Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Ο Δήμος Μώλου Αγίου Κων/νου συμμετέχει και στηρίζει την ‘ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ’ κλείνοντας τα φώτα στα δημοτικά του κτίρια για μία ώρα το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 από τις 20:30 μμ έως τις 21:30 μμ.

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com



Ο Δήμος Μώλου Αγίου Κων/νου συμμετέχει και στηρίζει την ‘ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ’ κλείνοντας τα φώτα στα δημοτικά του κτίρια για μία ώρα το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 από τις 20:30 μμ έως τις 21:30 μμ.
Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία του WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή, που έχει χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός στον πλανήτη».

Ο Δήμος Μώλου Αγίου Κων/νου αρωγός τέτοιων προσπαθειών, συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, με στόχο την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 


Καλεί όλους τους κατοίκους του Καλλικρατικού Δήμου να δηλώσουν παρόντες σε αυτή την προσπάθεια δίνοντας για άλλη μια χρονιά «ραντεβού» με την «Ώρα της Γης» το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 20.30 μμ, κλείνοντας τα φώτα για μια ώρα.
Σκεπτόμενοι πάντα ότι οι ενέργειές μας «σήμερα», θα επηρεάσουν το «αύριο» και το μέλλον των επόμενων γενεών.

Ο Δήμαρχος
Συκιώτης Ιωάννης

Πρωτειά ανάμεσα σε 17.000 δρομείς για την Ζωή Ανδρικοπούλου



Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


Συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα η νεαρή αθλήτρια από τα Καμ. Βούρλα. Οι τελευταίες δύο συμμετοχές της σε αγώνες στάφθηκαν από επιτυχία και πρωτιές.

Συγκεκριμένα ήρθε πρώτη στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στις 28/2/2016 στα 6000 χιλιόμετρα και εξασφάλισε την συμμετοχή της στην Εθνική Ελλάδος για δεύτερη φορά στους βαλκανικούς.
 
 Και νέα πρωτιά χθες Κυριακή  20/3/2016  στα 3000 χιλιόμετρα στην Αθήνα στα πλαίσια του ημιμαραθωνίου με συμμετοχή 17.000 δρομέων αθλητών.
 
 
Συγχαρητήρια στην Ζωή και καλή συνέχεια στις προσπάθειές της.
 
Από .....   lamiafm1

Υπόθεση των τραπεζών φέτος η μάχη με τα "κόκκινα" δάνεια

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com




Της Νένας Μαλλιάρα 

Υπόθεση των τραπεζών και όχι των funds, θα παραμείνει η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων φέτος. 
Παρά την πιεστική ανάγκη για "επιθετική" διαχείριση προβληματικών χορηγήσεων και ανεξάρτητα από την έντονη κινητικότητα από κάθε μορφής εταιρίες και funds που αναζητούν μερίδιο στην "πίτα" της διαχείρισης των NPLs, οι δραστικές αλλαγές αναμένονται από το 2017. Υπόθεση του 2016, και μάλιστα από το β΄ εξάμηνο, θα είναι απλά οι "πιλοτικές" μεταβιβάσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρείες διαχείρισης.

Το γεγονός ότι οι συνθήκες στην πράξη δεν είναι ακόμη ώριμες για την δραστική μεν, αλλά παράλληλα επωφελή για τις τράπεζες διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω πωλήσεων σε funds, μεταφέρει τεράστια ευθύνη στις τελευταίες. Αν και η ευθύνη αυτή δεν θα ποσοτικοποιηθεί από την ΤτΕ σε αυστηρούς στόχους μείωσης των NPLs, εντούτοις ο παράλληλος στόχος επιστροφής στην κερδοφορία από φέτος, πιέζει τις τράπεζες για "άλματα" στη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων. "Άλματα" που καλούνται να πραγματοποιηθούν εν μέσω δύσκολων διαπιστώσεων και δεδομένων.

Συγκεκριμένα:
-Οι τράπεζες βλέπουν βελτίωση στη συμπεριφορά των δανειοληπτών που σπεύδουν να συμφωνήσουν ρυθμίσεις των δανείων τους και να χαρακτηρισθούν συνεργάσιμοι. Ωστόσο, υπάρχει έντονος προβληματισμός για δάνεια που βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση, καθώς έχουν να πληρωθούν πάνω από ένα χρόνο και έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες. Το ποσοστό των δανείων αυτών υπολογίζεται στο 40% των "κόκκινων" δανείων. Το τελικό ποσοστό αναμένεται να διαμορφωθεί τον Απρίλιο, οπότε οι τράπεζες θα στείλουν στους οφειλέτες την τελική επιστολή με την οποία θα καταγγέλλονται τα δάνεια ελλείψει ανταπόκρισης του δανειολήπτη στις δύο προηγούμενες επιστολές για τη ρύθμιση του δανείου του (η αποστολή της δεύτερης επιστολής ολοκληρώνεται εντός του μήνα).

-Ποσοστό περίπου 45% των δανείων που δεν εξυπηρετούνται είναι δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή αυτά για τα οποία η κυβέρνηση διαπραγματεύεται προστασία από πωλήσεις σε funds. Το υψηλό αυτό ποσοστό, μέσα στο οποίο έχουν βρει "άσυλο" περίπου το 50% των στρατηγικών κακοπληρωτών, καθιστά προφανή και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, το περισσότερο που θα πρέπει να αναμένεται, είναι μια βραχυπρόθεσμη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας π.χ. για ένα εξάμηνο.

-Στο νόμο Κατσέλη έχει κρυφτεί μεγάλη μερίδα στρατηγικών κακοπληρωτών
-υπολογίζονται σε 50.000, οι οποίοι μέσω μεταβιβάσεων των περιουσιακών τους στοιχείων, βρίσκονται στο απυρόβλητο για τις τράπεζες. 

-Τα περισσότερα από τα δάνεια που έχουν ήδη καταγγείλει οι τράπεζες είναι καταναλωτικά και μικρών επιχειρήσεων. Για τα δάνεια αυτά θα απαιτηθούν γενναίες διαγραφές από πλευράς τραπεζών, αφού προηγουμένως οι τελευταίες έχουν καλυφθεί νομικά.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι τράπεζες θα κληθούν, με ίδιες δυνάμεις μέχρι τα τέλη του έτους, να μειώσουν τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Με βάση όσα ανακοίνωσαν στα αποτελέσματα της χρήσεως 2015, η κατάσταση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά τράπεζα διαμορφώνεται ως εξής:

Alpha Bank
Στο δ΄ τρίμηνο 2015 οι νέες καθυστερήσεις ανήλθαν σε 214 εκατ. ευρώ, λιγότερες από το ήμισυ των καθυστερήσεων του γ΄ τριμήνου 2015, συνεπεία της επανέναρξης των διαδικασιών ρυθμίσεων και εισπράξεων. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2015 ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 37,6%, ενώ στη ΝΑ Ευρώπη σε 33,7%.
Σε επίπεδο ομίλου, ο δείκτης των καθυστερήσεων των επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων διαμορφώθηκε αντιστοίχως σε 36,7%, 33,9% και 46,1%. Το σχετικό απόθεμα προβλέψεων ανήλθε σε 79%, 47% και 80% αντιστοίχως.

Eurobank
Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στην Ελλάδα ανήλθαν σε 206 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2015 από 164 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο, λόγω των επιχειρηματικών δανείων. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση για τον όμιλο διαμορφώθηκαν σε 235 εκατ. ευρώ από 166 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2015.
Τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αποτελούσαν το 35,2% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στο τέλος Δεκεμβρίου 2015 από 35% στις 30/9/15. Η κάλυψη των δανείων αυτών από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου στο 64,8%.

Εθνική Τράπεζα
Στην Ελλάδα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε σε €86 εκατ. στο δ' τρίμηνο έναντι €406 εκατ. στο γ' τρίμηνο 2015. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο/Φεβρουάριο του 2016 στο χαρτοφυλάκιο λιανικής. 
Ο εγχώριος δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αυξήθηκε κατά 30 μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθε σε 34,1% κατά το δ' τρίμηνο, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης απομόχλευσης (+20 μ.β. επίπτωση). Σε επίπεδο ομίλου, ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε σε 33,1%. Και οι δύο δείκτες διατηρούνται στα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Στη ΝΑ Ευρώπη και τις λοιπές διεθνείς δραστηριότητες ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών μειώθηκε στο 26,8% από 28,3% στο γ΄ τρίμηνο, ενώ το ποσοστό κάλυψης ανήλθε σε 57,4% από 56,3%.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, μετά από μακρά χρονική περίοδο, παρουσίασε μείωση στο 39,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2015 από 40,5% στις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Είναι η πρώτη μείωση του δείκτη που παρατηρείται από το τέλος του 2007.
Ο σχηματισμός νέων καθυστερήσεων δανείων μειώθηκε και διαμορφώθηκε το δ΄ τρίμηνο σε 80 εκατ. ευρώ από 385 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο ή 12 μ.β., από 56 μ.β. επί των δανείων. Κατόπιν αυτού, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση ως ποσοστό των συνολικών δανείων διαμορφώθηκαν κατά το δ΄ τρίμηνο σε 0,12% επί των δανείων  από + 0,56% στο γ΄ τρίμηνο. Ο σχηματισμός νέων δανείων σε καθυστέρηση στην Ελλάδα ανήλθε σε 87 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2015 από 332 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο. 

O δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από σωρευμένες προβλέψεις στο τέλος Δεκεμβρίου 2015 ενισχύθηκε στο 65% από 61% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015. Εάν προστεθούν τα ενσώματα καλύμματα και οι εξασφαλίσεις, η κάλυψη διαμορφώνεται σε 133%.

Από ........  capital

Αυτό είναι το μήνυμα Πούτιν που προειδοποιεί για ό,τι έρχεται! (ΒΙΝΤΕΟ)

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com




Δείτε το τώρα!

Ανεβάζει τους τόνους ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος προχώρησε σε σοκαριστικές δηλώσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει τεράστιο πανικό στη Δύση.

Συγκεκριμένα, ο Πούτιν δήλωσε πως η Συρία ήταν απλά έδαφος προπόνησης και προετοιμασίας για έναν επερχόμενο και μεγάλο πόλεμο.

 Οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, έχουν προετοιμάσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για ανοικτό πόλεμο με πολλαπλά μέτωπα.

Ο Ρώσος πρόεδρος θέλησε έτσι να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, προκειμένου να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα εις βάρος των Ρώσων αλλά και ενδεχόμενες νέες προκλήσεις από δυτικές χώρες.

 Ο Πούτιν μάλιστα ευχαρίστησε δημόσια τους στρατιώτες που έλαβαν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά του ISIS και υπογράμμισε πως πλέον είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι από ποτέ.








Από ...........  makeleio

Wolfgang Schäuble - Εμπιστεύομαι τον Τσίπρα!

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



Την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Ελληνα πρωθυπουργού εξάφρασε και ο Μισέλ Σαπέν


Aέρα στα πανιά του Ελληνα πρωθυπουργού από τους Βόλφαγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν. Αμφότεροι εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στον Αλέξη Τσίπρα σε κοινή συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Europe1 και την τηλεόραση itele, με αφορμή την έκδοση βιβλίου τους για τις Γάλλο-γερμανικές σχέσεις και την Ευρώπη. “Ποτέ χωρίς την Ευρώπη” είναι ο τίτλος του βιβλίου στα γαλλικά, “Μαζί διαφορετικοί” στα γερμανικά.

“Εμπιστεύεστε σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα;” ήταν το ερώτημα δημοσιογράφου προς τους υπουργούς.

– Εγώ τον εμπιστεύομαι, δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν

– Φυσικά και εγώ, απάντησε ο Β. Σόιμπλε
“Πως έτσι; Είναι γιατί μιλάει φέτος λιγότερο ελληνικά και περισσότερο τη γαλλογερμανική γλώσσα και τη γλώσσα των Βρυξελλών;” ρώτησε ο δημοσιογράφος.
“Όχι, δεν είναι έτσι” απάντησε ο Β. Σόιμπλε και πρόσθεσε: “Κάνουμε τα πάντα ώστε οι αποφάσεις στις οποίες με δυσκολία καταλήξαμε το περασμένο καλοκαίρι να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Δεν είναι εύκολο για τους Έλληνες να υλοποιήσουν όλα αυτά, εργάζονται όμως”.
Στο ερώτημα εάν προτίθενται να προχωρήσουν στη “μείωση ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Β. Σόιμπλε απάντησε: “Η ελληνική κρίση μας επιβάλλει το ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την ανάκαμψη και αποτελεσματικότητα της οικονομίας της ώστε να αποκτήσει μακροπρόθεσμα μια βιώσιμη οικονομία. Θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσει μια αποτελεσματική διοίκηση γιατί με το πέρασμα των χρόνων έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα. Για να μπορέσει να φθάσει το ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής θα πρέπει να αποκτήσει μια μοντέρνα διοίκηση. Ο Βαρουφάκης είπε ότι εάν διαγράφαμε ολοσχερώς το ελληνικό χρέος, τρία χρόνια αργότερα θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δημιουργήσουμε εποικοδομητικές υποδομές και μια ανταγωνιστική οικονομία. Εάν ξεκινήσουμε με την αναδιάρθρωση του χρέους, θα χαλαρώσουμε στις μεταρρυθμίσεις”.
Παίρνοντας το λόγο ο Γάλλος υπουργός Μ. Σαπέν δήλωσε από μέρους του: “Θα πρέπει σίγουρα να βοηθήσουμε εκ νέου την Ελλάδα και δεν μιλώ μόνο για τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη περίοδο και έχει ανάγκη την αλληλεγγύη μας”.

Ο Μισέλ Σαπέν υπενθύμισε στη συνέχεια ότι “πριν από την τωρινή κυβέρνηση υπήρξαν άλλες κυβερνήσεις που δεν έκαναν τις απαραίτητες προσπάθειες, ενώ έχουμε μια κυβέρνηση σήμερα που προσπαθεί. Θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι τέλους και θα πρέπει να την συνοδεύσουμε και βοηθήσουμε. Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να καταλήξει στη συνέχεια στην αναδιάρθρωση του χρέους, η απάντηση είναι “ναι“, όπως άλλωστε έχει αποφασισθεί στη συμφωνία του Ιουλίου. Δεν μπορείτε όμως να πείτε ότι αρχίζουμε από το χρέος εάν ξεκινήσουμε με το χρέος δεν θα έχουμε κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες και υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Είναι μια διαδικασία στην οποία πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, γιατί η Ελλάδα σήμερα δεν αντιμετωπίζει μόνο την μη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, αντιμετωπίζει ένα είδος επιθετικής επιδρομής από ένα υπερβολικά μεγάλο αριθμό προσφύγων. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά γι αυτό έχουμε ανάγκη να δείξουμε αλληλεγγύη αλλά και υπευθυνότητα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση”.

Από ......   kourdistoportocali

Ο Ομπάμα έγραψε ιστορία -Ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος στην Κούβα, 90 χρόνια μετά -Με Μισέλ, παιδιά και πεθερά μαζί [εικόνες]

Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com


ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΟΥΒΑΝΟΙ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στην Κούβα χθες, στην απαρχή μιας ιστορικής επίσκεψης που άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την κομμουνιστική κυβέρνηση του νησιού, μετά από δεκαετίες αντιπαλότητας μεταξύ των δύο πρώην ψυχροπολεμικών εχθρών.

Στο αεροδρόμιο υποδέχθηκαν τον Ομπάμα και την οικογένειά του λίγοι αλλά ενθουσιώδεις κάτοικοι, ενώ άλλοι παρακολούθησαν την αυτοκινητοπομπή από μπαλκόνια και αυλές. Στην Αβάνα, μια μικρή ομάδα Κουβανών που περίμενε παρά την τροπική βροχή και αυστηρά μέτρα ασφάλειας φώναζαν "Βίβα Ομπάμα, Βίβα Φιντέλ", καθώς ο πρόεδρος και οι οικογένειά του έφευγαν μετά από το γεύμα σε εστιατόριο σε μια φτωχογειτονιά.



