίγεται. Τι θα έχετε τότε;

Η μια απάντηση είναι το υπαρξιακό έργο του Ζαν Πολ Σαρτρ “Huis Clos”. Η άλλη είναι η ιστορία χωρίς τέλος της ελληνικής κρίσης χρέους στην οποία οι τρεις κύριοι χαρακτήρες είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η πλοκή έχει κάπως έτσι. Η Ελλάδα έχει περάσει μια απαίσια κατάπτωση. Η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο, όσο και εκείνη των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Η οικονομική της θέση και το αξιόχρεό της είναι τόσο χάλια, που χρειάζεται οικονομική βοήθεια για να συνεχίσει. Βρίσκεται ήδη στο τρίτο της πρόγραμμα διάσωσης.

Μέχρι στιγμής τα χρήματα έχουν δοθεί από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συνοδεύονται από μια σειρά υποχρεώσεων. Τα λεφτά προς την Αθήνα εκταμιεύονται σε δόσεις και θα μπορούσαν να σταματήσουν αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί να κάνει.

Η Αθήνα αρνείται να προχωρήσει σε μέτρα που θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερα δεινά στον πληθυσμό, κάτι που έχει οδηγήσει σε απειλές για διακοπή της βοήθειας. Για να περιπλακούν ακόμα περισσότερα τα πράγματα, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ έχουν πέσει έξω. Για να το θέσουμε απλά, οι Έλληνες λένε πως οι όροι είναι ιδιαίτερα σκληροί. Ζητούν ελάφρυνση του χρέους όμως αντιστέκονται στις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και στα εργασιακά.
Το ΔΝΤ συμφωνεί ότι το βάρος του ελληνικού χρέους είναι δυσβάσταχτο αλλά και πως η συμφωνία που έχει κάνει η χώρα για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ετησίως είναι μη ρεαλιστικό. Το Ταμείο προειδοποιεί ότι το χρέος θα μπορούσε να γίνει και πάλι “εκρηκτικό” και πως δεν θα στηρίξει οικονομικά την τελευταία προσπάθεια διάσωσης χωρίς μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Επιμένει όμως πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που το Ταμείο πιστεύει πως θα αυξήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης.
Η Ευρώπη από την πλευρά της είναι πιο ελαστική σε ότι έχει να κάνει με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και θα μπορούσε να ξεπεράσει κάποια πίσω βήματα. Όμως από την άλλη πιστεύει πως η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει προσυλωμένη στον προϋπολογισμό της ενώ αντιστέκεται στην ιδέα μιας μεγαλύτερης ελάφρυνσης του χρέους. Οι δύο θέσεις μοιάζουν ασυμφιλίωτες όμως αν δεν συμβιβαστούν η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια ακόμη περίοδο αναταραχών. Η πολιτική είναι κι αυτή μέρος του προβλήματος.

Ο Τσίπρας έχει έναν από τους βασικούς ρόλους. Εκλεγμένος ως αριστερός ηγέτης πριν δύο χρόνια, ο Τσίπρας γνώρισε ταχεία πτώση από το “βάθρο” του. Υποχώρησε όταν η πίεση έπεσε πάνω του από τους Ευρωπαίους το καλοκαίρι του 2015 και παρότι εξελέγη με ένα πρόγραμμα κατά της λιτότητας εφάρμοσε ακόμα πιο σκληρά μέτρα διάσωσης από την προηγούμενη κεντρώα κυβέρνηση. Για έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό Ελλήνων, ο Τσίπρας δεν είναι πια μαχητής, αλλά άλλος ένας “χαρτογιακάς”. Με τη δημοτικότητά του σε πτώση, ο Τσίπρας αντιμετωπίζει και πάλι δύσκολες καταστάσεις.

Προκάλεσε την οργή των Ευρωπαίων δίνοντας χριστουγεννιάτικο επίδομα στους συνταξιούχους και δωρεάν γεύματα σε φτωχές οικογένειες. Η Ευρώπη απάντησε αναβάλλοντας τα περιορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που είχε πριν αποφασίσει. Ο Τσίπρας ισχυρίζεται πως η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολλά και δεν πρόκειται να υποφέρει άλλο.

Η Ευρώπη καθοδηγείται από τον Σόιμπλε, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Αντιμετωπίζει και αυτός πολιτικές πιέσεις. Η γερμανική κοινή γνώμη θεωρεί πως έχει δοθεί ήδη αρκετή βοήθεια στην Ελλάδα, μια χώρα που θεωρούν πως δεν κάνει πολλά για να βοηθήσει τον εαυτό της. Η αντίθεση σε μια παραπέρα ελάφρυνση του χρέους είναι γνωστή και οι εθνικές εκλογές φτάνουν.
Ο τρίτος “ήρωας” του έργου είναι η Λαγκάρντ, μια πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και πλέον διευθύντρια του ΔΝΤ. Υπό την καθοδήγησή της, το ΔΝΤ αρνείται να βάλει χρήματα στο πρόγραμμα διάσωσης αν συνεχίσει να θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο. Υπάρχουν εκθέσεις που έρχονται από την Ουάσινγκτον που λένε πως το Ταμείο πιστεύει πως το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 275% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, κάτι που σίγουρα το τοποθετεί σίγουρα στην κατηγορία του “μη βιώσιμου”.

Το τελευταίο μέρος αυτού του έργου, παίζεται στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα όταν η διοίκηση του ΔΝΤ θα συζητήσει σχετικά με την Ελλάδα. Ένας παράγοντας που περιπλέκει τα πράγματα πως ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την αρχή μιας σειράς εκλογικών μαχών στην Ευρώπη, δεν είναι αρκετός. Ο δεύτερος είναι πως στο εν λόγω δράμα υπάρχει πια ένας νέος χαρακτήρας στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως ο Αμερικανός πρόεδρος δίνει δεκάρα για το αν η Ελλάδα θα πάρει την ελάφρυνση χρέους όμως ο ρόλος του μόνο ασήμαντος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από τη στιγμή που οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείο και έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφασή του θέλει.

Ο Τραμπ έχει εκφράσει τις -όχι ιδιαίτερα θετικές- θέσεις του για την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικά και για την Γερμανία ιδιαίτερα. Προκαλώντας ταραχή στις Βρυξέλλες, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει όχημα για τα γερμανικά συμφέροντα. Ο σύμβουλός του Πίτερ Ναβάρο έχει κατηγορήσει τη Γερμανία πως χειραγωγεί το νόμισμα, χρησιμοποιώντας το ευρώ για να συντηρεί τα μεγάλα της πλεονάσματα.
Η συγκεκριμένη κριτική του Ναβάρο, δεν είναι σωστή. Η Γερμανία είναι μέλος της Ευρωζώνης και δεν συμφωνεί πάντα με τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι πρόσφατες αδυναμίες του ευρώ δεν έχουν να κάνουν με την προσπάθεια της Γερμανίας να μειώσει την αξία του αλλά με το γεγονός ότι η Ευρώπη χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική σε μια εποχή που οι ΗΠΑ αυξάνουν τα επιτόκια.

Όμως ο Ναβάρο έχει δίκιο σχετικά με τα πλεονάσματα της Γερμανίας, τα οποία τρέχουν με ρυθμό 9% του ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι απλά υπερβολικό αλλά και παράβαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Βερολίνο αρνείται τις σχετικές παρακλήσεις του ΔΝΤ, της Κομισιόν και του G20 να μειώσει τα πλεονάσματά της εισάγοντας περισσότερο. Αυτό θα έκανε καλό τόσο στις ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ όσο και τις πιο αδύναμες της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, όμως η Γερμανία αρνείται σταθερά να αλλάξει στάση.

Οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει πως θέλουν το ζήτημα της Ελλάδας να λυθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της 20ης Φεβρουαρίου. Αυτό μπορεί να συμβεί αν ο Τσίπρας αποφασίσει πως η μόνη εναλλακτική στην απελευθέρωση των απολύσεων και στο νέο κόψιμο συντάξεων είναι μια εκλογική μάχη με το ζήτημα “ποιος κυβερνά την Ελλάδα;” που σχεδόν σίγουρα θα χάσει.
Η κατάσταση θα μπορούσε να επιλυθεί επίσης αν η Γερμανία αποφάσιζε να στηρίξει το ΔΝΤ που ζητά μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, ή αν το Βερολίνο υπέκυπτε στις πιέσεις του Τραμπ και αύξανε τις δημόσιες δαπάνες.  Όμως τα υλικά αυτής της ατελείωτης κρίσης είναι ακόμα εκεί και μπορούν να τραβήξουν ως το καλοκαίρι, όταν η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα και δεν θα είναι σε θέση να ξεπληρώσει τους δανειστές της. Αν δεν υπάρξει άμεσα λύση, οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν και η συζήτηση για το Grexit θα επιστρέψει.
Το “Huis Clos” είναι γνωστό στα αγγλικά ως “No Exit” (σ.σ. στα ελληνικά ως “Κεκλεισμένων των θυρών”).

  Για την Ελλάδα όμως, αν η κατάσταση παραμείνει ανυπόφορη, υπάρχει μόνο μια διέξοδος.”

ΠΗΓΗ: Guardian

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

 

Πρόσφυγες κάνουν απεργία πείνας

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com