Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Στη μέγγενη του δημοψηφίσματος η χώρα


Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com



ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ ΑΘΗΝΑΣ-ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Με τα σενάρια «τρόμου» να φουντώνουν και τη στάση των δανειστών απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση να μοιάζει τουλάχιστον αμφίθυμη, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να δρομολογήσει με ομαλό τρόπο την όποια, επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, με ορίζοντα με τη διενέργεια δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή.

Κορυφώνοντας τη διαπραγματευτική τακτική του, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής πως «το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι», ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω».
Ο ίδιος, συνηγόρησε ότι είναι μια απόφαση ρήξης με τις πρακτικές του καταναγκασμού και κάνοντας λόγο για ένα περήφανο "όχι" είπε ότι την επομένη θα είναι «ενισχυμένη η διαπραγματευτική μας δυνατότητα και η ώρα της αλήθειας για τους  πιστωτές».

Εξαπολύοντας επίθεση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς «που δεν έγιναν ποτέ θεσμοί και έμεινε τρόικα», επανέλαβε την επιθυμία του για μια έντιμη και βιώσιμη συμφωνία και κάλεσε το λαό να πει το μεγάλο "όχι" λέγοντας ότι θα είναι ταυτόχρονα και το μεγάλο "ναι" που προσβάλει την παράδοση της Ευρώπης.

Ζυμώσεις για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και Eurogroup
Με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ώρες να συνεδριάσουν εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης για την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, περιμένοντας από την Ανγκελα Μέρκελ να δώσει τέλος στο σκηνικό αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί.
Και μπορεί η απάντηση στο ερώτημα, κατά πόσο τελικά θα μπορέσει να δοθεί λύση να παραμένει αβέβαιη, δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξουν εξελίξεις τέτοιου τύπου που να οδηγήσουν ακόμα και στην αναγέννηση των διαβουλεύσεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε «κάρφωσε» τους υπουργούς Οικονομικών κάνοντας λόγο για μη θεσμικό όργανο της ΕΕ, ενώ όπως έλεγαν κύκλοι της κυβέρνησης στο iefimerida.gr «αν υπάρχει πολιτική βούληση όλα μπορούν να γίνουν».
Ενδεικτική άλλωστε ήταν και η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι εντός των επόμενων ωρών δεν αποκλείεται να συνεδριάζει ξανά και το Εurogroup.

«Σκωτσέζικο ντους» από τους Ευρωπαίους
Την ίδια ώρα, τα μηνύματα που έφταναν το τελευταίο εικοσιτετράωρο από το εξωτερικό ήταν εξολοκλήρου αντιφατικά, με μοναδικό κοινό παρανομαστή το γεγονός ότι οι συνομιλίες σταμάτησαν με ευθύνη της ελληνικής πλευράς.
Τον τόνο έδωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αφού μίλησε χθες για μια δύσκολη μέρα, πρόσθεσε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης είναι πως ο Τσίπρας υποσχέθηκε στους Έλληνες πως θα μείνουν στο ευρώ αγνοώντας του κανόνες».

Παράλληλα, τόσο ο Σόιμπλε όσο και ο Ντάισελμπλουμ διαβεβαίωσαν ότι η Ευρωζώνη θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει κάθε κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης επισημαίνοντας  πως η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης και οι θεσμοί είναι πρόθυμοι να προσφέρουν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα στη δύσκολη κατάσταση στην οποία πιθανώς θα εισέλθει στις επόμενες ημέρες.
«Πρέπει να κάνουμε και θα κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε κάθε κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας στην Ευρωζώνη» σημείωσε με τη σειρά του ο επικεφαλής του Εurogroup.

Συνεδριάζει εκτάκτως η ΕΚΤ
Το βλέμμα όλων τέλος, στρέφεται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το θέμα παροχής ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Πραγματικό κρας τεστ τέλος, συνιστά το πως θα ανοίξουν αύριο οι αγορές και τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, δεδομένων των εξαιρετικά πυκνών και κρίσιμων εξελίξεων.
Από ....... ieimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: