Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Η μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον πόλεμο...

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


Κωστας Στουπας

1) Η μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον πόλεμο...
H καταστροφή που έχει υποστεί η Ελλάδα από τις συνέπειες της χρεοκοπίας της μεταπολίτευσης το 2010, είναι ήδη οι μεγαλύτερες μετά τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο, από τον οποίο η χώρα βγήκε ισοπεδωμένη.

Μέχρι το 2013 υπολογιζόταν πως περί τις 300 χιλ. νέοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα. Το 2015 με την άνοδο της "παλαβής" αριστεράς  στην εξουσία η οποία απέκλεισε κάθε ελπίδα μεταρρύθμισης και εξόδου από την κρίση της κρατικοδίαιτης παρασιτοκρατίας, οι ρυθμοί φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό έχουν εκτοξευτεί.
Υπολογίζεται πως πλέον έχουν ξεπεράσει τους 500 χιλ. επιστήμονες οι Έλληνες που αναζητούν την τύχη τους μακριά από την Ελλάδα.

Σε μια χώρα όπου το εργατικό δυναμικό υπολογίζεται γύρω στα 5 εκατ. οι 500 χιλ. αντιπροσωπεύουν περίπου το 10%. Δεν πρόκειται όμως για οποιοδήποτε 10%, αλλά για την αφρόκρεμα του εργατικού δυναμικού της χώρας. Τη φυσική ηγεσία της χώρας μας.
Μηχανικοί, γιατροί, μαθηματικοί, οικονομολόγοι, επιχειρηματίες και πάσης φύσεως ικανοί Έλληνες δραπετεύουν στο εξωτερικό, για να αποφύγουν την εξοντωτική φορολογία, την ανεργία στον ιδιωτικό τομέα που τη συνοδεύει και την επιβολή της κρατικοδίαιτης μετριοκρατίας, που σηματοδοτεί η κυριαρχία της αριστερής ισοπεδωτικής εξισωτικής προς κάτω ιδεολογίας.
Αν ένας στρατός χωρίς αξιωματικούς μοιάζει με όχλο που οδηγείται σε βέβαιη σφαγή, μια κοινωνία χωρίς φυσική ηγεσία δεν μπορεί ούτε να επιλέξει να αφανιστεί αξιοπρεπώς.
Οι συνέπειες της εξάλειψης της φυσικής ηγεσίας της χώρας είναι πολλές και δεν αφορούν μόνο το πεδίο της οικονομίας.

Κάθε ικανό στέλεχος στην ιδιωτική οικονομία με την εργασία και την προσπάθειά του δημιουργεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας και πολλαπλάσιο πλούτο για τους άλλους, την κοινωνία, τα ασφαλιστικά ταμεία, το δημόσιο, απ’ ό,τι για τον ίδιο.
Όταν το στέλεχος αυτό φύγει από την Ελλάδα και πηγαίνει σε μια άλλη χώρα, η χώρα μας στερείται όλα τα παραπάνω τα οποία απολαμβάνει μια άλλη χώρα με ελκυστικότερους όρους στην οικονομία.
Όταν ένα μέλος της φυσικής ηγεσίας της χώρας στην οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό, την πολιτική εγκαταλείπει τη χώρα, χάνεται και μια μονάδα επιρροής στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι ανάλογης αξίας και επιρροής. Καμία κοινωνία δεν πρόκοψε διώχνοντας τους αρίστους και αναδεικνύοντας τους μετρίους σε αποφασιστικούς παράγοντες διαμόρφωσης των εξελίξεων.
Οι σοβιετικοί όταν θέλησαν να υποτάξουν πλήρως την Πολωνία δολοφόνησαν εν ψυχρώ στο δάσος του Κατίν 20.000 μέλη της φυσικής ηγεσίας της πολωνικής κοινωνίας, αφήνοντας την υπόλοιπη κοινωνία ακέφαλη. Μηχανικοί, αξιωματικοί, δικηγόροι, γιατροί δολοφονήθηκαν από τη μυστική υπηρεσία ασφαλείας της ΕΣΣΔ, τη  NKVD, ρίχνοντας την ευθύνη στα ναζιστικά SS. Το έγκλημα αποκαλύφθηκε την περίοδο Γκορμπατσώφ.
Προχθές δημοσιεύτηκε στους Ν.Υ. Times μια επιστολή που υποστήριζε πως για τα δεινά του Αφγανιστάν τις τελευταίες δεκαετίες ευθύνεται η αποψίλωση της κοινωνίας μετά τη σοβιετική εισβολή από τους ικανούς πολίτες της χώρας που αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό. Η αλλοίωση αυτή του πληθυσμού ήταν που επέτρεψε την ανάδυση και επικράτηση των Ταλιμπάν και τους διαρκείς εμφυλίους που ακολούθησαν.

Κατά έναν ανάλογο τρόπο η αποψίλωση της ελληνικής κοινωνίας από τους πιο ικανούς μεταξύ των συμπολιτών μας έχει βοηθήσει τα μάλα στην ανάδειξη και επικράτηση διάφορων σούργελων στην πολιτική κυρίως αλλά και την κοινωνική ζωή της χώρας.
Η κατάπτωση που παρατηρείται γύρω μας δεν είναι αποτέλεσμα γενικά και αόριστα της σύγχυσης που δημιούργησε η αναπροσαρμογή του βιοτικού επιπέδου σε χαμηλότερα επίπεδα είναι κυρίως αποτέλεσμα της αποψίλωσης της χώρας από τα πιο ικανά της παιδιά και την αύξηση της πυκνότητας της μετριοκρατίας.

Τα διάφορα νούμερα που βλέπουμε με μεγάλη συχνότητα πλέον να κοσμούν τα έδρανα του κοινοβουλίου και να διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο είναι αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής... Πάντα υπήρχαν νούμερα που επέπλεαν στην πολιτική αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν διεκδικούσαν αποφασιστικό ρόλο όπως τώρα.
Η διαφορά του τωρινού μεταναστευτικού ρεύματος των Ελλήνων προς το εξωτερικό με τα παλιότερα,  είναι πως τώρα δεν φεύγουν οι φτωχότεροι και ανειδίκευτοι Έλληνες αλλά οι πιο ικανοί.
Υπό αυτήν την έννοια η καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα είναι ανυπολόγιστη και δύσκολα επανορθώσιμη...

2) Περί φυγής Ελλήνων...
Αγαπητέ Κώστα,
Με αφορμή την παρούσα επικοινωνία, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τη δημοσίευση της επιστολής μου το καλοκαίρι και να ευχηθώ χρόνια πολλά και καλά σε εσένα καθώς και στους αναγνώστες σου και καλό κουράγιο. Με αφορμή το τελευταίο άρθρο σου που αναφέρεσαι στο φόρο τραπεζικών συναλλαγών που σχεδιάζει το ΥΠ.ΟΙΚ., θα ήθελα με την άδεια σου να κάνω μια μικρή διόρθωση:
Με αφορμή τη δική μου μεταφορά στη Βουλγαρία αλλά και πολλών συναδέλφων και φίλων που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή -κάτι που πολύ σωστά είχες προβλέψει- σε Κύπρο, Ιρλανδία, Αγγλία και Ρουμανία, είμαι σε θέση να σε διαβεβαιώσω πως τα τραπεζικά έξοδα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα είναι πολλαπλάσια των Ελληνικών! Ένα έμβασμα εντός χωρών SEPA κοστίζει minimum 20-30 ευρώ ενώ μεγαλύτερα ποσά επιβαρύνονται με 0,015 έως 0,030 έναντι 4 ευρώ που πληρώναμε στις ελληνικές τράπεζες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξής: Αν έρθεις σαν τρίτος με μετρητά στο χέρι να καταθέσεις στο ταμείο της τράπεζας που διατηρώ λογαριασμό ένα μικρό ποσό (ενοίκιο π.χ.), θα πληρώσεις 15 ευρώ fee. Ενώ δεν έχουμε κανένα παράπονο από τη μεριά του κράτους και τη στήριξή του στις επιχειρήσεις μας, οι τράπεζες αυτών των χωρών, κάνουν τις Ελληνικές να φαντάζουν "αγίες” μπροστά τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα συναδέλφου σε τράπεζα που του κατέθεσαν 750.000 ευρώ για εξόφληση τιμολογίων και που με τη σειρά του πλήρωσε προμηθευτές του, χρεώθηκε με προμήθειες 7.500 ευρώ!

Φυσικά οι νέοι σε ηλικία, δεν αργήσαμε να βρούμε τη λύση και στραφήκαμε στις αδειοδοτημένες ηλεκτρονικές τράπεζες οι οποίες μην έχοντας υποκαταστήματα και περιττά έξοδα, χρεώνουν ελάχιστα για τις διατραπεζικές μας συναλλαγές ακόμα και σε εμβάσματα διαφορετικών νομισμάτων ή μηδενικές χρεώσεις για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ εντός των χωρών SEPA.
Καταλαβαίνω πως παρόλο που θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε κάποιους, δεν μπορείς να δημοσιεύσεις τα sites τους γιατί θα θεωρηθεί πως κάνεις διαφήμιση, αλλά θα ήθελα να σου τα αναφέρω για προσωπική σου χρήση και πιθανόν κάποιων φίλων σου. Ο τρόπος εγγραφής πραγματικά με εξέπληξε! Από το κινητό με βιντεοκλήση σε 3 λεπτά!! Αποστολή κάρτας σε 4 μέρες...
Υ.Γ. Αν και έχουν περάσει 4 μήνες που έχω φύγει, να μοιραστώ μαζί σου πως και μόνο η σκέψη να έρθω για λίγες μέρες Ελλάδα, με αρρωσταίνει! Επιτέλους σταμάτησα τα Nexioum και κοιμάμαι ήρεμος… Καλή συνέχεια σου εύχομαι!!!
Παναγιώτης Γ. Κορφοξυλιώτης
ΣΣ: Από την επιστολή έχουν σβηστεί τα λινκ για λόγους γκρίζας διαφήμισης…

3) το σχέδιο Τσίπρα…
κ. Στούπα, καλημέρα και χρόνια πολλά!!!. Να μου επιτρέψετε  να σας πω, ότι η αντιπολιτευτική σας τακτική (αυτό κάνετε;) είναι   λάθος.. Γιατί;...

Γιατί  ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ  μονίμως τον Τσίπρα για ό,τι ΔΕΝ κάνει και ο Τσίπρας ΚΑΝΕΙ  ακριβώς αυτά που τον κατηγορείτε, πλαγίως και με "θλίψη"... Φορολογεί και θα φορολογήσει την μεσαία τάξη (τους έχοντες κινητή και ακίνητη περιουσία ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους) μέχρι τα όρια της φτώχειας..!! Ενισχύει συγχρόνως  στοχευμένα τους ψηφοφόρους του (φτωχούς, άνεργους, μπαταχτσήδες, αγανακτισμένους κ.λ.π.) που είναι το 18% του πληθυσμού και γίνεται 36% στις εκλογές με την αποχή...


ΔΓ

Από  ........  Capital

Στα χέρια του Τσίπρα το Ασφαλιστικό - Υπο διαπραγμάτευση και οι μειώσεις στις επικουρικές

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


- Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πλέον το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό με όλες τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης
- Το Ασφαλιστικό θα δοθεί στις 4 Ιανουαρίου στους δανειστές και στις 15 του μήνα θα πρέπει να έχει κατατεθεί στην Βουλή και να είναι νόμος του κράτους μέχρι τέλος του μήνα
- Σύμφωνα με την κυβέρνηση, για πρώτη φορά οι δανειστές είναι διαλλακτικοί στο θέμα των κύριων συντάξεων


Στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι πλέον το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Ο κ. Κατρούγκαλος παρέδωσε στον πρωθυπουργό όλο το σχέδιο νόμου και αυτό που τονίζεται σε κάθε περίπτωση είναι ότι εκτός από το θέμα των κύριων συντάξεων που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές πέφτει και η προστασία των επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα για το θέμα των επικουρικών η κυβέρνηση θα προτείνει 4 - 5 σενάρια ισοδυνάμων τα οποία όμως δεν αποκαλύπτουν ακόμα για λόγους διαπραγματευτικούς.
Διπλή είναι η μάχη για το ασφαλιστικό που θα δώσει η κυβέρνηση με το κουαρτέτο κατά το κολασμένο ενδεκαήμερο από 4 ως 15 Ιανουαρίου.

Η μία αφορά στην εξοικονόμηση των 1,8 δις. ευρώ που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και η άλλη στη συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
'Οσον αφορά την πρώτη το επίκεντρο αφορά στο αν θα μειωθούν ή όχι οι κύριες συντάξεις, ενώ για τις επικουρικές θα γίνει σκληρή διαπραγμάτευση για να αποτραπεί το κούρεμα σε ποσοστό 5% ως 20% όσες είναι υψηλότερες από 170 ευρώ το μήνα. Για τις επικουρικές η κυβέρνηση θα επιδιώξει να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ούτως ώστε να είναι δυνατή η χρησιμοποίηση των αποθεματικών.

Το εφάπαξ αναμένεται να μειωθεί κατά 10% και τα μερίσματα 280.000 πολιτικών συνταξιούχων κατά 30%.
Για τις κύριες συντάξεις η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα και η κύρια αντιπρόταση είναι η αύξηση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών κατά 0,5%, ενώ στο Μαξίμου επεξεργάζονται εναλλακτικές προτάσεις για την περίπτωση που το κουαρτέτο απορρίψει την αύξηση των εισφορών.
Στο σκέλος της δημιουργίας νέου ασφαλιστικού συστήματος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι:

- Η νέα σύνταξη θα απαρτίζεται από την εθνική σύνταξη η οποία θα είναι 384 ευρώ και από τη σύνταξη που θα προκύπτει με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, τα πραγματικά και τα πλασματικά χρόνια ασφάλισης, το ύψος του συντάξιμου μισθού που προκύπτει και το ποσοστό της αναπλήρωσης.
- Η αναπλήρωση θα γίνεται με βάση μία κλίμακα που θα βαίνει μειούμενη όσο αυξάνεται ο συντάξιμος μισθός.
- Το ποσοστό της αναπλήρωσης θα ξεκινάει από το 50% για τις υψηλές συντάξεις και θα φτάνει στο 60% με την προσθήκη της εθνικής σύνταξης, ενώ για τις χαμηλές συντάξεις το συνολικό ποσό των δύο συντάξεων θα φτάνει ακόμα και στο 100% όταν η αναλογική σύνταξη είναι πολύ χαμηλή.
- Θα επανυπολογιστούν όλες οι παλιές συντάξεις με βάση το νέο σύστημα γιατί έτσι πιστεύουν ότι δεν θα κηρυχτούν αντισυνταγματικές οι προηγούμενες μειώσεις.
- Θα δημιουργηθεί ένα υπερταμείο για την κύρια ασφάλιση των εργαζομένων.
- Θα θεσπιστούν ενιαίες εισφορές στα επίπεδα του ΙΚΑ και θα φτάνουν κοντά στο 20%.
- Το ποσό της μείωσης που θα προκύπτει από το νέο σύστημα υπολογισμού των κύριων συντάξεων θα καλύπτεται με προσωπική διαφορά για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ για τους νέους συνταξιούχους, μετά την 1 Ιανουαρίου 2016, δεν θα υπάρχει προσωπική διαφορά με αποτέλεσμα η σύνταξη να είναι μικρότερη.
- Το κουαρτέτο θέλει η εθνική σύνταξη να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ η κυβέρνηση αντιτείνει ότι θα πρέπει να την παίρνουν όλοι οι συνταξιούχοι ύστερα από 15 χρόνια ασφάλισης.

Οσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις αυτές θα χορηγούνται κανονικά από το ΕΤΕΑ το οποίο θα παραμείνει ανεξάρτητο, οπότε αν καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και χρησιμοποιούνται τα αποθεματικά για γλιτώσουν από το ετήσιο μαχαίρι.
Ετσι, η νέα σύνταξη θα απαρτίζεται από την εθνική σύνταξη, την αναλογική που θα εξαρτάται από το συντάξιμο μισθό και την αναπλήρωση και την επικουρική.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Ιανουαρίου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα στείλει τις ελληνικές προτάσεις στο κουαρτέτο, στις 8 Ιανουαρίου έρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης στις 15 ή 16 Ιανουαρίου το αργότερο θα πρέπει το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή.

Από .........  newsit

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com