Aπό τον Ειδικό Συνεργάτη
Tελικά όπως όλα δείχνουν θα επαληθευθεί το προ μηνών ρεπορτάζ του Αρη Ραβανού, ο οποίος ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε την πιθανότητα να αντικαταστήσει ο Σταύρος Παπασταύρου τον σχεδόν οργισμένο πλέον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών πιστεύει- και το δήλωσε άλλωστε- ότι για κάποιους είναι ο σάκος του μποξ.
Είναι ο άνθρωπος πάνω στον οποίο πάνε να φορτώσουν την δεινή ήττα της ΝΔ.
Ο Στουρνάρας το διαπιστώνει αυτό και διερευνά τις επόμενες κινήσεις του.
Aν υποθέταμε ότι βρίσκεται ανάμεσα στην θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ και στην αρχηγία κεντροαριστερού κόμματος στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό οι εξελίξεις να μας δικαιώσουν.
Το σίγουρο είναι ότι η περίοδος του μέλιτος ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών έχουν παρέλθει.
Στο μεταξύ με την άρνηση του Βενιζέλου να αποδεχθεί έναν εκ τους Δένδια-Βορίδη για την θέση του υπ. Οικονομικών έχει ενοχληθεί σφόδρα και ο πρωθυπουργός.
-Έχεις να μου προτείνεις κάποιον Βαγγέλη;
τον ρώτησε ο Σαμαράς στη διάρκεια του δείπνου.
-.Ναι Αντώνη, θα μπορούσε να αναλάβει η Ντόρα το υπουργείο Οικονομικών...
Ο Σαμαράς έπεσε από την καρέκλα μόλις άκουσε το όνομα της Ντόρας για το συγκεκριμένο υπουργείο.
Ο Βενιζέλος πρότεινε την Ντόρα για το Οικονομικών ώστε να απομακρύνει το ενδεχόμενο να της δώσει ο Σαμαράς το Εξωτερικών και να αφήσει τον Βενιζέλο μόνο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
 Η δυστοκία πάντως στον εντοπισμό του κατάλληλου προσώπου για το υπ. Οικονομικών ξαναβάζει στο παιγνίδι πολύ δυνατά αυτή τη φορά τον Σταύρο Παπασταύρου.
Είναι ο μόνος που θα μπορούσαν να αποδεχθούν οι Γερμανοί και στον οποίο ο Σαμαράς έχει ιδιαίτερη εκτίμηση.
Μάλιστα για μερικούς μήνες μπορεί τυπικά να αναλάβει ο Σαμαράς το Οικονομικών με τον Παπασταύρου αναπληρωτή υπ. Οικονομικών.
Η επιλογή Παπασταύρου θα έδινε και σήμα στις αγορές ότι η χώρα μας επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ και εξακολουθεί να εργάζεται σ΄αυτή την κατεύθυνση.
Τώρα αν δείτε στη θέση του Στουρνάρα κάναν συνταξιούχο φίλο του Σαμαρά από την Καλαμάτα-τότε βάλετε στο πικ απ Της μιας δραχμής τα γιασεμιά.
Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά εξαιτίας της ανυπαρξίας μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα (εντελώς διακοσμητικός ο Κυριάκος Μητσοτάκης) γίνεται το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.

Ο κ. Παπασταύρου δεν είναι τυχαίο πρόσωπο-έγραφε ο Αρης Ραβανός.
Στο λεγόμενο... «war room» (την αποκαλούμενη και αίθουσα πολέμου) του Μεγάρου Μαξίμου ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά έχει την πλήρη εικόνα της «μάχης» που είναι σε εξέλιξη με την τρόικα.

Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει όσο ελάχιστοι όλα τα κρίσιμα σημεία των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, έχει άποψη για όλες τις εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα που απορρέουν από το Μνημόνιο και τις όποιες «μαύρες τρύπες» υπάρχουν.

Ο 46χρονος δικηγόρος δεν ήταν ποτέ αυτό που αποκαλούσαν κάποιοι το 2009, την εποχή της εσωκομματικής αναμέτρησης του κ. Σαμαρά με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ένας σκληρός «σαμαρικός».

Ο απαραίτητος σύμβουλος
Γρήγορα όμως έγινε απαραίτητος και ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή αξιοποίησε τις ικανότητές του αλλά και τις «προχωρημένες» γνωριμίες του, καθώς και την ευελιξία του να κινείται στους διαδρόμους της οικονομικής εξουσίας.

Ο κ. Σαμαράς την πρώτη περίοδο της προεδρίας του στη ΝΔ τον όρισε γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και τον ενέταξε στο περιβάλλον του.

Την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ την περίοδο 2004-2009 είχε μια αντίστοιχη θέση σε πιο χαλαρή μορφή και με τον κ. Κ. Καραμανλή όταν ήταν πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής, αν και τον συμπεριέλαβε στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ (είναι πρώτος επιλαχών και μέχρι πρότινος το όνομά του συζητούνταν εκ νέου για τη γαλάζια λίστα), δεν τον είχε όμως εντάξει ποτέ στην αποκαλούμενη ομάδα της «Ραφήνας».

Πριν από μήνες πάρα πολλοί ξαφνιάστηκαν όταν σε συνέντευξη του κ. Σαμαρά σε κυριακάτικη εφημερίδα επελέγη να δημοσιευθεί στην ίδια σελίδα φωτογραφία του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπασταύρου που είναι από τους πιο εχέμυθους, ικανούς και αποτελεσματικούς συνεργάτες του.

Σπουδές στο Harvard
Ο κ. Παπασταύρου, αριστούχος πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard και πολυετή εργασιακή εμπειρία, έχει κομματική δράση και δεν ήταν απλά ένα πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς που απλά αξιοποίησε το γεγονός ότι αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και άρα έχει και καλές γνωριμίες και σχέσεις.

Τη δεκαετία του 1990 διετέλεσε γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΟΝΝΕΔ και εκλεγμένο μέλος της ΚΕ της Νεολαίας, ενώ ήταν και πρόεδρος (1997-2001) της ευρωπαϊκής ένωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αποτελεί ένα από τα πιο εργατικά στελέχη της πρωθυπουργικής ομάδας και γι' αυτό και με τις «ευλογίες» του κ. Σαμαρά τοποθετήθηκε στην ομάδα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, ενώ σήκωσε μέχρι στιγμής σημαντικό μέρος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ο ίδιος έχει «γράψει» αμέτρητα χιλιόμετρα, καθώς συμμετείχε σε άτυπες συσκέψεις, είτε στο Μέγαρο Μαξίμου είτε στα κατά περίπτωση εμπλεκόμενα υπουργεία, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Από ...........  kourdistoportocali