Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Θρίλερ στο Eurogroup - Εβγαλαν κίτρινη κάρτα στο ψηφισμένο πολυνομοσχέδιο

Αναρτήθηκε από ........     energoipoliteskv.blogspot.com



ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ Η ΔΟΣΗ

Ενα ακόμη εμπόδιο, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, εμφανίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup που λίγο μετά τις 8 έκανε διάλειμμα για να αποτυπωθεί ένα νέο κείμενο συμφωνίας.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν στο Reuters ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να «ξεπαγώσουν» οι εκταμιεύσεις, αλλά η τελική έγκριση θα εξαρτηθεί από αδιευκρίνιστες «τεχνικές διορθώσεις» στα ελληνικά νομοσχέδια. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, παρεμβάσεις απαιτούνται στα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό- με συγκεκριμένη αναφορά στο ΕΚΑΣ- αλλά και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι εκφράζουν ενόχληση για το «πάγωμα» της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού, η οποία θέλουν να επισπευσθεί.

Γι' αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ζητήσουν από τους αναπληρωτές τους να επιβλέψουν τις απαιτούμενες διορθώσεις, σε διάστημα 1-2 εβδομάδων και στη συνέχεια να δώσουν την τελική έγκριση για την εκταμίευση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επόμενη εκταμίευση θα γίνει σε μηνιαίες δόσεις, έως τον Οκτώβριο, αλλά παραμένει ασαφές αν η κάθε εκταμίευση θα συνοδεύεται με τήρηση συγκεκριμένων όρων.

Σύμφωνα με το Reuters, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει επί της αρχής το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θα «ξεκλειδώσει» τις δόσεις, αλλά φαίνεται ότι απέχουν από τη δέσμευση για την ελάφρυνση χρέους που απαιτεί το ΔΝΤ. Το μέγεθος της επόμενης δόσης δεν έχει αποφασιστεί, αναφέρουν αξιωματούχοι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, με τις προτάσεις να κυμαίνονται από 8-9 δισ. ευρώ, μέχρι 12 δισ. ευρώ.

Από .........    iefimerida

Νέο θρίλερ πριν το Eurogroup - Welt: Ο Σόιμπλε θα επιχειρήσει να μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης!

Αναρτήθηκε από ..........    energoipoliteskv.blogspot.com




- Οι Έλληνες έκαναν το χρέος τους αλλά οι για το χρέος ούτε κουβέντα από τους Γερμανούς! Τιτανομαχία ΔΝΤ και Γερμανίας στο Eurogroup
- Δεν αποκλείεται ο Σόιμπλε να επιχειρήσει να καθυστερήσει την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, μέχρι να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ
- Γιατί Μέρκελ και Σόιμπλε δεν θέλουν καμία αλλαγή στο ελληνικό πρόγραμμα

Μια γλαφυρή περιγραφή της κατάστασης λίγες ώρες πριν από ένα πολύ κρίσιμο Eurogroup κάνουν τα γερμανικά ΜΜΕ. Και αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του Γερμανικού Τύπου θα ζήσουμε άλλο ένα θρίλερ.

Χαρακτηριστικά είναι τα τηλεγραφήματα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa που επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «μολονότι η αποστολή εξετελέσθη και οι Έλληνες σφίγγουν ακόμη περισσότερο το ζωνάρι», η διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου για το χρέος καλά κρατεί.

Σύμφωνα με το dpa η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε πλήρως στις δεσμεύσεις που ανέλαβε, υιοθετώντας την Κυριακή άλλο ένα πακέτο μέτρων το οποίο, όπως σχολιάζει, «πλήττει κυρίως τους χαμηλόμισθους». Την ίδια ώρα όμως το ΔΝΤ επιμένει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που με τη σειρά της απορρίπτει η Γερμανία, η οποία όμως επιμένει παράλληλα στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Άγνωστο παραμένει πώς θα λυθεί ο γόρδιος αυτός δεσμός, σχολίαζαν τις τελευταίες μέρες γερμανοί αναλυτές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Welt που σημειώνει ότι όλα τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν αποκλείεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών να επιχειρήσει να καθυστερήσει την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, μέχρι να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ. Εντούτοις, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, με αυτή την τακτική ο Β. Σόιμπλε ενδέχεται να απομονωθεί μακροπρόθεσμα εντός της ευρωζώνης, καθώς κανείς δεν θέλει την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάντως εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες αρκετά αισιόδοξος όσον αφορά την έκβαση του σημερινού Eurogroup. Την αισιοδοξία αυτή μετέφερε χθες και κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο και η εκπρόσωπός του. Το υπουργείο Οικονομικών βέβαια δεν χάνει την ευκαιρία να επαναλαμβάνει την ίδια ώρα ότι για τη γερμανική κυβέρνηση το θέμα του χρέους δεν είναι της παρούσης.

Γεγονός είναι ότι Ανγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν ο,τιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί αλλαγή του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, καθώς οποιαδήποτε αναθεώρηση θα έπρεπε να περάσει εκ νέου από τη γερμανική Βουλή. Και εκεί τα πράγματα δεν θα ήταν απλώς δύσκολα, αλλά ενδεχομένως και πολιτικά επικίνδυνα για την καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών.

Διότι δεν είναι μόνον η σθεναρή αντίσταση πολλών βουλευτών του κόμματός τους, των Χριστιανοδημοκρατών, σε οποιαδήποτε νέα παραχώρηση έναντι της Ελλάδας. Ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους θα έδινε τροφή και στο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο εμφανίζεται πλέον να συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις διψήφια ποσοστά. Γι΄ αυτό και ο κ. Σόιμπλε επιμένει ότι οποιαδήποτε απόφαση για το χρέος θα πρέπει να ληφθεί μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, μετά το 2018 δηλαδή, όταν θα έχουν περάσει και οι γερμανικές εκλογές.

πηγη: Deutche Welle

Χωρίς συμφωνία για το χρέος στο Euroworking Group -Παραμένει η απόσταση μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com



ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ EUROGROUP

Με την απόσταση να παραμένει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης στο ζήτημα του χρέους αναμένεται να ξεκινήσει το Eurogroup στις Βρυξέλλες σήμερα (Τρίτη).

Σε συνέχεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του EuroWorking Group, τό οποίο συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο σημερινό Eurogroup θα καταστεί δυνατή.

O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ' ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως "τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα".

Σύμφωνα με την Καθημερινή που επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου η συμφωνία κρέμεται από μια κλωστή και όλοι αναμένουν τις κινήσεις του Ταμείου στο σημερινό Eurogroup, μετά τη χθεσινή του αδιάλλακτη στάση.

Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν σκοπό χθες το βράδυ να συντάξουν ένα προσχέδιο δήλωσης που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Eurogroup και το οποίο θα περιλαμβάνει την εισήγησή τους για τη συμμόρφωση της ελληνικής πλευράς με τα προαπαιτούμενα, αλλά και μια πρόταση για το χρέος που θα ικανοποιεί και το ΔΝΤ, έτσι ώστε να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα. To προσχέδιο δήλωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πολλές «παρενθέσεις» και ερωτήματα, στα οποία θα κληθούν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών να απαντήσουν.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η δόση θα αποφασιστεί όταν τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες, ενώ είναι πιθανό να δοθεί σε υποδόσεις και όχι ολόκληρη. Και αυτό, γιατί χθες διαπιστώθηκαν προβλήματα σε μια σειρά από θέματα και στην εφαρμογή τους από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι εκπρόσωποι του Euroworking Group συζήτησαν πολύ αναλυτικά τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή συμπεραίνοντας ότι προκύπτουν προβλήματα.
 Για παράδειγμα, στις διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια, εξαιρέθηκαν από την πώληση και εκείνα που έχουν εγγύηση του Δημοσίου, χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Από ........  iefimerida

Κυρίτσης για εκκένωση Ειδομένης

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com




Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com