Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Ανησυχία κατοίκων για hot spot προσφύγων σε Λαμία και Καμένα Βούρλα

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com



Ανησυχία και αντιδράσεις από τους  κατοίκους  ξεκινούν να εκφράζονται ύστερα από την έντονη φημολογία από  μη διασταυρωμένες  πληροφορίες ότι η κυβέρνηση μελετά σχέδιο για να γίνει hot spot προσφύγων στην πόλη της Λαμίας αλλά και στα Καμένα Βούρλα

Ως τόπος επιλογής αναφέρεται το Στρατόπεδο Τσαλτάκη στην Λαμία ενώ στα Καμένα Βούρλα ο χώρος του ΕΟΤ.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποια επιβεβαίωση από κυβερνητικά ή άλλα πολιτικά πρόσωπα, πάντως ως πρώτη αντίδραση οι κάτοικοι δείχνουν  να ανησυχούν για τις συνέπειες της εγκατάστασης προσφύγων σε έναν χώρο τόσο κοντά στο κέντρο της πόλης και κυρίως  κατά την διάρκεια  μιας τόσο δύσκολης περιόδου σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο…

Σε σχετική ερώτηση στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννη απο τον lamiafm1  σήμερα 9/2/2016, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι και προς το παρόν κανένα υπουργείο δεν έχει γνωστοποιήσει κάτι αντίστοιχο προς την Περιφέρεια ούτε έχει συζητηθεί  υπό ποιες προϋποθέσεις και δεδομένα.

Ειδικά για τα Καμένα Βούρλα, που όντως τουριστική περιοχή ίσως να είναι ζημιογόνα μια τέτοια έκβαση αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε  επίσημες ανακοινώσεις και όχι να δημιουργείται αρνητικό κλίμα  χωρίς  κάποια επιβεβαίωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, «αδιευκρίνιστο» παραμένει ποιος έχει την ευθύνη για τη δημιουργία των hotspots και των κέντρων φιλοξενίας αφού το υπουργείο Μετανάστευσης παραπέμπει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που από την πλευρά του διευκρινίζει διά στόματος του κ. Πάνου Καμμένου ότι έχει αναλάβει μόνο την κατασκευή τους. Εξάλλου σε συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με την παρουσία του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλη Παπαδόπουλου, εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για τις αποφάσεις της κυβέρνησης οι οποίες λαμβάνονται χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση των τοπικών αρχόντων.

Από ........  fonografos

Φθιώτιδα: Είχαν αδειάσει τις αποθήκες του δήμου Μώλου-Αγ.Κωνσταντίνου

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com



Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται δύο άνδρες 50 και 43 ετών που είχαν κατακλέψει μεταλλικά αντικείμενα ύδρευσης από αποθήκες του Δήμου Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας. Επίσης αναζητούνται 2 ακόμη συνεργοί τους.
Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν πλήθος μετρητών, βανών & υλικών συνδέσμων ύδρευσης, που βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο τους, η αξία των οποίων ξεπερνάει τις 3.000 ευρώ.

Διαβάστε την ανακοίνωση της αστυνομίας:
Συνελήφθησαν χθες (08-02-2016) το πρωί στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καμένων Βούρλων, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 50 & 43 ετών, ενώ αναζητούνται για να συλληφθούν δύο ακόμη ημεδαποί συνεργοί τους. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε – κατά περίπτωση – δικογραφία, για διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής & φθοράς, καθώς και για απείθεια.

Ειδικότερα χθες πρώτες πρωινές ώρες, οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους, εντόπισαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δράστες και επιχείρησαν να το ελέγξουν, με αποτέλεσμα δύο εκ των δραστών, τι στιγμή εκείνη, να καταφέρουν να τραπούν σε φυγή πεζή, ενώ οι υπόλοιποι ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκαν στο χώρο των αποσκευών του οχήματος και κατασχέθηκαν πλήθος μεταλλικών αντικειμένων και συγκεκριμένα, μετρητές, βάνες & υλικά συνδέσμων ύδρευσης, τα οποία στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι είχαν αφαιρέσει λίγη ώρα πριν, από αποθήκες του Δήμου Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου στην περιοχή.

Επιπλέον στο σημείο οι δράστες αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν ποσότητα πετρελαίου από Δ.Χ.Φ. αυτοκίνητο του Δήμου, προκαλώντας του φθορές.

Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκε ομοίως, το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο των δραστών, ενώ τα αφαιρεθέντα μεταλλικά αντικείμενα, συνολικής αξίας (3.530) περίπου ευρώ, αποδόθηκαν σε αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου.

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο διενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Καμένων Βούρλων, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.

Από ........  lamiastar

Αγρότες: Κλειστά επ' αόριστον τα Τέμπη, τι ισχύει στα υπόλοιπα μπλόκα


ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ

Ανυποχώρητοι στις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες κλείνουν όλο και περισσότερους δρόμους και ανανεώνουν εκ νεου το ραντεβού τους την Πεμπτη στις 13:00 στον Προμαχώνα, λίγο πριν την προγραμματισμένη κάθοδο την Παρασκευή στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, η πρόταση της καθόδου στην Αθήνα την Παρασκευή δεν τυγχάνει καθολικής αποδοχής, με τα επιχειρήματα να ποικίλουν μεταξύ των διαφωνούντων.
Κάποιοι μιλούν για «ξεπούλημα του αγώνα και ξεφούσκωμα», άλλοι ζητούν την κάθοδο στην αρχή ή στο μέσον της ερχόμενης εβδομάδας και κάποια τρίτη μερίδα αγροτών υποστηρίζουν ότι «η δύναμη είναι στα μπλόκα και αρκεί ένα μπλάκ άουτ σε όλα τα κομβικά σημεία της χώρας».

Από επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστο Γκόντια, προκύπτει ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν επιθυμούν κάθοδο στην πρωτεύουσα. Αφήνουν, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης των εκπροσώπων του κλάδου, στην Αθήνα, τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Οι συντασσόμενοι με την Πρωτοβουλία Αγροτών, από την πλευρά τους, χαιρετούν την πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα, με τον επικεφαλής, Θόδωρο Πανακωνσταντίνου, να υπογραμμίζει την «ανάγκη για ενότητα και μαζική συμμετοχή».
Υπενθυμίζεται ότι οι διαμαρτυρόμενοι του πρωτογενούς τομέα είναι κάθετοι στο αίτημά τους να αποσυρθούν τα σχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και να καταρτισθούν από μηδενική βάση με τη δική τους συμμετοχή. Έχουν απορρίψει εξαρχής προσέλευσή τους σε διάλογο μέσω θεσμικών επιτροπών της Βουλής, όπως η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Αποκλείουν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
«Με ανοιχτούς δρόμους θα αποκλείσουμε το αεροδρόμιο Μακεδονία από τις 12:00 έως και τις 22:00» δήλωσε το μέλος της συντονιστικής στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, Δημήτρης Παπαδάκης. «Θα ανέβουμε πάνω στην αερογέφυρα Θέρμης με τα τρακτέρ και θα την κλείσουμε, ενώ το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια θα φρακάρει τον δρόμο και το μπλόκο στο αεροδρόμιο θα κλείσει τη διασταύρωση στο Μακεδονία. Δεν θα αφήσουμε να περάσει κανείς, παρά μόνον ασθενοφόρα και περιστατικά που χρήζουν ιατρικής κάλυψης. Υπάρχει είσοδος για το αεροδρόμιο από το καζίνο, που βρίσκεται δίπλα. Ζητάμε κατανόηση από τον αστικό πληθυσμό. Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας και το δικαίωμά μας να μείνουμε στην ελληνική ύπαιθρο», επεσήμανε στο ΑΜΠΕ.
«Κλειστό» θα παραμείνει και το Δερβένι στο χρονικό διάστημα 10:00-15:00, ενώ έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία ένα ρεύμα και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής, Θόδωρο Χατζητομάρη. Ο ίδιος επισημαίνει ότι άνδρες από το μπλόκο θα μεταβούν με τρακτέρ στην εφορία και σε υποκατάστημα τράπεζας στον Λαγκαδά, προκειμένου να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη περίπου μιας ώρας.
Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο. Είναι δυναμικότητας συνολικά άνω των 600 αγροτικών οχημάτων και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Όπως ενημέρωσε ο συντονιστής του μπλόκου στο κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης, τα τρακτέρ κλειδώθηκαν μπροστά στην εφορία Μουδανίων, την οποία θα αποκλείσουν και σήμερα από την έναρξη του ωραρίου των εργαζομένων στην υπηρεσία έως τη λήξη του.

30 χλμ ουρά στο τελωνείο του Προμαχώνα
Κλειστό παραμένει και σήμερα για ένατη συνεχή μέρα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά υπερβαίνει τα 30 χλμ, σύμφωνα με δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αγρότη Βισαλτίας, μέλους της συντρονιστικής επιτροπής, Στέργιου Λίτου. Οι συμμετέχοντες στο μπλόκο φαίνεται να έχουν παγιώσει την τακτική ανοίγματος των συνόρων αργά το βράδυ για τα ΙΧ οχήματα και τα τουριστικά λεωφορεία. Πάντως, η κατάσταση στον Προμαχώνα ...μυρίζει μπαρούτι, καθώς οδηγοί φορτηγών, προερχόμενοι από την γείτονα, δηλώνουν αγανακτισμένοι. Ενδεικτικό της έντασης είναι περιστατικό που συνέβη στις 02.30, όταν πέντε οδηγοί νταλίκας έσπασαν τις μπάρες στα ελληνικά σύνορα και κινούμενοι με τα οχήματά τους προς τις αστυνομικές δυνάμεις πριν το μπλόκο των αγροτών, έδειξαν αποφασισμένοι να περάσουν. «Ήταν μια πρωτοφανής κίνηση και είναι αλήθεια ότι όλοι τρομάξαμε» δήλωσε ο κ. Λίτος και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε την κατάσταση στα άκρα και να παλέψουμε αν χρειαστεί. Αυτό δεν θα επαναληφθεί».
Εξάλλου, το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, άνοιξε από αργά χθες τη νύχτα έως και τις 11 σήμερα το πρωί, οπότε αναμένεται να κλείσει εκ νέου.
Υπό κατάληψη παραμένει από τις 20/1 η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ.
Στις 12:00 ολοκληρώνεται η 24ωρη κινητοποίηση του αποκλεισμού στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας. «Θα αφήσουμε ανοιχτά λίγες ώρες και μετά θα κλείσουμε και πάλι τουλάχιστον έως αργά το βράδυ» δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Γιάννης Παναγής.
Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα, στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ και στη Δοϊράνη, στο μεν πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός για τις ώρες 13:00-15:00 και 20:00-22:00, ενώ στο δεύτερο η διέλευση θα παραμείνει αποκλεισμένη τις ώρες 18:00-22:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου τα καθηλωμένα τρακτέρ υπερβαίνουν τα 800, ο αποκλεισμός ξεκίνησε το Σάββατο στις 12:00 και θα συνεχιστεί έως και την Παρασκευή, 12/2, σύμφωνα με δήλωση του αγρότη Χαλάστρας, Αχιλλέα Καμπούρη, επικεφαλής του συντονιστικού. Ο ίδιος σημείωσε ότι ήδη σε γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο, που τάσσεται υπέρ της καθόδου στην Αθήνα, ετέθη το θέμα της μορφής των κινητοποιήσεων για μετά τις 13 Φεβρουαρίου. «Μέχρι να έχουμε νεότερα από το ...μέτωπο της κυβέρνησης και να δούμε τι θα γίνει με τα νομοσχέδια, είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε στα μπλόκα μας καθ΄όλη τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός» τόνισε ο κ. Καμπούρης.
Σε αποκλεισμό βρίσκεται σήμερα για ένατη ημέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ, ενώ μέλη της συντονιστικής που εκφράζουν «απογοήτευση για την πολυγλωσσία στον κλάδο», επισήμαναν: «Είναι επιτακτική η ανάγκη να κινηθούμε ενωμένοι, προκειμένου να φέρουμε θετικά αποτελέσματα στον κόσμο που μας πίστεψε και βγήκε στον δρόμο».
Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία) καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00. Η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.
Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κινητοποιήσεις και κλείσιμο διεύλευσης στους κόμβους: Μελισσίου (17:00-22:00), Μαυροβουνίου Πέλλας (17:30-21:00), Μεσημερίου (17:30-21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00-14:00 και 17:30-21:00), Αψάλου 17:00-21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).
Σημειώνεται ότι στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο αποκλεισμός που αποφασίστηκε είναι 24ωρος, από τις 10:00 το πρωί. Επιπλέον συζητείται το ενδεχόμενο αποκλεισμού και του παράδρομου στη γέφυρα Τσικαρλί, όπως και η ενδυνάμωση του τελωνείου των Ευζώνων.
Πολύωρους αποκλεισμούς πραγματοποιούν οι οδηγοί περισσοτέρων των 550 τρακτέρ στο μπλόκο της Χαλκηδόνας. Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Κουφαλίων, Μαυρουδής Μιντσιούδης, «σήμερα ο αποκλεισμός θα είναι έως τις 18.00».
Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Δημαλή, θα γίνει αποκλεισμός δρόμων το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι τα μπλόκα από συνολικά 700 και πλέον τρακτέρ είναι στο Αιγίνιο και την Κατερίνη.
Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στις 12:00 λήγει ο 24ωρος αποκλεισμός. Η συντονίστρια της εκεί κινητοποίησης Διαμάντω Κρητικού δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θα συνεχίσουμε τους πολύωρους αποκλεισμούς με ένταση».
Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, σύμφωνα με τον γενικό συντονιστή, Δημήτρη Μόσχο έχει ως εξής: Στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, και Νίκης, με την πΓΔΜ, 10:00-23:00 και 11:00-23:00, στα Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 13:00-15:00 και στα δύο ρεύματα, στη Νεάπολη Τσοτυλίου 14:00-16:00 και 18:30-20:00, στο Άργος Ορεστικού, κάθετα στην Εγνατία, στο ρεύμα προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:00-18:30, αντίστοιχα σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη. Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης ο αποκλεισμός θα διαρκέσει από τις 12:00 έως και τις 14:00.

Από ........  iefimerida

5 καρφιά των δανειστών στην κυβέρνηση -Απογοητευτικό να διορίζουν πολιτικούς φίλους στο Δημόσιο

Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com



Tην ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία της αξιολόγησης υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, λέγοντας ότι με αυτό συμφωνεί και η ελληνική πλευρά.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι οι συζητήσεις των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές «πήγαν πολύ καλά», αλλά παραμένουν «διαφορές» στο ασφαλιστικό, στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016 και των επόμενων ετών, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Σε γενικές γραμμές χαρακτήρισε τα θέματα της πρώτης αξιολόγησης «σύνθετα», όχι μόνο από τεχνικής απόψεως, αλλά «ακόμη περισσότερο από πολιτικής», σημειώνοντας ωστόσο πως «όλοι ελπίζουν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα». Σημείωσε, πάντως, ότι «η ποιότητα της συμφωνίας υπερέχει της ταχύτητας επίτευξής της».

Τα πέντε καρφιά
Συνολικά πέντε ήταν τα «καρφιά» προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς όπως ανέφερε η πηγή, δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα. Επίσης, στο ασφαλιστικό, αν και υπήρξε πρόοδος, υπάρχουν κενά, μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το 2016 δεν έχουν ακόμα ληφθεί, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα πως το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να λειτουργεί πριν το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Τεχνικά τα θέματα αυτά είναι πολύπλοκα και ακόμα πιο δύσκολα στο πολιτικό επίπεδο, τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, προμηνύοντας πολύμηνες διαδικασίες.
Εν τω μεταξύ, όπως επισημάνθηκε κατά την ενημέρωση, στο μεθαυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες θα γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης, ενώ δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 15:00 ώρα Βρυξελλών (16:00 ώρα Ελλάδος) και θα έχει ως κύριο θέμα του την αποτίμηση της κατάστασης έπειτα από τις διεργασίες των τεχνικών κλιμακίων και των επικεφαλής των θεσμών με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα, όπως  και το τι μέλλει γενέσθαι.
Οι επικεφαλής των θεσμών πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα και να μπουν στη διαδικασία ολοκλήρωσης των ζητημάτων, όπως τόνισε χαρακτηριστικά η πηγή. Οι συνομιλίες ήταν «λεπτομερείς και ειλικρινείς» με τις ελληνικές αρχές, ενώ ήδη μεγάλος αριθμός τεχνικών κλιμακίων εργάζεται στην Ελλάδα.

Πολύ σημαντικό ζήτημα θεωρούν οι θεσμοί εταίρων το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όπως τόνισε ο αξιωματούχος, θα πρέπει να λειτουργεί πριν το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Για το θέμα όμως εκκρεμεί σημαντικό μέρος της νομοθεσίας που πρέπει να ρυθμιστεί, γιατί μεγάλο μέρος του δημοσίου θα κλιθεί να συμμετέχει στο ταμείο.
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στην κατάσταση του δημοσίου τομέα, με ισχυρό «ράπισμα» για τους μετακλητούς και ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο που καθυστερούν.

«Απογοητευτική» χαρακτήρισε ο κορυφαίος αξιωματούχος την πολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα υπογραμμίζοντας ότι πρόσφατα υπήρξαν τοποθετήσεις σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς μετακλητών υπάλληλων. Για τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, φαίνεται πως ένας αριθμός υπουργείων και υπουργών «δεν έχει αντιληφθεί τις συμφωνίες και τις δηλώσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου». Η πολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα είναι μείζον ζήτημα στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου, τόνισε ο ίδιος.

Από .........  iefimerida

Δεύτερη μέρα κατρακύλας στο Χρηματιστήριο!

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το Χρηματιστήριο καταγράφει μεγάλες απώλειες με τον τραπεζικό τομέα να είναι εκείνος που πλήττεται βαρύτατα! Οι τράπεζες μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν χάσει τα 8 δισ. ευρώ από τα περίπου 14 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης!    

Μετά την χθεσινή μεγάλη πτώση με πάνω από 7% και σήμερα το χρηματιστήριο είναι πολύ χαμηλά με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει απώλειες που φτάνουν το 11%! Η δραματική εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική χρηματαγορά αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση είναι ρευστή, ενώ και το κλίμα από τις Βρυξέλλες δεν είναι και το πιο θετικό. Η διαπραγμάτευση είναι στον αέρα και πολλά μέτωπα είναι ανοικτά με την κυβέρνηση να έχει ανοικτούς λογαριασμούς με πολλές κοινωνικές ομάδες.

Στις 16.54 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 453,22 μονάδες με  -2,37% και τζίρο στα 80 εκ. ευρώ.
Στις 15.30 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 442,93 μονάδες με  -4,59% και τζίρο στα 61 εκ. ευρώ.
Στις 14.57 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 440,90 μονάδες με   -5,03% και τζίρο στα 54,00 εκ. ευρώ.
Στις 13.36 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 453,17 μονάδες με  -2,38% και τζίρο στα 39,57 εκ. ευρώ.
Στις 12.24 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 458,18 μονάδες με -1,30% και τζίρο στα 30,06 εκ. ευρώ.
Στις 11.44 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 457,04 μονάδες με -1,55% και τζίρο στα 23,90 εκ. ευρώ.
Στις 11.06 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 465,19 μονάδες με +0,21% και τζίρο στα 11,82 εκ. ευρώ.
Στις 10.41 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 455,88 μονάδες με -1,80% και τζίρο στα 3,01 εκ. ευρώ.

Από τις τραπεζικές μετοχές η Alpha Bank ήταν στο -10,80%, η Εθνική Τράπεζα στο -8,33%, η Eurobank στο -7,47%, η Πειραιώς στο -12,12% και η Αττικής στο -3,23%.
Στις 10.37 ο Γενικός Δείκτης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο βρέθηκε στις 457,36 μονάδες με -1,48% και τζίρο στα 1,98 εκ. ευρώ.

Από ......  newsit

Βάζουν από την πίσω πόρτα την Τουρκία στα χωρικά μας ύδατα; Η Κομισιόν θέλει εμπλοκή ΝΑΤΟ στο προσφυγικό


Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


- Τσίπρας σε Μέρκελ: «Οποιαδήποτε εμπλοκή της του ΝΑΤΟ θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»
- Κομισιόν: Χαιρετίζουμε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό
- Σχοινάς: «Τα 10 χμ που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές»

Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ξεκαθάρισε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι «Οποιαδήποτε εμπλοκή της του ΝΑΤΟ θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», όμως την ίδια ώρα την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερωτηθείς για τη χτεσινή επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μερκελ στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανακοπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Η απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ σε σχέση με την ευκαιρία και τους τρόπους της ενδεχόμενης εμπλοκής του. Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων». Ο ίδιος επανέλαβε ότι «τα 10 χμ που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές».

Υπενθυμίζεται ότι χθες κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά την συνάντησή της με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Άγκυρα και το Βερολίνο θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ τη βοήθεια της συμμαχίας για την καταπολέμηση των διακινητών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. "Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής" ανέφερε.

Από ....... newsit

Ιστορικό κραχ στο Χρηματιστήριο ! - Λόγω πολιτικής αβεβαιότητας

 Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


ΕΚΛΕΙΣΕ ΜΕ ΠΤΩΣΗ 7,87%

Θεαματική βουτιά κατέγραψαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία «βυθίστηκε» κάτω από τα επίπεδα των 500 μονάδων, στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει βρεθεί ποτέ επί ευρώ(!), με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τα πυρά των πωλητών.

To σημερινό «ξεπούλημα» είχε στο επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, που βρίκονται εγκλωβισμένες σε μία πρωτοφανή πτώση. Οι δεικτοβαρείς μετοχές των τραπεζών κατέγραψαν σημαντικότατες απώλειες, που ξεπερνούν το 25%.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ραγδαία πτώση αποδίδεται στην αβεβαιότητα σχετικά με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης αλλά και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. «Η αγορά αποτιμά την οικονομική και πολιτική αστάθεια, όπως και τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του προγράμματος», σύμφωνα με δηλώσεις οικονομικών αναλυτών στο Reuters.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 464,23 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 7,87%, αν και νωρίτερα είχε βρεθεί με απώλειες ακόμα και έως 8,49%!

Πρώτη φορά στα χρονικά τόσο χαμηλά ο Δείκτης!
Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ για τον Γενικό Δείκτη, επί ευρώ, είχε σημειωθεί στις 5 Ιουνίου 2012, ενδοσυνεδρικά, όταν είχε φτάσει στις 471,35 μονάδες! Τότε η χώρα βρισκόταν στο έλεος της ακυβερνησίας, μεταξύ των δύο εκλογικών διαδικασιών, στα όρια της χρεοκοπίας.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους αναλυτές στην παρούσα συγκυρία δεν είναι τόσο οι μαζικές εντολές πωλήσεων, αλλά το γεγονός ότι οι εντολές αγοράς είναι ελάχιστες.
Να σημειώσουμε ότι την τελευταία φορά που βρέθηκε τόσο χαμηλά ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου ήταν 26 χρόνια πριν, επί δραχμής, και συγκεκριμένα στις 2 Ιανουαρίου του 1990, όταν είχε κλείσει στις 460,68 μονάδες.

Πτώση κατέγρψαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 97,03 εκατ. ευρώ. 

Από .........  iefimerida

Στα άκρα κυβέρνηση-αγρότες - Σκληραίνουν τη στάση τους οι δύο πλευρές

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com



ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ-ΜΑΞΙΜΟΥ:ΕΙΝΑΙ ΕΓΩΙΣΤΕΣ

Αντιμέτωπος με την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων θα βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την επιστροφή του από το Ιράν.

Η κυβέρνηση βιώνει ίσως το δυσκολότερο πολιτικό κλίμα από τότε που ανέλαβε την εξουσία καθώς μια σειρά από κοινωνικές ομάδες – από αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες για το ασφαλιστικό, μέχρι κατοίκους νησιών που αντιδρούν στην δημιουργία hotspots – στρέφονται ευθέως εναντίον των επιλογών της.

Η κυβέρνηση πασχίζει να ξορκίσει την εκλογολογία ωστόσο το ασταθές πολιτικό κλίμα, η ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών και οι κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και ορισμένα εκ των κυβερνητικών στελεχών καλλιεργούν το σενάριο εξελίξεων στο εγγύς μέλλον.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, διεμήνυσε πάντως από την Λέσβο, ότι το κόμμα του είναι έτοιμο και πως οποιαδήποτε στιγμή προκύψουν εκλογές, η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα.

Κλείνουν επ' αόριστον τα Τέμπη
Οι αγρότες που έχουν προγραμματίσει να κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους την Παρασκευή, δείχνουν αμετακίνητοι στα αιτήματά τους. Μάλιστα, στο μπλόκο των Τεμπών, πήραν την απόφαση να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους.
Ετσι από τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης προχωρούν σε επ' αόριστον αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών.
Οι ίδιοι πάντως, δηλώνουν ανοιχτοί στο διάλογο με βάση τις προτάσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα την Δευτέρα - μαζί με τους αγρότες των Μικροθηβών- για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

«Λάδι στη φωτιά» από την κυβέρνηση
Την ίδια ώρα πάντως λάδι στη φωτιά ρίχνουν δύο αναφορές στους αγρότες από κυβερνητικά χείλη. Ανώτατη κυβερνητική πηγή, από την Τεχεράνη, αφού διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, (Είναι αδιανόητο να γίνουν εκλογές. Κάθε τρεις μήνες; Είστε με τα καλά σας;» είπε σε σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό στην Τεχεράνη) αναφέρθηκε και στους αγρότες.
«Δεν υπάρχει τίποτα να δώσει η κυβέρνηση, γιατί η συζήτηση γίνεται πάνω σε μία πρόταση νόμου και όχι σε νομοσχέδιο, που αφορά όλη την κοινωνία, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτοί δεν έχουν φωνή; Ειδικά τους αγρότες, πρόσθεσε, τους ευνοεί. Είναι εξαιρετικά εγωιστικό το ότι οι αγρότες, δεν έρχονται στο τραπέζι του διαλόγου» είπε η ίδια ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Τα τρακτέρ και τα... τανκς
Το δεύτερο «χτύπημα» εναντίον των διαδηλωτών ήρθε από το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και γ.γ. του υπ. Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη.
Σε ένα κείμενο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο κ. Νεφελούδης, επιτίθεται κατά των αγροτών που βρίσκονται στους δρόμους για το ασφαλιστικό και την Παρασκευή έχουν προγραμματίσει να κατέβουν στην Αθήνα.
«Θα έρθουν λέει με τα τανκς (συγνώμη, με τα τρακτέρ εννοούσα) στην Αθήνα, για να κάνουν τι; Να εξοργίσουν ακόμη περισσότερο τους υπόλοιπους Ελληνες πολίτες με τους εκβιασμούς και την αδιαλλαξία. Καλώς να ορίσουν...» έγραψε ο γ.γ. του υπ. Εργασίας και το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή.
Ο Γιάννης Βρούτσης προκάλεσε δύο φορές τον υπ. Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, να καταδικάσει την φρασεολογία του κ. Νεφελούδη. Ωστόσο, ο κ. Κατρούγκαλος, όχι μόνο το απέφυγε, αλλά επανέλαβε την φράση του λέγοντας «θα έρθουν με τα τανκς, εεε..., συγνώμη, με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα».

Η Μαύρη Δευτέρα του Χρηματιστηρίου
Σε ένα τέτοιο κλίμα, ήρθε να προστεθεί και η «μαύρη Δευτέρα» για το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο κατακρημνίσθηκε σε ιστορικά χαμηλά από την εποχή που μπήκε η χώρα στο ευρώ. Με την νέα πτώση του (-7,87%) ο γενικός δείκτης έφτασε τις 471 μονάδες. Μια εξέλιξη που πυροδότησε τις έντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ απέδωσαν την ευθύνη για την αρνητική αυτή εξέλιξη στην πολιτική αβεβαιότητα που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το κλίμα στην οικονομία είναι έκρυθμο, η αγορά βρίσκεται επίσης σε ιστορικά χαμηλά και οι επενδύσεις απομακρύνονται.

Το μήνυμα-σοκ των δανειστών
Το ακόμη πιο ανησυχητικό δε είναι τα όσα φέρονται να διαμηνύουν οι δανειστές στην Αθήνα. Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο MNI, οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές μπορεί να πάρουν ακόμη και μήνες, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί πλήρως στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα αν δεν λάβουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι όμως και το «μήνυμα» που στέλνουν στον Αλέξη Τσίπρα, μετά από τη διαφαινόμενη πρόθεση του πρωθυπουργού να περάσει τη διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι αξιωματούχοι στο MNI, οποιαδήποτε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πολιτικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπάρξει χαλάρωση των πιέσεων, δεν θα γίνει ανεκτή από την πλειονότητα των μελών της ευρωζώνης.
Από ........  iefimerida