Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Σοκ από Moody's: Ελεγχος κεφαλαίων και πάγωμα καταθέσεων στην Ελλάδα

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com




ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΣΕ «ΑΡΝΗΤΙΚΟ» ΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Αρνητικές είναι οι προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αναφέρει η Moody’s σε σημερινό της report.

Μάλιστα, σε «αρνητικό» από «σταθερό» υποβαθμίζει το outlook για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο οίκος Moody's, ο οποίος μάλιστα προειδοποιεί και για έντονες πιέσεις το επόμενο διάστημα. Οπως αναφέρει, η κίνηση αυτή αντανακλά την σημαντική επιδείνωση στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών από το Δεκέμβριο του 2014.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι εκροές καταθέσεων στο πεντάμηνο έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ (ή το 18% των συνολικών καταθέσεων). Τονίζει ότι οι πιέσεις αυτές δεν αναμένεται να περιοριστούν τους επόμενους 12-18 μήνες και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και παγώματος των καταθέσεων.

Στο αρνητικό outlook για τις τράπεζες, ο οίκος λαμβάνει υπόψη επίσης και την πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του 2015-2016 (στο 0,5% εφέτος και στο 1,5% το 2016), λόγω των πολιτικών εξελίξεων μετά τις εκλογές που έχουν οδηγήσει σε πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Το πισωγύρισμα στην ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης των τραπεζών και την περιορισμένη παραγωγή εσόδων θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας προ προβλέψεων το 2015, ενώ οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αύξηση των «κόκκινων» δανείων και επιδείνωση των κεφαλαιακών «μαξιλαριών», τονίζει ο οίκος.


Από ........  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: