Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα προκαλεί σοβαρές αναταράξεις

Αναρτήθηκε από ...........  energoipoliteskv.blogspot.com


Αναταράξεις φαίνεται ότι προκαλεί το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, με το περιοδικό Spiegel να μιλά για δυσαρέσκεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου σε άτυπη ενημέρωσή του διαψεύδει το γερμανικό περιοδικό, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν μίλησε τελευταία με τον κ. Σουλτς.
Η ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε τα εξής:
  • Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις. Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης θα επισκεφθεί την Αθήνα την Παρασκευή του Πάσχα, προκειμένου να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για τις συνομιλίες που θα έχει εν τω μεταξύ με τoν ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έστεν Μπαρθ Άιντα.
  • Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναχωρεί την Κυριακή για τις ΗΠΑ, προκειμένου να έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2015. Το βράδυ της Κυριακής 5 Απριλίου ο κ. Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσινγκτον.
  • Δεν υπάρχουν «5», «6» ή «7» μέτρα «φωτιά» στο τραπέζι. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν οι «κόκκινες γραμμές», τις οποίες κατά κόρον έχει επαναλάβει ο πρωθυπουργός (ασφαλιστικό, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις) και υπάρχει μια ενιαία ομάδα διαπραγμάτευσης.
  • Διαψεύδεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα την Προστασία του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα,το βράδυ της Τετάρτης. Ουδέποτε υποβλήθηκε παραίτηση, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα της εβδομάδας.
  • Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν συνομίλησε τις τελευταίες ημέρες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Τι έγραφε το γερμανικό περιοδικό
Το δημοσίευμα του Spiegel κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μέσω της Hannover Allgemeine Zeitung προειδοποιεί τον κ. Τσίπρα για αυτό το ταξίδι, προκειμένου να «προλάβει» μία διάσπαση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις δηλώσεις του καλεί τον κ. Τσίπρα να μην αποξενωθεί από του Ευρωπαίους εταίρους του.

Με τη λίστα μεταρρυθμίσεων και την επίσκεψή του στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας είχε αρχίσει να ανακτά εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, σημειώνει ο κ. Σουλτς.
Είναι «απαράδεκτο», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ελληνας πρωθυπουργός να υποθέτει ότι «θα θέσει σε κίνδυνο την ενιαία ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην ευρωπαϊκή πολιτική», με αντάλλαγμα ρωσική βοήθεια. Αντίστοιχες προειδοποιήσεις είχε εκφράσει ήδη και ο Πιερ Μοσκοβισί, που είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα να μην επιχειρεί μεγάλη προσέγγιση με τη Μόσχα.

Ο Κούντερ Κρισμπάουμ, πρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων στην Μπούντεσταγκ επίσης επέκρινε την επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία. «Αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να βρει την ψυχή της στη Μόσχα, τότε είναι σε λάθος πλευρά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «όποιος θέλει να συνεχίσει να έχει ευρωπαϊκή βοήθεια, η πυξίδα του πρέπει να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι τη Μόσχα».

Το Spiegel σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία και στο πλαίσιο αυτό αναφέρει ότι μία ημέρα μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη επίσκεψη ξένου διπλωμάτη ήταν εκείνη του Αντρέι Μάσλοφ, Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του SPD, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, από την άλλη, μιλώντας στη Rheinische Post, τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως κάποιος στην Αθήνα σκέφτεται σοβαρά να γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη και να παραδοθεί στις αγκάλες της Μόσχας.

Από ........  iefimerida

Παυλόπουλος στη Βουλή

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com

 

Μάρδας για δόση ΔΝΤ

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

 

Στο Δρομοκαΐτειο η Β.Σταμάτη

Αναρτήθηκε από ......... energoipoliteskv.blogspot.com

 

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com