Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Μετεκλογικές ...... μπάρες στα Καμένα Βούρλα !!!

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


  Στο πόδι σήμερα το  πρωί  κάτοικοι και επαγγελματίες των Καμένων Βούρλων όταν είδαν  συνεργεία του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ να ξανατοποθετούν μπάρες στον παλιο εθνικό δρόμο στην ανατολική είσοδο της πόλης.

Στο παρελθόν πριν γίνει η παράκαμψη οι μπάρες υπήρχαν γιατί τότε απο το σημείο διέρχονταν το σύνολο των κινούμενων οχήμάτων της Εθνικής οδού. Σήμερα έχει γίνει τοπικός δρόμος Καμένων Βούρλων-Αγίου Κωνσταντίνου και η κίνηση έχει ελαχιστοποιηθεί.


"Δεν θα διαφωνούσαμε αν είχε κατασκευαστεί υπόγεια διάβαση,τώρα μας κλειδαμπαρώνουν και πώς θα περνάμε απέναντι;" ανέφερε στον FM-1 επαγγελματίας της περιοχής.

Από ........  lamiafm1

Κίνδυνος για μπλακ άουτ μέσα στον Ιούλιο -Τι θα γίνει με την πώληση της ΔΕΗ

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Στο «κόκκινο» ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο για το μείζων θέμα της πώλησης του 30% της ΔΕΗ , με την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και τα συνδικάτα να παίρνουν θέση μάχης και τους καταναλωτές αλλά και χιλιάδες τουρίστες να βρίσκονται αντιμέτωποι με πιθανά μπλακ άουτ στην καρδιά του καλοκαιριού.

Το χαρτί της επιστράτευσης
Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει στους συνδικαλιστές να φτάσουν στα άκρα κατεβάζοντας τους διακόπτες, στέλνοντας μηνύματα σε όλους τους τόνους πως η χώρα δεν πρόκειται να βυθιστεί στο σκοτάδι, επιβαρύνοντας μάλιστα τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.

Από την άλλη επιθυμεί να πείσει τους βουλευτές της να στηρίξουν την στρατηγική που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Υπάρχει μια πλειάδα εγγυήσεων και θα προστεθούν και άλλες, ώστε όλα να προχωρήσουν κανονικά» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνομιλία με δημοσιογράφους, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλων αλλαγών, εφόσον αυτές προκύψουν κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που έρχεται αύριο στη Βουλή.

Περιοδείες ΣΥΡΙΖΑ για να στηρίξει τις κινητοποιήσεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του έχει κάνει το θέμα της ΔΕΗ «σημαία» και ήδη έχουν ξεκινήσει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, με την εξόρμηση των στελεχών αλλά και του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις όπου υπάρχουν μονάδες και εργοστάσια της Επιχείρησης. Για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να δοθούν οι γενικές κατευθύνσεις, με τα στελέχη του κόμματος να υπόσχονται «καυτό καλοκαίρι».

Σε θέση μάχης οι εργαζόμενοι
Την ίδια ώρα τα σωματεία των εργαζομένων στην ΔΕΗ απειλούν να κατεβάσουν τους διακόπτες πραγματοποιώντας 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Τετάρτη όπου και θα ξεκινήσει η συζήτηση για το νομοσχέδιο στην Βουλή.

Ήδη έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο την Πέμπτη έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, στην οδό Χαλκοκονδύλη ενώ το βράδυ οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ο δήμος και φορείς της Μεγαλόπολης, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν από την Δυτική Μακεδονία με καταλήψεις στις πύλες των σταθμών παραγωγής στην Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και την Φλώρινα.
Πάντως μεγάλος στόχος των συνδικαλιστών είναι οι κινητοποιήσεις τους να μην είναι αποκομμένες από την κοινωνία αλλά να συμμετέχουν σε αυτές όλες οι τοπικές κοινωνίες.

Από .......  iefimerida

Πανελλήνιες 2014 -Δείτε εδώ αναλυτικά τις βαθμολογίες

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Αναρτήθηκαν στα σχολεία όλης της χώρας οι βαθμοί των υποψηφίων για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που έδωσαν εφέτος πανελλαδικές εξετάσεις. Τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών, δηλαδή τα ποσοστά των αριστούχων ανά μάθημα και εκείνων που έγραψαν κάτω από τη βάση θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά τις βαθμολογίες
Μέχρι την Πέμπτη οι υποψήφιοι θα μπορούν να κάνουν μόνο πρόχειρα μηχανογραφικά δελτία (προσωρινή αποθήκευση). Από την Πέμπτη ως τη Δευτέρα 14 Ιουλίου όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο σε ηλεκτρονική διεύθυνση.

 Πατήστε εδώ για να μπείτε

Από .......  iefimerida

Αυτά είναι τα 20 θαλάσσια οικόπεδα που μετατρέπουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, τον χάρτη με τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη τα οποία είναι υπό παραχώρηση για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Μέσω του διαγωνισμού, που θα ακολουθήσει, οι είκοσι θαλάσσιες περιοχές («οικόπεδα») θα παραχωρηθούν για έρευνες στους επενδυτές, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, οι οποίες καθορίστηκαν με βάση 50 παραμέτρους, όπως το βάθος της θάλασσας, η γεωλογία και οι περιβαλλοντικές συνθήκες που προκύπτουν από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είναι σε εξέλιξη. Επίσης, τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες, οι οποίες έγιναν στην περιοχή και την ερμηνεία που ακολούθησε.

Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε σήμερα το πλαίσιο των ερευνών, αλλά και το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο για τη χώρα και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην κοινωνική αποδοχή και στην πολιτική συναίνεση για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. «Ολα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στηρίζουν την ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων και οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις επιθυμούν να συμμετέχουν στην μελλοντική του επιτυχία, η διαφωνία σε αυτό το θέμα θεωρείται σχεδόν αντιπατριωτική» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός. Πρόσθεσε δε πως «το ότι το "θέμα" είχε μπει στο περιθώριο για 15 ολόκληρα χρόνια -από το 1997 ως το 2012- θεωρήθηκε από πολλούς ως προδοσία για την προοπτική της Ελλάδας, ως προδοσία για τις επόμενες γενιές».

Ιόνιο, Πελοπόννησος και τα νέα «φιλέτα» της Κρήτης
Από τα 20 θαλάσσια οικόπεδα που μπαίνουν από σήμερα σε διαδικασία δημοπράτησης τα δέκα βρίσκονται στο Ιόνιο ξεκινώντας από την θάλασσα ανοιχτά της Κυπαρισσίας και φθάνοντας μέχρι τα Διαπόντια νησιά βορείως της Κέρκυρας, ενώ, προς παραχώρηση είναι και ένα οικόπεδο νότια της Πελοποννήσου.
Ωστόσο, από τα αποτελέσματα των ερευνών φαίνεται πως προκύπτουν αισιόδοξες προβλέψει για τα κοιτάσματα που έχουν καταγραφεί στη Νότια Κρήτη και για τον λόγο αυτό η περιοχή έχει χωριστεί σε εννέα οικόπεδα τα οποία μπήκαν σήμερα στη διαδικασία δημοπράτησης.
Σημειώνεται ότι έχουν αποφευχθεί οι περιοχές κοντά στις ακτές ώστε να προστατευθεί ο τουρισμός.



Πότε προκηρύσσεται ο διαγωνισμός και ποια τα κριτήρια
Ο διαγωνισμός για το γύρο παραχωρήσεων αναμένεται να δημοσιευτεί εντός του τρίτου τριμήνου
Για να συμμετάσχει μια εταιρεία στο διαγωνισμό θα πρέπει να αγοράσει 1500 χλμ σεισμικών συν όλα τα δεδομένα για το μπλοκ για το οποίο γίνεται αίτηση και την ερμηνεία των δεδομένων (BEICIP & PGS).
Για κάθε μπλοκ προβλέπεται να γίνει χωριστή αίτηση (δεν επιτρέπεται να κατατεθεί μία αίτηση για περισσότερα μπλοκ), ενώ για την αξιολόγηση των προσφορών θα ληφθεί υπόψη σε ποσοστό 40% η τεχνική προσφορά και σε ποσοστό 60% η οικονομική προσφορά. Τέλος σε περίπτωση κοινοπραξιών δεν επιτρέπεται η συμμετοχή εταιρειών με ποσοστό κάτω από 10%.

Η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος και πύλη της ΕΕ
Στη συνέχεια ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάδειξης της χώρας σε ενεργειακό κόμβο τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι των αγορών της Δυτικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των παραδοσιακών πηγών γεγονός που καθιστά τη χώρα πύλη της ΕΕ για τον Νότιο Διάδρομο.
Σημείωσε, ακόμη, ότι η εξερεύνηση των εγχώριων πηγών ενέργειας συνάδει με την ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς τα γεγονότα στην Ουκρανία και το Ιράκ υπογραμμίζουν, ακόμα περισσότερο, τους κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης της Ευρώπης από ενεργειακές εισαγωγές.
Αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάδειξης της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, καθώς «βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι των αγορών της Δυτικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των νέων και των παραδοσιακών πηγών, καθιστώντας την Ελλάδα πύλη της ΕΕ για τον Νότιο Διάδρομο».

Το θεσμικό – οικονομικό πλαίσιο
Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος παρουσίασε το θεσμικό -οικονομικό πλαίσιο που θα διέπει τις έρευνες και στο οποίο περιλαμβάνονται:
  • Ο νέος νόμος για τις παραχωρήσεις, «που ενσωματώνει τις τελευταίες τάσεις και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τα δικαιώματα παραχώρησης και προσφέρει στους επενδυτές ένα σταθερό, προβλέψιμο και με ίσους όρους για όλους περιβάλλον.
  • Το φορολογικό καθεστώς που προβλέπει μειωμένο συντελεστή (από 40 στο 20%) προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων.
  • Η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων που έχει συσταθεί και θα αρχίσει να λειτουργεί με αντικείμενο να ρυθμίζει, να αδειοδοτεί και να παρακολουθεί τις δραστηριότητες εξερεύνησης και αξιοποίησης για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια των παράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  • Τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες σε έκταση 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, καθώς και η ερμηνεία των δεδομένων αυτών από το Γαλλικό Ινστιτούτο BEICIP.

Από .......  iefimerida

Goldman Sachs: Χαλαρώστε τη θηλιά στους Έλληνες και κουρέψτε το χρέος

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com


Την άμεση ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη μείωση των δημοσιονομικών μέτρων επισημαίνει η Goldman Sachs στην ανάλυση που δημοσιοποίησε την Τρίτη, προκειμένου να αποφευχθούν οι πολιτικές εντάσεις.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, είναι πολύ κρίσιμη η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους τροϊκανούς, ενώ τονίζει πως η χώρα κινδύνεψε να μπει σε κλίμα αστάθειας την περίοδο των ευρωεκλογών.

Το 2014 θα είναι το πρώτο έτος ανάπτυξης
Παράλληλα, τονίζει ότι το έτος που διανύουμε θα είναι το πρώτο που θα σημειωθεί ανάπτυξη, έστω και με χαμηλό θετικό πρόσημο. Αιτία είναι η αύξηση των τουριστικών αφίξεων, η μείωση των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας στο εγχώριο ΑΕΠ (fiscal drag), η αύξηση της ζήτησης και η χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, τα τελευταία στοιχεία για τους δείκτες εμπιστοσύνης (δείκτη οικονομικού κλίματος, PMI), όπως και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες για τις λιανικές πωλήσεις, είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα βοήθησαν τη χώρα να ανακτήσει μέρος της ανταγωνιστικότητας της που έχασε στα χρόνια μετά την ένταξη ευρώ. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 25% από το ανώτατο σημείο της υπόλοιπης Ευρώπης, ενώ είναι σχεδόν 10% χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα του 2000.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται η δυναμική και η διάρθρωση του χρέους που περιορίζει τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους αθέτησης υποχρεώσεων. Ο προϋπολογισμός συνεχίζει να παράγει ένα στερεό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους θα μπορούσε να φτάσει το 7% του δυνητικού ΑΕΠ ήδη από το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Την ίδια στιγμή, οι λήξεις των ομολόγων που κατέχει ο επίσημος τομέας (τα οποία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 84% του συνολικού χρέους από το 2016) είναι μακροπρόθεσμες (15-30 ετών), και τα κουπόνια έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτή η διάρθρωση του χρέους ευνοεί την εξυπηρέτηση του χρέους.

Ευνοϊκές οι συνθήκες στις αγορές έπειτα από τις αποφάσεις της ΕΚΤ
Ακόμη, η Goldman Sachs σημειώνει πως μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ οι συνθήκες στις αγορές παραμένουν ευνοϊκές για την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί σε σχέση με τα επίπεδα του Απριλίου, όταν η Ελλάδα απέκτησε και πάλι πρόσβαση στις αγορές.

Κίνδυνος για την ελληνική οικονομία η πολιτική αβεβαιότητα
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, το μεγαλύτερο ρίσκο για τη χώρα μας είναι η πολιτική αβεβαιότητα και τονίζει ταυτόχρονα ότι «ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί στο παρόν στάδιο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά την τράπεζα, είναι η περίοδος των ευρωεκλογών, κατά την οποία αυξήθηκε ο κίνδυνος αποτυχίας για την κυβέρνηση εν όψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015. «Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε εκλογές», τονίζεται στην ανάλυση.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος της πολιτικής «ασυνέχειας» θα μπορούσε να μειώσει την άφθονη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της προληπτικής αποταμίευσης και σε φυγή καταθέσεων, κάτι που θα έβλαπτε την εύθραυστη ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημείο καμπής η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας
Στο σημείο αυτό η Goldman Sachs αναφέρεται στη σημασία της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας και των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Το αποτέλεσμα είναι το κλειδί για την εξέλιξη της Ελλάδας. Η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει με μεγαλύτερους ρυθμούς τη δέσμευση της για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να έλθει ως αντάλλαγμα η ελάφρυνση του χρέους, καταλήγει η Goldman Sachs.

Από ........  iefimerida

Φαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

 

Υποδοχή διεθνών στο Ελ.Βενιζέλος

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com