Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Στα άκρα κυβέρνηση-αγρότες - Σκληραίνουν τη στάση τους οι δύο πλευρές

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com



ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ-ΜΑΞΙΜΟΥ:ΕΙΝΑΙ ΕΓΩΙΣΤΕΣ

Αντιμέτωπος με την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων θα βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την επιστροφή του από το Ιράν.

Η κυβέρνηση βιώνει ίσως το δυσκολότερο πολιτικό κλίμα από τότε που ανέλαβε την εξουσία καθώς μια σειρά από κοινωνικές ομάδες – από αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες για το ασφαλιστικό, μέχρι κατοίκους νησιών που αντιδρούν στην δημιουργία hotspots – στρέφονται ευθέως εναντίον των επιλογών της.

Η κυβέρνηση πασχίζει να ξορκίσει την εκλογολογία ωστόσο το ασταθές πολιτικό κλίμα, η ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών και οι κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και ορισμένα εκ των κυβερνητικών στελεχών καλλιεργούν το σενάριο εξελίξεων στο εγγύς μέλλον.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, διεμήνυσε πάντως από την Λέσβο, ότι το κόμμα του είναι έτοιμο και πως οποιαδήποτε στιγμή προκύψουν εκλογές, η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα.

Κλείνουν επ' αόριστον τα Τέμπη
Οι αγρότες που έχουν προγραμματίσει να κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους την Παρασκευή, δείχνουν αμετακίνητοι στα αιτήματά τους. Μάλιστα, στο μπλόκο των Τεμπών, πήραν την απόφαση να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους.
Ετσι από τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης προχωρούν σε επ' αόριστον αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών.
Οι ίδιοι πάντως, δηλώνουν ανοιχτοί στο διάλογο με βάση τις προτάσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα την Δευτέρα - μαζί με τους αγρότες των Μικροθηβών- για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

«Λάδι στη φωτιά» από την κυβέρνηση
Την ίδια ώρα πάντως λάδι στη φωτιά ρίχνουν δύο αναφορές στους αγρότες από κυβερνητικά χείλη. Ανώτατη κυβερνητική πηγή, από την Τεχεράνη, αφού διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, (Είναι αδιανόητο να γίνουν εκλογές. Κάθε τρεις μήνες; Είστε με τα καλά σας;» είπε σε σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό στην Τεχεράνη) αναφέρθηκε και στους αγρότες.
«Δεν υπάρχει τίποτα να δώσει η κυβέρνηση, γιατί η συζήτηση γίνεται πάνω σε μία πρόταση νόμου και όχι σε νομοσχέδιο, που αφορά όλη την κοινωνία, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτοί δεν έχουν φωνή; Ειδικά τους αγρότες, πρόσθεσε, τους ευνοεί. Είναι εξαιρετικά εγωιστικό το ότι οι αγρότες, δεν έρχονται στο τραπέζι του διαλόγου» είπε η ίδια ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Τα τρακτέρ και τα... τανκς
Το δεύτερο «χτύπημα» εναντίον των διαδηλωτών ήρθε από το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και γ.γ. του υπ. Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη.
Σε ένα κείμενο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο κ. Νεφελούδης, επιτίθεται κατά των αγροτών που βρίσκονται στους δρόμους για το ασφαλιστικό και την Παρασκευή έχουν προγραμματίσει να κατέβουν στην Αθήνα.
«Θα έρθουν λέει με τα τανκς (συγνώμη, με τα τρακτέρ εννοούσα) στην Αθήνα, για να κάνουν τι; Να εξοργίσουν ακόμη περισσότερο τους υπόλοιπους Ελληνες πολίτες με τους εκβιασμούς και την αδιαλλαξία. Καλώς να ορίσουν...» έγραψε ο γ.γ. του υπ. Εργασίας και το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή.
Ο Γιάννης Βρούτσης προκάλεσε δύο φορές τον υπ. Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, να καταδικάσει την φρασεολογία του κ. Νεφελούδη. Ωστόσο, ο κ. Κατρούγκαλος, όχι μόνο το απέφυγε, αλλά επανέλαβε την φράση του λέγοντας «θα έρθουν με τα τανκς, εεε..., συγνώμη, με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα».

Η Μαύρη Δευτέρα του Χρηματιστηρίου
Σε ένα τέτοιο κλίμα, ήρθε να προστεθεί και η «μαύρη Δευτέρα» για το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο κατακρημνίσθηκε σε ιστορικά χαμηλά από την εποχή που μπήκε η χώρα στο ευρώ. Με την νέα πτώση του (-7,87%) ο γενικός δείκτης έφτασε τις 471 μονάδες. Μια εξέλιξη που πυροδότησε τις έντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ απέδωσαν την ευθύνη για την αρνητική αυτή εξέλιξη στην πολιτική αβεβαιότητα που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το κλίμα στην οικονομία είναι έκρυθμο, η αγορά βρίσκεται επίσης σε ιστορικά χαμηλά και οι επενδύσεις απομακρύνονται.

Το μήνυμα-σοκ των δανειστών
Το ακόμη πιο ανησυχητικό δε είναι τα όσα φέρονται να διαμηνύουν οι δανειστές στην Αθήνα. Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο MNI, οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές μπορεί να πάρουν ακόμη και μήνες, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί πλήρως στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα αν δεν λάβουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι όμως και το «μήνυμα» που στέλνουν στον Αλέξη Τσίπρα, μετά από τη διαφαινόμενη πρόθεση του πρωθυπουργού να περάσει τη διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι αξιωματούχοι στο MNI, οποιαδήποτε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πολιτικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπάρξει χαλάρωση των πιέσεων, δεν θα γίνει ανεκτή από την πλειονότητα των μελών της ευρωζώνης.
Από ........  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: