Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Τι θα κάνει η ΝΔ με το «κοστούμι» μέτρων 3,6 δισ. που της έραψε η κυβέρνηση


Αναρτήθηκε από .......   energoipoliteskv.blogspot.com




ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Την παγίδα που στήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ενδεχόμενη μελλοντική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, φέρνοντας περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολόγητου ύψους 3,6 δισ. για τον Ιανουάριο του... 2019, μελετά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Πολιτική ακύρωση της συμφωνίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πηγές της οδού Πειραιώς, εκτιμά ότι αν δεν κλείσει τώρα η αξιολόγηση, η χρεοκοπία θα είναι άμεση. Αλλά και να κλείσει η αξιολόγηση, η χώρα με την παρούσα κυβέρνηση θα συνεχίσει να σέρνεται, με επιβράδυνση της οικονομίας και χρέη του δημοσίου να συσσωρεύονται. Στο πλαίσιο αυτό η στρατηγική της ΝΔ, στο επόμενο διάστημα, θα βασιστεί στην πολιτική και επικοινωνιακή ακύρωση της όποιας συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα ανοίξει τα χαρτιά του τη Μεγάλη Τετάρτη, στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί η Εξεταστική για την Υγεία, και θα καταγγείλει τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση που έφεραν επιπλέον βάρη και επώδυνα μέτρα για τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους.
Επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, έδωσε μια πρόγευση της στρατηγικής της ΝΔ έναντι της βαριάς συμφωνίας που ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε για την... επόμενη κυβέρνηση. Οπως είπε ο κ. Δένδιας, η ΝΔ θα επαναδιαπραγματευτεί με τους εταίρους και δεν θα κινηθεί μονομερώς για να αλλάξουν όσα συμφωνήθηκαν. Επέκρινε τους εταίρους για τη στάση τους, λέγοντας πως «αυτοί έφεραν την ύφεση αποδεχόμενοι τα μέτρα υπερφορολόγησης που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα αμφισβητήσει μονομερώς την οποιαδήποτε συμφωνία», δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Είπε ότι «υπάρχει συνέχεια στο κράτος», αλλά τόνισε πως η ΝΔ θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.
«Δεν θα σχολιάσω πολλά για την αξιολόγηση. Αξιολόγηση δεν υπάρχει, μπήκε ένα πλαίσιο, έγιναν κάποια βήματα για να έχουμε αξιολόγηση. Μακάρι να υπάρξει συμφωνία για να προχωρήσει η χώρα. Διαφωνούμε με τη συμφωνία. Αν οι εκλογές είχαν γίνει τον Μάρτιο του 2016, θα είχαμε πολύ καλύτερη συμφωνία με τον Μητσοτάκη. Η ΝΔ έχει πει δύο πράγματα: Πρώτον, το κράτος έχει συνέχεια, εμείς μονομερώς δεν θα κάνουμε ό,τι έλεγε ότι θα κάνει ο Τσίπρας και, δεύτερον, η κυβέρνηση της ΝΔ θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, θα αλλάξουμε την οικονομική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Πιο σύντομα οι εκλογές
Άποψη του κ. Μητσοτάκη είναι ότι τα σκληρά μέτρα που θα κληθεί να ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία με περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο πανηγυρισμού στο Μέγαρο Μαξίμου και ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί ξανά σύντομα σε νέο αδιέξοδο. Είναι ενδεικτικές οι γκρίνιες και οι ενστάσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όταν 12 βουλευτές και στελέχη κατέθεσαν κείμενο διαφωνίας με τη συμφωνία και τη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας.

Είναι ενδεικτική η υποδοχή της απόφασης του Eurogroup της Μάλτας από τον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος ευχήθηκε καλό Πάσχα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καλώντας τους να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου. «Ας πάνε τώρα στις περιφέρειές τους να εξηγήσουν στους Έλληνες πώς η αύξηση των συντάξεων και του αφορολόγητου και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ μετατράπηκαν σε υπερφορολόγηση, περικοπές και φτώχεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι για τον Αλέξη Τσίπρα ο χρόνος μετρά αντίστροφα και σύμφωνα με τα όσα είπε ο Βασίλης Λεβέντης μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αξιωματική αντιπολίτευση τα τέλη του 2017 θα είναι το σημείο καμπής για τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

«Ο κ. Τσίπρας έκανε τόσους μήνες διαπραγμάτευση με την τρόικα και το μόνο που συζήτησε ήταν οι περικοπές συντάξεων. Ο κ. Τσίπρας ήθελε να φορτώσει την περικοπή συντάξεων στον Μητσοτάκη, αφού τα μέτρα θα εφαρμοστούν τον Ιανουάριο του 2019. Εκτιμώ ότι θα έχουμε αναγκαστικά εκλογές το 2018. Αρα ο κ. Τσίπρας έχασε έναν χρόνο εξουσία με τη συμφωνία που υπέγραψε», δήλωσε σήμερα (Μεγάλη Δευτέρα) το πρωί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Πράγματι, στη ΝΔ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει διέξοδο σε κάλπες πριν από την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, δηλαδή μέσα στο 2018.

Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επανέλαβε το αίτημα της ΝΔ για εκλογές, αλλά εκτίμησε πως ο κ. Τσίπρας δεν θα τις κάνει, καθώς ο σχεδιασμός του προβλέπει «εκλογές το 2018, εφαρμογή των μέτρων που έχει συμφωνήσει από τώρα για το 2019 από κυβέρνηση της ΝΔ, οπότε και θα γίνουν ευρωεκλογές, ενώ το 2020 λόγω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θεωρεί ότι θα ξαναρίξει την κυβέρνηση της ΝΔ».

Από .........     iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: