Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

FT: Ο Τσίπρας παραμερίζει τον Βαρουφάκη γιατί είναι έτοιμος για συμβιβασμό

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com




Για τον «ανασχηματισμό» της ομάδας διαπραγμάτευσης μιλούν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους, επισημαίνοντας ότι η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα έγινε για να παραμερίσει τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με τους FT, ο υπουργός Οικονομικών που μιλά «έξω από τα δόντια» παραμερίστηκε από τον πρωθυπουργό έπειτα από τις άκαρπες διαπραγματεύσεις τριών μηνών και την θυελλώδη συνεδρίαση στη Ρίγα.

Οι ανακατατάξεις αυτές σηματοδοτούν και την επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα να κάνει συμβιβασμούς με τους πιστωτές, καθώς, η Ελλάδα πασχίζει να συγκεντρώσει 1 δισ. ευρώ για να πληρώσει συντάξεις και μισθούς αυτό τον μήνα.

Μάλιστα, οι Financial Times φιλοξενούν και δηλώσεις του Μουχτάμπα Ραχμάν, αναλυτή ρίσκου στο Eurasia Group ο οποίος χαρακτηρίζει την εξέλιξη «θετική για την πιθανότητα συμφωνίας».
«Ο Βαρουφάκης ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια συμφωνία με την Ελλάδα. Η σχέση του με τον Τσίπρα και η θέληση του Τσίπρα να τον αφήνει ελεύθερο ήταν το κεντρικό ερώτημα στο οποίο εστίαζαν οι επενδυτές» προσθέτει με νόημα.

Οι FT κάνουν και ένα μίνι αφιέρωμα στα νέα κεντρικά πρόσωπα, τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, σημειώνοντας ότι και οι δύο τους είναι πιο μετριοπαθείς, ενώ, η ιστοσελίδα επισημαίνει ότι αυτό θα βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις.

Με θετικό μάτι είδαν οι αγορές την κίνηση Τσίπρα
Μετά την απόφαση Τσίπρα για νέα διαπραγματευτική ομάδα και την προσθήκη Τσακαλώτου, ξένα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για θετικό αντίκτυπο στις αγορές.
Μάλιστα, το Bloomberg με τον τίτλο «Οι αγορές χαίρονται με τα νέα για τον Βαρουφάκη» δείχνει έκδηλα το κλίμα ευφορίας που υπάρχει τις τελευταίες ώρες στις διεθνείς αγορές.

Γίνεται, ακόμη, λόγος για «ευφορία στις αγορές και κλίμα συσπείρωσης στο Χρηματιστήριο, ενώ πέφτουν οι αποδόσεις των ομολόγων μετά από υψηλά επίπεδα κάτι που δείχνει υψηλές πιθανότητες συμφωνίας», ενώ και ξένοι ανταποκριτές μέσω του Twitter αναδεικνύουν την άνοδο στις αγορές μετά τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στην Ελλάδα και τις λιγότερες αρμοδιότητες που έχει πια στα χέρια του ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup.




Από .......  iefimerida

Μετά τον εξάψαλμο των δανειστών στον Γ. Βαρουφάκη ήρθε το πρώτο "εσωτερικό" καρφί - Οι αιχμές του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


- Από τη Βουλή ο συντονιστής πλέον των διαπραγματεύσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για λάθη στη διαπραγμάτευση
- Ο κ. Τσακαλώτος άφησε αιχμές και για έλλειψη συντονισμού και για αυτό το λόγο έγιναν οι βελτιώσεις
- Με απόφαση Αλέξη Τσίπρα το πρώτο βιολί για τις διαπραγματεύσεις είναι ο Γιάννης Δραγασάκης
- Η ίδρυση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης είναι υπό την ευθύνη του κ. Βαρουφάκη, αλλά ο συντονισμός θα γίνεται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο
- Για το "πάγωμα" του Βαρουφάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για τρομερά θετικό νέο


Το "πάγωμα" του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη προκάλεσε νέα αντιπαράθεση στη Βουλή, ανάμεσα στον συντονιστή πλέον των διαπραγματεύσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Εκτός όμως από την κόντρα, για πολλούς ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι φράσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου θεωρήθηκαν ως καρφιά στον Γιάννη Βαρουφάκη για τους χειρισμούς του.

Το χορό της συζήτησης στην ελληνική Βουλή άρχισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος για το πάγωμα του κ. Βαρουφάκη δήλωσε πως το εκλαμβάνει η αγορά ως τρομερά θετικό νέο ότι τη διαπραγμάτευση δεν θα την έχει ο Βαρουφάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε εμμέσως ότι έχουν γίνει λάθη, λέγοντας πως "μόνο όταν δεν διαπραγματεύεσαι δεν κάνεις λάθη", ενώ σημείωσε πως "επειδή μαθαίνουμε από τα λάθη μας κάνουμε συνεχώς βελτιώσεις για να συντονιζόμαστε καλύτερα".

Αυτή ακριβώς η φράση φαίνεται πως ήταν το μεγάλο καρφί του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά του Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος άφησε αιχμές όχι μόνο για λάθη, αλλά και για έλλειψη συντονισμού.

Στην αυτοκριτική του κ. Τσακαλώτου, ο κ. Γεωργιάδης του απάντησε πως "μαθαίνετε αλλά στου Κασσίδη το κεφάλι".

Έτσι εκτός από τους ξένους αξιωματούχους και τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Βαρουφάκης, σήμερα είχε να αντιμετωπίσει την απόφαση για "πάγωμά" από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα αλλά και τα πυρά του Τσακαλώτου.

Η απόφαση του Μαξίμου, το οποίο επισήμως, επιμένει να στηρίζει τον Γιάννη Βαρουφάκη, ήταν να δημιουργηθεί μία ομάδα διαπραγμάτευσης τον συντονισμό της οποίας θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος στην πρώτη του κόντρα στη Βουλή, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του Γ. Βαρουφάκη.

Το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος αναλαμβάνει τον συντονισμό δείχνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις και από τους χειρισμούς Βαρουφάκη, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της Παρασκευής.

Και για τον λόγο αυτό η "κυβερνητική πυραμίδα" της διαπραγμάτευσης άλλαξε ουσιωδώς. Έτσι, στην κυριολεξία η διαπραγμάτευση περνάει από τα χέρια του Γιάνη Βαρουφάκη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αυτό γίνεται με την ίδρυση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του Υπουργού Γ. Βαρουφάκη αλλά με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Επίσης, ένας από τους ανθρώπους που είναι πιο κοντά από κάθε άλλον στον πρωθυπουργό, ο γ.γ. της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς αναλαμβάνει τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αφού υπο τον κ. Σαγιά θα λειτουργεί η σχετική ειδική ομάδα συντονισμού.

Επίσης, στο Γενικό Γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου. Κι αυτή θεωρείται κομβική εξέλιξη.

Και ο καταμερισμός συνεχίζεται με την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group να αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης.

Από .......  newsit

Μητρόπουλος: Αναγκαίο το δημοψήφισμα

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com