Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Διορισμοί εκπαιδευτικών με νέο σύστημα: Τα κριτήρια μοριοδότησης και η θέση του ΑΣΕΠ

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



Στις 26/2/15 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της ΟΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.


Ο Υπουργός Παιδείας μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε πως μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα θα κατατεθεί πολυνομοσχέδιο προς ψήφιση στην Βουλή το οποίο εκτός των άλλων θα προβλέπει τα εξής:

1) Επανατοποθέτηση άμεσα των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα στα σχολεία με επανασύσταση των τομέων που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ.

2) Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του τρόπου προαγωγής των μαθητών που προέβλεπε η αντιδραστική μεταρρύθμιση για το Λύκειο της προηγούμενης κυβέρνησης.

3) Πάγωμα της αξιολόγησης με κατάργηση όλου του νομοθετικού πλέγματος που την θεμελίωνε.

Διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί
Κατά την κοινή συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ και εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα με την ηγεσία του Υπ.Παιδείας, ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως οι επανατοποθετήσεις των εκπαιδευτικών που είναι σε διαθεσιμότητα-απόλυση θα συνυπολογιστούν στις 15.000  νέες προσλήψεις που προβλέπονται για το 2015. Σ' αυτό το σημείο έγινε συζήτηση και από τη μεριά του Υπουργείου μετά από ορισμένες ασαφείς απαντήσεις ειπώθηκε τελικά ότι, θα επανατοποθετηθούν με το μισθό που έπαιρναν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Διορισμοί εκπαιδευτικών - Καταργείται το ΑΣΕΠ
Πάγιο και βασικό αίτημα των εκπαιδευτικών σωματείων είναι ο μόνιμος διορισμός εκπαιδευτικών και η κάλυψη των κενών στα σχολεία που από του χρόνου αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση θα πάρει δραματικές διαστάσεις. 
Το Υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον αριθμό των μόνιμων διορισμών  της επόμενης σχολικής χρονιάς καθώς αυτος θα αποτελέσει προιόν επεξεργασίας  ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως το ΑΣΕΠ καταργείται. Τα κριτήρια του νέου συστήματος,  που θα μοριοδοτούν την πρόσληψη εκπαιδευτικών θα είναι:
- Η επιτυχία σε προηγούμενους ΑΣΕΠ
- Η προϋπηρεσία
- Μεταπτυχιακά, διδακτορικά
- Κοινωνικά κριτήρια
Υπενθυμίζουμε πως δεν είναι γνωστό τι βαρύτητα θα έχει το κάθε κριτήριο στο σύστημα που επεξεργάζεται η νέα ηγεσία του Υπουργείου. Προτεραιότητα στους διορισμούς θα έχουν οι διοριστέοι του 2008 οι οποίοι εδώ και χρόνια αναμένουν το διορισμό τους.
Ένα επίσης ζήτημα που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι και η απόφαση του ΣτΕ 527/2015 σύμφωνα με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο διορισμός των εκπαιδευτικών μόνο με προϋπηρεσία (40%), 24μηνο και ΑΣΕΠ και 30μηνο.

500 προσλήψεις ωρομισθίων για ΠΔΣ σε ΕΠΑΛ
Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως θα γίνουν 500 προσλήψεις ωρομισθίων για τα ΕΠΑΛ
Δεν δημιουργούνται νέα σχολεία - δεν μειώνεται το ωράριο γιατί συνδέονται με τις προσλήψεις
Σχετικά με τα τμήματα-σχολεία, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε πως παραμένουν ως έχουν και δεν μειώνεται ο αριθμός των μαθητών - Δεν δημιουργούνται νέα σχολεία. Στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας και θα αφορά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Από ........  alfavita

Δεν υπάρχουν σχόλια: