Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί πήγε στο Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας;


Αναρτήθηκε από ............    energoipoliteskv.blogspot.com

Χριστίνα Ταχιάου 6 Φεβρουαριου 2017, 16:11            

Τι ώρα προσγειώθηκε, στα αλήθεια, το αεροπλάνο του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι; Με ποιους συναντήθηκε εκεί ο Πρωθυπουργός; Και, τελικά, πόσο νόμιμο και ηθικό είναι να παίρνει μαζί του την οικογένεια, όταν ταξιδεύει για δουλειά;

Η ιστορία με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι ίσως κρύβει πολύ περισσότερα από μια οικογενειακή εκδρομή στη Eurodisney. Υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα στα οποία η κυβέρνηση οφείλει να δώσει επίσημες απαντήσεις

Από όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά, η Σύνοδος των χωρών του Νότου πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως τις 28 Ιανουαρίου. Μάλιστα, με τη λήξη της, ο Πρωθυπουργός έκανε σχετικές δηλώσεις. Ωστόσο, όπως η κυβέρνηση παραδέχεται με τη σκόπιμη θολούρα που τη διακρίνει, «ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, μετά την Σύνοδο των χωρών του Νότου στη Λισαβόνα στην οποία παρέμεινε από την Παρασκευή 27.01 μέχρι και την Κυριακή 29.01 έκανε ολιγόωρη στάση στο Παρίσι για την οποία  ήταν ενήμερη τόσο η ελληνική πρεσβεία όσο και η γαλλική κυβέρνηση».

Πρώτα – πρώτα, να διευκρινίσουμε ότι το «μέχρι και την Κυριακή», όπως αναφέρει το θολό non paper του Μαξίμου, σημαίνει διανυκτέρευση στη Λισαβόνα το βράδυ της Κυριακής, κι ότι η «ολιγόωρη επίσκεψη στο Παρίσι» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα. Πλην όμως, το Protagon είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η αναχώρηση από το αεροδρόμιο της Λισαβόνας για το Παρίσι έγινε στις 14.00 της Κυριακής. Ακολούθως, το θολό non paper του Μαξίμου μας ενημερώνει ότι «Εκεί (στο Παρίσι) είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της  L΄Οreal, η οποία προετοιμάζει μεγάλη επένδυση στη χώρα μας, με εκπροσώπους της επενδυτικής Τράπεζας Rothschild, που αποτελεί επίσημο Σύμβουλο του ΟΔΔΗΧ με αντικείμενο την προετοιμασία της εξόδου της χώρας στις αγορές, αλλά και με άλλους επενδυτικούς παράγοντες».

Ας τα δούμε ένα – ένα.
Το Protagon επικοινώνησε με το γραφείο του προέδρου του Group L’ Oreal, Ζαν-Πολ Αγκόν. Η υπεύθυνη επικοινωνίας του επιβεβαίωσε τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο τη χαρακτήρισε «ιδιωτική», «privée», επιμένοντας ότι από πλευράς L’ Oreal δεν επιθυμούν να κάνουν κανένα σχόλιο σχετικά. «Ουδέν σχόλιον» ήταν η απάντηση στο αν υπάρχει επένδυση καθώς και στο αν υπάρχει κάποια σχέση του κ. Αγκόν με την Ελλάδα. «Η συνάντηση ήταν ιδιωτική», τελεία και παύλα. Επίσης σε ερώτημα της «Καθημερινής», η απάντηση ήταν  η ίδια: «επρόκειτο για μία ιδιωτική (σ.σ. εννοείται ανεπίσημη) συνάντηση και ουδέν σχόλιο έχουμε σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων».

Ας δούμε τώρα τον οίκο Rothschild, «επίσημο σύμβουλο του ΟΔΔΗΧ». Ο ΟΔΔΗΧ είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κι είναι απορίας άξιον γιατί ο Πρωθυπουργός μπορεί να συναντήθηκε μαζί τους κουβεντιάζοντας για «την προετοιμασία εξόδου της χώρας στις αγορές» χωρίς να συνοδεύεται από κάποιον από το ΔΣ του ΟΔΔΗΧ. Είναι σε θέση ο Πρωθυπουργός να κατανοήσει τόσο περίπλοκες τεχνικές λεπτομέρειες; Βέβαια θα μπορούσε κάποιο στέλεχος του ΟΔΔΗΧ να πήγε στο Παρίσι από την Αθήνα και να ενσωματώθηκε εκεί στην πρωθυπουργική αποστολή. Αλλά πριν φτάσουμε εκεί, ας πούμε ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχει σύμβαση του ΟΔΔΗΧ με τον οίκο Rothschild.

Υπάρχει, όμως, η πληροφορία ότι την Τρίτη 31 Ιανουαρίου (η ημέρα που… καταργήθηκε από το non paper του Μαξίμου) πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της σύναψης σύμβασης του ΟΔΔΗΧ με τον Οίκο. Αληθεύει; Μήπως ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τον Οίκο Rothschild σχετικά με τη σύναψη σύμβασης προκειμένου να γίνει «επίσημος σύμβουλος του ΟΔΔΗΧ»; Εδώ εγείρεται και ακόμα ένα θέμα, μάλλον χαριτωμένο: τι λέει ο Πάνος Καμμένος για τις επαφές με τον οίκο Ρότσιλντ; Ο ίδιος δεν ήταν που κατήγγειλε «μυστικές επαφές» των «μνημονιακών κυβερνήσεων» με τους Ρότσιλντ και άλλους «τοκογλύφους»; Επισήμως, η εκ των επικεφαλής του τμήματος εταιρικών σχέσεων της Rothschild κ. Caroline Nico επιβεβαίωσε στην «Καθημερινή» ότι ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με εκπροσώπους της τράπεζας στις 30 Ιανουαρίου στο Παρίσι. «Η Rothschild & Co δεν θα προβεί σε κανένα περαιτέρω σχόλιο επί του θέματος».

Οσο για τους επιβαίνοντες στο αεροσκάφος, οι πληροφορίες του Protagon είναι ότι εκτός του Πρωθυπουργού, του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, επέβαιναν επίσης η σύντροφος και τα τέκνα του Πρωθυπουργού. Αλλωστε η οικογένεια του κ. Τσίπρα ήταν και στη Λισαβόνα, κάτι που επισημαίνεται και σε σχόλιο της «Καθημερινής» το Σάββατο.

 Αυτό που προκαλεί εντύπωση, όμως, είναι ότι ενώ με το θολό non paper δεν δίδεται απάντηση ως προς τους επιβαίνοντες, γίνεται αναφορά στα παιδιά του Πρωθυπουργού, με τη σύσταση «να τα αφήνουν έξω από την πολιτική αντιπαράθεση». Ομως, από την άλλη, κατά πόσο είναι νόμιμο (και φυσικά ηθικό) να παίρνει ο Πρωθυπουργός την οικογένειά του στα ταξίδια για δουλειά;

Ισως η προσπάθεια του Μαξίμου να φανεί ότι επρόκειτο απλώς για ένα «οικογενειακό ταξίδι στο Παρίσι» να κρύβει κάτι πολύ σοβαρότερο. Ίσως πάλι όχι. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να δοθούν εξηγήσεις.

Από ..........  protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια: