Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Οι μυστικές αναλύσεις των δημοσκοπήσεων - Τα καλά και τα κακά νέα για ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com



ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ &  ΚΡΥΦΕΣ  ΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ  ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ποιοτικές αναλύσεις των δημοσκοπήσεων που διεξάγονται και βρίσκονται στα γραφεία των κομμάτων.

 Οι αξιολογήσεις για την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, οι μετακινήσεις, οι συσπειρώσεις και οι εκπλήξεις που καραδοκούν, 13 μόλις ημέρες πριν τις εκλογές, είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί.

Τα ποιοτικά στοιχεία καταδεικνύουν τα εξής:
Κουρασμένο και απογοητευμένο εκλογικό σώμα
  • Το εκλογικό σώμα είναι αναπόφευκτα «κουρασμένο» κάτι κατανοητό αφού καλείται να στηθεί για τρίτη φορά σε εκλογικό κέντρο μέσα σε 8 μήνες (εθνικές, δημοψήφισμα πάλι εθνικές εκλογές) αλλά και για έκτη φορά σε 16 μήνες (ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές).
  • Η εμπειρία των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, καταδεικνύει ότι – όπως και το δημοψήφισμα – υπάρχει απογοήτευση σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, ιδίως που είχε «αντιμνημονιακά» χαρακτηριστικά. Ιδίως δε οι ηλικίες 18-34 - ο πιο σκληρός πυρήνας του αντιμνημονιακού μετώπου. Αυτό το target group μάλιστα είχε στηρίζει τον Συριζα σε ποσοστό πάνω από 55% ενώ 8 στους 10 είχαν επιλέξει το «Οχι» στο δημοψήφισμα.
  • Πλέον μετά το Μνημόνιο 3 το δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο υποχωρεί, ενώ καλλιεργούνται συνθήκες για ψήφο οργής και αντίδρασης.
Οι «σταθερές»
  • Δυναμική αυτοδυναμίας, πλέον δεν υπάρχει αν και την άνοιξη ίσως και αρχές καλοκαιριού, υπήρχαν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.
  • Οι πολίτες δεν έχουν ακούσει το πολυπόθητο «αφήγημα» από τα δύο μεγάλα κόμματα, Συριζα-ΝΔ.
  • Η εικόνα του Τσίπρα έχει θρυμματιστεί. Από το 70% θετικών γνωμών του Απριλίου κατρακύλησε στο 30% τώρα
  • Η πλειοψηφία θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση απέτυχε.
  • Η κυβέρνηση Συριζα-Ανελ θεωρείται αποτυχημένη
  • Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας.
Οι υπόγειες διεργασίες
  • Η ενίσχυση και η υπόγεια ψήφος προς τη Χρυσή Αυγή. Κανείς δεν το δηλώνει αλλά η Χρυσή Αυγή φέρεται να αλιεύει ψήφους από παντού. Από το Σύριζα, μόνο από τις μετρήσεις, δείχνει να παίρνει 1.5% ή το 4% των ψηφοφόρων του Σύριζα του Ιανουαρίου. Δημιουργεί συνθήκες ακόμη και για διψήφιο ποσοστό.
  • Η ψήφος προς το Λεβέντη, σε μια προσπάθεια να γελοιοποιηθεί το πολιτικό σύστημα. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, η Ενωση Κεντρώων μπορεί να ξεπεράσει το 6% και να βρεθεί με 17 βουλευτές στη Βουλή.
  • Η τάση για αποχή. Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που έχει απορριπτικά και σκληρά χαρακτηριστικά απέναντι στο μνημόνιο και στο πολιτικό σύστημα, τείνει προς την αποχή.
Τα καλά νέα για Τσίπρα:
  • Ο Τσίπρας έχει ως βάση εκκίνησης το 20% που σημαίνει ότι έχει μια καλή αφετηρία.
  • Δείχνει να μην απειλείται από το κόμμα Λαφαζάνη
  • Ξεκαθάρισε το εσωκομματικό πεδίο και πλέον ο Σύριζα είναι ένα αρχηγικό κόμμα, είναι το κόμμα του Τσίπρα.
  • Εχει μεγαλύτερες δεξαμενές από τη Νέα Δημοκρατία καθώς διαθέτει περιθώρια αύξησης της συσπείρωσής του (στο 55% αυτή τη στιγμή) ενώ 1 στους 4 που δηλώνουν ότι θα απόσχουν ψήφιζαν Σύριζα.
Τα κακά νέα για τον Συριζα:
  • Δεν έχει αφήγημα πλέον για να δώσει στους πολίτες. Δεν έχει καταφέρει να είναι πειστικός, ούτε να διεισδύσει στο κεντροδεξιό ακροατήριο.
  • Η συσπείρωση του Σύριζα εκτός από χαμηλή, συντελείται με πολύ αργούς ρυθμούς και ο χρόνος πιέζει.
  • Δεν διαθέτει πειστική ομάδα διαχείρισης, ούτε τον επαρκή χρόνο για να πείσει ότι διαθέτει.
  • Μέτρησε αρνητικά η στάση του στο θέμα των συνεργασιών, ιδίως από τη στιγμή που η πλειοψηφία αναμένει ότι μετά τις εκλογές θα χρειαστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Κινδυνεύει να απομονωθεί στο πολιτικό σκηνικό, αποκλείοντας συνεργασίες με Ποτάμι,ΠΑΣΟΚ.
  • Με την τακτική αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλεί κυβερνητική αστάθεια, κλίμα που στέλνει «απέναντι» ένα σημαντικό ακροατήριο. 
Τα ευχάριστα για την ΝΔ:
  • Ο Μεϊμαράκης κέρδισε όχι μόνο το στοίχημα της αποτροπής αυτοδυναμίας Τσίπρα και διατήρησης της Ν.Δ σε αξιοπρεπή ποσοστά αλλά έκλεισε την ψαλίδα και - αν χάσει - θα χάσει οριακά.
  • Η Ν.Δ έχει για πρώτη φορά θετικό ισοζύγιο σε ότι αφορά τους ψηφοφόρους που παίρνει από το Σύριζα σε σχέση με εκείνους που χάνει προς τον Σύριζα. Στις εκλογές του Ιανουαρίου αλλά και στις ευρωεκλογές το ισοζύγιο αυτό ήταν αρνητικό για τη Νέα Δημοκρατία. Σήμερα η Ν.Δ χάνει 1 ψηφοφόρο της του Ιανουαρίου που τώρα πάει στο Σύριζα αλλά την ίδια στιγμή 3 ψηφοφόροι του Σύριζα του Ιανουαρίου ψηφίζουν τώρα Νέα Δημοκρατία.
  • Η Νέα Δημοκρατία δείχνει να έχει κάποιες μικρές εισροές από το Ποτάμι, πρόκειται ουσιαστικά για κεντροδεξιούς και κεντρογενείς ψηφοφόρους που τον Ιανουάριο ψήφισαν Ποτάμι, και κάποιες μικρές εισροές από το ΠΑΣΟΚ και λιγότερες από τους ΑΝ.ΕΛ.
  • Η στροφή στο μεσαίο χώρο και η προσέγγιση της Ν.Δ στο θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών, λειτουργούν θετικά. Αυξάνουν τη συσπείρωσή της, δημιουργεί δυνητικές δεξαμενές αλίευσης ψήφων ενώ λειτουργούν με θετικό τρόπο για την εικόνα Μεϊμαράκη,
Τα αρνητικά δεδομένα για την ΝΔ:
  • Στερείται αφηγήματος για να κινητοποιήσει τους πολίτες.
  • Η συσπείρωση της αγγίζει τα όριά της (πάνω από 70%) ως εκ τούτου, μπορεί να πάρει την πρώτη θέση μόνο στην περίπτωση πο η τάση της αποχής ενισχυθεί και αν η συσπείρωση του Σύριζα δεν ξεπεράσει το 60-63%.
  • Έχει διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή, τις οποίες πρέπει να ανακόψει γιατί δεν διαθέτει άλλες δεξαμενές για τις αναπληρώσει.
  • Δεν έχει εμφανίσει μια νέα ομάδα διακυβέρνησης, δεν υπάρχει ένα αυτόνομο και συνεκτικό δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που να δίνει χειροπιαστή ελπίδα.
Εκτίμηση εκλογικής επιρροής
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο εύρος (υψηλό-χαμηλό) που θα κινηθούν οι δύο μονομάχοι, Σύριζα και Ν.Δ.
  • Σύριζα: 22-29%
  • Ν.Δ: 24.5-27.5%.
Τα άλλα κόμματα
  • Η Χρυσή Αυγή δείχνει να έχει μια υπόγεια δυναμική, δεν εκδηλώνεται, δεν δηλώνεται η πρόθεση ενίσχυσης. Το ζήτημα είναι ποια είναι η οροφή αυτής της δυναμικής. Ένα διψήφιο ποσοστό θα επισκιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, κανείς δεν θα ασχολείται με το ποιος θα είναι πρώτο κόμμα ή δεύτερο.
  • Το ΚΚΕ διεξάγει ένα διμέτωπο προς το Σύριζα και τη Λαϊκή Ενότητα. Επιχειρεί να περιχαρακώσει το χώρο του και το έχει πετύχει σε ένα μεγάλο βαθμό. Θα κινηθεί σίγουρα πάνω από το 6%. Είναι από τις ελάχιστες σταθερές αυτών των εκλογών.
  • Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει χαμηλή συσπείρωση αλλά φαίνεται ότι αγγίζει το 5%, με τον επαναπατρισμό του μεγαλύτερου όγκου των ψηφοφόρων του ΚΙΔΗΣΟ αλλά και την καλύτερη εικόνα που έχει η Φ.Γεννηματά. Αν υπάρξει όμως κλίμα πόλωσης, τις τελευταίες μέρες (κάτι που δεν διαφαίνεται τώρα) θα συμπιεστεί όπως και το Ποτάμι.
  • Η Λαϊκή Ενότητα δείχνει να μην έχει δυναμική. Δεν έχει καταφέρει να διατυπώσει διαφορετικό λόγο από το ΚΚΕ. Μπορεί να πέσει κάτω από το 4%
  • Οι ΑΝΕΛ δείχνουν ότι δεν έχουν άλλα περιθώρια, κλείνοντας τον κύκλο τους με την αντιμνημονιακή ρητορεία. Είναι αδύνατον, με τα στοιχεία και τα δεδομένα που έχουμε σήμερα,να μπουν στη Βουλή.
  • Η Ένωση Κεντρώων είναι «μόδα», επιλογή διαμαρτυρίας και γελοιοποίησης του πολιτικού συστήματος. Δείχνει να μπαίνει άνετα στη Βουλή και ίσως να κάνει και την έκπληξη με ποσοστά ακόμη και 6%.
Αποχή: Ο πιο καθοριστικός παράγοντας
Η αποχή ενδέχεται να αποδειχθεί ο πιο καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του σκληρού πυρήνα του «Όχι» και της απόρριψης του πολιτικού συστήματος, προσανατολίζεται στην αποχή.
Οϋτε ο Σύριζα θέλει αυξημένη αποχή, ούτε η ΛΑΕ, ούτε η Χρυσή Αυγή. Άρα το ποσοστό της θα αποτελέσει τον πιο καθοριστικό παράγοντα.
Μετακινήσεις
Ο πίνακας των συσπειρώσεων-μετακινήσεων είναι εύγλωττος:



Από ........  iefimerida

Εκλογές 2015: Μειωμένα χρήματα στα κόμματα για την κάλπη - Πόσα χρήματα λαμβάνει κάθε κόμμα


Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com


- Το ποσό για τις εκλογικές δαπάνες είναι μειωμένο κατά 500.000 ευρώ σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου
- Τον Ιανουάριο τα κόμματα που είχαν εκλέξει βουλευτές έλαβαν 4 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα 3,5 εκατ. ευρώ
- Το 10% της κρατικής χρηματοδότησης πηγαίνει στα κόμματα που έχουν εκλέξει ευρωβουλευτές
- Τα ποσά προς τη Χρυσή Αυγή παρακρατώνται μέχρι την άρση των νομικών περιορισμών


Σε επτά κόμματα που έχουν εκλέξει βουλευτές στις προηγούμενες εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές θα δοθεί η κρατική χρηματοδότηση για τις εκλογικές δαπάνες των κομμάτων στις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.

Αυτή τη φορά η κρατική χρηματοδότηση ανέρχεται στο ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για τις εκλογές τον Ιανουάριο το ίδιο έτος είχαν δοθεί 4 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως τα κόμματα μέσα σε εννέα μήνες έχουν λάβει συνολικά 7,5 εκατομμύρια ευρώ για δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Φαίνεται πάντως πως σε αυτές τις εκλογές το ποσό της κρατικής χρηματοδότησης είναι μειωμένο κατά 500.000 ευρώ.

Την απόφαση αυτή έλαβε και υπογράφει ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Αντώνης Μανιτάκης.

Από τα συνολικά χρήματα δηλαδή τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, το 50% θα δοθεί στα κόμματα που έχουν εκλέξει βουλευτές στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και το 10% στα κόμματα που έχουν εκλέξει μέλη στο Ευρωκοινοβούλιο στις εκλογές του Μαΐου του 2014.

Με βάση λοιπόν τα κόμματα των εκλογών της 25ης Ιανουρίου θα δοθούν τα εξής χρήματα:

- ΣΥΡΙΖΑ 702.225,62
- Νέα Δημοκρατία 537.365,45
- Χρυσή Αυγή 121.432,76
- Το Ποτάμι 116.910,77
- ΚΚΕ 105.737,58
- ΑΝΕΛ 91.822,68
- ΠΑΣΟΚ 90.505,14

Το ποσό των 353.000 ευρώ που είναι το 10% θα δοθεί στα κόμματα που έχουν εκλέξει ευρωβουλευτές.

Και συγκεκριμένα:

- ΣΥΡΙΖΑ 113.199,14€
- Νέα Δημοκρατία 96.840,56€
- Χρυσή Αυγή 40.028,95€
- Ελιά 34.182,66€
-ΤΟ Ποτάμι 28.154,82€
- ΚΚΕ 26.044,59€
- ΑΝΕΛ 14.749,28€

Τα χρήματα προς τη Χρυσή Αυγή λόγω των διώξεων που αντιμετωπίζουν τα ηγετικά στελέχη έχει ανασταλεί προσωρινά. Το ποσό που τους αναλογεί παρακρατείται και θα καταβληθεί προς τη Χρυσή Αυγή με την άρση των νομικών περιορισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Από ....... newsit

Η ομιλία Τσίπρα

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

 

Κωνσταντοπούλου για Τσίπρα

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


 

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com