Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Αρχίζουν πάλι τα Eurogroup για την Ελλάδα -Τι θα γίνει σήμερα

Αναρτήθηκε από ........   energoipolieskv.blogspot.com



Μπορεί στην Ελλάδα όλοι να περιμένουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στην Ευρώπη πάντως τα ρολόγια τρέχουν σε ρυθμούς Eurogroup.

Είναι η πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου και οι ομόλογοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου περιμένουν να δουν τη λίστα των 48 προαπαιτούμενων δράσεων, που ήδη έχει εγκριθεί από Θεσμούς και Euroworking Group και την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει έως τις 15 Οκτωβρίου. Μόνο έτσι θα ανάψουν οι εταίροι το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Σόιμπλε: Πολύ νωρίς να μιλάμε για καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως στο σημερινή συνεδρίαση δεν θα υπάρξει ανάγκη για ιδιαίτερη συζήτηση για την Ελλάδα, αφού είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.
Σημείωσε ότι η χώρα μας είχε πρόσφατα εκλογές και τώρα έχει νέα κυβέρνηση, πρόσθεσε ωστόσο πως οι επαφές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο Μνημόνιο χωρίς συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, θα γίνουν αργότερα.

Ντάισελμπλουμ: Πολλή δουλειά ακόμη
Συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Μισέλ Σαπέν είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Μένει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη», διεμήνυσε ο Ντάισελμπλουμ, έπειτα από το τετ α τετ με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών. Ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι ένας μεγάλος αριθμός μεταρρυθμίσεων απομένει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ενώ καινούργιες μεταρρυθμίσεις πρέπει επιπλέον να σχεδιαστούν, όπως είναι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.
«Είναι στο συμφέρον της Ελλάδας να εφαρμόσει το συντομότερο τα συμφωνημένα έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία τόσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και για την ελάφρυνση του χρέους», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ, καταλήγοντας: «Ομως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να έχει προηγηθεί πολλή δουλειά».

Σαπέν: Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Ελλάδα και μετά το χρέος
Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών της όσο το δυνατόν ταχύτερα, ώστε αυτοί να προχωρήσουν στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
«Θα πάρουμε τη θερμοκρασία της νέας κυβέρνησης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός σε συνέντευξη που έδωσε πριν τη σύνοδο, προσθέτοντας: «Θέλουμε να δούμε την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Ιουλίου και μέσα στο σωστό χρονικό πλαίσιο».
Όσο ταχύτερα εφαρμοσθεί η συμφωνία, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουν οι πιστωτές να εξετάσουν το βάρος του χρέους, δήλωσε ο Σαπέν, προσθέτοντας ότι το βήμα αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν μπορέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προσφέρει περαιτέρω χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

Μοσκοβισί: Κοινό συμφέρον Ελλάδας και Ευρώπης να αποφύγουμε ένα νέο «δράμα»
Διπλωματικό μήνυμα προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει και να υποστηρίξει την Ελλάδα, αλλά με προϋπόθεση την τήρηση των συμφωνηθέντων, έστειλε προσερχόμενος στο Eurogroup ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
Είναι στο «κοινό συμφέρον» της Ελλάδας και της Ευρώπης να αποφύγουμε ένα «νέο δράμα, μια νέα τραγωδία», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Το ζητούμενο, είπε, είναι να υπάρχει μια κυβέρνηση που θα έχει την «πολιτική βούληση» να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας με νόημα ότι η λέξη-κλειδί για την Αθήνα είναι η λέξη «υλοποίηση».
Παράλληλα ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι βλέπει θετικά σινιάλα από την Ελλάδα, και χαιρέτισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για εφαρμογή του Μνημονίου. Χαιρέτισε ακόμα την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Από ........ iefimerida

Αλλαγές στο Δημόσιο με υποχρεωτικές μετακινήσεις υπαλλήλων και συγχωνεύσεις ή καταργήσεις ειδικοτήτων

Αναρτήθηκε από .......  energoipoiteskv.blogspot.com




ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΑ

Τα κενά που παρατηρούνται σε θέσεις-κλειδιά στο Δημόσιο προσπαθεί να καλύψει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού.

Με βασικό εργαλείο του το Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπαλλήλων, που θα ενταχθεί στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου, θα πραγματοποιηθούν οι υποχρεωτικές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, η κινητικότητα αναμένεται να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά στο Δημόσιο. Θα προβλέπεται η προκήρυξη των κενών θέσεων δύο ή τρεις φορές τον χρόνο με βάση τις ανάγκες των υπηρεσιών και κάλυψή τους σε εθελοντική βάση από υπαλλήλους των ίδιων ειδικοτήτων που πλεονάζουν στις υπηρεσίες που εργάζονται. Εάν δεν συμπληρωθούν τα κενά με υπαλλήλους από την πρώτη φάση των εθελοντικών μετακινήσεων, τότε θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικές μετατάξεις.

Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας θα εφαρμοστεί σε επτά βήματα, που είναι τα ακόλουθα:
  • Ολοκλήρωση οργανογραμμάτων και περιγραμμάτων θέσεων εργασίας σε όλο το Δημόσιο
Θα γίνει σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, μεταξύ των οποίων και στους δήμους, προκειμένου να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα ξεκινήσει ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας για την κάλυψη όλων των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό.  Τα νέα οργανογράμματα θα προβλέπουν μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην περιφερειακή διοίκηση, με μεταφορά και του απαραίτητου προσωπικού, αρμοδιοτήτων που αφορούν την εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα υπουργεία θα διατηρήσουν κυρίως τον επιτελικό τους ρόλο, ενώ υπηρεσίες «πρώτης γραμμής» για την εξυπηρέτηση των πολιτών θα μεταφερθούν στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις, στις περιφέρειες και στους δήμους.
  • Συγχώνευση και κατάργηση κλάδων και ειδικοτήτων
    Με προφανή στόχο να διευκολυνθεί η εσωτερική κινητικότητα των υπαλλήλων, μετά τη θεσμοθέτηση του «κρατικού» υπαλλήλου που διευκολύνει τις μετακινήσεις σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα, αναμένεται να γίνουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλάδων και ειδικοτήτων. 
  • Μητρώο Υπαλλήλων με βάση τα προσόντα και το καθηκοντολόγιο
    Στο μητρώο θα καταγράφονται τα προσόντα, η ειδικότητα και τα καθήκοντα του υπαλλήλου στη θέση που υπηρετεί με στόχο να «κουμπώνει» στα νέα οργανογράμματα με βάση τις ανάγκες των υπηρεσιών αλλά και να έχει τη δυνατότητα να καλύψει μία κενή θέση που θα δημιουργηθεί στο Δημόσιο με βάση την πείρα και τα προσόντα του και να μην αποτελεί «λύση ανάγκης» που πιθανά να χρειάζεται επανεκπαίδευση. Στο Διαδίκτυο θα υπάρχει εφαρμογή που θα παρουσιάζει την «ακτινογραφία» του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο με τα ελλείμματα και τα πλεονάσματα ανά ειδικότητα, βάσει των οργανογραμμάτων που θα έχουν συμφωνηθεί
  • Εσωτερική προκήρυξη των κενών θέσεων για την κάλυψη των αναγκών σε εθελοντική βάση
    Δύο με τρεις φορές τον χρόνο, στη λογική της εσωτερικής αγοράς εργασίας, θα δημοσιεύεται διαγωνισμός όπου οι υποψήφιοι θα μπορούν να επιλέγουν 3-5 κενές θέσεις και θα μοριοδοτούνται από το ΑΣΕΠ με βάση αντικειμενικά κριτήρια (πτυχία, προϋπηρεσία, οικογενειακή κατάσταση κ.ά.).
  • Υποχρεωτική μετακίνηση
    Εάν δεν καλυφθούν οι θέσεις, γίνεται υποχρεωτική μετακίνηση προσωπικού κυρίως για θέσεις άμεσης ανάγκης, όπως για παράδειγμα στην Υγεία και την Παιδεία, από φορείς που υπάρχουν πλεονάσματα προσωπικού της ίδιας ειδικότητας.

Από ....... iefimerida 

Νικολόπουλος για εκλογές ΝΔ

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



 

Γεωργιάδης για παρασκήνιο διαδοχής

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

 

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από .... energoipolitskv.blogspot.com