Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ομιλία Τσίπρα στη Βουλή

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com

 

Οι δηλώσεις Σόιμπλε

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

 

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com


 

''Πάγωσε'' το χρηματιστήριο πριν την συνάντηση Βαρουφάκη-Σόϊμπλε

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com



Ελεύθερη πτώση στις τραπεζικές μετοχές - Παγκόσμιος ο αντίκτυπος


Με μεγάλη πτώση άνοιξε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις 10.34 ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωνε απώλειες της τάξης του 9,32%!

Μια εξέλιξη που θεωρείται «φυσιολογική», μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο από τις 11 Φεβρουαρίου. Και αυτό παρότι θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως από την απόφαση δεν θα επηρεαστεί η ρευστότητα των τραπεζών.

Πάντως, η χθεσινή απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμα και τη Wall Street και το ευρώ κάτω απο τα 1,14 δολάρια.

Οι τραπεζικές μετοχές, που είχαν ενισχυθεί σημαντικά τις προηγούμενες ημέρες, δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί πάνω από 10%. Σταδιακά, πάντως, οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη περιορίστηκαν και πλέον (ώρα 13.05) κινείται με «σταθερή» πτώση γύρω στο -6%.

Ωστόσο, εδώ και αρκετή ώρα τα πάντα έχουν «παγώσει», τόσο οι πωλήσεις -κυρίως- όσο και οι αγορές, εν αναμονή των αποτελεσμάτων από το κρίσιμο ραντεβού του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ξεκίνησε στις 12.30.

Tην ίδια ώρα, μεγάλη πτώση καταγράφεται και στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου φτάνει το 19,82%. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου είναι στο 15,44% και του 10ετούς στο 11,41%.

Από .........  parapolitika

Πάμε στον τοίχο, γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com



ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

του Θανάση Μαυρίδη

Όποιος πιστεύει ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τη μεγάλη κωλοτούμπα, δεν έχει παρά να κοιτάξει τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Ο ελληνικός λαός χαίρεται που είχε τη Δευτέρα χαρτί υγείας στα σούπερ μάρκετ και διαψεύστηκε έτσι η Βούλτεψη. Κι αισθάνεται έτοιμος να βγει στο "μέτωπο". Πώς θα πει σε αυτόν τον κόσμο ο ΣΥΡΙΖΑ "συγνώμη"; Όποιος, επίσης, πιστεύει ότι η Ευρώπη θα υποχωρήσει και θα στείλει αεροπλάνα με ευρώ, κάνει λάθος. Ο τοίχος είναι μπροστά μας!

Πάμε στον τοίχο! Ένα νέο πρόγραμμα σημαίνει νέα μέτρα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν αντέχει να το κάνει αυτό η κυβέρνηση Τσίπρα. Ούτε και μία κυβέρνηση Σαμαρά θα το άντεχε. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι τις εκλογές τις κέρδιζε ο κ. Σαμαράς , ή ο κ. Λεβέντης, θα βρισκόμασταν στο ίδιο ακριβώς σημείο. Το αδιέξοδο το ήξεραν όλοι εδώ και καιρό! Ο μεν Σαμαράς "δραπέτευσε", ο δε Τσίπρας επέλεξε τη ρήξη.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι στην ίδια την ελληνική κοινωνία κι όχι μόνο στο πολιτικό σύστημα. Ο κ. Τσίπρας "πούλησε" στον ελληνικό λαό αυτό που ο λαός ήθελε να "αγοράσει". Αν ο κόσμος ήθελε ένα άλλο προϊόν θα το έψαχνε και θα το έβρισκε. Δεν ξεγέλασε κανείς τους Έλληνες. Οι Έλληνες επέλεξαν τη ρήξη και όχι ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας δεν κάνει σήμερα κάτι περισσότερο από εκείνο που είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Δηλαδή μόλις πριν μερικές μέρες!

Η οικονομική ασφυξία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μία και μόνο λύση: Στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων για την πληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου και σε διαφορετική περίπτωση σε στάση πληρωμών. Η άλλη λύση, να κάνει ο κ. Τσίπρας την περίφημη κωλοτούμπα και να γυρίσει στην Αθήνα αναγγέλλοντας μέτρα ύψους άνω των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ (και να αποσύρει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις του), είναι κάτι που δεν μπορεί να το κάνει.

Πολύ απλά, δεν υπάρχουν τα λεφτά. Όλα τα υπόλοιπα είναι για να έχουμε να λέμε. Και τον λογαριασμό δεν θέλουν να τον πληρώσουν οι Ευρωπαίοι και ούτε μπορεί κανείς να τους υποχρεώσει. Διότι λέμε για τους Γερμανούς, αλλά αυτοί είναι εκείνοι που βγαίνουν μπροστά. Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι να αντιμετωπίσουμε μία ενωμένη Ευρώπη. Όλοι οι άλλοι κι εμείς μόνοι μας...

Είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί μία μελοδραματική γλώσσα και θα επιστρατευτούν συνειρμοί εθνικοπατριωτικού χαρακτήρα για να δικαιολογηθούν οι κινήσεις των επόμενων ημερών. Κι ίσως έτσι λυθεί και η απορία κάποιων για το τι θέλει ένας Καμμένος σε αυτή την... αριστερή κυβέρνηση. Θα μπορεί τουλάχιστον να δώσει ιδέες σε αυτό το εθνικοπατριωτικό...

Η ουσία, πάντως, παραμένει: Θα περάσουμε δύσκολες ώρες. Το είχαμε πει πριν τις εκλογές, θα το πούμε και τώρα. Οι εξελίξεις θα ήταν δύσκολες κάτω από το οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους το πρόγραμμα δε πέτυχε στην Ελλάδα. Και σε αυτό έχουν όλοι μερίδιο ευθύνης. Αλλά δεν είναι τώρα αυτό το ζητούμενο, να αποδώσουμε ευθύνες. Το πρόβλημα είναι να μην βρεθούμε μπροστά σε έναν νέο διχασμό.

Αντίθετα, οι δύσκολες ώρες που διανύουμε μπορεί να αποτελέσουν την αφορμή για μία συζήτηση ουσίας με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων. Μία συζήτηση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πέντε χρόνια και δεν έχει γίνει. Δίχως κάμερες, δίχως προκαταλήψεις και με μόνη βασική προϋπόθεση το συμφέρον της πατρίδας. Εδώ παίζεται το μέλλον των παιδιών μας. Αν δεν μπορούν να καθίσουν τώρα γύρω από ένα τραπέζι, πότε θα το κάνουν;

Θανάσης Μαυρίδης 

thanasis.mavridis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Πηγή: capital.gr

Αγωνία σε όλη την Ελλάδα για το ραντεβού Σόιμπλε-Βαρουφάκη

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com




Στις 12.30 ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πέρασε το κατώφλι στο γραφείο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκειμένου να ξεκινήσει η σκληρή διαπραγμάτευση Ελλάδας -Γερμανίας. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση ξεκίνησε σε βαρύ κλίμα και είναι ενδεικτικό ότι οι δύο άνδρες δεν αντάλλαξαν χειραψία.

Διαδήλωση μπροστά στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών
Εξω από το υπουργείο συγκεντρώθηκαν μέλη του Αριστερού Κόμματος της Γερμανίας κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Ξεκινάμε από την Ελλάδα, αλλάζουμε την Ευρώπη».




Θα γοητεύσω τον Σόιμπλε
Ο κ. Βαρουφάκης θα προσπάθησε να γοητεύσει, όπως είπε το Βερολίνο, δηλώνοντας θαυμαστής του δόκτορα Σόιμπλε όμως η γερμανική απάντηση μόνο από αβρότητα δεν χαρακτηρίστηκε.
Δεν ήταν τυχαία η διαρροή από το πρακτορείο Reuters το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποχώρηση από όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις περί κατάργησης τρόικας και λιτότητας και κοινωνικών παροχών.
Βαρουφάκης και Σόιμπλε θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τυπου.

Ft: Τι θα πει ο Σόιμπλε στο Βαρουφάκη
Οι Financial Times έχουν πληροφορίες γύρω από το πού θα κινηθεί η συζήτηση, τι θα ακούσει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, αλλά και πώς θα υποδεχθεί ο Γερμανός υπουργός τα αιτήματα και τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.
Αναφέρει πως σε αντίθεση με τις άλλες συζητήσεις που έχει πραγματοποιήσει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης ανά την Ευρώπη, το ταξίδι στο Βερολίνο είναι η κορύφωση του αγώνα δρόμου που καταβάλει η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη για το σχέδιο ελάφρυνσης του δανειακού βάρους της χώρας. Ωστόσο την Πέμπτη η ελληνική πλευρά θα έρθει αντιμέτωπη πρόσωπο με πρόσωπο με έναν αδιάλλακτο Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι αποφασισμένος να υποχρεώσει την Αθήνα να πληρώσει τα χρέη της.
Σημειώνει το άρθρο: «Ο κ. Σόιμπλε όμως, που η κυβέρνησή του μέχρι στιγμής έχει επιδείξει ανοιχτή εχθρότητα στον κ. Τσίπρα, αναμένεται να είναι πολύ πιο σκληρός. Θα επιμείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, που σχολιάζουν ότι το Βερολίνο ελπίζει πως η σκληρή γραμμή θα υποχρεώσει την Αθήνα να εγκαταλείψει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της να καταργήσει το πρόγραμμα λιτότητας που θεωρεί αποτυχημένο, ενώ ο Μάρτιν Γιάγκερ, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, συμπληρώνει: ««Η ελληνική στήριξη από την γερμανική κυβέρνηση θα πετύχει μόνο στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος».

 Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε θα συμφωνήσει ότι δεν είναι σωστό εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες να πηγαίνουν πεινασμένοι για ύπνο
«Το μόνο που ζητάμε είναι να μην μας πιέσουν με ένα τελεσίγραφο. Να μας δώσουν ως το τέλος Μαΐου, ως την αρχή του καλοκαιριού ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε στο τραπέζι τις προτάσεις μας και να διαβουλευθούμε επ' αυτών με τους εταίρους μας.
Μπορούμε το καλοκαίρι να κάνουμε νέες συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στην κάμερα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και στην εκπομπή «tageschau».
Ο Σόιμπλε θα συμφωνήσει ότι δεν είναι σωστό να έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που πηγαίνουν πεινασμένοι για ύπνο
Είναι μια συστημική κρίση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε συστηματικά
«Η Ελλάδα είναι σαν το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο, που πεθαίνει πρώτο, καθώς είναι πιο αδύναμο, αλλά δεν ευθύνεται αυτό για τα τοξικά αέρια», επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Είμαστε υπεύθυνοι για τα λάθη και τις παραλείψεις στο κράτος μας, για το ότι δεν προχωρήσαμε τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που έχει αποπληθωρισμό όλη η Ευρώπη, που η ΕΚΤ έχει δυσκολίες να ασκήσει μια αποτελεσματική νομισματική πολιτική για να πετύχει τον στόχο της, να κρατήσει τον πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%», πρόσθεσε και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη πέτρα του ντόμινο, αλλά δεν ευθύνεται για το φαινόμενο του ντόμινο. «Είναι μια συστημική κρίση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε συστηματικά, όχι ο ένας απέναντι στον άλλον να δείχνουμε με το δάχτυλο και να λέμε: τι κάνεις εκεί; Τι κάνει ο άλλος; Πρέπει να σκεφτούμε σαν Ευρωπαίοι, να μείνουμε ενωμένοι και να επανεκκινήσουμε τα πολιτικά εργαλεία», αναφέρει ότι στην σημερινή του συνάντηση με τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε είναι σημαντικό να εμπεδωθεί η επικοινωνία και ένα «modus vivendi», καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται και λέει και σε αυτό που κάποιοι άλλοι λένε ότι σκέφτεται και λέει. Απορρίπτει δε τις κατηγορίες περί λαϊκισμού, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση δεν υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. Εκφράζει πάντως την πεποίθηση ότι ο κ. Σόιμπλε, όπως και ο κ. Σαπέν και κάθε αξιοπρεπής Ευρωπαίος θα συμφωνήσει ότι δεν είναι σωστό να έχουμε δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που πηγαίνουν πεινασμένοι για ύπνο, ως αποτέλεσμα λαθών της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κρίσης αποπληθωρισμού.

Η κατάσταση κοστίζει σε όλους -Ζητάμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας
Ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ακόμη ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι ελληνική, αλλά κρίση της Ευρωζώνης και ζητά την αλληλεγγύη των εταίρων της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που κοστίζει σε όλους. Προειδοποιεί μάλιστα για τον κίνδυνο ενίσχυσης του εθνικισμού και αναφέρεται στην Χρυσή Αυγή, η οποία, όπως λέει, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, ενώ τονίζει ότι είναι ηθική του υποχρέωση η ελαχιστοποίηση των απωλειών των εταίρων μας.

«Πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Σαπέν και κάθε αξιοπρεπής Ευρωπαίος θα συμφωνήσει ότι δεν είναι σωστό να έχουμε δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι, ως αποτέλεσμα λαθών της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης αποπληθωρισμού», δηλώνει και προσθέτει ότι από όλους τους συνομιλητές ζητάει μια ευκαιρία και βοήθεια προκειμένου η κυβέρνηση να μεταρρυθμίσει τη χώρα. Αναφέρεται δε για μία ακόμη φορά στο ζήτημα του «κουρέματος» του χρέους και σημειώνει ότι όπως στους Ευρωπαίους δεν αρέσει η λέξη «κούρεμα» έτσι και στους Έλληνες δεν αρέσουν οι λέξεις «πρόγραμμα» και «τρόικα».

Από ..........  iefimerida

Ο πολιτικός όρκος βουλευτών

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com