Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Στα άκρα για τον Ξηρό: Νέα παρέμβαση ΗΠΑ – Ζητούν εξηγήσεις και απειλούν

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com



Βαθύ ρήγμα φαίνεται πως δημιουργείται στις σχέσεις Αθήνας και Ουάσινγκτον μετά από τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης η οποία θα δώσει το δικαίωμα στον Σάββα Ξηρό να βρεθεί εκτός φυλακής και σε κατ ' οίκον περιορισμό.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει εδώ και αρκετές ημέρες για τη διαφωνία και έντονη ενόχλησή τους αναφορικά με το ζήτημα και σήμερα, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες.

Μετά την οργισμένη συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς, ήρθε και επίσημη δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επικείμενη αποφυλάκιση του τρομοκράτη της 17Ν.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν επανέλαβε τα όσα ανέφερε ο πρέσβης στην συνέντευξη Τύπου, ενώ, σε ερώτηση του ανταποκριτή του Mega, Μιχάλη Ιγνατίου, τόνισε ότι «Η ανησυχία μας για την αποφυλάκιση του τρομοκράτη, ακόμη κι αν αυτός είναι σε κατ' οίκον περιορισμό, είναι πως θα μπορέσει να αναλάβει ξανά τρομοκρατική δράση συνωμοτώντας από το σπίτι του».
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πάντως, ερωτηθείσα για την αποφυλάκιση από το Γκουαντάναμο για ανθρωπιστικούς λόγους τρομοκρατών που σκότωσαν Αμερικανούς την 11η Σεπτεμβρίου απάντησε ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα καθώς οι ίδιοι εξασφαλίζουν ότι δεν θα αναμειχθούν και δεν θα σχεδιάσουν ξανά τρομοκρατικές ενέργειες.

Μάλιστα, από τις ΗΠΑ αναφέρουν πως κατά την επικοινωνία του Τζον Κέρι με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έμεινε με την εντύπωση πως το θέμα θα διευθετηθεί. Τα πράγματα, όμως, οδηγήθηκαν σε κρίσιμο σημείο και πλέον οι σχέσεις είναι οριακές.
Σε οριακό σημείο οι σχέσεις – Πως επηρεάζεται η διαπραγμάτευση
Είναι εμφανές ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πλέον σε οριακό σημείο, ενώ, πηγές αναφέρουν ότι, πλέον, είναι δεδομένο πως η στάση των ΗΠΑ στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα αλλάξει άρδην.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα σταματήσει να παρέχει τη στήριξη που έδινε μέχρι στιγμής στην ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Δύσκολη συνάντηση Κοτζιά με Κέρι
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς συναντάται με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, ο οποίος περιμένει (όπως είπε στο Mega Αμερικανός αξιωματούχος) μια καλή εξήγηση για την υπόθεση Ξηρού.

Η συνάντηση αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη για τον κ. Κοτζιά, ενώ, η πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τα αποτελέσματα αυτού του ραντεβού.
Το βράδυ της Δευτέρας, ο Τζον Κέρι υποδέχθηκε τον Νίκο Κοτζιά με... προειδοποιήσεις δίνοντας τον τόνο στον οποίο θα κινηθεί το ραντεβού των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία των κοινών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας εκφράζοντας τον προβληματισμό της αμερικανικής κυβέρνησης και τη θέση της «ότι αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στην φυλακή».
«Είμαι εδώ» απάντησε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών «ως φίλος με κάποιον που εργάζεται μαζί μας για την δημοκρατία και την ειρήνη, εναντίον της τρομοκρατίας και ελπίζω η σχέση μας να εμβαθύνει προς την συνεργασία».



«Νομίζω» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς «ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους δεν θα αφήσει ελεύθερο κανένα τρομοκράτη, θα είναι μόνο μια αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα ελευθερωθεί».

«Ρουκέτες» Αμερικανου πρέσβη και απάντηση Αθήνας με καρφιά για τζιχαντιστές
Νωρίτερα, ο Ντέιβιντ Πίρς, σε συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα εξέφρασε σε όλους τους τόνους τον εκνευρισμό των ΗΠΑ για την επικείμενη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.
Ο κ. Πιρς εξέφρασε τον φόβο των ΗΠΑ πως αυτή η νομοθετική ρύθμιση μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση και άλλων τρομοκρατών και κακοποιών.

«Αν επιμείνει η Αθήνα στο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα το θεωρήσει εχθρική πράξη. Είναι βίαιοι τρομοκράτες και κακοποιοί και ανήκουν στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια του σπιτιού τους. Είναι σοβαρό ζήτημα ασφάλειας, όχι ανθρωπιστικό θέμα. Οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι πρέπει να εκτίσουν το σύνολο της ποινής τους στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια των σπιτιών τους, περιστοιχισμένοι από τους φίλους, τις οικογένειες και τους συνεργάτες τους. Η απελευθέρωση αυτών των δολοφόνων από τη φυλακή βεβηλώνει τη μνήμη αυτών που έχουν σκοτώσει και παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών των θυμάτων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ντέιβιντ Πιρς.



Το Μαξίμου δεν άργησε να απαντήσει τονίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι απειλή είναι οι τζιχαντιστές και όχι ο Σάββας Ξηρός.
Το περιβάλλον του πρωθυπουργού ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, κ. Ντέιβιντ Πιρς.

Ωστόσο, ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών.
«Η ισονομία, το κράτος δικαίου αλλά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι όπως αυτά ορίζονται από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελούν απαράβατες συνθήκες για μια δημοκρατική διακυβέρνηση», υπογραμμίζουν, προσθέτοντας πως «το ίδιο, ισχύει στο σύνολο των ευνομούμενων κρατών του κόσμου».

«Πάγια θέση της κυβέρνησης», εξηγούν, «είναι ότι στη νομοθεσία δεν πρέπει να προβλέπονται εξαιρέσεις και δεν πρέπει να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις. Με βάση, λοιπόν, το νόμο που ψηφίζεται μια ορισμένη κατηγορία κρατουμένων –και αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως να έχουν αναπηρία πάνω από 80%- η ποινή τους μετατρέπεται σε κράτηση κατ’ οίκον με "βραχιολάκι"».
«Ο νόμος δεν έχει ως στόχο τον Σάββα Ξηρό», επιμένουν. «Ωστόσο και αυτός, όπως και άλλοι κρατούμενοι, πληρούν τις προϋποθέσεις για κατ’ οίκον κράτηση με "βραχιολάκι". Ο εν λόγω πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98%. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού. Η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος».

«Ο Υπουργός των ΗΠΑ, κ. Κέρι πράγματι τηλεφώνησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη, προκειμένου να του εκφράσει την ανησυχία του για τον Σάββα Ξηρό. Ο πρωθυπουργός του εξήγησε το νόμο, ότι δεν αφορά τον Σάββα Ξηρό, και ότι ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα, προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών. Και του εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να την αντιμετωπίσουν».

Από ........ iefimerida


Δεν υπάρχουν σχόλια: