της Νένας Μαλλιάρα

Υποκαλυμμένα σε ποσοστό 15% - 20% εκτιμούν οι τραπεζίτες ότι είναι τα χαρτοφυλάκια των στεγαστικών τους δανείων λόγω της πτώσης της αξίας των ακινήτων. Την ίδια στιγμή εκτιμούν ότι 15% των δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν τα στεγαστικά τους δάνεια είναι strategic defaulters και δεν πληρώνουν τις δόσεις τους για περισσότερο από 180 ημέρες όχι από ανάγκη, αλλά από στρατηγική «μπαταχτσή».

Το σύνολο της αγοράς των στεγαστικών δανείων ανέρχεται σε 70 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ένα ποσοστό της τάξεως του 25% - 30% βρίσκεται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Από αυτό το ποσοστό, το 15% δεν έχει πραγματικούς λόγους για την καθυστέρηση εξόφλησης των δόσεων και απλά αναβάλλει την υποχρέωσή του επωφελούμενο από τη συγκυρία. Οι τραπεζίτες θεωρούν, μάλιστα, ότι αυτό το 15% ίσως να είναι συντηρητικό λαμβανομένου υπόψη ότι ο νόμος 3869/2010 για την «πτώχευση» ιδιωτών ενθάρρυνε αρκετούς δανειολήπτες να γίνουν μπαταχτσήδες.

Την ίδια στιγμή που έχουν αυξηθεί οι επισφάλειες στα στεγαστικά δάνεια, η αξία των ακινήτων που αποτελούν την εμπράγματη εξασφάλιση αυτών των δανείων, έχει υποχωρήσει τόσο ώστε να εκτιμάται ότι 15% - 20% των στεγαστικών χαρτοφυλακίων είναι υποκαλυμμένα. Η πτώση στις πραγματικές τιμές των ακινήτων υπολογίζεται σε 35% - 40% τα τελευταία 3 – 4 χρόνια, διαχεόμενη σε όλες τις περιοχές. Η ποσοστιαία μείωση είναι μεγαλύτερη στις πιο ακριβές περιοχές και στα νησιά (εξοχικές κατοικίες), οπότε τα δάνεια που αφορούν στεγαστικά σε αυτές τις περιοχές είναι και τα πιο υποκαλυμμένα. Αντιθέτως, ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς μετρό (π.χ. Αιγάλεω, Αγ. Δημήτριος) έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την αξία τους, είναι πιο εύκολα ρευστοποιήσιμα και άρα τα δάνεια στα οποία αποτελούν εμπράγματη εξασφάλιση θεωρούνται καλυμμένα.

Βεβαίως, οι κατασχέσεις και ρευστοποιήσεις ακινήτων δεν είναι κάτι που επιθυμούν οι τράπεζες για αυτό και οι τραπεζίτες τάσσονται κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο για μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, το κόστος διαχείρισης των προβληματικών ακινήτων του στεγαστικού της χαρτοφυλακίου ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ.

Τη θέση των τραπεζιτών για το θέμα των πλειστηριασμών είχε εκφράσει ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλας κατά την πρόσφατη συνάντηση των τραπεζιτών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.«Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Σάλλας.

Εν τω μεταξύ, ενώσεις καταναλωτών ζητούν να δεσμευτεί η κυβέρνηση, άμεσα, ώστε να ισχύσει η αναστολή των πλειστηριασμών χωρίς όρους και προϋποθέσεις για την κύρια κατοικία και για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τρία τουλάχιστον χρόνια. Σημειώνεται ότι ο υπ. Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.



Πηγή:www.capital.gr