Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Mε 200 βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ εάν είχαμε εκλογές σήμερα

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com





To Koυρδιστό Πορτοκάλι αποκάλυψε από νωρίς το πρωί την ιλιγγιώδη διαφορά που χωρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ κάτι που του δινει την δυνατότητα να προσφύγει εκ νέου στην κάλπη και μάλιστα για εθνικούς λόγους.

Αργά το βράδι το δελτίο του Alpha παρουσίασε δημοσκόπηση που επιβεβαιώνει την ανάρτηση του Κουρδιστού Πορτοκαλιού.
Η ΝΔ βλέπει πλέον με τα κιάλια τον ΣΥΡΙΖΑ και αν δεν υπάρξει σύντομα εναλλαγή ηγεσίας στην εξουσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί με 50% και με πάνω από 200 βουλευτές!


Ήρθε όντως η ελπίδα στους πολίτες με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το αίσθημα που επικρατεί μεταξύ των Ελλήνων είκοσι μέρες μετά τις εκλογές είναι η “ελπίδα για κάτι καλύτερο”, σύμφωνα με αναλυτική δημοσκόπηση της Marc που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης του Alpha.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ, καλούν την κυβέρνηση να μείνει ανυποχώρητη στη διαπραγματευτική της στάση, εκφράζουν ικανοποίηση από την ανάγνωση των προγραμματικών, δεν φοβάται πλέον ότι θα χρεοκοπήσουμε, παραμένει σούπερ σταρ ο Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ ο Πάνος Καμμένος επικροτείται για τη στάση του.

Αναλυτικότερα, το 65,2% έχει το αίσθημα «της ελπίδας για κάτι καλύτερο», το 22% έχει «ανησυχία για τα χειρότερα» και το 3,6% «τίποτα από τα δύο».

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 45,4%, 18,4% η Νέα Δημοκρατία, 4,8% το ΚΚΕ, 4,7% οι ΑΝΕΛ, 4,7% Χρυσή Αυγή και 4,6% το Ποτάμι.

Σε ερώτηση αν νιώσατε ικανοποίηση από τις προγραμματικές, το 79,9% απάντησε «ναι και μάλλον ναι», το 17,4% «όχι και μάλλον όχι». Σχετικά με τα πρώτα δείγματα γραφής του υπουργού Οικονομικών Γιαννη Βαρουφάκη το 85% εμφανίζεται θετικό ή μάλλον θετικό, ενώ οι πολίτες που δεν είναι ευχαριστημένοι καταμετρώνται στο 15,1%.

Αυξάνει τη δημοφιλία του ο κ. Πάνος Καμμένος, με το 61,3% να χαρακτηρίζουν τα πρώτα δείγματα γραφής του ως «θετικά και μάλλον θετικά», ενώ ως «αρνητικά και μάλλον αρνητικά» αξιολογεί τις πρώτες ενέργειες του νέου υπουργού Εθνικής Αμύνης το 27,4% των ερωτηθέντων.

Οι Έλληνες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, απαντούν στην ερώτηση αν η διαπραγμάτευση δεν έχει αίσιο τέλος να εξετάσουμε την έξοδο από το ευρώ, αρνητικά, καθώς μόνο το 29,5% απαντά «ναι». Το 64,5%  απαντά «όχι» επιλέγοντας ξεκάθαρα την παραμονή στο κοινό νόμισμα. Σχετικά με το αν είναι πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας το 37,7% απαντά «ναι» και το 55,7% «όχι».

Τέλος, το 34,3% καλεί την κυβέρνηση -όσο αφορά τη διαπραγμάτευση-να μείνει στο αρχικό της πρόγραμμα, ενώ μόνο 7% να τηρήσει τις μέχρι τώρα συμφωνίες.

Από .......  kourdistoportocali

Θέμα ωρών η ανακοίνωση Τσίπρα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Φαβορί ο Αβραμόπουλος - Σενάρια-έκπληξη για Ιωάννα Καρυστιάνη

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com



Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση του ονόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα προτείνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση θα γίνει μέχρι την Κυριακή.

Φαβορί παραμένει ο νυν επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, το όνομα του οποίου δεν έχει διαψεύσει το Μαξίμου. «Αγκάθι» σ' αυτό φαίνεται να είναι η αντίδραση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ ο οποίος δεν θέλει να χαλάσει η ισορροπία στο κολλέγιο των Επιτρόπων που σήμερα είναι 14-14 μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλιστών. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε επικοινωνία χθες Πέμπτη με τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και έρχεται απόψε στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας προσανατολίζεται να συγκαλέσει σε συνεδρίαση μόνο το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και όχι το σύνολο των 149 βουλευτών και το όνομα θα το ανακοινώσει πιθανότατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Αρωμα γυναίκας» στην προεδρολογία
Ωστόσο, έχουν διατυπωθεί ενστάσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου θα προτιμούσαν επιλογή προσώπου από τον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς.
Στη Βουλή άρχισε να συζητείται από χθες το ενδεχόμενο να είναι γυναίκα η διάδοχος του Κάρολου Παπούλια. Συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, έλεγε προς το iefimerida.gr ότι η περίπτωση Αβραμόπουλου έχει «παγώσει» λόγω των αντιδράσεων της Κομισιόν και πως θα στοιχημάτιζε 80%-20% ότι δεν θα είναι τελικά η επιλογή του Πρωθυπουργού. Αλλη κομματική πηγή ανέφερε πως το πρόσωπο θα προέρχεται από τον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς και θα είναι εκπρόσωπος των γραμμάτων και των Τεχνών.
«Κρατήστε ένα όνομα: Ιωάννα Καρυστιάνη...» έλεγε με νόημα.
Στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» προτείνουν σθεναρά το όνομά της ενώ υποστηρίζουν επίσης και την υποψηφιότητα του παλαιού υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου το 1981, Μανόλη Δρεττάκη.
Χωρίς κανείς να μπορεί να πει με σιγουριά τι μπορεί να γίνει με τις καραμπόλες της τελευταίας στιγμής, η Ιωάννα Καρυστιάνη είναι μια επιλογή που ταιριάζει στο προφίλ του προέδρου της Δημοκρατίας που θα ήθελε να σηματοδοτήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Εντονη αντιδικτατορική δράση

Η πασίγνωστη, πολυδιαβασμένη και πολυβραβευμένη Ελληνίδα συγγραφέας που έχει γράψει το σενάριο από τις «Νύφες» και την «Μικρά Αγγλία» έχει στο ενεργητικό της έντονη αντιδικτατορική δράση: Ενεργό μέλος της αντι-ΕΦΕΕ, πρωτοστάτησε στην κατάληψη της Νομικής και βασανίστηκε από την Χούντα. Πέρασε από ΚΝΕ-ΚΚΕ αλλά το 2004 εκδήλωσε την υποστήριξή της στον Συνασπισμό.

Έχει δηλώσει πως κατά καιρούς της έχουν γίνει προτάσεις για να πολιτευθεί αλλά δεν ενδιαφέρεται να γίνει πολιτικός. Παίρνει όμως συχνά πολιτικές θέσεις μέσα από συνεντεύξεις της και ανοιχτές επιστολές. Την Ιωάννα Καρυστιάνη πίεζε πολύ στενά το 2004, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, ωστόσο εκείνη αρνήθηκε ευγενικά, παρά τις εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί με τον ίδιο. Το όνομά της επίσης είχε ακουστεί πολύ έντονα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε τελικώς.
Είναι παντρεμένη με τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη.



Η Ιωάννα Καρυστιάνη γεννήθηκε στα Χανιά, στις 8 Σεπτεμβρίου 1952. Είναι Ελληνίδα συγγραφέας και σεναριογράφος. Έχει βραβευθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος δύο φορές, το 1998 και το 2007, και με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 2000.



Παράλληλα με την λογοτεχνική της δραστηριότητα έχει γράψει το σενάριο της ταινίας «Νύφες» και τη σεναριακή προσαρμογή του μυθιστορήματος της «Μικρά Αγγλία», τα οποία έχουν γυριστεί για τον κινηματογράφο από τον σύζυγο της Παντελή Βούλγαρη. Είναι μητέρα δύο παιδιών.


Από .........  iefimerida

Εσωκομματικός πόλεμος στη ΝΔ μέσω... Βρυξελλών

Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες, παρασκηνιακές και μη, στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με τη συζήτηση για τη διάδοχη κατάσταση στο κόμμα να «αιωρείται» στην ατμόσφαιρα, ενώ, νέα ένταση πυροδότησαν οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες.
Το ψήφισμα που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχε ως αποτέλεσμα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να εξαγριωθούν και να αφήσουν σαφείς αιχμές προς τον πρόεδρο του κόμματος.

Στην... επίθεση Ντόρα, Κυριάκος, Μιχελάκης και Σιούφας 
Πρώτος ο Γιάννης Μιχελάκης ο οποίος, μέσω Twitter, έκανε λόγο για «Απαράδεκτο ψήφισμα από το ΕΛΚ και απαράδεκτη αποδοχή από την ελληνική αντιπροσωπεία», ενώ, ακολούθησε ο Δημήτρης Σιούφας δήλωσε «Σωστή η παραίνεση του ΕΛΚ προς τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση, να μην διακινδυνεύσει την οικονομική πρόοδο που επετεύχθη στη χώρα. Σωστή και η τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι θα κάνει οτιδήποτε για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και το Ευρώ. Ατυχέστατη όμως η παρέμβαση του ΕΛΚ ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις. Δηλαδή να μην διαπραγματευθεί τίποτε ή να μην υπάρχει ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση στην νέα συμφωνία».

Με τον δικό της τρόπο σχολίασε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter « Κρίμα για το ΕΛΚ. Υποτιμούν ότι σε μία εθνική διαπραγμάτευση είμαστε πρωτίστως όλοι Έλληνες».

Το πρωί της Παρασκευής και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πιο ήπιους τόνους, παραδέχθηκε ότι η διατύπωση στο ψήφισμα του ΕΛΚ θα μπορούσε να είναι λίγο «διαφορετική».

Τι ανέφερε το επίμαχο ψήφισμα
Το ψήφισμα του ΕΛΚ βγήκε στη δημοσιότητα την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής, χθες, στις Βρυξέλλες και καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα «να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις που ελήφθησαν από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει τον ελληνικό λαό να ξεπεράσει τα οικονομικά του προβλήματα. Γι' αυτό καλούμε τον κ. Τσίπρα να μην είναι το εμπόδιο στη βοήθεια προς τους Ελληνες».
«Οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός δεν μπορούν να είναι υπό το ρίσκο μονομερών συμπεριφορών» σημείωνε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα σε άλλο σημείο του κειμένου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν Σαμαρά πίσω από τον... Ραχόι
Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί οργή για το κείμενο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς, το συνδέουν με τη στάση που κράτησε εντός Συνόδου ο Μαριάνο Ραχόι.
Η Κουμουνδούρου εκτιμά πως ο πρώην πρωθυπουργός τους υπονόμευσε και για αυτό τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ξεχωριστή αναφορά στη στάση του Ισπανού πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνάντησης στις Βρυξέλλες.

Εντονο παρασκήνιο, δείπνα και ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή
Η συζήτηση περί επικείμενων εξελίξεων φούντωσε κυρίως μετά το δείπνο κορυφαίων στελεχών του κόμματος το βράδυ της Τετάρτης με συνδαιτυμόνες, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Δένδια, την Ολγα Κεφαλογιάννη, τον Ευάγγελο Αντώναρο, τον Απόστολο Τζιτζικώστα και άλλους μετά από πρόσκληση της Μαριέττας Γιαννάκου.
Μάλιστα, η κα Γιαννάκου, μιλώντας στο Star, προανήγγειλε πρωτοβουλία βουλευτών προς το πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή, ώστε, ο πρώην πρωθυπουργός να αναλάβει δράση.
Αλλωστε, υπάρχουν αρκετά σενάρια για τον κ. Καραμανλή, καθώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι πρέπει να επιστρέψει στην ηγεσία της ΝΔ μιας και έχει τη δυνατότητα να ενώσει ξανά την παράταξη και να την επαναφέρει σε πιο κεντρώο προσανατολισμό.
Σημειωτέον, ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε, την Τετάρτη, συνάντηση και με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, κάτι που έδωσε νέα τροφή για συζητήσεις.

Ερχονται και άλλες μυστικές συγκεντρώσεις
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν και άλλα δείπνα που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ζυμώσεις και εξελίξεις.
Η «παρέα» που βρέθηκε στο δείπνο Γιαννάκου ετοιμάζεται να έχει και νέα συνάντηση στην οποία δεν θα προσκληθεί ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ο λόγος είναι πως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είχε δεχθεί πρόσκληση και για το προηγούμενο δείπνο, αλλά επικαλέστηκε «κώλυμα» ενώ την ίδια ώρα ήταν σε μυστική συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή».
«Οποιος αυτοεξαιρείται από το ''επαναστατικό συμβούλιο'' τι νόημα έχει να τον ξανακαλέσουμε;» σχολίαζαν σχετικά συνδαιτυμόνες στο τραπέζι της κας Γιαννάκου.

Δείπνο και από τους Σαμαρικούς
Πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι την επόμενη εβδομάδα συγκέντρωση αποτίμησης και ίσως σχεδιασμού ετοιμάζει και η πλευρά του Αντώνη Σαμαρά με πρωτοβουλία του Νότη Μηταράκη.

Από .........  iefimerida

Οι Financial Times αποκαλύπτουν τα τρία σενάρια για το μέλλον των διαπραγματεύσεων - Ποιό είναι το επικρατέστερο και ο ρόλος του ΔΝΤ


Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com


- Το πρώτο σενάριο για το Eurogroup είναι δύσκολο καθώς προυποθέτει πως η κυβέρνηση θα δεχθεί παράταση του προγράμματος
- Σχετικά με το σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη για τη γέφυρα όλοι οι δανειστές φαίνεται πως το απορρίπτουν λόγω των πηγών χρηματοδότησης
- Σύμφωνα με τον αρθρογράφο οι δανειστές θεωρούν πως για την Ελλάδα τελειώνουν τα χρήματα μέσα στον Μάρτιο
- Πολλοί είναι εκείνοι από την τρόικα που θεωρούν πως η 28η Φεβρουαρίου χωρίς πρόγραμμα δεν θα είναι και καταστροφή για την Αθήνα

Δύο ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup όπου το κλίμα και πάλι θα είναι εκρηκτικό αλλά τότε θα μπουν οι βάσεις στο εάν θα υπάρξει η συμφωνιά ή όχι, έρχονται οι Financial Times και ο αρθρογράφος Peter Spiegel όπου καταγράφει τα τρία πιθανά σενάρια για τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Το πρώτο σενάριο αφορά την παράταση κάτι που επιθυμούν τόσο το Βερολίνο όσο και οι Βρυξέλλες, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι που απορρίπτει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση για άλλους έξι μήνες, ώστε να εκταμιευτεί και η δόση των 7,2 δισ. ευρώ και όπως αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών σε αυτή την προοπτική τότε δείχνουν πιο συγκαταβατικοί οι δανειστές να συζητήσουν για ένα νέο πρόγραμμα με βάση και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Financial Times η αίσθηση στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης είναι πως ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν λίγο πριν συμφωνήσει σε αυτό το σενάριο, αλλά τελικά με παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα απερρίφθη μιας και ήταν κόντρα στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Για αυτό το σενάριο όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι πιθανότητες πλέον είναι ελάχιστες, αλλά επισημαίνεται πως εάν το αποφασίσει η Ελλάδα είναι η τελευταία προθεσμία που έχει στο Eurogroup αλλιώς δεν θα μπορέσει αυτή η παράταση να περάσει από τα κοινοβούλια των άλλων χωρών μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την περίφημη "γέφυρα" που υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να υποστηρίζει πως υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης ώστε η Ελλάδα να μην έχει πρόβλημα ρευστότητας και συγχρόνως να γίνονται οι διαπραγματεύσεις μέχρι και τις αρχές καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τους Financial Times αυτές οι πηγές χρηματοδότησης είναι:

- 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχει η ΕΚΤ
- 10 δισ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων που θα αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες
- 11 δισ. ευρώ από τα χρήματα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ωστόσο και αυτό το σενάριο βρίσκει κόντρα στου δανειστές, καθώς ένας μετά τον άλλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά και η ΕΚΤ αρνείται. Σύμφωνα με το άρθρο, αυτό το σενάριο έχει μηδενικές πιθανότητες υλοποίησης, καθώς σχεδόν όλοι το απορρίπτουν εάν δεν υπάρχει ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα που να δεσμεύει την Αθήνα με υποχρεώσεις.

Το τρίτο σενάριο σύμφωνα με τον αρθρογράφο είναι η λήξη του ελληνικού προγράμματος και η έναρξη ενός νέου που θα προκύψει μετά από διαπραγματεύσεις και σε βάθος χρόνου.

Πολλοί σύμφωνα πάντα με το άρθρο είναι εκείνοι που θεωρούν πως η ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου δεν θα σημάνει και το τέλος του κόσμου. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα μπορεί τότε να βγαίνει από το πρόγραμμα, αλλά μόνο το ευρωπαϊκό, θυμίζοντας ο αρθρογράφος πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει περί τα τέλη του 2016.

Επομένως οι Financial Times θεωρούν πως με αυτή την προοπτική το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέρος χρηματοδότησης της Ελλάδας για όσο διαρκούν φυσικά οι διαπραγματεύσεις και μέχρι τη συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα.

Για τους Financial Times και τον αρθρογράφο, αυτό είναι από τις καλύτερες λύσεις που θα μπορούσε να υπάρξει προκειμένου να υπάρξει τελικά συμφωνία.

Αναφορικά βέβαια με τον χρόνο που θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις σε ένα τέτοιο σενάριο, η Αθήνα, όπως αναφέρει το δημοσιεύμα, αναφέρει πως μπορεί να αντέξει για λίγους μήνες από άποψη ρευστότητας, ενώ οι δανειστές θεωρούν πως η χώρα θα ξεμείνει από χρήματα μέσα στον Μάρτιο.


Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Από ........  newsit

Συνέντευξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com


 

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com



Βάρκιζα

Αναρτήθηκε από ............  energoipoliteskv.blogspot.com





Από το αριστούργημα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, τον «Θίασο»:

 

 Από το συγκλονιστικό ντοκουμέντο αφοπλισμού του ΕΛΑΣ:

 


 Το τι θα ακολουθούσε για το λαό και το κίνημά του από τις διαπραγματεύσεις στη Βάρκιζα κι από εκείνον τον απαράδεκτο συμβιβασμό, το είχε προβλέψει ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, ο Άρης Βελουχιώτης.

 Ο Άρης, αρνούμενος να εφαρμόσει την συμφωνία της Βάρκιζας, στην επιστολή του προς την ΚΕ του ΚΚΕ, στις 24 Μάρτη 1945, έγραφε: «Όπως πιστεύω, θα έχετε πειστεί και εσείς τώρα πως οι Έλληνες αντιδραστικοί και οι Άγγλοι κατακτητές δεν έχουν καμιά πρόθεση να εφαρμόσουν έστω κι αυτή την ετεροβαρή,επιζήμια στα συμφέροντα του λαού μας και μη δίδουσα καμιά εγγύηση (…) για το σεβασμό των ελευθεριών του λαού μας, συμφωνία της Βάρκιζας. Οι παραβάσεις είναι καθημερινές και σοβαρές». Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας ένα πρωτοφανές όργιο τρομοκρατίας σαρώνει όλη τη χώρα. Με την συμπλήρωση ενός χρόνου από την υπογραφή στη Βάρκιζα και από τον αφοπλισμό του ΕΑΜ, στις 12/2/1946, δημοσιεύεται και κατατίθεται στον ΟΗΕ ο απολογισμός της κρατικής καταστολής, της βρετανικής κατοχής και της δράσης των 206 μοναρχοφασιστικών συμμοριών που λεηλατούν τη χώρα: Νεκροί: 1.289. Τραυματίες: 6.671. Βασανισθέντες: 31.632. Συλληφθέντες: 84.931. Βιασμένες γυναίκες: 165. Ληστείες: 6.567. Επιδρομές σε τυπογραφεία: 572. Καταδιωκόμενοι δημοκρατικοί πολίτες: Πάνω από 100.000.

 Αυτά συνέβησαν τότε. Και ήταν τόσο τραγικά που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αντίστροφα από την απαισιόδοξη εκτίμηση του Χέγκελ: «Η Ιστορία – έλεγε - διδάσκει πως ουδείς διδάσκεται απ΄ αυτήν». Η υπογραφή κάτω από εκείνη την απαράδεκτη για τον λαό και το μεγαλειώδες ΕΑΜικό κίνημα συμφωνία, μπήκε στις 12 Φεβρουαρίου 1945. Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 70 χρόνια.

 email: mpog@enikos.gr

 Tags: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

 Από ........ enikos

O Εκλεκτός του Καραμανλή

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ

Επιτέλους άρχισαν τα συναρπαστικά γεύματα και δείπνα στη χαζοΝΔ, τα οποία προσφέρουν τα γνωστά παραπολιτικά στους δημοσιογράφους.

Κυρίως μενού είναι η ηγεσία της ΝΔ σε περίπτωση που ο Σαμαράς αποδεχθεί την διαδικασία και ανοίξει θέμα ηγεσίας. Ετσι λοιπόν η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου-καθόλα ευπρεπής και έντιμη πολιτικός, από τους πλέον αξιόλογους που διαθέτει η πολιτική ζωή του τόπου-ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουν ξεκινήσει για την «επόμενη ημέρα» στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Το «παρών», σύμφωνα με την «Καθημερινή», έδωσαν η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, οι επίσης πρώην υπουργοί Νίκος Δένδιας, Όλγα Κεφαλογιάννη και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης και ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.
Ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι συζήτησαν για το τι μέλλει γενέσθαι στη ΝΔ, αλλά απέφυγε περαιτέρω σχόλια, λέγοντας «τα εν οίκω μη εν Δήμω» και παρέπεμψε για τη συνέχεια στην επικείμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει οριστεί για την προσεχή Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα τώρα με πληροφορίες του "Κουρδιστού Πορτοκαλιού" ένα αντίστοιχο δείπνο έλαβε χώρα σε οικία των βορείων προαστείων και στο οποίο έδωσαν το παρόν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος και ο 53χρονος Μαργαρίτης Σχοινάς-δεξί χέρι σήμερα του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην Κομισιόν.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Κωστής Μουσουρούλης είναι σύμφωνα με πληροφορίες του "Κουρδιστού Πορτοκαλιού" δύο πολιτικοί για τους οποίους ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν κρύβει την εκτίμησή του.

-Η ΝΔ πρέπει να επανακτήσει τον κεντροδεξιό ευρωπαικό της προσανατολισμό και πρόσωπα σαν τον Σχοινά και τον Μουσουρούλη σηματοδοτούν με τον καλύτερο τρόπο την συγκεκριμένη στόχευση...
υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ενα πολύ ενδιαφέρον προφίλ του Μαργαρίτη Σχοινά παρουσίασε σε έντυπη έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ η Ελένη Βαρβιτσιώτη 

 







28 Μαΐου 1979. H εικόνα στις τηλεοράσεις της Ελλάδας εκείνη τη μέρα είναι μία. Ο τότε πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπογράφει στο Ζάππειο Μέγαρο τη συνθήκη που θα άλλαζε την πορεία της χώρας όσο λίγες, αυτή της προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Ο τότε 17χρονος Μαργαρίτης Σχοινάς, που πριν από λίγες μέρες απέκτησε μία πολύ σημαντική θέση στο πλευρό του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ως εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρίσκεται μαζί με όλη του την οικογένεια στο σαλόνι του σπιτιού του στη Θεσσαλονίκη και παρακολουθεί τους Eλληνες πολιτικούς να υπογράφουν στο μεγάλο ξύλινο τραπέζι του Ζαππείου. Για τον ίδιο, αυτή η στιγμή είναι που παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο για την πορεία που θα ακολουθούσε στη μετέπειτα ζωή του. Τότε καταλαβαίνει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική που ξεκινούσε με εκείνη την υπογραφή ήταν και το στοίχημα της γενιάς του.

Ο 52χρονος πλέον πολιτικός, που παρά τον κοσμοπολιτικό του αέρα και τη μεγάλη ευκολία στο να εναλλάσσει τον λόγο του από ελληνικά σε ισπανικά, αγγλικά και γαλλικά, είναι παιδί της περιφέρειας, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, έχοντας όμως σπίτι του τη Χαλκιδική. Για τους ανθρώπους που τον γνωρίζουν από την αρχή της καριέρας του, η είδηση ότι θα γίνει ο επόμενος εκπρόσωπος Τύπου στην Κομισιόν δεν εκπλήσσει. «Μα ποιος άλλος θα ήταν καλύτερος από αυτόν;» λέει η Μαρία Μπενίτεθ Σάλας, η υψηλόβαθμη αξιωματούχος που τον αντικατέστησε όταν το 2013 από υποδιευθυντής του γραφείου πολιτικού σχεδιασμού του Ζοζέ Μπαρόζο βρίσκεται επικεφαλής της Task Force στην Αθήνα.

Ομως η επιθυμία του για ευρωπαϊκή καριέρα ξεκινάει στα χρόνια που σπουδάζει στο Κολέγιο της Ευρώπης, γνωστό και ως το «φυτώριο των ευρωκρατών» στην Μπριζ του Βελγίου. Εκεί μετά τη Νομική Θεσσαλονίκης γίνεται η πρώτη του επαφή με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και παίρνει και την απόφαση ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Μετά την απόκτηση μεταπτυχιακού από το LSE ξεκινάει από πολύ νωρίς να δουλεύει σε γραφεία επιτρόπων. Το 1995 επιστρέφει στην Αθήνα ως εκπρόσωπος Τύπου της E.Ε. Ο Πάνος Καρβούνης είναι τότε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου και θυμάται τον 33χρονο Σχοινά «να το έχει» επικοινωνιακά. «Από την αρχή ήταν ανερχόμενος αστέρας στην Επιτροπή, όπου και να πήγε τον εξετίμησαν» λέει και τονίζει ότι για την Ελλάδα είναι πολύ θετικό ότι ο Μ. Σχοινάς θα βρίσκεται στον στενό κύκλο των συνεργατών του ανθρώπου με την κορυφαία δουλειά στην Ευρώπη, του Ζ.-Κ. Γιουνκέρ. Σε αυτό συμφωνεί και ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα από πολύ κοντά. Γι’ αυτόν, ο διορισμός του Σχοινά μπορεί να παίξει και ρόλο-κλειδί για τους επόμενους μήνες όπου θα παρθούν καθοριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα, καθώς λήγει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. «Είναι πολύ καλό ότι ο Μαργαρίτης, που γνωρίζει το ελληνικό πρόγραμμα από μέσα θα βρίσκεται δίπλα στον Γιουνκέρ δίνοντάς του κατευθύνσεις και συμβουλές». Και η γνώση «από μέσα» στην οποία αναφέρεται ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν είναι άλλη από αυτήν που απέκτησε από την άνοιξη του 2013, όταν ο Ζοζέ Μπαρόζο τον στέλνει στην Αθήνα, επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα. Μία θέση που πρέπει να συντονίσει δύο ομάδες που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν περπατούσαν με τον ίδιο βηματισμό, την ομάδα της τρόικας που τρέχει τους δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα και την ομάδα της Τask Force που έχει συμβουλευτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης. «Βοήθησε πολύ στο να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία των δύο αλλά συγχρόνως ήταν και ο άνθρωπος που είχε την ευρύτερη εικόνα της κατάστασης, τους πολιτικούς περιορισμούς και τα περιθώρια για πίεση».

Για τον Σχοινά που οι φίλοι του τον χαρακτηρίζουν «πολιτικό ον», το μικρόβιο της πολιτικής υπάρχει από νωρίς και το 2004 ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Καραμανλής τον βάζει πρώτο επιλαχόντα στην λίστα των ευρωβουλευτών. Το 2007 βρίσκεται στα έδρανα της Ευρωβουλής, καθώς αντικαθιστά τον μέχρι τότε ευρωβουλευτή Α. Σαμαρά που εκλέγεται βουλευτής Καλαμάτας. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα βρίσκεται στη λίστα των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. και στις επόμενες εκλογές του 2009, αποκλείεται. Οι κοντινοί του άνθρωποι μιλάνε για «ευλογία μεταμφιεσμένη», καθώς από εκεί η καριέρα του επιταχύνεται γρήγορα.

Τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γιουνκέρ στην Αθήνα ο Λουξεμβουργιανός πολιτικός ζήτησε να συναντηθεί μαζί του ενώ δεν ήταν στο πρόγραμμα. «Αρχίζει μία νέα εποχή, να βασίζομαι σε σένα;» ρώτησε τον Σχοινά. Και όπως φαίνεται βασίστηκε. Εχοντας έναν Ελληνα στον στενό πυρήνα του ανθρώπου που θα πάρει μεγάλες αποφάσεις για τη χώρα και την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια δεν μπορεί παρά να είναι σημαντικά.

Από ............   kourdistoportocali

Μυστικό δείπνο Καραμανλή-Μεϊμαράκη -Θέμα ηγεσίας στη ΝΔ

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Μια μυστική συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης έρχεται στο φως και εντείνει τις φήμες πως θα τεθεί θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία.

Η συνάντηση Καραμανλή – Μεϊμαράκη έγινε το ίδιο βράδυ με το δείπνο στελεχών στην Αθηναΐδα με οικοδέσποινα την Μαριέττα Γιαννάκου και «φουντώνει» τις πληροφορίες πως στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προετοιμάζουν την αλλαγή ηγεσίας και δεν αποκλείεται να το θέσουν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την προσεχή Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου.

Σε μεγάλο μέρος της Κ.Ο. της ΝΔ υπάρχει ο φόβος μήπως το κόμμα ακολουθήσει την πορεία του ΠΑΣΟΚ...

Το μενού του δείπνου Καραμανλή – Μεϊμαράκη είχε ψαρικά με... ολίγη από Σαμαρά. Οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να γυρίσει σελίδα προκειμένου η παράταξη να μείνει ενωμένη.

Συμφώνησαν πως πρέπει να αλλάξουν πολλά μετά την ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, τόσο σε επίπεδο ιδεολογικής φυσιογνωμίας όσο και σε επίπεδο στελεχών και προσώπων.
Καραμανλής και Μεϊμαράκης έχουν συχνές, τηλεφωνικές επαφές, τις τελευταίες μέρες. Συμφώνησαν να μη γίνουν βιαστικές κινήσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί πως η ΝΔ πρέπει να στραφεί ξανά στο χώρο του κέντρου.

Η συνάντηση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα από το γεγονός πως ο κ. Μεϊμαράκης αρνήθηκε να παραστεί στο δείπνο της κ. Γιαννάκου, επικαλούμενος την κρισιμότητα του Eurogroup.

Πηγή: Το Βήμα

Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com


 

Ένα βήμα από τη συμφωνία – Ξεκινάει σήμερα η διαπραγμάτευση για λύση ως τη Δευτέρα

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


- Γιούνκερ και Μέρκελ επιμένουν στην σκληρή γραμμή κατά της Ελλάδας
- Τα τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν τη διαπραγμάτευση για το σχέδιο που θα εγκρίνει το επόμενο Eurogroup
- Ο Α. Τσίπρας “ξεκλείδωσε” τη διαπραγμάτευση και βλέπει “αμοιβαία αποδεκτή λύση”
- Μείγμα παλιού και νέου προγράμματος το νέο σχέδιο - Κανείς πλέον δεν μιλάει για την τρόικα


Πλέον και μόλις τέσσερα 24ωρα από το επόμενο κρίσιμο Eurogroup οι δύο πλευρές βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συμφωνία.
Οι διαπραγματεύσεις είναι κρίσιμες και το... ατύχημα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία καθώς η κίνηση του Α. Τσίπρα να δεχθεί την άμεση αναζήτηση λύσης σε συνεργασία και επαφή με Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ έκανε σαφές στην άλλη πλευρά ότι Ελλάδα δεν επιθυμεί τη ρήξη, αλλά την δίκαιη λύση.