Η τριήμερη επίσκεψη, η πρώτη από Αμερικανό πρόεδρο στην Κούβα σε 88 χρόνια, είναι το επιστέγασμα ενός διπλωματικού ανοίγματος που ανακοινώθηκε από τον Ομπάμα και τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο τον Δεκέμβριο του 2014, θέτοντας τέλος σε μια αποξένωση που ξεκίνησε όταν η κουβανική επανάσταση έδιωξε μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση το 1959.





"Είναι μια ιστορική ευκαιρία να έρθω άμεσα σε επαφή με τον λαό της Κούβας, είπε ο Ομπάμα στο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ που άνοιξε ξανά πρόσφατα, ενώ είχαν συγκεντρωθεί σε ξενοδοχείο, στην πρώτη στάση του προέδρου από την άφιξή του το απόγευμα της τοπικής ώρας.
Ο Ομπάμα, που εγκατέλειψε μια μακροχρόνια αμερικανική πολιτική προσπάθειας απομόνωσης της Κούβας, θέλει να καταστήσει την αλλαγή της πολιτικής του μη αναστρέψιμη ακόμα και αν κερδίσει τον Λευκό Οίκο ένας ρεπουμπλικάνος στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ωστόσο παραμένουν σημαντικά εμπόδια στην πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων, και οι κριτικοί του προέδρου στο ίδιο κόμμα των δημοκρατικών θεωρούν την επίσκεψη πρόωρη. Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η επίσκεψη μπορεί να μη φέρει άμεσες παραχωρήσεις από την Κούβα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομική απελευθέρωση.

Χθες ένας θεατής φώναξε, "Κάτω ο αποκλεισμός", αναφερόμενος στο αμερικανικό εμπάργκο που ισχύει τα τελευταία 54 χρόνια και είναι η κυριότερη πηγή εκνευρισμού για τους Κουβανούς. Ο Ομπάμα, που απάντησε στην κραυγή σηκώνοντας το δεξί του χέρι, έχει ζητήσει από το Κογκρέσο την άρση του αλλά αυτό έχει εμποδιστεί από υψηλά ιστάμενους ρεπουμπλικάνους.



Τονίζοντας το ιδεολογικό χάσμα που συνεχίζει να υπάρχει μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αβάνας, η αστυνομία της Κούβας, με την υποστήριξη εκατοντάδων διαδηλωτών υπέρ της κυβέρνησης, διέλυσαν την πορεία μιας σημαντικής ομάδας διαφωνούντων, τις Γυναίκες στα Λευκά, συλλαμβάνοντας 50 άτομα λίγες ώρες πριν την άφιξη του αμερικανού προέδρου.

Ο Ομπάμα έφτασε το Διεθνές Αεροδρόμιο Χοζέ Μαρτί της Αβάνας στο προεδρικό αεροπλάνο, το Air Force One, με την σφραγίδα του αμερικανού προέδρου να διακοσμεί το κυρίως μέρος του σκάφους, μια εικόνα που θα φάνταζε απίστευτη ακόμα και μέχρι πρόσφατα στο νησί, που βρίσκεται μόνο 145 χιλιόμετρα από τις ακτές της Φλόριντα.



Τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκεζ, ενώ η επίσημη τελετή υποδοχής του θα γίνει σήμερα όταν ο Ομπάμα συναντήσει τον Κουβανό πρόεδρο στο προεδρικό μέγαρο.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν φάνηκαν να εκπλήσσονται από την απουσία του Κάστρο από την υποδοχή στο αεροδρόμιο, παρότι είχε προσωπικά υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο τον Σεπτέμβριο. Ο Ομπάμα θα έχει συνομιλίες με τον Κάστρο, αλλά όχι τον αδερφό του Φιντέλ, και θα μιλήσει σε επιχειρηματίες σήμερα. Θα συναντηθεί ιδιωτικά με διαφωνούντες, θα απευθυνθεί στον κουβανικό λαό ζωντανά από τα κρατικά μέσα και θα παραστεί σε φιλικό παιχνίδι μπέιζμπολ αύριο.
Μαζί με την σύζυγό του Μισέλ, τη μητέρα της και τις δύο κόρες του Μαλία και Σάσα, ο Ομπάμα περιόδευσε στη γειτονιά της εποχής της αποικιοκρατίας και ξεναγήθηκε στον καθεδρικό ναό του 18ου αιώνα από τον καρδινάλιο Χάϊμε Ορτέγκα, ο οποίος έπαιξε ένα ρόλο σε κρυφές συνομιλίες που οδήγησαν στην προσέγγιση πριν από 15 μήνες.



Η οικογένεια Ομπάμα γευμάτισε στο εστιατόριο Σαν Κριστομπάλ, ιδιοκτησίας ενός Αφρο-Κουβανού που ανήκει σε σχέδιο επιφυλακτικού ανοίγματος προς την ιδιωτική πρωτοβουλία από τότε που ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε την ηγεσία στον αδερφό του το 2008.
Η τελευταία φορά που πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εν ενεργεία πάτησε στο έδαφος της Κούβας ήταν το 1928, όταν ο Κάλβιν Κούλιτζ έφτασε με πολεμικό πλοίο. Από την προσέγγισή τους, οι δύο χώρες έχουν συνάψει συμφωνίες σε τηλεπικοινωνίες και σε αεροπορικά δρομολόγια. Ο Ομπάμα έχει χρησιμοποιήσει τις εκτελεστικές εξουσίες της προεδρίας για να χαλαρώσει τους περιορισμούς σε εμπόριο και ταξίδια για να προωθήσει τις σχέσεις με την Κούβα, που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής του μαζί με την συμφωνία πυρηνικών με το Ιράν.




Η Κούβα εξακολουθεί να διαμαρτύρεται για τον αμερικανικό έλεγχο της ναυτικής βάσης του όρμου Γκουαντάναμο, ο οποίος ξεκίνησε με συμφωνία μίσθωσης το 1934. Η Κούβα αμφισβητεί την σημερινή ισχύ της σύμβασης ενώ ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να συζητήσει το θέμα.
 Η Αβάνα διαφωνεί επίσης με την υποστήριξη των ΗΠΑ στους διαφωνούντες και με την εκπομπή σημάτων αντικομμουνιστικών εκπομπών ραδιοφώνου και τηλεόρασης στην Κούβα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Επενδύσεων Ροντρίγκο Μαλμιέρκα Ντιάζ είπε πριν την άφιξη του αμερικανού προέδρου ότι οι κινήσεις του Ομπάμα "είναι στη σωστή κατεύθυνση" αλλά πρόσθεσε ότι "δεν μπορούμε να φτάσουμε το επίπεδο κανονικών σχέσεων ενώ εξακολουθεί να ισχύει ο αποκλεισμός" του νησιού.



Δεν αναμένεται πρόοδος σε βασικά θέματα στην συνάντηση του Ομπάμα με τον Κάστρο σήμερα, ή στο επίσημο δείπνο το βράδυ. Αντίθετα, το σημαντικότερο σημείο αναμένεται να είναι η ομιλία του Ομπάμα στους Κουβανούς σε ζωντανή μετάδοση από την κουβανική τηλεόραση αύριο.











Από ........   iefimerida

Παρέμβαση του Φερβέι ζητάει η Αθήνα -«Η Τουρκία δεν υλοποιεί τη συμφωνία»

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com




ΕΠΕΤΑΙ ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ, ΜΕΡΚΕΛ

Παρέμβαση του ειδικού συντονιστή της Κομισιόν, Μάαρτεν Φερβέι, στην Τουρκία ζητεί η Αθήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές που είναι αυξημένες και σήμερα, παρά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται και πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού σε κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πιθανόν η Γερμανίδα καγκελάριος, σε μια προσπάθεια η Τουρκία να υλοποιήσει τη συμφωνία.

Ποιος είναι ο Φερβέι
Μετά τη συμφωνία της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό και τις κοινές δράσεις για την αντιμετώπισή του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε τον διορισμό του Μάαρτεν Φερβέι ως συντονιστή της συμφωνίας.
Ο Ολλανδός είναι γνωστός στην Ελλάδα από το Μνημόνιο και ήταν επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ηταν μέχρι προσφάτως επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν για το κυπριακό πρόγραμμα και θεωρείται έμπειρος σε ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων και δημοσιονομικής πολιτικής.

El Pais: Χάος και αυτοσχεδιασμός την πρώτη μέρα συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας
H αμείωτη ροή προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά, παρά τους ελέγχους της Frontex και του ελληνικού Λιμενικού, επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία  προς το παρόν μένει στα χαρτιά.
Η ισπανική εφημερίδα El Pais κάνει λόγο για χάος και αυτοσχεδιασμό την πρώτη μέρα συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, τονίζοντας ότι περισσότεροι από 870 μετανάστες κατάφεραν να προσεγγίσουν τα ελληνικά νησιά.
Εκτός όμως από τις αμφιβολίες και τον σκεπτικισμό σχετικά με τη συμφωνία, αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί, σημειώνει η «El Pais», είναι τι θα γίνει με τους περισσότερους από 48.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν κολλήσει στην Ελλάδα εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων.

Χωρίς προσωπικό
Στη Λέσβο, περιμένουν με ανυπομονησία επιπλέον προσωπικό, όπως έχουν υποσχεθεί οι Βρυξέλλες (4.000 ειδικοί σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, 2.300 σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό).
Όπως σημειώνει πηγή στην αστυνομία στη Μυτιλήνη, που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα, «η συμφωνία τίθεται σήμερα σε ισχύ, όμως δεν μπορούμε να την εφαρμόσουμε μόνοι μας, ούτε ξέρουμε πώς θα γίνει πρακτικά.
«Περιμένουμε το προσωπικό που μας έχουν υποσχεθεί προκειμένου να γίνει γρήγορη και αποτελεσματική διαχείριση των αιτήσεων ασύλου και γι' αυτή τη διαδικασία λείπουν μεταφραστές, δικηγόροι και αστυνομικοί», αναφέρει.
Την αποδιοργάνωση επιβεβαιώνουν και δύο εργαζόμενοι του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που σημειώνουν ότι «γίνονται συνεχείς αλλαγές σχεδίων και οδηγιών, με τρόπο που κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς να κάνει».
Σήμερα το πρωί στα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας έφθασαν περίπου 2.000 άτομα, ενώ το Tera Jet βρίσκεται στη Λέσβο για να παραλάβει ακόμη 1.600 πρόσφυγες εντός της ημέρας. Την Κυριακή, περίπου 1.500 πρόσφυγες έφθασαν στα ελληνικά νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο), εκ των οποίων περισσότεροι από 800 μόνο στη Μυτιλήνη.

2.500 πρόσφυγες στο hotspot της Λέσβου
Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «θα υπάρξουν εντός της ημέρας επαφές και σε υπηρεσιακό επίπεδο για να σταματήσει η Τουρκία τις ροές. Πρέπει να πιεστεί η Τουρκία. Μάλιστα οι επαφές θα είναι και σε ανώτερο επίπεδο, αν χρειαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία συμφωνία των Βρυξελλών είναι ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ».
Από τις 4 Απριλίου οι επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία
Υπενθυμίζεται πως, βάσει των όσων συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή, η Τουρκία θα αρχίσει να δέχεται και επίσημα μετανάστες στα εδάφη της με τη διαδικασία της επανεισδοχής από τις 4 Απριλίου. Πιο αναλυτικά, στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προβλέπεται ότι οι μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 20 Μαρτίου θα αρχίσουν να επαναπροωθούνται νομίμως στο τουρκικό έδαφος από τις 4 Απριλίου.

Πάνω από 50.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την ως τώρα συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, 50.411 πρόσφυγες βρίσκονται μέχρι στιγμής στην ελληνική επικράτεια, με τον μεγαλύτερο αριθμό να διαμένει στη βόρεια Ελλάδα (23.593).Στα νησιά κατεγράφησαν 5.538 άτομα, με τον κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (2.947) και στη Χίο (1.251), ενώ ως τις 7:30 το πρωί σημειώθηκαν 1.662 νέες αφίξεις.
Στην Αττική διαμένουν 13.711 άτομα (στο Ελληνικό 4.287, στο λιμάνι του Πειραιά 5.131, στο Σχιστό 1.971) και στην Κεντρική Ελλάδα 2.569. Όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, στην Ειδομένη βρίσκονται εντός του καταυλισμού 13.250 άνθρωποι, ενώ στο Χέρσο του Κιλκίς φιλοξενούνται 3.855, στο Πολύκαστρο 3.513 και στα Διαβατά 2.246.

Αυστριακός πρόεδρος: 35-50% οι πιθανότητες να πετύχει η συμφωνία
Από 35% έως 50% πιθανότητες να πετύχει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας δίνει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Heinz Fischer. Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Die Presse, αναφερόμενος στην άποψη της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ ότι η συμφωνία με την Τουρκία λειτουργεί, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η ελπίδα της. Όταν κάτι λειτουργεί μόνο με πιθανότητες επιτυχίας 50% ή 35%, δεν μπορώ να στηρίξω σε αυτό ένα τεράστιο οικοδόμημα ευθύνης, από το οποίο θα εξαρτάται η μοίρα χιλιάδων ανθρώπων».

Από ........   iefimerida

Εντολή Τσίπρα σε υπουργούς: Κλείστε την διαπραγμάτευση μέχρι τις 11 Απριλίου!

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


- Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να συμπέσει με την Εβδομάδα των Παθών
- Φέρεται αποφασισμένος να αναλάβει το πολιτικό κόστος όποια και αν είναι η συμφωνία
- Πονοκέφαλος η στάση του ΔΝΤ - Κατηγορούν την Βελκουλέσκου για έλλειψη σοβαρότητας!

Σαφή εντολή προς τους αρμόδιους υπουργούς που σηκώνουν το κύριο βάρος της διαπραγμάτευσης να κλείσουν τη συμφωνία με τους δανειστές το αργότερο μέχρι τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 11 Απριλίου έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος ο ίδιος και η κυβέρνηση του να αναλάβουν το πολιτικό κόστος -το οικονομικό θα το αναλάβουν οι φορολογούμενοι- μιας ακόμη δύσκολης συμφωνίας ώστε αφενός να κλείσει θετικά η αξιολόγηση και αφετέρου να ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για την απομείωση του χρέους και...να φορέσει γραβάτα, όπως έχει υποσχεθεί!

Το Μέγαρο Μαξίμου και συνολικά η κυβέρνηση δεν θέλουν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να συμπέσει με την....Εβδομάδα των Παθών και οι κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή να διεξαχθούν μέχρι τις 21-22 Απριλίου οπότε συνεδριάζει το Eurogroup προκειμένου να αποφανθεί επί της αξιολόγησης.

Έχοντας πλέον και τη..."ψήφο εμπιστοσύνης" των Β. Σόιμπλε και Μ. Σαπέν, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο μετρούν κέρδη και ζημίες από την πρώτη φάση διαπραγμάτευσης, αναγνωρίζοντας τις νέες επιβαρύνσεις που θα υπάρξουν για εργαζόμενους και συνταξιούχους στο φορολογικό και ασφαλιστικό μέτωπο, τις οποίες όμως όπως λένε μπορεί να σηκώσει μια "κυβέρνηση της Αριστεράς"!

Ο μεγάλος "πονοκέφαλος" πάντως για το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, όπως και για την ευρωπαϊκή πτέρυγα των δανειστών παραμένει η στάση του ΔΝΤ, κατηγορώντας την εκπρόσωπο του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου για αδιαλλαξία και για "έλλειψη σοβαρότητας" και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα να διαμηνύει ότι "Η ελληνική πλευρά θα τηρήσει πλήρως όσα συμφωνήσαμε, δεν θα κάνει λιγότερα από όσα συμφωνήσαμε τον προηγούμενο Ιούλιο, αλλά δεν πρόκειται να κάνει και τίποτε περισσότερο από όσα συμφωνήσαμε τον προηγούμενο Ιούλιο.

Τίποτα λιγότερο αλλά και τίποτα απολύτως περισσότερο. Όσοι ζητούν περισσότερα, νομίζω ότι θα πρέπει να κληθούν να δώσουν απαντήσεις για το αν το κάνουν επειδή έχουν επιχειρήματα ή αν το κάνουν επειδή έχουν άλλους στόχους και σκοπούς και θέλουν να εγκαταλείψουν την παρουσία τους στο πρόγραμμα".

Μάριος Ανδρέου

Από .........   newsit

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com