Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λαϊκιστική στροφή: Λέει «όχι» στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


Σφοδρή επίθεση εναντίον του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή δήλωσή του σε τηλεοπτικό σταθμό, εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι προσπάθησε να υποστηρίξει «πεισματικά» το «παράλογο μέτρο της αρνητικής αξιολόγησης με προκαθορισμένη ποσόστωση 15%, αλλά και την εμμονή του στις απολύσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του επέκρινε, έμμεσα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς του κατά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα το καλοκαίρι του 2011, όταν ο κ. Βενιζέλος ήταν υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Μητσοτάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ όταν επιχειρήσαμε στο παρελθόν να ανατρέψουμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ επέκρινε και ορισμένους χειρισμούς του κ. Σαμαρά.

Σε ενημερωτικό δελτίο που κυκλοφόρησε αργά το βράδυ, η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζει «όψιμο διαπραγματευτή» τον κ. Μητσοτάκη, από τον οποίο ζήτησε «να μην κουνάει το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ», και του ζητεί, εμμέσως, να αναθεωρήσει τις απόψεις του για τον τρόπο που επιχειρεί την αξιολόγηση. Του επισημαίνει, εξάλλου, ότι «ο καλός πολιτικός δεν είναι ο πολιτικός που οδηγεί με τις επιλογές του σε αδιέξοδα και υπονομεύει το αναγκαίο μέτρο της αξιολόγησης, αλλά αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη του και τα αναθεωρεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

Επίσης, καλεί τον κ. Μητσοτάκη να ρωτήσει και να μάθει ότι η Τρόικα, το 2011, είχε ζητήσει πρόσθετα μέτρα και ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε να μπει σε μια τέτοια λογική, χωρίς νέο συνολικό πρόγραμμα, το οποίο επιτεύχθηκε με τη νέα δανειακή σύμβαση, που περιελάμβανε και το PSI.

Και επιτίθεται στη ΝΔ αναφέροντας ότι η τότε αξιωματική αντιπολίτευση «πέρναγε την αντιμνημονιακή φάση της τζάμπα μαγκιάς και σχεδίαζε Ζάππεια με ανύπαρκτα ισοδύναμα».

Το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει ότι το ΕΕΤΗΔΕ δεν το κατάργησε η υπό τον κ. Σαμαρά κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του 2012 και, όπως σημειώνει, μάλιστα βουλευτές της ΝΔ, πρόσφατα, ζήτησαν την επαναφορά του, χαρακτηρίζοντάς τον «δίκαιο φόρο».

Επικρίνει, επίσης, και τον κ. Σαμαρά, αναφέροντας ότι το ΕΕΤΗΔΕ δεν ήταν τίποτα μπροστά στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά τον Νοέμβριο του 2012, όταν επιβεβαίωσε όσα συμφωνήθηκαν στις 27 Οκτωβρίου του 2011, αλλά αμφισβητήθηκαν λόγω της επιμονής της ΝΔ στις εκλογές νομίζοντας ότι θα πάρει αυτοδυναμία.

Ολόκληρο το κείμενο που περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό δελτίο, έχει ως εξής:

«Ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι και προσπαθώντας πεισματικά να υποστηρίξει το παράλογο μέτρο της αρνητικής αξιολόγησης με προκαθορισμένη ποσόστωση 15% αλλά και την εμμονή του στις απολύσεις, είπε μεταξύ άλλων, «Η ιστορία λέει ότι όσες φορές προσπαθήσαμε να αναδιαπραγματευτούμε και επιχειρήσαμε να θέσουμε τέτοια θέματα στην τρόικα σπάσαμε τα μούτρα μας (...). Πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ όταν επιχειρήσαμε στο παρελθόν να ανατρέψουμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει».

Ο κ. Μητσοτάκης καλό θα ήταν να προσπαθήσει να θυμηθεί ή αν δεν το ξέρει, ας ρωτήσει να μάθει, πως τον Σεπτέμβριο του 2011 η τρόικα ζήτησε από τη χώρα και τον υπουργό Οικονομικών πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος. Ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκε να μπει στη λογική πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων δίχως νέο συνολικό πρόγραμμα: νέο δάνειο με καλύτερους όρους, κούρεμα και αναδιάρθρωση του χρέους. Έτσι πήραμε το νέο δάνειο των 177 δισ. ευρώ και μείωση χρέους 180 δισ. σε όρους καθαρής παρούσης αξίας. Το περίφημο ΕΕΤΗΔΕ ήταν το ελάχιστο μέτρο με τέτοιο αντάλλαγμα που καταφέραμε να πετύχουμε, μετά από μεγάλη μάχη. Αλλά βέβαια εκείνη την περίοδο το κόμμα του κ. Μητσοτάκη πέρναγε την αντιμνημονιακή φάση, της τζάμπα μαγκιάς και σχεδίαζε Ζάππεια με ανύπαρκτα ισοδύναμα.

Αξίζει να θυμηθούμε όμως ότι το ΕΕΤΗΔΕ δεν το κατάργησε η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2012, ενώ μάλιστα αρκετοί βουλευτές της ΝΔ προσφάτως, όταν αποφασίστηκε ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) ζητούσαν την επαναφορά του ΕΕΤΗΔΕ, χαρακτηρίζοντας το ως δίκαιο φόρο!

Να θυμηθούμε επίσης πως το ΕΕΤΗΔΕ δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά τον Νοέμβριο του 2012 όταν επιβεβαίωσε αυτά που συμφωνήθηκαν τον Οκτώβριο του 2011 έως Φεβρουάριο του 2012 (δανειακή σύμβαση), άλλα τέθηκαν υπό αμφισβήτηση λόγω των εκλογών που ήθελε η ΝΔ πιστεύοντας πως θα πάρει αυτοδυναμία και παρότι εμείς τότε προτείναμε επιμόνως άλλο δρόμο και άλλες επιλογές, υπαρκτές.

Για όλους αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, καλά θα κάνει ο όψιμος διαπραγματευτής κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, να μην κουνάει το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ και να μάθει ότι ο καλός πολιτικός δεν είναι ο πολιτικός που οδηγεί με τις επιλογές του σε αδιέξοδα και υπονομεύει το αναγκαίο μέτρο της αξιολόγησης, αλλά αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη του και τα αναθεωρεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΝΤ: Αστοχήσαμε στην Ελλάδα -Οι περικοπές στους μισθούς δεν βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Νέα παραδοχή αστοχίας έρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με τα δημοσιονομικά μέτρα και την περικοπή μισθών που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης.

Στην τελευταία του έκθεση με θέμα: «Η προσαρμογή στις ελλειμματικές χώρες της ευρωζώνης: Πρόοδος, Προκλήσεις και Πολιτικές» αναφέρεται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεγάλες περικοπές μισθών που ακολούθησε η Ελλάδα δεν βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα και -πολύ περισσότερο- οδήγησαν σε πτώση την παραγωγικότητα.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ υπογραμμίζουν πως αν και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ζώνης του ευρώ έχει γίνει πλεονασματικό η εσωτερική εξισορρόπηση σε ελλειμματικές οικονομίες όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας συνοδεύεται από υποτονική δραστηριότητα και πολύ υψηλή ανεργία, κάτι που καθιστά οδυνηρή την προσαρμογή.

Οι στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας σημαίνουν ότι τα ποσοστά εργασίας στις ελλειμματικές οικονομίες παραμένουν υψηλά, με εξαίρεση την Ιρλανδία, όπου αυξήθηκε το κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο. Το ΔΝΤ αναφέρει για την Ελλάδα πως η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος προήλθε από τις περικοπές μισθών , αλλά και ότι η πτώση της παραγωγής ήταν πολύ μεγάλη μετά το 2010 γεγονός που σε δεύτερο χρόνο επέδρασε αρνητικά.

Υπογραμμίζει δε πως στο διάστημα 2010 -2013 η εξαγωγική επίδοση της Ελλάδος ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την προβλεπόμενη εξωτερική ζήτηση και τις προσαρμογές των τιμών, κάτι που το ΔΝΤ υποστηρίζει πως συνδέεται με δομικά προβλήματα, αλλά και με τη φυγή κεφαλαίων στο διάστημα 2011-2012.

Το Ταμείο ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να μειώσει τις καθαρές υποχρεώσεις της και να βελτιώσει την καθαρή εξωτερική της θέση και πως απαιτούνται πρόσθετες προσαρμογές για την επίτευξη του διττού στόχου της αποκατάστασης της εξωτερικής ισορροπίας, μέσω βιώσιμου χρέους και διατηρήσιμης ανάπτυξης που θα περιορίσει την ανεργία σε αποδεκτά επίπεδα

Επίσης, η πρόοδος ως προς τις διαρθρωτικές αλλαγές ήταν περιορισμένη, με τις εξαγωγές να ανακάμπτουν, αλλά με το μεταποιητικό τομέα να παραμένει χαμηλότερα από τα προ της κρίσης επίπεδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ξανά την ανάγκη υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ανακατανομή των πόρων στους εμπορεύσιμους τομείς.

Από ..........  iefimerida

Απολύσεις δίχως τέλος στο Δημόσιο – Καθεστώς οι απολύσεις υπαλλήλων και μετά την τρόικα

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


- Δεν είναι μόνο οι 6.500 υπάλληλοι που θα απολυθούν, έρχονται και άλλες απολύσεις από 2016
- Καμπάνες σε όσους αρνούνται την αξιολόγηση στο δημόσιο
- Κόντρες στην κυβέρνηση και... πιλοτική εφαρμογή της αξιολόγησης
- Ποιοι βρίσκονται πρώτοι στη λίστα για αποχώρηση από το δημόσιο

Δεν είναι μόνο οι 6.500 απολύσεις που θα γίνουν φέτος ή ως τις αρχές του επόμενου έτους και περιλαμβάνονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Όπως είπε ξεκάθαρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το Δημόσιο έχει το δικαίωμα απολύσεων και αυτό δεν μπορεί να περιοριστεί.

Κάπως έτσι και ενόψει αξιολόγησης φαίνεται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για τις συνεχείς ανακατατάξεις στο προσωπικό και για μια ιδιότυπη άρση της μονιμότητας.

Παρά την κόντρα που έχει ξεσπάσει, έστω και στα λόγια μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης όλα δείχνουν ότι οι απολύσεις θα συνεχίσουν κανονικά και αυτό δεν αφορά μόνον όσους φύγουν βάσει μνημονίου.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης “θα γίνουν όσες απολύσεις χρειαστεί για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου”.
Αυτό σημαίνει ότι η αξιολόγηση προσωπικού δεν μπορεί παρά να είναι συνδεδεμένη με αυτό, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και τα λουκέτα σε φορείς και οργανισμούς τους δημοσίου.


Μητσοτάκης: “θα γίνουν όσες απολύσεις χρειαστεί για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου”
 
Το κλείσιμο οργανισμών και φορέων σημαίνει κατάργηση των θέσεων των υπαλλήλων κάτι που αυτομάτως οδηγεί σε απόλυση τον υπάλληλο.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ξεκάθαρα ότι “οι απολύσεις θα γίνουν και τα επόμενα χρόνια”, διαβεβαίωσε μεν ότι η κακή απόδοση στην αξιολόγηση δεν οδηγεί σε απόλυση αυτό το ποσοστό (15) των υπαλλήλων που δεν θα ... πιάσουν τη βάση, όμως κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον.

Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης λένε ότι δεν είναι δίκαιο όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να κρίνονται ως “άριστοι”, διευκρινίζουν ότι το μέτρο της αξιολόγησης φέτος θα λειτουργήσει πιλοτικά και πως θα υπάρξουν βελτιώσεις, δεν ξεκαθαρίζουν ωστόσο τι θα γίνει με όσους δεν επιτυγχάνουν στην αξιολόγηση στο μέλλον και έτσι μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο των απολύσεων.


Ετοιμάζει και “καμπάνες” το υπουργείο
 
Την ίδια ώρα πάντως έχει ξεσπάσει σφοδρή κόντρα για τη λευκή απεργία σε φορείς του δημοσίου και των δήμων σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση.

Από το υπουργείο τονίζεται ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, ως τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αυτοαξιολόγηση των υπαλλήλων και ως το τέλος Αυγούστου εκείνη από τους προϊσταμένους.

Η εφαρμογή των νόμων δεν είναι εθελοντική, διαμηνύει το υπουργείο αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν κυρώσεις κατά όσων δεν εφαρμόσουν την αξιολόγηση.

Από ........  newsit

Ο Τσίπρας για Παλαιστίνη

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

 

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com