Έτσι από το πρωί σήμερα τεχνικά κλιμάκια και των δύο πλευρών αναζητούν τον συμβιβασμό που θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές.
Επί της ουσίας ο Α. Τσίπρας έπεισε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι χωρίς τρόικα οι δύο πλευρές μπορούν να αναζητήσουν ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα στη μετά το μνημόνιο εποχή.
Επί της ουσίας μέσα στα επόμενα τέσσερα 24ωρα οι δανειστές μας θα περιμένουν να δουν το σχέδιο και τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς κοστολογημένες. Ποια είναι τα σημεία που ζητά η Ελλάδα να αντικατασταθούν και ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν προς αντικατάσταση των μνημονιακών μέτρων.

Το “σκότωσες την τρόικα” που φέρεται να είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στον Γιάνη Βαρουφάκη φαίνεται ότι ήδη ξεκίνησε να μπαίνει σε εφαρμογή με την Ελληνική πλευρά και τους εταίρους να μπαίνουν σε διαπραγμάτευση μέσω τεχνικών κλιμακίων που θα αναζητήσουν τη συμφωνία που θα έρθει προς επικύρωση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Από την ελληνική πλευρά τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την ομάδα διαπραγμάτευσης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.
Όλα δείχνουν ότι θα μετέχει ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και σύβουλοι της Lazard η οποία έχει προσληφθεί ως σύμβουλος για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Από την πλευρά των δανειστών θα μετέχουν πρόσωπα γνωστά λόγω τρόικας όπως οι κύριοι Κοστέλλο από την Κομισιόν, Μαζούχ από την ΕΚΤ και Γκογιάλ από το ΔΝΤ, όπως και ο Τόμας Βίζερ του Euroworking Group.
Η διαπραγμάτευση σε ουδέτερο έδαφος και μόνο με τους επικεφαλής των επιτροπών των θεσμών, χωρίς χαμηλόβαθμα στελέχη και κλιμάκια ελέγχου που... παρελαύνουν στα υπουργεία θεωρείται από την ελληνική πλευρά το πρώτο βήμα κατάργησης της τρόικας.



Η ελληνική αντιπροσωπεία ήδη φαίνεται πως έχει ως κέρδος το γεγονός ότι πλέον κανείς δεν μιλάει για τρόικα και όλοι φαίνεται πως αποδέχονται πως οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν πλέον άλλου είδους και επιπέδου διαπραγμάτευση.

Ωστόσο και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και η Α. Μέρκελ έστειλαν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία. Επί της ουσίας οι εταίροι αναζητούν μια λύση που θα περιλαμβάνει το υπάρχον πρόγραμμα, με κάποιες “εκπτώσεις” με την Ελλάδα να δίνει διαβεβαιώσεις πως θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι το Μνημόνιο και η τρόικα τελείωσαν, τουλάχιστον με την μορφή που έχουν σήμερα, και είπε ότι ελπίζει μέχρι την Δευτέρα στο Γιούρογκρουπ να γίνουν όλα όσα χρειάζονται για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λυση.

Η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων, τόνισε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη διαβούλευση με καθαρές θέσεις τις διεκδικεί, πείθει, δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται.

Ωστόσο η Γερμανική πλευρά φαίνεται ότι θα διατηρήσει την πίεση, εμμένοντας, όπως φάνηκε ακι από τις δηλώσεις της Καγκελαρίου, σε παράταση του μνημονίου.
“Το ισχύον ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και θα έπρεπε να επεκταθεί. Ελπίζω ότι θα δούμε προτάσεις σύντομα. Η Ελλάδα διαδραμάτισε μικρό ρόλο στις σημερινές συζητήσεις της Συνόδου Κορυφής” είπε η Α. Μέρκελ

Πιο διπλωματικός ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, άφησε να εννοηθεί ποιος είναι ο στόχος των Βρυξελλών στη διαπραγμάτευση:
"Μπορείς να αντικαταστήσεις μέτρα αρκεί να είναι ισοδύναμης απόδοσης. Πρέπει να μας πουν ποιο είναι το 70% και ποιο το το 30%, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει", είπε ο κ. Γιούνκερ.

Ήδη πληροφορίες όπως αυτές που έρχονται από το πρακτορείο Bloomberg μιλούν για πρόθεση της Γερμανίας να μην επιμείνει στα υψηλά πλεονάσματα, αλλά και στον τρόπο αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας. Παραχωρήσεις που εάν επιβεβαιωθούν σίγουρα θα ικανοποιήσουν την Αθήνα.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, έτσι ώστε οι δύο πλευρές να μπορέσουν να παρουσιάσουν στο eurogroup προς έγκριση ένα νέο μεταβατικό σχέδιο.

Από ......  newsit

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com